MotoGP

Martin najhitrejši v kvalifikacijah, Quartararo četrti, Bagnaia osmi

Valencija, 05. 11. 2022 14.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
T.Š., Ž.K., M.D.
Komentarji
72

V Valencii bomo po sezoni, polni presenečenj, le dobili prvaka elitnega motociklističnega razreda motoGP, za katerega se borita le še Francesco Bagnaia in Fabio Quartararo. Na zelo pomembnih kvalifikacijah je bil najhitrejši Jorge Martin, sledila sta mu Marc Marquez in Jack Miller. Quartararo bo nedeljsko tekmo začel s četrtega štartnega položaja, Bagnaia pa z osmega. V razredu moto2 je Alonso Lopez osvojil prvi 'pole' v svoji karieri. V razredu moto3 je bil na kvalifikacijah najhitrejši že okronani svetovni prvak Izan Guevara.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ponesrečene kvalifikacije za Bagnaio
    02:41
    Iz 24UR: Ponesrečene kvalifikacije za Bagnaio
  • Vrhunci kvalifikacij v razredu motoGP
    04:47
    Vrhunci kvalifikacij v razredu motoGP
  • Zadnja minuta kvalifikacij v razredu moto3
    03:08
    Zadnja minuta kvalifikacij v razredu moto3
  • Nesreča Bezzecchija na tretjem treningu pred VN Valencie
    01:28
    Nesreča Bezzecchija na tretjem treningu pred VN Valencie
  • Iz 24UR: Francesco Bagnaia ali Fabio Quartararo?
    02:11
    Iz 24UR: Francesco Bagnaia ali Fabio Quartararo?

Prvi so stezo preizkusili dirkači razreda moto3, sledita razred motoGP in nato še razred moto2. V najšibkejšem razredu je glede naslova svetovnega prvaka vse že odločeno, končna odločitev o naslovih v moto2 in motoGP pa bo padla po španski dirki. 

Lestvica svetovnega prvenstva v razredu motoGP
Lestvica svetovnega prvenstva v razredu motoGP FOTO: Sofascore.com

motoGP: Bagnaia ali Quartararo?
Francesco Bagnaia ali Fabio Quartararo – to je zdaj vprašanje. Vodilnega in prvega zasledovalca loči 23 točk, kar pomeni, da bo Bagnaia osvojil svoj prvi naslov prvaka v razredu motoGP, če nedeljske dirke za VN Valencie ne bo končal nižje kot na 14. mestu. Končni odgovor bomo sicer dobili šele jutri, ko bo v Valencii na vrsti še zadnja dirka letošnje sezone motociklizma. Na zadnjih devetih dirkah je Italijan zbral 114 točk, Francoz pa je v tem času le štirikrat stal na stopničkah in zabeležil prav toliko ničel.

Čeprav ima Italijan pred Francozom kar 23 točk prednosti, se je aktualni svetovni prvak izkazal na petkovih prostih treningih, medtem ko se favorit za naslov prvaka ni.

Omenjena dirkača sta si morala priboriti čim boljši startni položaj, kar je za Quartararoja ključnega pomena, saj Francozova Yamaha ni motocikel, ki bi blestel v prehitevanjih. Spomnimo, Bagnaia je lani kvalifikacije zaključil na drugem mestu, nato pa na dirki slavil, medtem ko je Quartararo, ki je takrat v žepu že imel naslov svetovnega prvaka, kvalifikacije končal kot osmi, dirko pa zaključil na petem mestu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

motoGP: Tretji prosti trening 

Sobotni trening je na začetku zaznamoval padec italijanskega dirkača Marca Bezzecchija, njegov motocikel so zajeli plameni, tako da je imelo osebje ob dirkališču polne roke dela. Po padcu je bilo vse v redu z Italijanom, ogenj so pogasili in v tem obdobju je bil trening prekinjen (rdeča zastava), a so po nekaj minutah premora nato lahko dirkači kmalu nadaljevali z vožnjo. V nadaljevanju pa pravi festival padcev, kot kaže so bile krive nizke temperature steze, na tleh so brez hujših posledic končali tudi Enea Bastianini, Raul Fernandez, Brad Binder, Takaaki Nakagami, Maverick Vinales in tudi še enkrat Bezzecchi.

