MotoGP

Pol Espargaro presenetljivi zmagovalec tesnih kvalifikacij, Rossi tokrat 'kar' osmi

Silverstone, 28. 08. 2021 13.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Kvalifikacije razreda motoGP na VN Velike Britanije v Silverstonu je presenetljivo dobil Hondin dirkač Pol Espargaro, za katerim je izjemno slaba prva polovica sezone. Drugo mesto je vpisal Francesco Bagnaia (Ducati), ki navdušuje s svojo konsistentnostjo, tretji čas sobotnih kvalifikacij pa je vpisal vodilni dirkač prvenstva Fabio Quartararo (Yamaha). Kvalifikacije razreda srednjega razreda moto2 je dobil Marco Bezzecchi, v moto3 pa se je najboljšega startnega položaja razveselil Romano Fenati.

Več videovsebin
  • IZ 24UR: Pol Espargaro zmagovalec tesnih kvalifikacij
    02:11
    IZ 24UR: Pol Espargaro zmagovalec tesnih kvalifikacij
  • Vrhunci kvalifikacij moto3 v Silverstonu
    03:25
    Vrhunci kvalifikacij moto3 v Silverstonu
  • Vrhunci tretjega prostega v Silverstonu
    03:10
    Vrhunci tretjega prostega v Silverstonu
  • Iz 24UR: Na prvem prostem najhitrejši Marquez, na drugem Quartararo
    02:04
    Iz 24UR: Na prvem prostem najhitrejši Marquez, na drugem Quartararo
  • Vrhunci petkovih prostih treningov v Silverstonu
    01:19
    Vrhunci petkovih prostih treningov v Silverstonu
  • Vrhunci prvega prostega motoGP pred VN Velike Britanije
    05:25
    Vrhunci prvega prostega motoGP pred VN Velike Britanije
  • Vrhunci drugega prostega treninga razreda motoGP
    03:13
    Vrhunci drugega prostega treninga razreda motoGP
  • Iz 24UR: Marc Marquez v Manchestru
    02:05
    Iz 24UR: Marc Marquez v Manchestru

Kvalifikacije razreda motoGP
Alex Rins in Johann Zarco sta upravičila sloves najmočnejših dirkačev v počasnejši skupini in se z najhitrejšima časoma razveselila napredovanja v hitrejšo skupino (tja je že uvrščenih najboljših 10 s prvih treh treningov). V zaključku kvalifikacij počasnejše skupine je padel Italijan Enea Bastianini, ki je vse do padca vodil, na koncu pa sta ga ugnala prav Rins in Zarco. Francoz je sicer postavil najboljši čas počasnejše skupine, in sicer: 1:59,288.

V hitrejši kvalifikacijski skupini smo videli srdit boj za najboljši startni položaj na nedeljski dirki kultnega dirkališča v Silverstonu. Po uvodnih minutah je na vrhu kraljeval vodilni dirkač prvenstva Fabio Quartararo s časom 1:58.990. Sledil mu je Francesco Bagnaia, tretje mesto pa je držal Jorge Martin. V zadnji minuti hitrejše skupine je Pol Espargaro s časom 1:58,889 prišel na prvo mesto, kot strela z jasnega pa je v ozadju pičil Martin, a so njegov izjemen krog (1:58.008) funkcionarji po pregledu posnetkov upravičeno brisali, saj ni pravilno izpeljal osmega zavoja. "Počutim se, kot da bi zmagal dirko. Zame je to velik korak. Ne le v tem letu, ampak v celotni karieri. Zame je to po tej težki sezoni kot zmagovalni vikend. Res je, da se točke delijo jutri, toda zame je to veliko olajšanje. Včasih se trdo delo ne obrestuje, tokrat pa bom to skušal obdržati še naprej," se je po najboljšem času sobotnih kvalifikacij smejalo Kataloncu: ta je tokrat zasenčil celo svojega precej bolj slavnega moštvenega kolega Marca Marqueza.  

