MotoGP

Bilanca v Balanci

Ljubljana, 16. 11. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Gaber Keržišnik
Komentarji
5

V razredu MotoGP smo z zadnjo dirko sezone končno dobili novega svetovnega prvaka in pa simbolično slovo Suzukija, katerega Alex Rins je suvereno zmagal na dirki v Valenciji. Pri Suzukiju so se tako na najboljši možen način poslovili od aktivnega dirkanja v razredu MotoGP in z zmago še enkrat dokazali, da imajo konkurenčen motor in dva hitra dirkača in je zato njihovo nepričakovano slovo od dirkaških steza še toliko manj razumljivo.

Kot rečeno, smo na zadnji dirki dobili tudi novega prvaka. Pričakovano je to postal Italijan Pecco Bagnaia, ki je na zadnjo dirko sezone prišel z udobno prednostjo pred francozem Fabiojem Quartararojem, ki je svojo prednost v sezoni zapravil predvsem v drugem delu leta. Bagnaia, ki sicer tudi v končnici prvenstva ni bil imun na napake, pa je bil po poletnem premoru vseeno precej boljši od Francoza, in čeprav je Quartararo na polovici sezone imel veliko prednost skoraj stotih točk v točkovanju prvenstva, se je na koncu zgodilo nekaj, v kar so verjeli le redki. Ducati je z Bagnaio v sedlu uspel izničiti Yamahino prednost in rdeči iz Bologne so na koncu slavili naslov prvaka. Za Ducati je to drugi naslov svetovnih prvakov v razredu MotoGP in prvi naslov po Caseyju Stonerju iz leta 2007. Za Italijane pa je Bagnain naslov po 50 letih zopet mejnik, ko je nazadnje slavil Giacomo Agostini, torej Italijan na italijanskem motociklu, ko je veliki Ago postal svetovni prvak kraljevskega razreda leta 1972 z motociklom znamke MV Agusta.

Gaber Keržišnik in Boštjan Skubic
Gaber Keržišnik in Boštjan Skubic FOTO: Gaber Keržišnik

Kaj je zaznamovalo letošnjo dirkaško sezono? In kdo so bili njeni glavni akterji v vseh treh tekmovalnih razredih, se sprašujemo v tokratni Balanci, kjer smo se sprehodili skozi sezono razredov Moto3, Moto2 in MotoGP in le na kratko analizirali najboljše tri dirkače iz vsakega posameznega razreda, ki so letošnje leto zaključili na prvih treh mestih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tenma
16. 11. 2022 17.00
-6
Ej, odlično sta tole sestavila! Me pa žalosti da imamo tukaj na portalu toliko izobraženih kavčmojtrov, ki vejo vse... Ne jih poslušat, oddelala sta odlično sezono 2022!
prost1
28. 11. 2022 18.01
+0
Se popolnoma strinjam. In si želim , da še dolgo časa.
mptour
16. 11. 2022 13.46
+9
Če ste spremljali prenose na A kanalu, sta letošnjo sezono zaznamovala in uničila dva akterja. Za mikrofonom. In še kr nimata dost.
Lajalica
16. 11. 2022 12.54
+2
A še kdo gleda te motoreklame...
cbrman
19. 11. 2022 16.35
-3
Začni gledat dirko 15 minut kasneje , pa lahko reklame preskočiš pa še dirka se komentira v slovenskem jeziku, kaj pa tudi nekaj velja....No glede ocen sta vse super ocenila....Za drugo leto bo v MGPju 10tko dobil Markec s Hondo....