MotoGP

Kvalifikacije Vinalesu, v prvi vrsti še Bagnaia in Zarco, v moto 2 'pole' za Caneta

Valencia, 25. 11. 2023 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
A.V., M.J.
Komentarji
56

Španec Maverick Vinales je zmagovalec kvalifikacij pred VN Valencie na stezi Ricardo Tormo, zadnjo dirko letošnje motociklistične sezone svetovnega pokala v elitnem razredu motoGP. Prvo startno vrsto sta si zagotovila še Italijan Francesco Bagnaia in Francoz Johann Zarco. Španec Jorge Martin, ki se bori za naslov prvaka, je bil le šesti. Z druge startne vrste bosta pred Martinom startala še dirkača KTM, Avstralec Jack Miller in Južnoafričan Brad Binder. V razredu moto2 je do najugodnejšega startnega položaja prišel Aron Canet, v moto3 pa Collin Veijer.

Več videovsebin
  • Vrhunci kvalifikacij razreda motoGP
    04:02
    Vrhunci kvalifikacij razreda motoGP
  • Iz 24UR: Bagnaia z 21 točk prednosti
    02:29
    Iz 24UR: Bagnaia z 21 točk prednosti
  • Iz 24UR: Zaključna in najbolj stresna postaja motociklistov
    02:33
    Iz 24UR: Zaključna in najbolj stresna postaja motociklistov
  • Iz 24UR: Bagnaia ali Martin?
    02:34
    Iz 24UR: Bagnaia ali Martin?
MotoGP – VN Valencije
MotoGP – VN Valencije FOTO:

Ker je v skupni razvrstitvi razredov moto2 in moto3 že vse jasno in sta znana tudi že nova (stara) prvaka, pa je v kraljevem dvoboj Francesco Bagnaia - Jorge Martin dosegel vrelišče. 

Francesco Bagnaia je prejšnjo, predzadnjo dirko sezone v Katarju končal na drugem mestu in je storil velik korak proti ubranitvi naslova. Prednost pred Martinom pred sprintersko dirko in nedeljsko tekmo znaša 21 točk.

Tretji prosti trening najšibkejšega in srednjega motociklističnega razreda je tako minil brez posebnosti, vse oči so bile uprte v kraljevega. Spomnimo v petek je na prvem in drugem prostem bilo zelo napeto in izenačeno. Edini izzivalec za naslov prvaka Jorge Martin je prosti trening začel najbolje, a ga je hitro z vrha zrinil Fabio Di Giannantonio. Njegov moštveni kolega Alex Marquez pa se je medtem kot prvi znašel v pesku, kmalu za njim pa še Joan Mir. Za kratek čas je vodstvo nato prevzel Marc Marquez, a je starejšega izmed bratov Marquez prehitel Mavericks Vinales. A tudi dirkač Aprilie ni dolgo zdržal na vrhu, saj se je v vodstvo vrnil Di Giannantonio. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A tudi dirkač Gresinija na koncu ni bil najhitrejši, saj je ročico za plin privil Johann Zarco in postavil najboljši čas prostega treninga. Di Giannantonio je bil hiter in dolgo vodil, medtem pa smo spremljali padce nekaterih dirkačev. Najprej je padel Aleix Espargaro, nato pa se je po pesku grdo skotalil še Marco Bezzecchi. A to še zdaleč ni bilo vse, saj sta nedolgo zatem v pesku končala še Alex Rins in Augusto Fernandez. Espargaro in Bezzechi sta se kljub grdima padcema na srečo lahko vrnila na stezo. V soboto sta se preko počasnejše skupine v hitro prebila prvo in drugo uvrščena Bagnaia in Alex Marquez. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V hitri skupin se je ob koncu najbolj izkazal Maverick Vinales, v prvi vrsti sprint dirke pa mu bosta družbo delala še Johann Zarco in Francesco Bagnaia. "Končno smo v prvi vrsti, kar je odličen obet pred obema preizkušnjama. Bilo je zahtevno, steza je hladna, na sreči sem imel dober oprijem," je po kvalifikacijah dejal Zarco. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Lepe kvalifikacije so za mano. Odličen občutek imam po njih, a glavno šele prihaja. Steza je bila zahtevan, veliko je bilo drsenja. Verjamem, da bodo že na sprint dirki drugačni pogoji," je prepričan vodilni v skupni razvrstitvi in branilec naslova Bagnaia. "Vendarle! Uspele so mi odlične kvalifikacije in končno lahko uživam v polu. Dober obet, a nobena garancija za sprint dirko in osrednjo preizkušnja vikenda v Valencii," je povedal veliki zmagovalec kvalifikacij na stezi Ricardo Tormo Maverick Vinales.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kvalifikacije v razredu moto2 pripadle Canetu, v moto3 pa Veijeru

