MotoGP

Balanca bere

Ljubljana, 09. 06. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Gaber Keržišnik, Boštjan Skubic
Komentarji
9

V tokratni epizodi Balance smo ubrali drugačno pot. Pokazali in dokazali smo, da motoristi nismo le cestni divjaki in objestni norci, ki jih zanima samo hitrost, nagibanje ovinkov in zažiganje gum na motorističnih zborih, ampak da je svet na dveh kolesih vseeno lahko tudi precej več. Balanca bere smo poimenovali tokratno oddajo v kateri vam predstavljamo motociklistično literaturo. Vzemite knjigo v roke in preberite dobro zgodbo. Morda se lahko lotite zanimive biografije znanega dirkača. Morda vas bo prevzel zapis iz zgodovine katere izmed znamenitih dirk ali pa recimo kakšna dobra zgodba po resničnih dogodkih, ki lahko že meji na kriminalko. Pred vami je nova epizoda spletne pogovorne oddaje Balanca. Le en klik stran.

V tokratni epizodi Balance smo ubrali drugačno pot. Pokazali in dokazali smo, da motoristi nismo le cestni divjaki in objestni norci, ki jih zanima samo hitrost, nagibanje ovinkov in zažiganje gum na motorističnih zborih, ampak da je svet na dveh kolesih vseeno lahko tudi precej več. Balanca bere smo poimenovali tokratno oddajo v kateri vam predstavljamo motociklistično literaturo. Vzemite knjigo v roke in preberite dobro zgodbo. Morda se lahko lotite zanimive biografije znanega dirkača. Morda vas bo prevzel zapis iz zgodovine katere izmed znamenitih dirk ali pa recimo kakšna dobra zgodba po resničnih dogodkih, ki lahko že meji na kriminalko. Poznate roman Stealing speed, izpod peresa priznanega motoGP novinarja in nekdanjega dirkača Mata Oxleya? Zagotavljamo vam, da gre za knjigo vredno branja. Navsezadnje prihaja čas poletnih dopustov in z dobro knjigo na plaži se imate lahko precej bolje kot z predvčerajšnjim časopisom in hladnim pivom v roki. 

Balanca bere
Balanca bere FOTO: Gaber Keržišnik

Mi smo v tokratni Balanci z naših polic potegnili nekaj motociklističnih knjig, ki so nam najbolj pri srcu. Razdelili smo jih po segmentih glede na njihovo vsebino. Od dirk na Otoku Man pa do Daytone, od Barrya Sheena do Valentina Rossija, pa od priročnikov za servisiranje motociklov in vse do tistih, v katerih imate zbirko najlepših motociklističnih izletov po Sloveniji. V domačem jeziku jasno.  Tudi v slovenščini je motociklističnih knjig kar nekaj. Tu so prevodi življenjskih zgodb najboljših dirkačev sveta, nasveti za vožnjo motocikla in popotovanje z njim in pa jasno tudi kaj zgodovinskega. Poznate knjižico z naslovom "Leteči kranjec", ki jo je o svojih šampionskih letih spisal Ludvik Starič, nekoč izjemno uspešen slovenski dirkač? Če jo ne potem vam nujno svetujemo izposojo v kakšni knjižnici ali pa da čtivo izbrskate v kakšnem antikvariatu. Pri Balanci namreč ravno to knjigo predlagamo za na nov seznam "Bralne značke" in kot obvezno čtivo za  tudi za vse osnovnošolce. No šalo na stran, ampak zaradi fantastične zgodbe Ludvika Stariča, ki je bil skoraj Marc Marquez svojega časa in navsezadnje tudi zaradi prekrasne staroslovenščine in pozabljenih izrazov, ki jih boste našli v besedilu je ta knjiga morda kar slovenska motociklistična biblija.

No, pa ne samo to. Staričev Leteči Kranjec, Keith Codeov dirkaški priročnik Twist of the wrist ali pa življenjska zgodba prismuknjenega britanskega dirkača in pustolovca Guya Martina so recimo knjige za katere verjamemo, da bi jih moral prebrati vsak potencialni motorist preden sploh prvič sede na motor. Vsaj enkrat letno. Recimo pred začetkom nove sezone. Lotite se branja ... še prej pa poglejte novo epizodo Balance.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prost1
11. 06. 2021 21.14
Prebral sem od Rossija , zanimivo. Bi še ostale , če bi bile prevedene v slovenščino. Gaber in Boštjan , še vidva napišita od vajinih skupnih projektov.Bi bilo zanimivo.
GajserChamp
10. 06. 2021 15.13
+1
Moja najljubsa knjiga s tega podrocja je Leteci Kranjec od Ludvika Starica.
Zorx
09. 06. 2021 12.33
+2
Zen in umetnost vzdrževanja motornega kolesa od Robert M Pirsiga je kultna motoristična knjiga.
careizavogala
09. 06. 2021 11.57
Izšla je knjiga " zlata čelada" Silvo Habat. Prvi in edini Slovenec, ki je kadarkoli prestopil v 500, danes tako imenovani motogp. Vredno branja in tudi, da se omeni, da je izšla. Hvala Silvo, da z nami deliš svoje izkušnje in doživetja.
oježeš
09. 06. 2021 10.12
Saj nihče ne trdi, da so vsi divjaki na cestah. Ampak tistih nekaj, ki se izživljajo in delajo neumnosti na cestah, meče slabo luč na vse, enako kot povsod drugod.
dej no
10. 06. 2021 12.33
+0
jazst56
09. 06. 2021 09.36
+1
Kaj pa legenda slovenskega moto dirkanja Alfonz Breznik - Sapca"...
CrushLow
09. 06. 2021 08.51
Kaj je s knjigami iz serije MotoGP Technology ... ??
Jež
09. 06. 2021 08.42
+4
Dajte raj kaksno novico v severini kako si je noge pobrila..