MotoGP

Bastianini: Ko si enkrat član tovarniškega Ducatija, je edini cilj naslov prvaka

Modena, 22. 12. 2022 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Marko Juvan
Komentarji
32

Štiri zmage in popolna uveljavitev med dirkaško elito. Enea Bastianini bo od prihajajoče sezone član tovarniške ekipe Ducatija in piše novo poglavje v svoji karieri. Še nekaj let nazaj se je ubadal z mislijo predčasno končati kariero, sedaj pa razmišlja zgolj in samo o tem, da bo v bodoče z rdečimi iz Borga Panigaleja proslavil laskavi naslov v kraljevem razredu motoGP.

Enea Bastianini bo naslednje leto nastopal za elitno ekipo Ducatija. Rimljan je konec avgusta prejel fantastično novico, ki jo je čakal vse od začetka motociklistične kariere.
Enea Bastianini bo naslednje leto nastopal za elitno ekipo Ducatija. Rimljan je konec avgusta prejel fantastično novico, ki jo je čakal vse od začetka motociklistične kariere. FOTO: AP

Enea Bastianini je eno od odkritij lanske motociklistične sezone. Italijanski dirkač v elitnem razredu motoGP je bil skorajda do zadnjega celo v igri za naslov svetovnega prvaka, ki je na koncu odšel v roke rojaku, po novem tudi kolegu v ekipi Ducatija Francescu Bagnaii

Naslednja sezona se bo, če bo začasni koledar potrjen, začela marca 2023 v portugalskem Algarveju, v njej bo predvidoma 21 dirk.

Štiri zmage v kraljevem razredu in selitev v tovarniško ekipo rdečih iz Borga Panigaleja 24-letnega Rimljana uvrščajo med bolj vroče kandidate za naslov prvaka v prihodnji sezoni. In od tega, v pogovoru za Corierre Dello Sport, Bastianini nikakor ne beži. Še pred nekaj leti, točneje leta 2017, je bil tik pred tem, da že kot mlad dirkač konča kariero, sedaj pa je njegova realnost selitev k tovarniškem Ducatiju in močno okrepljen status v družini rdečih. Leto 2023 za mladega dirkača pomeni velika prelomnica v karieri. Dirkal bo ob boku z aktualnim prvakom Francescom Bagnaio, s katerim si bo delil garažo ... 

"Ko si enkrat član Ducatijeve družine, so cilji lahko le najvišji možni. Od tega ne bežim. Presrečen sem, da sem prišel k tovarniški ekipi, in ponosen hkrati. Velika čast je tudi to, da bom del ekipe prvaka Bagnaie. On je bil lani najboljši in je zaslužil naslov," je laskal ekipnemu kolegu Bastianini, ki bi rad nekoč okusil slast skupne zmage v kraljevem razredu motoGP. "Sedaj imam popolno opremo, če se lahko tako izrazim, da direktno in konkretno napadam svetovni naslov. Ko si član Ducatija, je naslov prvaka veliki imperativ," ne beži od odgovornosti "presenečenje" lanske sezone. "Ocena leta 2022 je skorajda najvišja možna. Če rečem 5, se ne bi zmotil. Niti v sanjah si nisem predstavljal, da bi lahko prišel kar do štirih zmag," je priznal Bastianini. 

Francesco Bagnaia, Enea Bastianini in Aleix Espargaro.
Francesco Bagnaia, Enea Bastianini in Aleix Espargaro. FOTO: AP

"Zavedam se, da je prehod v tovarniško ekipo tudi dodatno breme za dirkača, toda jaz bom skušal to preusmeriti v pozitivno motivacijo. Ne bom se ustrašil odgovornosti in tudi visokih pričakovanj. Vem, da navijači pričakujejo in priznavajo le svetovni naslov, in lahko jih pomirim, da moji cilji niso nič nižji," je pogovor za Corriere Dello Sport nadaljeval Bastianini, ki je na vsa usta hvalil dirkalnik. "Fantje delajo fantastičen posel. Mislim, da bomo imeli izjemen dirkalnik. Z njim želim biti ves čas v ospredju, ves čas želim krojiti vrh na vsaki dirki posebej. Seveda pa je najvažneje, da se bom primerno zabaval. Če bom vesel na motorju, bodo prišli tudi rezultati," trezno razmišlja 24-letni Rimljan, ki je leta 2020 osvojil naslov prvaka v srednjem razredu.

