MotoGP

Balanca pred zadnjo dirko: Mir, Morbidelli in Miller junaki, kdo pa so osmoljenci?

Ljubljana, 18. 11. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Gaber Keržišnik, Boštjan Skubic
Komentarji
5

Dobili smo novega prvaka v razredu motoGP. To je postal mladi španski dirkač Joan Mir, ki je zaenkrat zmagal le na eni dirki "kraljevega" razreda. Mir je po 20 letih moštvu Suzukija pripeljal naslov prvaka in to je Suzukijev prvi naslov v razredu motoGP, še zdaleč pa ne prvi v elitni kategoriji. Leta 2000 je s Suzukijem nazadnje slavil Američan Kenny Roberts Jr., a takrat še na 500-kubičnem dvotaktnem motociklu. Toda Roberts, Mir in Suzuki niso bili glavna tema tokratne Balance.

Joana Mira in njegov naslov bomo v celoti in v "miru" obdelali v eni od naslednjih oddaj, ko bomo novemu prvaku in njegovemu dosežku posvetili celotno oddajo. Tokrat smo analizirali dogajanje na dirki in se ukvarjali predvsem s tem, kako je mogoče, da sta dirko spet zaznamovala dva poltovarniška dirkača, medtem ko so se tovarniški vozniki izgubili v ozadju. Odlična Franco Morbidelli in Jack Miller sta odpeljala fantastično dirko in nam v zadnjem krogu ponudila spektakel z dvobojem do zadnjih metrov dirke. Prehitevala sta se čisto in športno ter si na koncu prijateljsko čestitala. A zdi se, da njunega uspeha niso bili tako veseli tovarniški dirkači v obeh moštvih, tako pri Yamahi kot tudi pri Ducatiju. Rezultat Morbidellija in Millerja namreč v čudno luč postavlja letošnje dirkanje Mavericka Vinalesa, Valentina Rossija, Andree Doviziosa in Danila Petruccija. No, pa nenazadnje tudi Francesca Bagnaie in Fabioja Quartararoja.

Dovizioso in Petrucci sta se ves dirkaški konec tedna znova pritoževala, da je letošnji ducati nevozen motocikel in da z njim ni možno biti hiter, potem pa se je Miller na enakem motociklu boril za zmago vse do konca dirke. Čudno? Niti ne, saj je bilo enako pri Yamahi. Quartararo in Vinales trdita, da je Yamaha zgrešila v razvoju motocikla z letnico 2020 in da je Morbidellijev lanski motor boljši, hitrejši in lepše vodljiv. No, Morbidelli pa se na vse skupaj očitno požvižga in pravi, da bi si drugo leto vseeno želel novejšega motocikla in da bi Yamaha pri razvoju za osnovo vseeno morala vzeti letošnji motor z možnostjo nadgradnje. Še najbolj iskren in realen se je po dirki zdel Rossi, ki je dejal, da je Morbidellijev motor z letnico 2019 le minimalno drugačen od letošnjega dirkalnika. 

'Razlika ni v motorju, ampak v dirkaču'
"Morbidelli je dokazal, da je z yamaho tudi v Valencii mogoče biti hiter. Razlika ni v motorju, ampak v dirkaču," je dejal devetkratni prvak, ki se je tokrat iskreno veselil 12. mesta, kar ravno tako priča o njegovi skromni formi letos.

V Balanci se pogovarjamo tudi o tem. Pa seveda o vseh novostih, kot je pogodba Cala Crutchlowa z Yamaho za sezono 2021, v sklopu katere bo Britanec opravljal vlogo testnega voznika. Jih je res zavrnil Dovizioso? Se Italijan res odpravlja v dirkaški pokoj, ali pa morda čaka na sedež pri Hondi, če Marc Marquez drugo leto še ne bo nared za povratek? Tudi o tem se pogovarjamo v tokratni Balanci, v kateri izveste še kaj in kako s svojim drugim voznikom razmišlja Aprilia, kdo bi lahko zamenjal Ikerja Lecuono na zadnji dirki sezone v Portimau in kaj pravzaprav lahko pričakujemo tam, sedaj ko je boj za naslov prvaka zaključen. Oglejte si Balanco, ki da odgovore na vsa vprašanje, še več pa jih seveda postavlja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Victor998
21. 11. 2020 17.46
Takle mamo letos prvake. Zadnji na poslednjih kvalifikacijah! Morbo si je bolj zasluzil!
Žika Vitanov
19. 11. 2020 18.00
Victor998
18. 11. 2020 10.52
Morbidelli ali pa Rins
cbrman
18. 11. 2020 10.20
-14
Junak je samo eden Mir na Suzukiju, vsi drugi pa so osmoljen..ozirma luzerčki....
osscar
18. 11. 2020 12.04
+3
vsi ravno ne, tisti v tovarniskih ekipah pa 100%. bogo je bilo tole letos, zelo bogo...