Najhitrejši čas kroga pa je postavil Avstralec Jack Miller (1:29.921), drugi je bil Johann Zarco, tretji je bil Brad Binder. Četrti je bil Quartararo, peti Marc Marquez, šesti Aleix Espargaro, sedmi pa Bagnaia. Zadnji si je v skupnem seštevku treningov zagotovil nastop med deseterico dirkačev (na devetem mestu), ki bodo nastopili v hitrejši kvalifikacijski skupini (Q2).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

motoGP: Četrti prosti trening

Na četrtem prostem treningu je sprva tehnične težave s svojim motociklom imel Quartararo, ki je vseeno postavil drugi najhitrejši čas. Najhitrejši je bil Miguel Oliveira s časom 1:30.762. Francesco Bagnaia je postavil 11. najhitrejši čas na zadnjem prostem treningu dneva (1:31.270).

Kvalifikacije v razredu motoGP

V počasnejši kategoriji kvalifikacij razreda motoGP sta bil najhitrejša Maverick Vinales in Alex Rins. V hitrejši skupini je prvi rokavico vrgel Jorge Martin s časom 1:29.621, ki mu je na koncu tudi zagotovil pole na nedeljski dirki. Marc Marquez nadaljuje uspešen povratek po poškodbi, saj bo jutri dirko začel z drugega štartnega položaja (+0.205). "Cilj je bila druga ali tretja vrsta. Nisem verjel, da nam bo uspel boljši rezultat, a to dirkališče mi je všeč," je po presenečenju na hitrih kvalifikacijah dejal Marquez.

Francesco Bagnaia je na treningih v petek in soboto vozil zelo konzervativno, to se je nadaljevalo tudi v glavnem delu kvalifikacij, ki jih je zaključil na osmem mestu (1:30.049). Jack Miller je bil tretji (+0.213). Quartararo pa bo v nedeljo poskusil presenetiti celotni motociklistični svet in osvojiti dirko s četrtega štartnega položaja (+0.279).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

moto2: Boj za naslov odprt
Španec Augusto Fernandez je s četrtim mestom na dirki v Maleziji prevzel vodstvo v skupni razvrstitvi SP v razredu moto2. Prehitel je doslej vodilnega Japonca Aija Oguro. Fernandez vodilni (251,5 točke) in ima tako 9,5 točke prednosti pred Oguro (242 točk). V razredu moto2 je bil v petek na prvem treningu najbolj razpoložen prav Augusto Fernandez, na drugem pa je bil njegov rojak Pedro Acosta

Na sobotnem treningu je bil najhitrejši Acosta (1:34.592), za njim sta se zvrstila njegova rojaka Fernandez in Aron Canet, Ogura pa je zasedel sedmo mesto.

Lestvica svetovnega prvenstva v razredu moto2
Lestvica svetovnega prvenstva v razredu moto2 FOTO: Sofascore.com

moto2 kvalifikacije

V razredu motoGP je Alonso Lopez osvojil prvi 'pole' v svoji karieri. A bolj pomemben je seveda bil razpored za njim. Pedro Acosta je bil z zaostankom ene stotinke drugi. Trenutno vodilni v skupnem seštevku Augusto Fernandez bo nedeljsko dirko začel z drugega mesta (+0.167), njegov tekmec za osvojitev naslova Ogura pa peti (+0.360).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

moto3: Na tretjem prostem treningu najhitrejši Yamanaka
Novi svetovni prvak v razredu moto3 je Španec Izan Guevara, slednji je postavil tudi najboljši čas petkovega uvodnega treninga. Na drugem treningu je bil najhitrejši Japonec Tatsuki Suzuki

V soboto so prvi stezo preizkusili dirkači razreda moto3, naboljši čas pa je postavil Japonec Ryusel Yamanaka (1:38.482), za njim sta se zvrstila Španec Ivan Ortola in Brazilec Diogo Moreira, Guevara je zasedel peto mesto.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

moto3: Kvalifikacije

V razredu moto3 je bil na kvalifikacijah najhitrejši že okronani svetovni prvak Guevara.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
VN Valencie
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

