MotoGP

Rossijev varovanec Bezzecchi do prepričljive zmage, na zmagovalnem odru še Zarco in A. Marquez

Buenos Aires, 02. 04. 2023 18.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Italijanski dirkač Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team) je suvereni zmagovalec druge dirke sezone za VN Argentine. Varovanec legendarnega Valentina Rossija je tako prišel do svoje prve in obenem ene od najbolj prepričljivih zmag v kraljevem razredu motoGP v zadnjem času. Drugo mesto je pripadlo izkušenemu Francozu Johannu Zarcoju (Prima Pramac Racing), tretje pa Alexu Marquezu (Gresini Racing MotoGP). Po padcu branilca naslova Francesca Bagnaie je Bezzecchi prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega prvenstva.

Marco Bezzecchi je po drugem mestu v sobotnih kvalifikacijah in tudi na krajši sprint dirki (12 krogov) nakazal, da bo v igri za končno zmago tudi dan pozneje na glavni dirki za VN Argentine. Štiriindvajsetletni dirkač iz Riminija je z odličnim startom postavil temelje eni od najbolj prepričljivih zmag v kraljevem motociklističnem razredu v zadnjem obdobju.

Čeprav je kasneje zdrsnil s steze in vidno razočaran ostal brez končne uvrstitve, s čimer je hkrati prepustil vodstvo v skupnem seštevku svetovnega prvenstva tokratnemu zmagovalcu Bezzecchiju, je tudi branilec naslova svetovnega prvaka Francesco Bagnaia v dirko vstopil zelo spretno in agilno. Glede na šesto mesto iz sobotnih kvalifikacij je član Ducatija hitro skočil na tretje mesto, a kot že zapisano v drugi polovici dirke izgubil nadzor nad motociklom in končal ob stezi. Zdrs prvaka sta zelo dobro izkoristila izkušeni Johann Zarco iz moštva Prima Pramac Racing in vse boljši Alex Marquez (Gresini Racing MotoGP), ki mu steza v Argentini očitno zelo leži.    

Vse bolj prodorni italijanski dirkač Marco Bezzecchi je prepričljivo opravil s konkurenco na dirki za VN Argentine in tako prišel do svoje prve zmage v karieri med motociklistično elito.
Vse bolj prodorni italijanski dirkač Marco Bezzecchi je prepričljivo opravil s konkurenco na dirki za VN Argentine in tako prišel do svoje prve zmage v karieri med motociklistično elito. FOTO: AP

Po številnih težavah s poškodbami se v staro formo počasi vrača tudi Franco Morbidelli. Yamahin dirkač je bil dolgo v igri za stopničke, a sta bila omenjena Zarco in mlajši od bratov Marquez na razmočeni stezi hitrejša. Četrto mesto je lepa spodbuda za nadaljevanje sezone, najboljšo peterico pa je s petim mestom zaokrožil Jorge Martin. Zmagovalec kvalifikacij Brad Binder je že na začetku druge preizkušnje skupaj s Fabijem Quartararojem zdrsnil s steze in tako zapravil možnosti za vidnejši dosežek. Južnoafričan je na koncu pristal na 17. mestu, Quartararo pa se je moral zadovoljiti s sedmim mestom. 

"Že v petek na uvodnih treningih sem imel zelo dober občutek. Vse skupaj se je nato nadaljevalo v sobotnih kvalifikacijah in na sprint dirki, kjer smo postavili temelje za današnjo glavno preizkušnjo. Naše moštvo je opravilo izjemno delo, motocikel je deloval brezhibno, tako da je ta zmaga nagrada za vse, ki so prispevali svoj delež v mozaik," je po prvi zmagi med motociklistično elito dejal presrečni Marco Bezzecchi.   

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Binder do 'pola' v kvalifikacijah
Čeprav je Brad Binder presenetil še samega sebe z odličnim dirkanjem in s posledično zmago na krajši sprint dirki, južnoafriški dirkač ne skriva visokih ambicij niti pred današnjo glavno dirko, na kateri bi se znale karte (znova) na novo premešati.

"Po uvodni sprint dirki pred tednom dni v Portimau na Portugalskem, kjer smo se vsi dirkači kar precej lovili v iskanju pravih občutkov, je bilo tokrat v Argentini kljub slabšim pogojem za dirkanje vendarle nekoliko lažje. Vesel sem, da mi je uspel veliki met v tako zgoščeni in kakovostni konkurenci. Po noro dobrem vstopu v sprint dirko sem še bolje nadaljeval, obenem pa mi je uspelo po notranji strani prehiteti do tedaj vodilnega Franca Morbidellija, ki je bil tokrat odličen. Vse skupaj se je zložilo v sanjsko celoto za naše moštvo. Resnično sem vesel za vsakega člana posebej in že se veselim današnje glavne dirke, za katero verjamem, da bo nekaj posebnega," je po zmagi na drugi sprint dirki sezone razpredal Binder in nadaljeval: "Danes bodo zagotovo odločale malenkosti. Kdor bo dobro vstopil v dirko, bo v določeni prednosti. Nikomur ne bo lahko, sploh meni, saj nisem vajen te vloge. A storil bom vse, da težko prigarano prednost ohranim najdlje, kar se da."  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Binder se je s to zmago povzpel na četrto mesto skupnega seštevka svetovnega prvenstva. Njegov zaostanek za še naprej vodilnim Francescom Bagnaio znaša 19 točk, Maverick Vinales na drugem in zelo nadarjeni Marco Bezzecchi na tretjem mestu pa v skupnem seštevku za Ducatijevim dirkačem zaostajata za 13 oziroma 16 točk.

"Menim, da nas čaka ena zelo zahtevna in nepredvidljiva dirka vse do konca. Na njen potek in končno razvrstitev bi znala vplivati tudi slaba vremenska napoved, a ne gre se zanašati na naravne dejavnike. V vsakem primeru se bomo skušali na vse različice maksimalno pripraviti, kako bo na koncu, pa je zelo težko napovedati," še pravi Binder. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou