MotoGP

Petnajsta Balanca: Analiza drame v Jerezu

Ljubljana, 22. 07. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Gaber Keržišnik, Boštjan Skubic
Komentarji
17

Tokratna izdaja Balance, že petnajsta po vrsti, seveda prinaša analizo prve dirke letošnje sezone v Jerezu, ki je postregla s pravim trilerjem na dirkaškem asfaltu. V naši spletni pogovorni oddaji se jasno nismo mogli izogniti prvi zmagi francoskega mladeniča Quartararoja, ki je potrdil, da je zrel tudi za boj za naslov prvaka. Quartararo je lani opozoril nase prav v Jerezu in potem skozi celotno sezono večkrat potrdil, da je v odlični formi in da ima izjemen dirkaški potencial. Čakali smo le še prvo zmago in le vprašanje časa je bilo, kdaj bo prišla tudi ta.

Fabiu Quartararoju je do zmage nekoliko pomagal ali pa mu z dvema napakama v dirki delo vsaj precej olajšal Marc Marquez, a vrednosti Quartararojevega dosežka to niti malo ne zmanjšuje. Navsezadnje je Fabio s precej manj izkušnjami in z lepo prednostjo v cilju ugnal Mavericka Vinalesa, Andreo Doviziosa, Jacka Millerja in ostale hitre dirkače. V Balanci smo Quartararojevi zmagi zato namenili posebno debato. Jerez je v dirkaškem smislu zahteval velik davek. Celo tako velikega, da že dolgo ne pomnimo dirke, kjer bi po dirkaškem koncu tedna imeli kar tri poškodovane dirkače. Alex Rins se je polomil že pred dirkaško nedeljo in že v soboto je bilo jasno, da bo izpustil dirko. Žal se je v nedeljo zjutraj, na jutranjem ogrevanju, poškodoval še Cal Crutchlow. Tudi on na dirki ni nastopil. Potem jo je v nedeljo med dirko skupil še Marquez. Poškodbam in poškodovanim dirkačem smo v Balanci namenili posebno poglavje.

Seveda pa nismo mogli mimo podviga, ki je na dirki uspel Marquezu. Ob storjeni napaki pri veliki hitrosti se je rešil skoraj gotovega padca in pokazal bravuro, kakršnih smo vajeni le od svetovnega prvaka. A to še ni bilo vse. Marquezu je ob zdrsu uspelo ujeti motor, z motokrosističnim vložkom je odslalomiral skozi pesek, se vrnil na stezo in skoval peklenski načrt, da bo morda skušal vseeno še ujeti vodilnega. Marquez je vozil kot nor, bil v nadaljnjem razpletu dirke več kot sekundo na krog hitrejši od vseh ostalih dirkačev na stezi in konkurente pred seboj je prehiteval brez oklevanja. Predstava, ki jo je pripravil Katalonec, bo zagotovo šla v dirkaško zgodovino. Marc Marquez se je pet krogov pred koncem prebil do tretjega mesta in drugouvrščeni Maverick Vinales je bil tik pred njim. Napad za drugo mesto se ni zdel več vprašljiv, ko je neučakani Marquez žal storil napako in grdo padel. Njegova Honda ga je stresla iz sedla in v pesku je končal z zlomljeno roko. Včeraj je že bil operiran v Barceloni in, kot kaže, bo zagotovo izpustil vsaj naslednjo dirko v ponovljenem Jerezu, ki bo na sporedu ta konec tedna. Kaj to pomeni za letošnje kratko prvenstvo? Tudi o tem se pogovarjamo v tokratni Balanci. Oglejte si jo.