belidirkac
05. 11. 2022 21.49
-10
Saj za komentiranje tukaj ni nujno biti motorist. Verjetno pa bolje razumejo,kako stvar deluje v praksi. Večina se nas je peljala 200+,pa vemo,kakšen je občutek, tile fantje pa se peljejo 300+ in si zato zaslužijo spoštovanje vsi,sedanji in bivši. Tole driblanje med rumenimi in oranžnimi meji že na bolezen.
Jezdimir
05. 11. 2022 20.42
+13
Da je Ducatiju uspel veliki met na podlagi najboljših dirkačev v karavani ni nobena skrivnost, ravno obratno se dogaja pri Hondi, če tudi imajo daleč najboljši motor ga nima kdo peljat, kilavi Marc recimo ni sposoben njen potencial spravit na asfalt brez da se šlepa in to za smrkavcem kot je Martin, res brezsramni luzer!...le kaj si mislijo legende tega športa Dohan, Rossi itd., ki so na Hondi serijsko osvajali prvenstva, si lahko samo mislimo. Sicer pa so ravno zaradi nesposobneža zadnja tri leta eno najlepših obdobij motoGPja, namreč nepopisna bolečina, ki se z leta v leto stopnjuje pri podrepnikih, me navdaja z navdihom. Tisti rek da za vsakega raste palica se je izkazal za zelo resničnega. Veselim se že naslednje pomladi in s tem še večjega pogroma kilavega Markeca in njegove srenje, namreč prihajata boljša Rins in Mir, pa da vidimo jokico....komaj čakaaaaaaammm...hehehe
Tenma
05. 11. 2022 21.42
-9
Če je Rossi legenda, zakaj ni bil sposoben na Dukatiju postati prvak? Rins in Mir, to bo ja...
Ni nam vseeno
05. 11. 2022 21.59
-2
🟡Valentino Rossi legenda ? Seveda je.... mislim, da jih je že 36.....A Marc Marquez je eden in edini
blgas12
06. 11. 2022 13.00
+2
Ninam, sigurno jeneden 8n edini. Ki ne more biti legenda. Nikol
4krat
06. 11. 2022 14.19
+2
blgas12
06. 11. 2022 20.28
belidirkac
05. 11. 2022 20.34
-14
Obeta se nam zanimiv epilog letošnje sezone,lepo premešan vrstni red dirkačev na štartu v obeh močnejših razredih,prvih 12 v dobre pol sekunde. Upajmo na noro in fer dirko brez poškodb.
Ni nam vseeno
05. 11. 2022 21.53
-10
Beli dirkač ...v tej rumeni rubriki si preveč bel
Ni nam vseeno
05. 11. 2022 20.27
-13
Emilio Alzamora : " Videti je, da Ducati ne potrebuje več Marca Marqueza a zanimanje zanj ostaja nespremenjeno "
bema1201
05. 11. 2022 20.23
+11
Fabio mora zmagat, Francesco pa osvojiti manj kot dve točki, da bo prvak. Navijam za Italijana, Fabio je že bil prvak.
Callux
05. 11. 2022 20.08
+6
Jutri bi znalo biti pestro in mislim da bi znalo dejansko odločiti, kdo bo bolj miren in ne kdo je hitrejši.. Se pa sam osebno veselim tako končne odločitve v Moto2 kot tudi v MotoGP, pa naj zmaga boljši :))
Ni nam vseeno
05. 11. 2022 20.05
-15
Če ste pazljivo spremljali kvalifikacije , se lepo vidi, da se MM ne vozi na oranžnem Allis-Chalmers traktorju... imata pa zelo slične karakteristike
Mihacito
05. 11. 2022 20.01
+7
mm pa pijavka kot na vsakih kvalifikacijah...prav obraca mi zelodec ko to gledam. Iz zelo dobrega dirkaca se je spremenil v polomljenega kaskaderja, sedaj pa se unih par navijacev ki ima se sramuje ko gledajo pijavko ki se slepa na racun hitrejsih.
Ni nam vseeno
05. 11. 2022 18.55
-16
Zanimivo, da si nihče od tistih , ki so še dve leti nazaj govorili, kako po odhodu kilavega 🟡Valentina Rossija motoGP-ja ne bodo več gledali, ne upa napovedati ničesar po današnjih kvalifikacijah...izvzeti so tisti , ki so tudi danes izkoristili dan in se z družino kopali na Jadranu in bodo to počeli do začetka nove sezone tako kot vsa leta
FIRBCA
05. 11. 2022 18.20
-13
Magister MM pa to je uzitek gledati. Traktor to ni motor pa na drugem mestu.
Ni nam vseeno
05. 11. 2022 18.46
-15
blgas12
05. 11. 2022 19.26
+15
res rabi traktor ja, jutri bo spet risal po pesku
Ni nam vseeno
05. 11. 2022 20.06
-12
Mogoče...zadnji se pa ne bo vozil kot se je 🟡Valentino Rossi zadnja leta z zmagovalnim motorjem
