MotoGP

Obisk na Lindauringu: Slovenija ima dirkališče

Ljubljana, 04. 11. 2020 06.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Gaber Keržišnik, Boštjan Skubic
Komentarji
14

Tokratno Balanco smo posneli še v poletnih mesecih, ko smo obiskali manjše slovensko dirkališče oziroma trening poligon v Petišovcih pri Lendavi. V popolnoma dirkaškem ambientu tik ob avtocesti se po novem nahaja 1.015 m dolga motoristična steza, ki so jo poimenovali Lindauring. Objekt je zrasel neposredno ob motokros stezi in ob Lendavskem stadionu za speedway in tako se je na tem koncu domovine zgodil pravi mali motošportni center, ki mu na domačih tleh še ni para. Pred vami je že 30. epizoda spletne pogovorne oddaje.

Balanca
Balanca FOTO: Gaber Keržišnik

Tokratno Balanco smo posneli še v poletnih mesecih, ko smo obiskali manjše slovensko dirkališče oziroma trening poligon v Petišovcih pri Lendavi. V popolnoma dirkaškem ambientu tik ob avtocesti se po novem nahaja 1.015 m dolga motoristična steza, ki so jo poimenovali Lindauring. 

Pred novo preizkušnjo svetovnega prvenstva motoGP, dirko za veliko nagrado Evrope, Gaber Keržišnik in Boštjan Skubic vabita k ogledu spletne pogovorne oddaje Balanca, v kateri sta se posvetila novemu slovenskemu dirkališču v bližini Lendave, ki sta ga oba tudi preizkusila.

Objekt je zrasel neposredno ob motokros stezi in ob Lendavskem štadionu za speedway in tako se je na tem koncu domovine zgodil pravi mali motošportni center, ki mu na domačih tleh še ni para. V naši televizijski ekipi smo seveda morali preizkusiti stezo in se nekaj krogov odpeljati po njej, seveda pa je bila v času našega obiska le-ta polno zasedena,  saj so na njej trenirali in se preganjali lokalni dirkači, ki na Lindauring radi pridejo po svojo dozo adrenalina. In prav je tako, bolje namreč na dirkaško stezo kot na cesto z odprtim prometom. Steza je namreč namenjena treningu amaterskih in profesionalnih dirkačev in jasno tudi urjenju mladih motoristov ne glede na leta. Seveda omogoča varne padce in za to predvidene izletne cone.

Lindauring premore devet ovinkov, pet levih in štiri desne in 440 metrov dolgo ciljno ravnino, kjer najmočnejši motocikli dosežejo hitrost tudi prek 230 km/h. Gre za manjše dirkališče, ki pa ponuja vse užitke ob kolenu, naslonjenem na dirkaški asfalt.

Steza Lindauring prinaša obilo užitka motoristom.
Steza Lindauring prinaša obilo užitka motoristom. FOTO: Gaber Keržišnik

Mi smo v tokratni Balanci pred našo kamero povabili tudi človeka, ki stoji za celotnim projektom. Znani slovenski dirkač in nekdanji spidvejist Čaba Lazar je s tem projektom lani uresničil svoje dolgoletne sanje in tako rekoč sam, no in še s pomočjo nekaterih najbolj zvestih prijateljev, zgradil pravo malo dirkališče. "Zamisel in ideja sta moji. Pa tudi večino dela smo opravili sami. Od nekdaj sem sanjal o tem, da bom imel svoje dirkališče in sedaj zato z veseljem preživim tu vsak svoj prosti trenutek. Steza je odprta vsak dan, razen v primeru slabega vremena, nemalokrat pa imamo tu tudi različne prireditve, dogodke, druženja," je povedal Čaba Lazar, ki nam je še pokazal, da dirkališče premore tudi pravi paddock, manjšo okrepčevalnico s prigrizki in pijačo in pa veliko travnikov, zelenih površin za oddih, senco, piknik prostor za druženja in zabave in še marsikaj.

Če vas zanima, kako se človek odloči, da bi imel svoje dirkališče, zaviha rokave in se loti dela, potem si nujno oglejte tokratno Balanco.  V njej boste izvedeli marsikaj zanimivega o novem slovenskem mini dirkališču in se po njem lahko z nami tudi zapeljali kakšen krog.