Tudi v osrednjem razredu, podobno kot v razredu moto3, je bil prvak za sezono 2023 znan že pred prihodom na Iberski polotok. Prednost izjemnega talenta Pedra Acoste pred najbližjim zasledovalcem Tonyjem Arbolinom je znašala skoraj 100 točk, tako da ni bilo za pričakovati kakšnega spektakularnega obračuna.

Kvalifikacije so na koncu pripadle Aronu Canetu, ki je tako slavil pred rojakoma Ferminom Aldeguerjem in Marcosom Ramirezom

Novopečeni prvak Acosta je ciljno črto prečkal kot šesti, predenj pa sta se uvrstila Sam Lowes in Jake Dixon.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Glede na dejstvo, da je bil svetovni prvak v najšibkejšem razredu znan že pred zaključkom v Valencii - to je postal španski dirkač Jaume Masia, ki ima pred najbližjim zasldovalcem Ayumom Sasakijem neulovljivih 28 točk prednosti - se je to poznalo tudi pri sami govorici telesa najboljših v omenjenem tekmovalnem razredu.

Na koncu je ciljno črto najhitreje prečkal nizozemski predstavnik Collin Veijer, ki je bil zadovoljen z osvojitvijo najugodnejšega startnega položaja pred nedeljsko glavno dirko. "Na tej stezi moraš biti vselej previden, da ne obrabiš pnevmatik prezgodaj. Uspelo mi je ohranjati pravi ritem, kar je bilo na koncu dovolj za 'pole'," je dejal Nizozemec.

Iz prve startne vrste bosta v dirko krenila še drugouvrščeni Japonec Sasaki in turški dirkač Deniz Öncu, ki je bil z zaostankom dobrih petih stotink sekunde tretji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Martinu niso tuje tudi "nedirkaške" veščine

Jorge Martin je med drugim pokazal, da je poleg tega, da je odličen dirkač, namazan tudi z ostalimi "žavbami", ki sodijo zraven v tako negotovo končnico motociklistične sezone. Čeprav razlika med glavnima pretendentoma za naslov svetovnega prvaka znaša 21 točk, je španski dirkač z odličnim dirkanjem na obeh prostih treningih potrdil najvišje mogoče ambicije za zaključni konec tedna v Valencii. "Tudi z manjšimi psihološkimi prijemi ga (Francesca Bagnaio, op. p.) želim nekoliko vreči iz ravnotežja. Navsezadnje odločava o naslovu svetovnega motociklističnega prvaka, a menim, da nisem pretiraval oziroma šel čez mejo dovoljenega," je po osvojenem drugem mestu na drugem treningu, ki mu je tako prinesel ugoden startni položaj v današnjih kvalifikacijah, dejal trenutno drugouvrščeni dirkač svetovnega prvenstva Jorge Martin.

Ta se zaveda, da ga čaka vražje zahtevna naloga, če se bo v nedeljo popoldan želel veseliti svojega prvega naslova svetovnega prvaka. "Steza v Valencii mi zelo ustreza. Veliko smo delali na nastavitvah, kar je že takoj prvi dan obrodilo sadove. Če bom tako na sprint dirki kot tudi na glavni dirki v nedeljo pokazal svoji najboljši vožnji, se lahko zgodi prav vse," še dodaja član poltovarniškega Ducatija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je bilo razvidno po koncu obeh treningov, čeprav je večkrat poudaril, da ga Martinovo vedenje ni vrglo iz tira, sta odločnost in brezkompromisnost v Špančevem pristopu Bagnaio zagotovo presenetili. "Drži, da je bil Jorge na obeh treningih krepko pred mano, toda to ne jutri in ne v nedeljo ne bo igralo nobene vloge. Ne glede na vse sem še vedno v točkovni prednosti, kar mi vliva dodatno energijo pred zaključnima dirkama v sezoni. Verjamem, da sem lahko kos temu pritisku in izzivu," pa izpostavlja član Ducatija.