StAnalitik
05. 11. 2022 21.38
+10
On se zadnje leto sploh komaj kaj vozil je.Sedaj se pa šlepa za drugimi.Gotof je mm
Tenma
05. 11. 2022 21.51
-9
VR-TRIBE
05. 11. 2022 17.58
+6
Naj zmaga boljši
Protoc
05. 11. 2022 17.53
-5
Čuti se napetost med Peco in Fabiom..fabio nima kaj izgubiti, dal vse pd yamahe..Peco pa mislim da ga daje nervoza, ampak bo fant jutri dal vse od sebe da mu uspe..
JanK00
05. 11. 2022 17.27
-11
Zgleda da je markez przadeu velik ljudi ste tok smesni na teh portalih res smeh ce bo clovk drugo leto orvak vas bo res pou ostal brez glav ker zgleda da prvoscte cloveku use slabo nvm kako ampak res zalostno
blgas12
05. 11. 2022 19.27
+10
Res mu prvoščim odstop. Brez poškodbe seveda. Da je pa tako pa je sam kriv
Ni nam vseeno
05. 11. 2022 20.10
-11
blgas12...rumeni športni navijač v pravem pomenu...da pa je tako, si je pa tudi sam kriv
blgas12
05. 11. 2022 21.15
+12
Ni nam, sonje ja. Zato pa ima ae vedno največ privržencev, ceprav ne vozi več 😄. Mm bo kmalu ostal brez
blazter
05. 11. 2022 17.13
+17
Dobro je, da sta oba kandidata za prvaka za MM93.
Xyz2023
05. 11. 2022 16.49
+9
Težko bo Fabiu ker bo startal celo za Marc “Kegl” Marquezom in bo v veliki nevarnosti da ga “Kegl” skegla ko se bo poskušal prebiti naprej… edine možnosti bi imel če bi bil “kegl” bolj zadaj in bi skeglal vodilnega v prvenstvu v prvih nekaj zavojih… potem bi pa moral Fabio sčarati svojo sanjsko dirko… tako pa… Francesco lahko gre nedeljski joyride in se ne rabi pretegnit, vmes lahko že proslavlja, se vstavi, kaj spije in poje in se počasi pripelje v cilj. Za zmago se bodo udarili drugi in lanski prvak tam glede na formo ne bo imel kaj dosti zraven, lahko pa da ga celo “kegl” skegla… v tem primeru pa upam da bo za kegla stroga kazen na primer 5 dirk prepovedi!
Xyz2023
05. 11. 2022 16.50
+8
Verjetno bo polno minusov od sipatozerjev MM93
Mohiito
05. 11. 2022 16.59
-9
Od mirkota ji boš dobil 11+ To je tudi vse😁
Ni nam vseeno
05. 11. 2022 18.50
-11
Tako je Mohiito...je pa vsaj nekaj...🥴... Mogoče se bodo zbijali , mogoče se bod dotikali NE BODO pa se brcali...tega z deportacijo 🟡Valentina Rossija ni več in tudi tega ni bilo pred njegovim prihodom
blgas12
05. 11. 2022 20.36
+12
Ni nqm, poglej + in -. Ja, Mm pac nima navijačev, ker je. Ne smem napisat.
herr catz
05. 11. 2022 21.28
-7
Se en pick rumen k zvi v zblodi in ne razume teh plusov in minusov
StAnalitik
05. 11. 2022 21.39
+9
Mohiito
05. 11. 2022 21.39
-9
blgas12
06. 11. 2022 13.02
cbrman
05. 11. 2022 15.36
-9
Odlične kvalifikacije za Martina, Markeca in Millerja...Dobro tudi Quarti s četrtim mestom , ki je odpeljal enak čas kot Miller, ter Rins s 5. štartnim mestom. Pecco kvalifikacije ni odpeljal najboljše z 8.mestom bo štartal v gneči , kjer se na štartu lahko zgodi marsikaj. Bomo videli , naj zmaga najboljši...
Ni nam vseeno
05. 11. 2022 15.29
-12
☝🏻....Lahko se hitrega dirkača , kot je 🟠MM93 nauči voziti bolj preračunljivo...ne da pa se počasnega dirkača kot je bil 🟡Valentino Rossi naučiti, da bo hitrejši😏😏😏
Ni nam vseeno
05. 11. 2022 15.31
-14
@Night fly : " ,,,,,,,,,,, no comment ,,,,,,samo ++++++++ "
blgas12
05. 11. 2022 19.27
+14
Ni nam vseeno
05. 11. 2022 20.11
-12
StAnalitik
05. 11. 2022 21.39
+6
Ni nam vseeno
05. 11. 2022 15.25
-16
V vednost ...moja napaka.... MM je Marc Marquez in ne Makaronar iz Marche
StAnalitik
05. 11. 2022 21.39
+7
Prinašalec
05. 11. 2022 15.23
+10
Vse ok, edino tale Kržišnik ga nikdar 100 na uro.🆘
Ni nam vseeno
05. 11. 2022 15.18
-13
Lepe kvalifikacije s preveč napakami in skoraj nič izgovorov in valjenja krivde na druge dirkače ali mehanike.....glede tega pa jaz pogrešam 🟡Valentina Rossija dirkača tisočerih izgovorov...ko je on definiral razloge za neuspeh so se lahko vsi skeči skrili...