MotoGP

VN San Marina: prevlada Ducatija tudi v kvalifikacijah, Miller do 'pola'

Misano, 03. 09. 2022 12.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
M.J., A.V.
Komentarji
24

Pred nedeljsko štirinajsto preizkušnjo motociklistične sezone, šlo bo za VN San Marina v Misanu, so bile na sporedu kvalifikacije vseh razredov. V najšibkejšem razredu moto3 si je najugodnejše izhodišče za nedeljsko dirko pridirkal turški predstavnik Deniz Öncu, iz prve vrste bosta krenila še Daniel Holgado in Diogo Moreira. V kraljevem razredu MotoGP so dirkači Ducatija tudi v kvalifikacijah potrdili svojo premoč. S prvega mesta bo startal Jack Miller, zaradi kazni bo prvotno drugouvrščeni Francesco Bagnaia v dirko krenil s petega položaja, medtem ko se bo s tretjega po čim boljšo uvrstitev podal Enea Bastianini. V srednjem razredu moto2 je bil najhitrejši Celestino Vietti.

Prevlada Ducatijevih dirkačev se je nadaljevala tudi v kvalifikacijah. Že uvodni petkovi treningi so pokazali, da bomo zmagovalca na dirki za VN San Marina najverjetneje morali iskati med člani omenjenega italijanskega moštva. Avstralec Jack Miller je postavil najhitrejši čas 1:31.899, za njim sta se na drugo oziroma tretje mesto uvrstila Francesco Bagnaia (+0.015) in Enea Bastianini (+0.115).

"Vesel sem, da Ducati še naprej prevladuje v Misanu. A v isti sapi se zavedamo, da nas v nedeljo čaka zelo zelo zahtevna dirka. Veliko bo odvisno tudi od pogojev na stezi, treba bo biti zelo pazljiv pri izbiri pnevmatik. Občutek je dober in upam, da bom dobro formo prenesel tudi na samo dirko," se lepe priložnosti za novo vrhunsko uvrstitev zaveda avstralski član Ducatija.

Drugo mesto Bagnaie ima sicer nekoliko grenak priokus, saj je trenutno tretjeuvrščeni dirkač skupnega seštevka svetovnega prvenstva storil napako in bil posledično kaznovan, tako da bo v nedeljsko dirko krenil s petega startnega položaja. "Razen tega zdrsa sem zelo zadovoljen s prikazanim v kvalifikacijah. Zelo pomembno je dobiti pravi občutek, kajti razmere na stezi niso bile najbolj optimalne. Upam, da me ta napaka ne bo stala dobre uvrstitve, saj bo do zaključka sezone pomembna prav vsaka točka," je po osvojenem drugem mestu v kvalifikacijah dejal Bagnaia. 

Jack Miller je tudi tokrat pokazal, da je močno dvignil svojo formo. Do 'pola' je Avstralec prišel z najhitrejšim osmim krogom, a mu ta ni prinesel večje prednosti. Bagnaia zaostaja le za stotinko, Bastianini na tretjem mestu pa za 10 stotink sekunde več. "Posebna dirka je pred nami. Gre le za domačo preizkušnjo pred našimi navijači, ki nam bodo dali dodaten veter v jadra. Upam samo, da bo vreme zdržalo ter da bomo priča spektakularnemu obračunu za zmago," pa je v prvi izjavi povedal Enea Bastianini.     

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V srednjem razredu moto2 je Celestino Vietti (Mooney VR46 Racing Team) z zmago v kvalifikacijah napovedal zelo zanimivo nedeljsko dogajanje. Italijan v tem trenutku zaseda visoko tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega prvenstva s 27 točkami zaostanka za trenutno vodilnim Aijem Oguro (IDEMITSU Honda Team Asia), ki je kvalifikacijsko preizkušnjo v Misanu zaključil na skromnem osmem mestu.

Albert Arenas, član moštva Inde GASGAS Aspar Team, je bil tokrat z zaostankom dobre desetinke sekunde drugi, medtem ko se je na tretje mesto prebil Alonso Lopez (+Ego Speed Up). Iz druge startne vrste bodo v dirko krenili Aron Canet (Flexbox HP40), Tony Arbolino (Elf Marc VDS Racing Team) in Lorenzo Dalla Porta (Italtrans Racing Team).

