MotoGP

Balanca št. 26: Mama je strela, fotr je grom, če hočeš bit´ moja, priključ´ se na 'štrom'

Ljubljana, 07. 10. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Gaber Keržišnik, Boštjan Skubic
Komentarji
12

Pred novo preizkušnjo svetovnega prvenstva motoGP ta konec tedna v Le Mansu, ko bo šlo za VN Francije, sta naša komentatorja Gaber Keržišnik in Boštjan Skubic pod drobnogled vzela dirkanje z električnimi motocikli, ki bodo v Franciji že zaključili prvenstvo. Vabita vas k ogledu nove spletne pogovorne oddaje Balanca. Že 26. po vrsti.

Le še nekaj dni nas loči do novega dirkaškega vikenda v Le Mansu. Francija je nepredvidljiva in na dirki, ki je običajno na sporedu v majskem terminu, smo običajno vajeni spremenljivega in predvsem nepredvidljivega vremena. Če nas v Le Mansu v sredini maja lahko greje lepo pomladansko sonce, pa se zdi, da je bilo še več dirkaških vikendov, ko sta udeležence dirkaške karavane tam bičala veter in dež. No, prav zato je dirka v Le Mansu v oktobrskem terminu še toliko večja neznanka. Nikomur namreč ni jasno, ali bo jesen naklonjena dirkačem ali jih v nedeljo čaka preizkušnja v mokrih, morda celo zimskih razmerah? 

Komentatorja motociklističnih dirk na Kanalu A in VOYO Gaber Keržišnik in Boštjan Skubic sta tokrat pod drobnogled vzela dirkanje z električnimi motocikli, ki bodo v Franciji že zaključili prvenstvo. Vabita vas k ogledu nove spletne pogovorne oddaje Balanca. Že 26. po vrsti.

Če nihče z gotovostjo ne ve, kakšno bo vreme, pa je nekaj nedvomno jasno.  V nedeljo bomo dobili prvega svetovnega prvaka letošnje dirkaške sezone. Za dirkače v razredu MotoE je v Franciji na sporedu zadnji letošnji dirkaški vikend in udarili se bodo za letošnji naslov. Prav v ta namen smo tokratno Balanco posvetili dirkam, dirkačem in motociklom v razredu MotoE. Nismo samo analizirali letošnjega prvenstva, ampak smo se sprehodili skozi napredek in skozi tehniko motociklov na električni pogon, vse od ustanovitve tega razreda do danes. Ugotovili smo, da se stvar ni dosti spremenila. Pravzaprav smo bili razočarani, da je napredek manjši, kot smo sprva mislili, da bo. Dirke razreda MotoE so sicer napete in zanimive, tega jim pač ne gre očitati, ampak dejstvo je, da so še vedno prekratke. Motocikli so pretežki, prepočasni in imajo premalo dosega. Je težava zgolj v baterijah ali ob dirkah z enakimi motocikli enotni opremljevalec enostavno nima dovolj zagona in interesa za pospešen razvoj tehnike? Kakorkoli smo na zadevo pogledali celostno. V čem je sploh smisel dirk z električnimi motocikli in kaj je bilo glavno vodilo španske Dorne, da so se sploh lotiti organizacije tovrstnega tekmovanja? Je res v tem prihodnost motociklističnega dirkanja? Kdaj bi električni motocikli lahko v celoti zamenjali tiste z bencinsko gnanimi pogonskimi agregati? Je električna energija zares tako čista in ali so električni dirkalni motocikli zares vozila, ki ne proizvajajo nobenih za človeka in naravo škodljivih emisij?  

Gaber Keržišnik in Boštjan Skubic med snemanjem nove epizode Balance.
Gaber Keržišnik in Boštjan Skubic med snemanjem nove epizode Balance. FOTO: Gaber Keržišnik

Res je, tokrat smo bili tudi nekoliko provokativni. Ste morda med tistimi, ki nihajo med klasičnimi avtomobili in motorji s pogonom na fosilna goriv? Ali pa ste med tistimi, ki v svoji garaži že imajo električno vozilo? Oglejte si Balanco in se postavite na eno ali drugo stran, če drugega ne, boste ob koncu lahko nostalgično slišali, kako z nožnim zaganjalnikom lepo zaprede star dvotaktni motocikel. Prav takšne so nekoč uporabljali na dirkah, pa jih je pokopal zob časa. Usodni so bili ekologija, emisije in razvoj tehnike. Se bo enako zgodilo tudi z današnjimi štiritaktniki? Več v Balanci ...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aijn Prenn
07. 10. 2020 13.29
-10
Trla stara mama lan, da ji hitreje mine dan...
Scorpionnn
07. 10. 2020 13.03
+16
čestitke Gabru ,pripeljal si motociklizem v0 domove..sedaj vsaka mama ve, kdo je Rossi in ostali intd..HVALA TI
Kras21
07. 10. 2020 12.12
-12
Ta dva....a je to....😂
Mirko Tipka
07. 10. 2020 14.51
-7
se popolnoma strinjam.. ko jih poslušaš dol padeš od smeha...
ALI-S
07. 10. 2020 11.32
-12
skubic sedi kot baba 😂😂 doma tud pere pa kuha frendica pa
kryptix
07. 10. 2020 10.04
-14
mama je na berglah fort je hrom če hočeš bit moja še ti se polom
K4tatonia
07. 10. 2020 09.50
+18
Ne vem zakaj ju neprestano napadate. Glede na to, kako majhna je SLO, smo lahko veseli, da imamo prenos dirk moto GP in to v živo. Seveda gredo tudi meni na živce reklame, ker se ravno takrat zgodi kaj zanimivega, ampak le-te nam omogočajo prenos. Priporočam ogled intervjuja z Gabrom, ki ga je opravil nek mladenič, tam Gaber lepo razloži par stvari.
Mirko Tipka
07. 10. 2020 14.53
-10
če si z vsem "sranjem" zadovoljen, potem vredu.. nekateri imamo malce višji nivo...
grikos
07. 10. 2020 09.27
-10
ALI-S
07. 10. 2020 08.50
-13
ali skubic zivi pr mami?
ALI-S
07. 10. 2020 08.48
-12
vsi yamahini ste kot babe 😂😂
ALI-S
07. 10. 2020 08.47
-15
Skubic sedi kot baba... vozi kot baba.. doma je verjetno baba pr babi