MotoGP

Bastianini ve, kako dirkati v Valencii: Vs(i)e za Bagnaio!

Valencia, 01. 11. 2022 09.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Marko Juvan
Komentarji
11

Ljubitelji motociklizma bi si težko želeli bolj napetega in nepredvidljivega zaključka tekmovalne sezone. V razredu moto3 je svetovni prvak predčasno znan, to je Španec Izar Guevara, v srednjem in kraljevem pa bo v Valencii, kjer bo konec tedna zadnja dirka sezone, še zelo "veselo". Francesco Bagnaia bi moral odstopiti na zadnji dirki v Valencii, Fabio Quartararo pa zmagati, da bi Francoz ubranil naslov. S prenosi na VOYO začenjamo v petek dopoldan, ko bodo na vrsti prosti treningi vseh razredov, v soboto in nedeljo še s prenosom na Kanalu A.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Quartararo in Bagnaia v zadnji boj za naslov svetovnega prvaka MotoGP
    02:10
    Iz 24UR: Quartararo in Bagnaia v zadnji boj za naslov svetovnega prvaka MotoGP
  • Iz 24UR: Francesco Bagnaia 23 točk pred Quartararojem
    02:23
    Iz 24UR: Francesco Bagnaia 23 točk pred Quartararojem
  • Iz 24UR: Bagnaia z novo zmago le še korak stran od naslova prvaka
    02:14
    Iz 24UR: Bagnaia z novo zmago le še korak stran od naslova prvaka
  • Vrhunci razreda motoGP na VN Malezije
    04:29
    Vrhunci razreda motoGP na VN Malezije

Francesco Bagnaia je zmagal na veliki nagradi Malezije, predzadnji dirki motociklističnega svetovnega prvenstva v razredu motoGP, a vseeno to ni bilo dovolj, da bi že slavil naslov svetovnega prvaka za sezono; Bagnaia je odločitev prestavil na finale sezone, ki bo konec tedna v Valencii. 

Fabio Quartararo mora obvezno zmagati, saj ima še teoretične možnosti za ubranitev naslova. Medtem pa Francescu Bagnaii na drugi strani za prvi naslov v kraljevskem razredu zadostuje že uvrstitev med prvo deseterico. To bi bila tudi prva Ducatijeva zmaga v SP po letu 2007, ko je slavil Avstralec Casey Stoner.

Dirkaču Ducatija za zmagoslavje v SP manjkata dve točki, saj je njegov tekmec Francoz Fabio Quartararo dirko v Sepangu končal na tretjem mestu. Branilec naslova zdaj za Italijanom zaostaja 23 točk. Drugo mesto je osvojil še en dirkač Ducatija, Enea Bastianini, ki se prihodnjo sezono seli v "uradno" garažo rdečih iz Borga Panigaleja. Bagnaia se je na dirkališču v Sepangu podpisal pod svojo sedmo zmago v sezoni, potem ko je bil v kvalifikacijah komaj deveti. A za nov uspeh se je moral zelo potruditi, saj mu je za vrat nonstop dihal rojak in bodoči kolega iz ekipe Bastianini. Slednjemu je uspelo prehiteti svojega rojaka v četrtem ovinku 10. kroga, vendar je bilo njegovo vodstvo kratkotrajno, saj je Bagnaia znova prevzel prevlado. 

Enea Bastianini je po dirki v Maleziji tudi uradno odpadel iz borbe za naslov svetovnega prvaka, vendar zato v Valencii ne bo dirkal nič bolj ležerno in netekmovalno. Kot član rdeče družine ima pred sabo, tako kot armada kolegov Ducatija, le en cilj – Bagnaio spraviti na tron. "Če bi v Maleziji ugotovil, da lahko Pecca prehitim na čist način in brez tveganja, bi to tudi storil. V isti sapi pa sem se zavedal tudi, kako pomemben je naslov svetovnega prvaka za Ducati. Torej je bilo še bolj pomembno dirkati brez tveganja in posledično nikogar spravljati v dodatne težave. Vem, da so imeli fantje v garaži kakšen nov siv las več," se je v pogovoru za Corriere Dello Sport šalil dirkač ekipe Gresini. 

Francesco Bagnaia, Enea Bastianini in Aleix Espargaro
Francesco Bagnaia, Enea Bastianini in Aleix Espargaro FOTO: AP

Bastianini je prepričan, da bo Pecco Bagnaia na koncu najbolj vesel dirkač motociklistične karavane. "Valencia Ducatiju leži. Pričakujem, da bo zelo hiter in da bo sam odločal o svoji usodi. Ima pa zadaj še kopico dirkačev, ki se zavedajo, da so člani Ducatijeve družine in so seznanjeni s tem, kaj jim je v Valencii storiti," je bil slikovit v razlagi Bastianini, ki kot zelo ambiciozen športnik in vrhunski dirkač na vsaki tekmi posebej lovi najvišja mesta. Da, tudi zmago, ki je ves čas, kot pravi za Corriere Dello Sport, njegov imperativ. "Priznam, da je težko dirkati z ročno oziroma bolje rečeno tekmovati z glavo. Vsak si želi vrhunskega rezultata, želi napadati najvišja mesta. Ja, tudi zmago. A včasih je treba biti tudi realen v ambicijah, saj obstajajo tudi višji cilji kot zgolj osebna statistika dirkača. Tu smo vsi s skupnim ciljem našega fanta ustoličiti za svetovnega prvaka," je bil še naprej slikovit Bastianini, ki je v tej sezoni nanizal že nekaj zmag in tudi v Valencii se bo skušal povzpeti na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. 

"Ko dirkaš in tekmuješ z rojakom, ki bo povrhu v naslednji sezoni tudi kolega v garaži in ki se za nameček bori za laskavi naslov, je vse skupaj kar malce stresno, saj se zavedaš, kakšen je vložek. Tu je najbolj pomembna glava, da ostane trezna in koncentracija popolna. V Maleziji sem poskušal odpeljati svojo dirko, se koncentrirati na svoje delo in tako bo tudi konec tedna v Valencii," sporoča Enea Bastianini, ki se za konec pogovora s priznanim italijanskim športnim časnikom ni mogel izogniti vprašanju o sezoni 2023, ki bo zanj prelomna. "Čim bolj in čim prej se bom moral navaditi na nove okoliščine, ki jih prinašata nov dirkalnik in nova ekipa v garaži. Prve preizkušnje bodo zagotovo zahtevne, toda čutim, da bom tudi naslednjo sezono hitro konkurenčen najboljšim. Ko si enkrat član prve ekipe rdeče družine, so rezultati vselej najvišji možni." Prihodnjo sezono si bo garažo delil s potencialno bodočim svetovnim prvakom ... "V garaži skupaj s Peccom? Zame bosta to hkrati spodbuda in motiv. Prepričan sem, da bom iz situacije izvlekel največ. Verjamem, da bom vsesplošno napredoval," je zaključil 24-letni dirkač iz Riminija. 

VN Valencie
VN Valencie FOTO: 24ur.com


  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VR-TRIBE
02. 11. 2022 18.25
+3
Ni nam vseeno
01. 11. 2022 18.17
-2
To bi bila tudi prva Ducatijeva zmaga v SP po letu 2007, ko je slavil Avstralec Casey Stoner....Škoda da 🟡Valentino Rossi ni nikoli poskusil z Ducatijem 🥴🥴🥴
herr catz
01. 11. 2022 13.33
-4
Vsi vejobkako se dirka ...sam nben se ne drzi tega
nod30
01. 11. 2022 13.06
-2
letos bagni... drugo leto beštija💪
Night fly
01. 11. 2022 18.19
+4
Tako JE .Bagnai naslov za njegove voznje , in dosezke , Bastian je pa v nekaj letih pokazal veliko , ne pa se prav vse lepote njegovega dirkanja .
Night fly
01. 11. 2022 18.19
+3
Tudi Martin je dragulj , vendar mora izpiliti bliznja srecanja ,pa se kaj .
Ni nam vseeno
01. 11. 2022 20.00
-3
Dragulj je bil tudi Dixon , ki se je na vse pretege lani opletal zadnjega mesta z 🟡Valentinom Rossijem in je bilo ravno dovolj , da je še lahko ostal v Moto2 in da mu ni bilo treba pakirati kot Valentinu, ki je vozil zmagoslavni tovarniški motor Yamahe
motorist_mb
01. 11. 2022 12.43
+1
Toti zna samo nervirat Bag tak da napaka Gigija za drugo leto!
toti mišek
01. 11. 2022 10.53
+0
Obstaja možnost, da favorita zaključita v pesku!
Zalchi
01. 11. 2022 10.34
+8
Moja napoved: Basti bo zmagal al pa odstopil. Quartararo bo odstopil. Peco bo vozil po pameti in zaključil nekje med 3 in 5 mestom. Markez bo izkoristil taktiziranje Ducatija in bo dirko končal pred Pecom, da bodo oranžni lahko slavili, njegov povratek med vodilne dirkače. Rossija bo razveselil računovodja, ker je spet dobro zaslužil, pa sploh ni sedel na motor
Ni nam vseeno
01. 11. 2022 17.38
-2
Dokaj realno...le da kilavega ne bo razveselil spet kak dacar