"To je bil mejnik v karieri. Dokazal sem sebi in drugim, da zmorem. S tem naslovom v srednjem razredu sem si na široko odprl vrata dirkaške elite. Je tudi pomembna izkušnja, saj vem, kako se osvajajo prvenstva," je prepričan Enea Bastianini, ki se je z motociklizmom začel ukvarjati že pri sedmih letih. Naslednja sezona bo za Bastianinija tudi priložnost, da se dokončno podpiše na dirkaški zemljevid in dokaže svojo kakovost tudi kot član elitne ekipe. "Veliko je novega. Čeprav sem bil tudi v prejšnjih letih član Ducatijeve družine, pa je prehod v tovarniško ekipo kot noč in dan. Na vsakem koraku opazim razliko. Veliko veljavo imam, moja beseda šteje, in kar ne morem verjeti, s koliko različnimi strokovnjaki sem se pogovarjal te dni. Na testiranjih se nič ne prepušča naključju. Mislim, da gremo v pravo smer," je pogovor za priznani italijanski športni časnik zaključil Enea Bastianini. 

Lugi Dall'Igna
Lugi Dall'Igna FOTO: MotoGP

'Bastianini bo naredil Ducati še močnejši'
"Enea je zelo nadarjen, v zadnjih dveh letih pa je tudi dozorel," je v zvezi s prestopom Bastianinija k tovarniškemu Ducatiju dejal direktor slovite zasedbe iz Bologne Luigi Dall'Igna. V elitni tovarniški ekipi bo poleg Bastianinija še njegov rojak Francesco Bagnaia. "Kdo bo naš prvi mož ekipe? Težko je sedaj reči. Bagnaia je svetovni prvak, Bastianini pa eden bolj ambicioznih fantov, ki sem jih srečal v življenju. Pomembno je, da bomo imeli zdravo konkurenco v garaži. Naj se fanta spodbujata in motivirata z dobrimi rezultati. Na koncu bodo sladke skrbi, kdo izmed njiju bo prvak. Smo pa presrečni, da imamo Eneo v garaži Ducatija," je še dejal šef rdečih. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pagliaccio 46
22. 12. 2022 16.04
-23
Originalne diciture ne morem objaviti ampak le stavek, da jabolko na dan odžene doctorja stran ....ves ostal kontekst gospoda Razvana Razalija iz 4 minutnega intervjuja so brisali zaradi kletvic...tudi v italijanskih ..... kar je dalo posebno slikovito noto že tako sočnemu intervjuju....in mislite verjetno Umberta Eca....za katerega zmotno mislijo , da je je navdih za vlogo Bernarda Guija v romanu Ime rože poiskal ravno v najbolj strastnih navijačih Valentina Rossija
Pagliaccio 46
22. 12. 2022 15.29
-24
Claudio Domenicali: " Rossi je Rossi ...in tudi vemo koliko Ducatijevih zmag mu visi okoli vratu"
Pagliaccio 46
22. 12. 2022 15.23
-23
Jabolko spora ni italijanski jezik ampak dejstvo, da naj bi jabolko na dan odgnalo doctorja vstran..... Gospod Razvan Razali mogoče ne zna italijanščine, čeprav tudi če bi jo znal, tako slikovite izjave ne bi našel razen, če bi bil v propagandnem oddelku Ryanaira , ko so se pošalili na račun kralja utajevalca davkov športnikov. ....in ko smo pri šaljivcih....Veste ,da je F. Morbidelli edini dirkač motoGP, ki je šale o Valentinu Rossiju med mehaniki različnih moštev stresal kar v 5 različnih jezikih ? Tu se pa res ni nič moglo izgubiti s prevodom ...
Pagliaccio 46
22. 12. 2022 15.27
-22
Brez skrbi , Valentino pa se zna sam braniti ,to je že pokazal leta 2015 pri CAS-u, FIM-u in....ko je bilo treba bežati in se skriti v paddock, ko je prišel MM ponj, da mu pove nekaj na blizu...in Rossi ne da se zna braniti, on tudi ve , da MM ni neki Biaggi...sploh, ko je še imel zdravo desnico...
