MotoGP

Balanca št. 22: Kdo kaznuje najboljše dirkače in zakaj?

Ljubljana, 09. 09. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Gaber Keržišnik, Boštjan Skubic
Komentarji
2

Za nami je vikend brez dirk v razredu motoGP, zato tokratna spletna pogovorna oddaja Balanca, že dvaindvajseta po vrsti, prinaša poglobljeno debato o odločitvah sodnikov v dirkaškem svetu, ki imajo precej težko in nehvaležno nalogo. 

Zadnje tri dirke sezone so namreč prinesle kar nekaj odločitev, ki so burile duhove. Na dirki v Brnu je bil za dotik med Johannom Zarcojem in Polom Espargarojem domnevno kriv Francoz. Tudi za zaplet med Johannom Zarcojem in Francom Morbidellijem, ki je pripeljal do po zraku letečih motociklov na dirki za VN Avstrije, je bil za krivega znova spoznan Zarco.  Prislužil si je kazen štarta iz boksov na dirki za VN Štajerske, ki je bila na sporedu teden dni kasneje. Pol Espargaro je v podobnem trku, kot je bil tisti z Zarcojem v Brnu, ob uvrstitev v tej isti dirki spravil Portugalca Olivero, a tudi tokrat jo je Španec odnesel brez kazni. Na dirki za VN Štajerske, teden dni kasneje, smo videli še eno zanimivo situacijo. 

Nekajkrat v tej sezoni so motociklistični dirkači občutili tudi strog kriterij komisarjev na dirkah, zato sta se komentatorja Gaber Keržišnik in Boštjan Skubic te teme lotila v novi izdaji spletne pogovorne oddaje Balanca.

V napetem finišu dirke razreda MotoGP so v zadnji ovinek pripeljali trije. Za zmago sta se udarila Jack Miller in Pol Espargaro in slednji je v žaru boja odpeljal daleč na zeleno linijo. Bil je krepko preko roba steze in na asfaltirani izletni coni, kjer se sicer nahaja trava. V cilj je pripeljal kot tretji, a je tam grobo prevozil rob steze. Znova jo je odnesel brez kazni in nad to odločitvijo so se pritožili pri ekipi Suzukija. Če bi Espargaro izgubil svoje mesto, bi na stopničke stopil Joan Mir, ki je rob steze prevozil ob začetku dirke in je zato takoj dobil kazen. Sodniki so mu nemudoma dosodili, da mora dirkača za seboj spustiti predse in s tem izgubiti eno mesto. Epilog še čakamo, a pri Suzukiju pravijo, da ne pričakujejo, da bo pritožba karkoli spremenila. "Pravila očitno ne veljajo za vse. Enim je dovoljeno vse in to večkrat, spet drugi pa so vseskozi grešni kozli," je po dirki jezno sopihal Suzukijev vodja ekipe Davide Brivio. Nad odločitvami sodnikov so se pritoževali številni dirkači in to ne samo tisti, ki so bili kaznovani. Najglasnejši je bil Andrea Dovizioso, ki je dejal: "Tako ne gre več naprej. Nekaj je treba spremeniti. Spremeniti moramo pravilnik ali pa ljudi, ki o tem odločajo. Pravila očitno niso za vse enaka in sodniki so pristranski in neprofesionalni."

Gaber Keržišnik
Gaber Keržišnik FOTO:

Ker se napake ne dogajajo samo v razredu motoGP, ampak tudi v nižjih razredih, kot smo v Avstriji lahko videli v finišu dirke razreda Moto2, kjer je Martin izgubil zmago, Bezecchi pa je ostal nekaznovan, se zdijo pereče odločitve "stewardov" glavna dirkaška tema zadnjih dni.  Izkoristili smo dirkaški premor zadnjih dveh vikendov in zadevo vzeli v glavno obravnavo. Pogovarjamo se o tem, kako zahtevno je delo sodnikov, kdo sploh so ti ljudje, kakšne so njihove izkušnje in pristojnosti, kdo jih izbere in nastavi in kako nehvaležno je po drugi strani njihovo delo, saj si s kaznovanjem še noben organ ni zaslužil simpatij tistih, ki jim je kazen namenjena. Seveda smo v Balanci polni idej, kaj bi lahko spremenili in kako, a hkrati spoznavamo, da je odločitev ali rešitev vse prej kot preprosta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tarzan13
09. 09. 2020 09.06
-2
ja kako vikend brez dirk ?? po sporedu je 12 in 13 september moto gp
Razumnež
09. 09. 2020 14.47
+4