Augusto Fernandez (Red Bull KTM Ajo), drugouvrščeni dirkač svetovnega prvenstva, ki za vodilnim Oguro zaostaja za pičlo točko, bo tokrat startal z deveta mesta oziroma tretje startne vrste. Ob njem bosta še omenjeni Japonec in Španec Fermin Aldeguer (+Ego Speed Up).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V najšibkejšem razredu moto3 je s kvalifikacijami najbolje opravil član moštva Red Bull KTM Tech3 Deniz Öncu, ki je drugouvrščenega Španca Daniela Holgada (Red Bull KTM Ajo) prehitel za dobri dve stotinki sekunde. 

Le tisočinko sekunde za Holgadom se je na tretje mesto zavihtel brazilski dirkač Diogo Moreira iz moštva MT Helmets - MSI, in prav omenjena trojica bo v nedeljsko dirko za VN Italije krenile iz prve startne vrste. Drugo startno vrsto sestavljajo: Japonec Ryusei Yamanaka - sicer Moreirov moštveni kolega -, ki z zelo majhnim zaostankom natanko štirih stotink sekunde za Öncujem ob optimalni vožnji lahko računa na novo vrhunsko uvrstitev. Do petega mesta je pridirkal trenutno drugouvrščeni dirkač v skupnem seštevku svetovnega prvenstva Izan Guevara (Gaviota GASGAS Aspar Team), ki za Öncujem zaostaja za 16 stotink sekunde, medtem ko se bo šestouvrščeni Carlos Tatay (CFMOTO Racing PruestelGP) v dirko podal z zaostankom slabih 18 stotink sekunde.

Trenutno vodilni v skupnem seštevku Sergio Garcia (Gaviota GASGAS Aspar Team) tokrat ni bil najbolje razpoložen, saj je kvalifikacijsko preizkušnjo končal šele na 13. mestu. Član moštva Leopard Racing Dennis Foggia, ki je prav tako v igri za skupno zmago, bo jutrišnjo dirko začel na sedmem mestu oziroma iz tretje startne vrste. Družbo mu bosta delala še John McPhee (Sterilgarda Husqvarna Max) in Andrea Migno (Rivacold Snipers Team).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Novo dirkališče, na vrhu ponovno dirkači Ducatija. Prvi dan merjenj moči dirkačev prvenstva motoGP pred VN San Marina je bil najhitrejši Italijan Enea Bastianini. Njegov najbližji zasledovalec je bil rojak Francesco Bagnaia, ki bi v nedeljo v primeru zmage postal prvi dirkač ekipe iz Bologne v zgodovini s štirimi zaporednimi uvrstitvami na najvišjo stopničko. A to mu bo nekoliko otežila kazen, ki si jo je prislužil na petkovem prostem treningu. Dirkačev na Ducatijevih motociklih v motoGP je kar osem, a ti so spet dokazali, kako hiter je njihov motor. Po prvem dnevu v Misanu so povsem na vrhu štirje iz Ducatijeve družine. 

Spomnimo, na prvem je bil med elito najhitrejši Fabio Quartararo, na drugem pa Enea Bastianini. V srednjem razredu moto2 je bil dopoldan pred vsemi Celestino Vietti, popoldan pa Alonso Lopez. V moto3 je bil na prvem in drugem najboljši Dennis Foggia.

moto3
Uvodni dan prostih treningov je najhitreje "treniral" Italijan Foggia, za njim pa sta se zvrstila Ayumu Sasaki in Izan Guevara. Povsem brez padcev ni šlo, saj sta v pesku končala Diogo Moreira 17 minut pred koncem treninga in nato nekaj minut kasneje še Jaume Masia, ki se mi je noga ob padcu neugodno zataknila v plastiko motocikla, a je, kot kaže, z njim vse v redu. Vodilni v skupnem seštevku Sergio Garcia bo, kot kaže, svojo formo moral še uloviti, saj je dosegel šele 18. čas. Tudi na drugem prostem treningu v najšibkejšem motociklističnem razredu večjih sprememb med najhitrejšimi ni bilo. tudi drugi prosti trening so krojila imena kot so Foggia, Sasaki in Moreira, zelo hiter v popoldanskem terminu pa je bil tudi Japonec Tatsuki Suzuki. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