Lucky
22. 12. 2022 15.31
-22
Lahko, da je italijanski jezik slikovit. Samo ta Italijanski pilot Rossi, pa ni bil ravno slikovit. Tk nizko uvrščen se je vozu, da ga kamera sploh ni ujela. Tema. Nič kaj slikovitga. Razen za gospoda iz Švice. On je pa v tej temi, videl veličino.
Pagliaccio 46
22. 12. 2022 15.51
-22
Je bil pa raznolik...isti rezultati pri Petronasu in Ducatiju....pa različna barva
Lucky
22. 12. 2022 16.21
-23
Pagliaccio 46
22. 12. 2022 16.32
-22
Jezdimir
23. 12. 2022 11.35
+14
Lucky ne se trudit, naziv portalnega norčka ti je Lažnivc pobral, čeprav mam občutek, da gre pri obeh za isto bolezen...hehehe
Lucky
22. 12. 2022 14.51
-21
Dons se pa uni slavist še ni javu? Drgač, Rossi je mel Ducati bolj za panoramsko vožnjo. Breme je blo pa tud prevlko, za njega. Ne vem, kolk izpeljank ma mižerja? Po amatersko bi prevedl, da je blo vse skup srovŝna.
Night fly
22. 12. 2022 13.42
+29
Crnim figuram z belo kapico svetujem ,da prvo osvojijo italijanski jezik ,pa ne samo osnove , ker poznavalci tega jezika dobro vemo ,da j to eden najbolj slikovitih jezikov ,ki vsebuje nesteto prikritih rekov in izpeljank stavcne zveze , ki temu jeziku dajejo car . No ,ko se en kalimero ,ki je kar naprej tepen od vseh v zivljenju spravi prevajati izjave popolnoma tuje govorecih azijcev v neko italiansko obliko povedi , in se to potem kalimer...prevede z googlom , je izjava jasno cisto nekaj drugega . Toda -pozor .....tudi ,ce je Razali v svjem intentu hotel ,ali povedal tocno to glede jabolk , bi bilo treba celotno misel objaviti v bloku in ne iztrgati iz kontesta . Svetujem ,da kalimer objavi originalno dicituro Razalijeve izjave ....seveda ,ce si upa ........in ni se konec . Prvic zato , ker je Rossi -Rossi , vemo koliko zmag mu visi okoli vratu , in niti en direktor ali manager katerekoli garaze ali ekip.e si ne bi upal govoriti tako o kateremkoli dirkacu , zato ,ker bi ga taksna izjava Pokopala . Ampak saj vem ,da kalimer tega ne bo zastopu .. Brez skrbi , Valentino se zna sam braniti ,to je ze pokazal leta 2015 ,,,,, in zdaj po velicastnem slovesu nadaljuje svojo dirkasko kariero . Je to komu naproti ? Kalimer-u pa svetujem ,da naj si ze enkrat nabavvi studijske in druge knjige Umerta Eco-a , enega najvecjih analitikov in poznavalcev semantike in semiotike , ki krasi ne samo prelep italijanski jezik ,ampak vecino jezikov tega planeta .
Pagliaccio 46
22. 12. 2022 15.31
-19
Si že ponujal predavanja D. Pirjevca v slovenščini , pa nisi niti tistega razumel...
Pagliaccio 46
22. 12. 2022 17.28
-19
Ko prebiramo vaše zmazke slovenskega jezika in navedbe kako je italijanski jezik eden najbolj slikovitih jezikov ,ki vsebuje nešteto prikritih rekov in izpeljank stavčne zveze , ki temu jeziku dajejo čar, je mogoče vaša zadnja priložnost , da vendarle pišete le v italijanščini , da boste vsaj slovnično tu nekje , če že ne morete biti vsebinsko pravilno usmerjeni v temah, ki pa jih (ne)zavedno še bolj pačite, kot samo materinščino.
Jezdimir
23. 12. 2022 11.42
+20
Neresni, kaj pa si pričakoval, Podležu za podlosti podli odziv, kar je edino pravilno...ne si zatiskat oči...hehehe
Pagliaccio 46
22. 12. 2022 12.51
-30