Zakulisje s snemanja petnajste Balance.
Zakulisje s snemanja petnajste Balance. FOTO: 24ur.com

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dark horse
22. 07. 2020 20.07
-1
Antipatična komentatorja in oddaja. Da o komentiranju dirk ne govorim. Vedno je govora o dvojini kot da le onadva spremljata dirko
Erin Straus
22. 07. 2020 18.17
+1
Belanco je zvilo blizu donačke gore, v levem ovinku pri Rogatcu! Ozko je k pes, 2m.... pa to že 35let DARS nima denarja da bi zrihtu smrtno past!!!!
aleš64
22. 07. 2020 13.41
-2
Sam še čakam kdaj bo imel Keržišnik šolo varne vožnje z motorjem, drugače pa oddaje ne gledam, pa tudi moto GP vse manj zaradi komentatorjev .
HondaMM93Nr1
22. 07. 2020 10.59
-13
Lahko bi Capudra tudi malo pobliže predstavili, možakar je nabiral izkušnje po USA in se spozna na stvar, sem se menil z njim o R75 custom predelavi in sem v hipu videl, da obvlada v nulo.
Callux
22. 07. 2020 10.37
+9
Pri Bradu Binderju se po prvi dirki upravičeno pojavlja vprašanje, kje bi lahko končal dirko brez tiste napake v sedmem krogu.. Hitrost po napaki je bila res izjemna, proti koncu je bil dejansko najhitrejši dirkač na stezi in je nizal čase, ki bi ga pripeljali tudi na stopničke.. To pa ni ravno nekaj, kar bi človek pričakoval od novinca v njegovi prvi dirki :D
catgod
22. 07. 2020 10.39
-13
Callux
22. 07. 2020 10.41
+3
Točno tako.. Sam si upam reči, da tega marsikdo ni pričakoval, pa še v pogojih, ki so do letos za Avstrijce bili problematični..
catgod
22. 07. 2020 10.50
-12
KTM in pa Aprilia sta hitra. Bo pa se verjetno odvisno od dirkalisca, da pokazeta to hitrost..... Pri KTM me je presenetu BIN z hitrostjo......vec bi pricakoval od ESP.
Callux
22. 07. 2020 11.01
+5
Pol je po mojem mnenju odpeljal v bistvu zelo dobro dirko, če ne bi imel smole, da se je zataknil za Ducatijev, ki ga KTM zaenkrat še ne uspe prehiteti na ravnini, bi bile možne lahko tudi stopničke in ne samo šesto mesto.. Je pa tudi šesto mesto povsem v redu rezultat za prvo dirko, bo zelo zanimivo videti naslednje dirke.. Se strinjam tudi glede Aprilie, ki ima zelo zanimiv potencial, skrbi povzroča samo nezanesljivost trenutno in se vedno pojavlja vprašanje če bo motor zdržal celo dirko ali ne..
martinov
22. 07. 2020 10.08
+9
Najbolj negledana oddaja, ker če se dva pogovarjata in prerokujeta o nečem, je brez zveze ! Vse povedano lahko en ali drugi povesta v prenosu, kjer je po Ališiču preveč navijaškega vpitja !!
jazzie12
22. 07. 2020 10.02
+9
Primož Rus
22. 07. 2020 09.14
+31
brez zamere,ampak ste že DOSADNI s tem egoističnim Marquezom.....fante pade in je taka "tragedija",kot da si je naredu ne vem kaj.......c'mon,people.Letos itak navijam za Quartararoja
catgod
22. 07. 2020 09.46
-22
Letos za QUA...drugi leto za VIN ...tretje za ESP..... sezonc😂😂😂😂
HondaMM93Nr1
22. 07. 2020 10.55
-10
Zantaja
22. 07. 2020 11.05
-6
Najbolj dosadni so pa takšni navijači,ki navijajo za tistega ki zmaga.ce si fan ekipe ali dirkača navijas zaetistega tudi v težkih časih.
mptour
22. 07. 2020 09.11
+9
Dosadna, kot veliko ponedeljek.
Ivan Kobal
22. 07. 2020 09.08
+38
komentirati moto GP in sedeti na traktorju, je enako kot se o visoki modi pogovarjati v samostanu

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.