MOTOGP

Balanca: Tekmovanje Red Bull Rookies Cup

Hohenstein-Ernstthal, 03.08.2022, 6:00 | Posodobljeno pred eno uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Pokalna tekmovanja so odskočna deska vsakega dirkaškega športa. Cenovna dostopnost motociklističnega dirkanja, ki velja za enega izmed najdražjih športov, je pogoj, da se v njem lahko dokažejo mladi dirkaški talenti. Eden najbolj odmevnih je zagotovo Red Bull Rookies Cup, kjer so vsem dirkačem na voljo enaki motocikli, gume, oprema in pogoji.

Pokal Red Bull Rookies Cup, kjer dirkači že vsa leta vozijo štiritaktne KTM-ove 250 kubične dirkalnike, je bil v zadnjih letih odskočna deska za številne dirkače, ki jih danes lahko vidimo zmagovati tudi na dirkah razreda MotoGP. To le potrjuje, da je pokalno tekmovanje za najmlajše talente pač pravilno začrtana dirkaška pot. V Rookies pokal lahko najstnik pride zgolj z posebnim povabilom organizatorja, če se z dobro predstavo izkaže na izbornem tekmovanju in ga organizator k nastopanju povabi. Za to so seveda potrebne predhodne izkušnje z domačih dirkaških steza. Kakšne? No, to razkrivamo v tokratni epizodi naše spletne motociklistične oddaje Balanca, kjer se pogovarjamo prav o tem. 

Motor pokala Red Bull Rookies Cup
Motor pokala Red Bull Rookies Cup FOTO: Red Bull Rookies Cup

Predstavili smo pokal Red Bull Rookies Cup, kako izgleda, koliko stane, kako na dirkah zgleda njihov dirkaški šotor, kako poteka dirkaški dan in kako se fantje odpravijo na trening ali na dirko. Zabeležili smo njihovo delo na dirkališču in se vmes pogovarjali, kaj bi potrebovali, da bi končno dobili tudi kakšnega slovenskega dirkača v tem pokalnem tekmovanju, kjer je možnost za napredek povsem odprta. Najboljši dirkači namreč običajno dobijo mesto in sedež na svetovnem prvenstvu razreda Moto3, zares talentiran dirkač pa bo z dobrimi rezultati lahko napredoval do razreda Moto2 ali celo v MotoGP.

Red Bull Rookies Cup
Red Bull Rookies CupFOTO: Red Bull Rookies Cup

Pa ne samo to. V Balanci smo tudi pojasnili, koliko denarja zahteva takšno dirkanje, katere stroške krije dirkač sam in kaj plača organizator. Ukvarjali smo se s tem, kdo na dirkah in tudi med njimi vzdržuje dirkalni motocikel in kako prek dirkaškega vikenda in sezone pri Red Bullu in KTM-u skrbijo za najmlajše dirkače. Vas zanima? Preverite v tokratni Balanci.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.