MotoGP

Binder je hit uvoda sezone: Godi spoznanje, da se lahko kosam z najboljšimi

Jerez, 01. 05. 2023 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Južnoafričan Brad Binder, član avstrijske ekipe KTM, je odlično opozoril nase na začetku nove motociklistične sezone. Ne samo z drugim mestom v glavni dirki VN Španije in z zmago v sprinterski preizkušnji v Jerezu, tudi rezultati na drugih dirkah uvoda sezone so mu prinesli visoko tretje mesto v skupnem seštevku. A s tem se 28-letni dirkač (še) ne bo zadovoljil. Naslednja postaja SP v motociklizmu bo dirka v Le Mansu 14. maja.

Več videovsebin
  • Iz 24Ur: Francesco Pecco Bagnaia osvojil Jerez
    02:34
    Iz 24Ur: Francesco Pecco Bagnaia osvojil Jerez
  • Vrhunci dirke razreda MotoGP za VN Španije
    07:08
    Vrhunci dirke razreda MotoGP za VN Španije
  • Padec Fabia Quartaroja in Miguela Oliveire v prvem krogu dirke VN Španije
    01:15
    Padec Fabia Quartaroja in Miguela Oliveire v prvem krogu dirke VN Španije
  • Aleix Espargaro se je za las izognil trčenju z mačkom, kmalu zatem pa končal v pesku
    01:32
    Aleix Espargaro se je za las izognil trčenju z mačkom, kmalu zatem pa končal v pesku

Brad Binder je prava osvežitev uvodnega dela nove motociklistične sezone. Južnoafričan po štirih dirkah drži visoko tretje mesto v skupnem seštevku. Pred njim sta le aktualni šampion Italijan Francesco Bagnaia, sicer prvi v Jerezu, in njegov rojak Marco Bezzecchi, ki prav tako uživa status prijetne "osvežitve" zgodnjega dela prvenstva. Binder je v soboto dobil sprintersko dirko na tem prizorišču, dan kasneje pa je bil blizu dvojnemu uspehu. Z Jackom Millerjem sta namreč narekovala ritem večji del dirke, ki je bila sicer po prvem startu zaradi trčenja in padca Portugalca Miguela Oliveire in Francoza Fabia Quartararoja prekinjena. Binder je bil v ostrem boju moštvenih sotekmovalcev uspešnejši in je vodil, toda Miller je imel za seboj nepopustljivega Bagnaio. 

Francesco Bagnaia je z zmago v Jerezu zdaj prepričljivo prvi v skupni razvrstitvi, ima 87 točk, Marco Bezzecchi 65, Brad Bunder še tri manj.

Svetovni prvak se je prebil mimo njega na drugo mesto in v zadnjih krogih se je začel še lov na zmago. V posladku za ljubitelje dirkanja je tri kroge pred koncem tudi prišel do vodstva. A dirke še ni bilo konec, saj je bil tudi Binder odločen, da poskusi še enkrat. Zdaj je bil on v vlogi lovca, a Bagnaia – pred tem je dvakrat klasično dirko končal predčasno brez točk – tokrat ni delal napak. Tudi v zadnjem krogu je dobro zapiral tekmeca in ciljno črto prevozil kot prvi. "Kot prvo, zares nisem pričakoval, da bom v Jerezu iztržil prvo in drugo mesto," je izstrelil Južnoafričan in potem malce objokoval, da mu ni uspelo v zadnjih krogih nedeljske preizkušnje streti aktualnega šampiona in tudi vodilnega v prvenstvu Bagnaie. 

"Poskusil sem, ničesar si ne morem očitati. Lepo je bilo groziti takšnemu šampionu, kot je Pecco. Upam, da mi v naslednjih dirkah uspe tudi takšen podvig," je za Corriere Dello Sport priznal Brad Binder in nato potegnil črto pod četrto preizkušnjo sezone. "Fantastična dirka, vesel sem, da sem tukaj. V finišu sem že tri ali štiri kroge pred koncem uničil gume, toda še vedno sem napadal in sem se lahko boril s Francescom. Hvala ekipi, da je pripravila tako dober motor.

Francesco Bagnaia in Brad Binder
Francesco Bagnaia in Brad Binder FOTO: motogp.com

Južnoafričan je tudi sam malce presenečen, kako dobro se obnaša dirkalnik na začetku sezone in kako blizu je Binder najboljšim. Domala na vsaki dirki je bil v igri (najmanj) za stopničke. 

Pod stopničkami je v Jerezu na četrtem mestu ostal domačin Jorge Martin, ki pa ni imel realnih možnosti za napad na prvo trojico. Peti je bil Aleix Espargaro, šesti Italijan Luca Marini, sedmi pa dirkaški veteran Dani Pedrosa. Španec velja za najprijetnejše presenečenje konca tedna, saj je na dirki nastopil s povabilom ekipe KTM, nato pa bil šesti v kvalifikacijah, šesti v sobotni sprinterski dirki, na osrednji dirki pa sedmi.

"Ne bom preveč hvalil dneva pred nočjo," je bil slikovit "maneken" avstrijske ekipe KTM, ki ne bi rad prehitro napovedoval velikih stvari. Raje je skromen. "Gremo iz dirke v dirko. Tako bo najbolje. Tretje mesto v skupnem seštevku? Nekaj, od česar se ne da živeti, saj smo šele na začetku prvenstva, je pa lepo videti in vedeti, da se lahko kosamo z najhitrejšimi v paddocku. Godi to spoznanje," je bil v pogovoru za Corriere Dello Sport neposreden 28-letni dirkač, ki je dvakrat že zmagal med dirkaško elito razreda motoGP, v moto3 pa je bil pred leti tudi svetovni prvak. 

"Seveda bi rad ponovil ta dosežek tudi v kraljevem razredu, toda takšen cilj ima še najmanj deset dirkačev v karavani," je priznal Binder, ki komaj čaka na naslednjo preizkušnjo. "V Le Mansu sem se vedno dobro počutil. Resda rezultati tega niso vedno potrjevali, a steza v Franciji mi je všeč. Glede na to, kako dobro se počutim na dirkalniku v tej sezoni, upravičeno pričakujem nadaljevanje vrhunskih rezultatov. Samozavest je po uvodnih preizkušnjah močno okrepljena in to največ šteje," je pogovor za italijanski športni časnik zaokrožil Brad Binder. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Breicha
03. 05. 2023 08.46
Po novem je Brad Pitt šef KTM, Vsaj tako sta izjavila...smuknil je
mojcd
01. 05. 2023 19.54
In kaj je z Oliviero???
Aladar
01. 05. 2023 18.28
+1
Macola.
01. 05. 2023 18.26
Resnica se briše
01. 05. 2023 12.44
+0
In kua ta cas k ne komentirata vec ....pocneta Skubic in pa Kerzisnik??
mmblackbird
01. 05. 2023 12.38
-3
MUHA ENODNEVNICA