Koronavirus pasica november
Koronavirus pasica november FOTO:
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fireblade1992
06. 11. 2020 12.06
-1
Glede na to, da se omenjeno dirkališče precej pogosto srečuje s pritožbami glede hrupa, bi prosil, če se lahko v eni izmed bodočih oddaj le to razišče. Večino evropskih diraklišč ima zgornjo omejitev okoli 130dB za izredne dogodke (beri dirke za VN in podobno). Večino dirkališč v VB ima za t.i. trackdaye spodnje omejitve, torej večini regulativ ustrezajo tudi Akrapovičevi nehomologirani izpuhi med tem, ko Avstrijci recimo, vsaj na Red Bull Ringu dovoljeno dirkanje med 8.-12. ter 13.-18. z omejitvijo samo serijskih vozil, izjema so samo dirke. kakšne omejitve so glede tega pri nas, ker kar piše v uradnem listu bi morali zapreti praktično vse, pa temu ni tako. Torej kaj bi morali narediti oziroma čemu ustreči, da bi morda nekoč dobili dirkališče tipa vsaj Grobnik?
soseda
11. 11. 2020 12.05
+0
SlukiSuzuki
05. 11. 2020 13.33
+3
No pa je tudi nam Prekmurcem nekaj uspelo.. Vsaka čast!!!
jazst56
04. 11. 2020 12.39
-8
mene pa zanima rekord steze/povprečna hitrost, maksimalna hitrost...
ZKL (zdrava kme?ka logika)
04. 11. 2020 18.54
+0
če te zanima vse to, potem nisi za tja :D
Rujevit
04. 11. 2020 12.39
+10
Vsaka čast gospodu Lazarju. Bravo. Če pa kdo misli, da ta steza za njega ni dovolj dobra, pa, ali je pač ne obišče, ali pa zgradi svojo, boljšo. g.Lazar je pokazal, da se da.
boxs
04. 11. 2020 11.08
-12
To je steza bolj za otroke..
konjujedan
04. 11. 2020 16.02
+6
Steza je super, ..... ah pa sej nima smisla takšnim, ki nimajo pojma kaj razlagat....
Sheldon
05. 11. 2020 12.56
+1
tutabo
04. 11. 2020 10.48
-2
hmm dobrih 1ooom to se v drugo ne daš
konjujedan
04. 11. 2020 09.08
+13
Super. Jaz sem bil s kolegom en dan prej kot so snemali to oddajo. Luštna steza, ki omogoča več hitrosti na ravnini za sproščat adrenalin, da se lahko po cesti potem čist umirjeno pelješ proti domu. Priporočam in fajn bi bilo, da bi še kje drugje v Sloveniji bil kakšen podoben objekt... Ker vsi imajo veliko povedat čez motoriste, da bi jim pa omogočili takšne objekte 2-3 po Sloveniji, kjer bi se dalo brez strahu in precej bolj varno kot na cesti priviti ročico za plin "gas" e za to pa država nima posluha ... Res te logike pa ne razumem ...
soseda
04. 11. 2020 17.29
+3
Avto moto društva se združite, organizirajte, zberite sredstva (tudi državna), potem pa dajte zgraditi res spodobno dirkališče, predvsem z občutkom umestitve v prostor, vas razumem in vam privoščim. Predvsem upoštevajte hrup, ki ga povzročate okoliškemu prebivalstvu. Vi se boste namreč tja pripeljali, oddirkali in odšli domov, domačini bodo ostali. Potrebno je najti lokacijo res v "vu..ko..je..bi..ni", da vsaj 2 km naokrog ni naselij, dodati protihrupne ograje,posaditi visoko drevje,... Brez skrbi, lokacija se najde, če so interesi in upoštevanje drugih. Zastonj pa pač ni nič.
Biker 333
04. 11. 2020 08.54
+2
Slovenija je itak cela eno dirkališče.
dejannovak
04. 11. 2020 08.23
+10
Čestitke in priznanje, četudi je steza taka, kot je, gre za super pridobitev. Če bom lahko, jo bom pogosto obiskoval, mal na Grobnik, več pa tule. Res lepo, varno tudi, bolj kot cesta. To je Evropa.