VN Valencie 2023
VN Valencie 2023 FOTO:
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samo navijač
25. 11. 2023 15.30
+2
Pa da peres superduper elitni Ducati z nevozno Hondo .... To lahko samo njegovo visočanstvo pod imenom MM.
Samo navijač
25. 11. 2023 15.25
+0
Jutri podobno in prvak bo Martin
Samo navijač
25. 11. 2023 15.24
Se pravi tako kod sm napovedal glede Marqa.
Miha1999
25. 11. 2023 14.36
+0
Aja, pozabil napisati, zbiram minuse🙏😉
Miha1999
25. 11. 2023 14.35
-1
Vikend emocij za 93# , bil je in bo ostal The only one, vse kar je počel na Hondi je talent, nihče ni reševal zadev kot jih je on, dosegel je naslove, ki jih bo večina v karavani le sanjala, žal mi je za vas tu gor, ki tega ne priznate, ampak še bo priložnosti, vedno.
David Rak
25. 11. 2023 15.00
Takoj,ko ga je honda nagnala,so poklicali Rossija in ga na kolenih prosili,da naj prideta z bratom nazaj hondo zrihtat.
Monster_Cat
25. 11. 2023 15.12
Aha....tko kt je zrihtu ducatija😂😂..kere kozlarije
Miha1999
25. 11. 2023 15.55
expost
25. 11. 2023 14.25
+0
Če bo vozil s trdimi gumami, Martinu ne bo uspelo ne danes in ne jutri, če bodo pogoji podobni današnjim.
Samo navijač
25. 11. 2023 14.24
Je pa super novica da se eliti pridružuje Acosta.
cbrman
25. 11. 2023 13.13
+3
Vinales naj hitrejši na qualijy,Bagni odličen drugi prvi del do obranitve naslova je izpeljal odlično..zelo dobro tudi Zarko kor tretji ,Martin s šestim mestom bo danes težko, parkiral Peccu...
cbrman
25. 11. 2023 13.13
+2
Life of legend
25. 11. 2023 13.23
+2
Pa bo, žarko je pred njim se mu bo verjetno umakni, tak da bosta nekje skupaj, naprej pa bomo videli ..
PoldeVeliki
25. 11. 2023 13.09
+6
Pagliaccio 46
25. 11. 2023 13.22
-10
Sailer2
25. 11. 2023 13.49
+4
dve leti nazaj sem napisal ''Rossi gre v pokoj ampak ni skrbi, itak prihaja njegova ekipa, za katero sem prepričan, da bo posegala po najvšjih mestih'' in od takrat so kar nekajkrat tudi zmagali, Marquez pa še ni!
Monster_Cat
25. 11. 2023 14.00
-6
Zmagu je ducati. In ne neki wannabi dirkaci..... Kmal cemo jih videt na yamahi..... Ze leta 2024 na hondi. Sploh pa ocitno ni vse blestece v monkey teamu, da polbrat pomaha v slovo polbratu.
štajerski janezek
25. 11. 2023 14.07
+4
Polbrat si zeki tovarniske ekipe ce ne ves :) in jo je dobil
Monster_Cat
25. 11. 2023 14.28
-1
Sailer2
25. 11. 2023 14.43
+0
Bezzecchi je wannabe dirkač...hudo ja 😂
Monster_Cat
25. 11. 2023 14.59
Samo navijač
25. 11. 2023 13.03
-6
M.Marqez danes in jutri stopničke. Pri Hondi pa mu morajo za zadnjo dirko položit zlato preprogo od garaže pa do mesta kjer se še bo zadnjič vsedel na sveti gral moto športa.
Sailer2
25. 11. 2023 13.07
+7
kot sem slišal ima rad pesek, za fruštk danes si ga je že privoščil
Life of legend
25. 11. 2023 13.13
+2