S hitrimi krogi se je izkazal tudi Turek Deniz Oncu, ki je bil na jutranjem programu še zelo zadržan in je beležil 15. čas uvodnega prostega treninga. Najboljši čas drugega je nato spet postavil Foggia, za njim pa so se zvrstili Sasaki, Suzuki in Sergio Garcia. Sobotni jutranji program v Misanu je v najšibkejšem razredu premešal karte. Najboljši čas tretjega prostega je "podpisal" Španec Izan Guevara, za njim se je malce presenetljivo zabeležil Italijan Stefano Nepa, tretjega pa Japonec Sasaki. V petek dobro razpoloženi Italijan Foggia, je bil v soboto zjutraj z devetim časom še zadržan. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

motoGP
Na prvem je bil med elito najhitrejši vodilni v skupnem seštevku in tudi aktualni svetovni motociklistični prvak Francoz Fabio Quartararo, na drugem pa Italijan Enea Bastianini. V soboto dopoldan se je najhitreje peljal, šlo je za tretji prosti trening, Avstralec Jack Miller, za njim pa so se zvrstili Bagnaia, ta bo v nedeljo lovil že četrto zaporedno zmago in šesto v sezoni, Maverick Vinales in Bastianini, peti čas tretjega prostega treninga pa je postavil Quartararo. Spomnimo, pred prvim prostim treningom elitnega razred motoGP smo izvedeli, da prvak iz leta 2020 Joan Mir zaradi poškodbe desnega gležnja na VN San Marina ne bo nastopil, na sedežu Suzukija pa ga je zamenjal nekdanji dirkač razreda moto2 Kazuki Watanabe.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Celestino Vietti
Celestino Vietti FOTO: AP

moto2
Uvodni trening srednjega motociklističnega razreda je dobil domačin Mattia Pasini, na drugem pa je nato štafeto prevzel Celestino Vietti, ki je letos slavil že v Katarju, Argentini in Kataloniji. Videli smo lahko tudi dva padca; Augusto Fernandez je zelo hitro padel v ovinku ena, a se je po premoru vrnil na dirkališče in dosegel peti čas, v ovinku 14 pa je kontrolo nad motorjem izgubil še Simone Corsi. Popoldanski "termin" prostega treninga je v srednjem motociklističnem razredu premešal karte. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Najhitreje se je peljal Španec Alonso Lopez, za njim pa so se zvrstili Augusto Fernandez, Joe Dixon in Albert Arenas. Tudi na tretjem prostem treningu je bilo kar nekaj padcev, na srečo brez hujših posledic. Vreme je oblačno, steza zaenkrat suha, a napovedi so šle v smer, da utegne četrti prosti trening, kot tudi kvalifikacije vsaj deloma miniti v mokrih razmerah. Na tretjem se je z najboljšim časom izkazal Alonso, Lopez, za njim pa so se zvrstili Joe Dixon, Aron Canet, Albert Arenas in pa Celestino Vietti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
VN San Marina v Misanu
VN San Marina v Misanu FOTO: 24ur.com
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MarquezTheBestDriver
10. 09. 2022 19.50
-32
Mcury in jezdic, a se vama ne zdi, da sta edina, ki se nekaj lapata cez Marqueza, ker ves svet je namrec drugacnega mnnja
Jezdimir
11. 09. 2022 15.28
+32
Ja ja Korl, tebi je celi svet tvoja ljubezen do Mucija, jezdic pa ti je strah in trepet, pa ne samo to zate je Doktor znanosti, od tod tudi toliko fobije in kdo še omenja Markeca???...on je itak manj kot nula, če smo realni...hehehe
iga_biba
07. 09. 2022 10.57
-52
21 komentarjev? sami izbrisani.
mcurry
03. 09. 2022 19.58
+73
A 600 prvenstvo se kj steje
FIRBCA
04. 09. 2022 12.11
-66
a ti je sefe dovoliv, da pises zopet tvoj problem.