👍🏻...Najbolj duhovit odgovor novinarju Corierre Dello Sport je dal gospod Razvan Razali , ko so ga na začetku sezone 2021 vprašali zakaj vsak dan dirkaškega vikenda najprej poje jabolko Fuji..... gospod Razvan Razali pogleda Valenitna Rossija in hudomušne pripomne : " Jabolko na dan, odžene doctorja vstran"
Jezdimir
22. 12. 2022 13.02
+32
Lažnivc daj ne cmeri no...ti nikoli ne boš prebolel Rossijeve uspehe, predvsem pa to da je podlega Markeca osmešil...hehehe
Pagliaccio 46
22. 12. 2022 13.08
-28
7 gajbic jabolk je bilo dovolj za sanje gospoda Razvana Razalija
Jezdimir
22. 12. 2022 13.12
+29
Pa en tvoj bedast stavek je tudi dovolj za obravnavo na Studencu, jasno kot beli dan...hehehe
Night fly
22. 12. 2022 13.28
+28
Jezdimir ,,,,,, temu kalimerotu ostane v zivljenju samo se en cilj .......poskusiti ,ampak ressamo poskusiti okrniti dosezke Dohtarja ,,,,oz.se bolje receno , popolnoma zivljenske ne-uspehe ,ki jih vsak sportnik dozivi uporabiti,da tu na forumu razkazuje svojo nezrelost . Ubogi kalimerovic . in se nekaj njegovih zvestih oprod , ,,,,ki pa jih ,,,glej glej , zmanjkuje .
Jezdimir
22. 12. 2022 13.37
+28
Lažnivca peče ker je Markec odzad ostal...še Dorna je obupala nad njim, nimajo toliko vpliva na pravila kot je on prepočasen...jasno kot beli dan...hehehe
NisteResni
23. 12. 2022 10.15
-17
Dedi a si se kdaj vprašali zakaj pod GP članki ni več folka... Pred tvojim prihodom in prihodom jeznega mirka smo bili tu normalni komentatorji, res da smo se zbadali, a v mejah normale, pa večji povdarek je bil na dirke. Ti pa si s svojo toksičnostjo bil tu predn je Marc zajahal MotoGP in si imel ogromno salive za lorenza in stonerja, praktično vse ki so bili tvoji mesaji konkurenca... Trdite, da ste sami piloti, pravi piloti spoštujemo vse, pa čeprav jih ne maramo... Razpad tega portala pa je dobesedno krivda tebe, jeznega in korla, samo kreganje, kje so cajti, ko je Callux kometiral in zbadnje z ducati in honda privrženci, pa tudi medstenski odnos tistih ki smo bili za lorenza in tisti za Rossija, ampak nikoli ni bilo laži, zmerjanja in podobno.... Tko da Nighty, Jezni in Korl hvala vam
Jezdimir
23. 12. 2022 11.38
+18
Neresni, a sebe, Mucija in Lažnivca si pomotoma izpustil...hehehe
FIRBCA
22. 12. 2022 12.37
-31
naslednik MM ja
Jezdimir
22. 12. 2022 12.39
+31
Tolk slab pa spet ni, če smo realni...hehehe
Pagliaccio 46
22. 12. 2022 12.53
-31
Valentino je večji kaliber ...sploh če je govora o radialnih grednih tesnilih....če smo realni he,he,he...
Jezdimir
22. 12. 2022 12.36
+32
Bastianini se je za razliko od Podleža izkazal na poltovarniškem Ducatiju in to brez jamranja in iskanja krivca v matični tovarni, kot to počne podli nesposobnež na tovarniški najboljši Hondi...jasno kot beli dan...hehehe
Pagliaccio 46
22. 12. 2022 11.17
-31
....Še pred nekaj leti, točneje leta 20917....??? Avtor ne tako točno , prosim....
Pagliaccio 46
22. 12. 2022 11.13
-32
Bastianini: Ko si enkrat član tovarniškega Ducatija, je edini cilj naslov prvaka
Pagliaccio 46
22. 12. 2022 11.14
-30
Tega na Akademiji VR46 ni zagotovo mogel pobrati...
Jezdimir
22. 12. 2022 12.38
+31
Lažnivc, ti nikoli ne boš prebolel Rossijeve uspehe, predvsem pa to da je podlega Markeca osmešil...mi je smešno za znoret...hehehe
Pagliaccio 46
22. 12. 2022 12.41
-30
znorel si že nekako ....če smo realni he,he,he....
Jezdimir
22. 12. 2022 13.13
+33
Tuliš iz Studenca?...imate dan odprtih oken?...hehehe