Pa če je to normalno, murkež bi se svojega brata v žlici vode utopil! Lepo je Martina, da ne napišem kaj! Za bruhati!
janezdollar
25. 11. 2023 12.35
+9
Španci so res hinavci no.1 v vseh športih… 🤮
Pagliaccio 46
25. 11. 2023 13.23
-7
motorist_mb
25. 11. 2023 11.57
+8
Bravo Bagni,upam da že danes prvak💪
Booooooooooring
25. 11. 2023 12.12
+10
upam da ne še, bolj razburljivo bi bilo gledat kdo bo koga sklatil jutri. kdo bo ohranil mirnost tekom dirke. sem bolj na pekotovi strani, ko se bo pa martin začel obnašati bolj gentlemansko bom pa morda obrnil list, a zaenkrat to ne kaže.
motorist_mb
25. 11. 2023 12.18
+2
drugo leto bo vido ko mu bo MM delo isto kak je to .
Sailer2
25. 11. 2023 12.48
+7
preveč cenite tega Marqueza, svoj čas se je vozil vštric do zadnjega kroga z Dovijem..Dovi, kateri je gladko zaostajal za Stonerjem na istem stroju po 15 sekund na dirko, ter še nekateri primerjate Rossi-ja z Marquezom, haha, 14 let sta narazen pa ga je Rossi 2015 peljal lulat z Yamaho katera na ravninah ni imela za burek! 😂
tomahawk
25. 11. 2023 13.27
-4
Nč ne bo mogu drugo leto. Ducati ga bo ustavu tut če bo boljši.
štajerski janezek
25. 11. 2023 11.41
+14
Martin nervozen ko hudič... brez napake Peccota nima šans. MARKEC pa kot otrok, ki mu vzames igračo. Dobro da je cel ostal na padcu..
Bananistanec
25. 11. 2023 11.43
+6
Nekaj ovinkov prej ne naredil nekaj bolj nevarnega
štajerski janezek
25. 11. 2023 11.44
+5
Booooooooooring
25. 11. 2023 11.38
+11
martinu se pozna da ga dajejo živci pa še jezen je na nič hudega sluteč motor.🤨
bregar1
25. 11. 2023 11.37
+12
Jaz samo upam,da drugo leto zamenjajo komentatorja
Janko Šenica
25. 11. 2023 14.44
+4
Upam, da ga res zamenjajo. Ali se ta človek kdaj posluša kako govori. Gledam brez glasu.......
Sailer2
25. 11. 2023 11.29
+1
Itak da boš šel potleh če se tako voziš 😅 vzemi si par dodatnih metrov
Sailer2
25. 11. 2023 11.26
+2
zanimiva izbira gum pri Martinu!
Sailer2
25. 11. 2023 11.09
+1
Pa mu je uspelo 😅
sektor1
25. 11. 2023 11.06
-9
Pecco bo zapeku po tleh sobotno ali pa nedeljsko fix
KrTakoNeki
25. 11. 2023 10.33
+12
...privoščim Banjaji, da mu drugič uspe, je zelo korekten, pošten dirkač... Martin pa že kaže umazane Španske spletke, ki potekajo zunaj igrišč... Tekma je na pisti in nikjer druge...
Monster_Cat
25. 11. 2023 10.41
-7
McHelay
25. 11. 2023 11.01
+5
Nič prepovedanega, je le Španec. Pri Špancih pa to na treningih gledamo že celo sezono. Pove pa veliko o človeku. Pa lep vikend.
tomahawk
25. 11. 2023 11.11
-8
McHhelay je le španec? No tut italijanskinpridih ekipe smo vidli sploh na zadnji dirki. Itak da ne sme zmagat SP nekdo na hčerinskem motorju. Toliko slabši v nedeljo, v soboto pa pometel z vsemi... haloo! Pa lep vikend.
tomahawk
25. 11. 2023 11.13
-10
In zdaj se bo Bagnaia vozil zadaj kot lani. Posrano ravno tolk kot bo rabil. Bojim se da moto gp postane kot F1