Pol Espargaro je presenetil konkurente v Silverstonu.
Pol Espargaro je presenetil konkurente v Silverstonu. FOTO: MotoGP
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugi startni položaj je na koncu osvojil Bagnaia (+ 0,022 s), tretjega pa Quartararo (+ 0,036 s). Četrti čas je na koncu vpisal Martin (+ 0,185 s), petega pa Marc Marquez (+ 0,197 s), ki bo očitno eden od favoritov za nedeljsko zmago. Končno so boljše kvalifikacije uspele tudi poslavljajočemu se Valentinu Rossiju. Vpisal je osmo mesto z zaostankom debele pol sekunde (+0,642). Slabo sta se tokrat odrezala oba Suzukijeva dirkača, Alex Rins je osvojil deseto mesto, aktualni svetovni prvak pa je bil šele 11. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kvalifikacije razreda moto2
Iz počasnejše kvalifikacijske skupine razreda moto2 so se v hitrejšo prebili Stefano Manzi, ki je vpisal najboljši čas (2:04,690), Ai Ogura (+ 0,441 s), Somkiat Chantra (+ 0,564 s) in Xavi Vierge (+ 0,576 s). V hitrejši skupini je tokrat konkurenco porazil Marco Bezzecchi, sicer tretji dirkač aktualnega prvenstva in zmagovalec VN Štajerske. Drugi čas je kar malce presenetljivo vpisal Jorge Navarro z zaostankom vsega 73 tisočink sekunde. Tretji startni položaj na nedeljski dirki je 'vzel' domačin Sam Lowes, četrtega vodilni dirkač prvenstva Remy Gardner, petega pa drugouvrščeni v skupnem seštevku Raul Fernandez. Glede na izjemno majhne zaostanke med prvimi petimi dirkači, si v nedeljo lahko obetamo izjemno izenačeno in razburljivo dirko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Moto3
Spomnimo, na petkovem prvem prostem treningu razreda moto3 je bil najhitrejši dirkač Romano Fenati (Sterilgarda Max Racing Team), drugo mesto si je privozil Jeremy Alcoba (Indonesian Racing Gresini Moto3), tretje pa Gabriel Rodrigo (Indonesian Racing Gresini Moto3). Ajumu Sasaki (Red Bull KTM Tech 3) je bil četrti, Pedro Acosta (Red Bull KTM Ajo) pa presenetljivo šele na petem mestu. Tudi na drugem prostem treningu je bil najhitrejši Fenati s časom 2:11.334, postavil je tudi rekord steze. Drugi čas je dosegel Ayumu Sasaki (Red Bull KTM Tech 3), tretjega pa Niccolo Antonelli (Avintia VR46). Acosta je bil tokrat šele deveti (2:12.162). Sobota, dan za kvalifikacije, ni kaj premešala kart v najšibkejšem razredu moto3. Z najhitrejšim časom se je na dokaj spolzki stezi izkazal Italijan Romano Fenati, za njim pa sta se zvrstila Japonec Sasaki in Južnoafričan Darryn Binder, ki v petek ni bil med najhitrejšimi, a so mu sobotne razmere v Silverstonu precej bolj pisane na kožo. Pred boji za najboljša izhodišča na nedeljski dirki so najprej iskali štiri najhitrejše za boljšo kvalifikacijsko skupino. Veliki met je uspel Rodrigu, Špancema Carlosu Tatayju in Izanu Guevarri ter Čehu Filipu Salaču. Kvalifikacijski boji v najšibkejšem razredu so bili napeti in nepredvidljivi vse do konca. Prav v zaključku si je najboljši položaj priboril Italijan Romano Fenati. Družbo v prvi vrsti mu bosta v nedeljo delala Rodrigo in Riccardo Rossi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Moto2: prosti treningi
Na prvih prostih treningih razreda moto2 sta bila najhitrejša Španca, in sicer Jorge Navarro (Lightech Speed Up) s prvim časom ter Augusto Fernandez (Elf Marc VDS Racing Team) z drugim. Navarro je postavil tudi najhitrejši čas kroga (2:04.896), pred tem si je rekord lastil Alex Marquez. Tretji je bil vodilni v skupnem seštevku, Avstralec Remy Gardner (Red Bull KTM Ajo). Četrti čas je postavil Raul Fernandez (Red Bull KTM Ajo), petega pa Joe Roberts (Italtrans Racing Team). Na drugem so se karte malce premešale, z najhitrejšim krogom pa se je izkazal Španec Raul Fernandez (Red Bull KTM Ajo), za njim pa sta se zvrstila njegov rojak Jorge Navarro in Britanec Sam Lowes (Elf Marc VDS Racing Team). Sobota je prinesla drugačen vrstni red v drugem najmočnejšem motociklističnem razredu. Najhitrejši krog dopoldneva je odpeljal Francoz Aaron Canet, ki v petek ni bil med hitrejšimi, za njim se je "postavil" Avstralec Remy Gardner, hiter tudi na prvem in drugem prostem treningu, tretji čas prve sobotne preizkušnje pa je dosegel v Silverstonu zelo razpoloženi Jorge Navarro.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

MotoGP
Marc Marquez (Repsol Honda Team) je na prvih petkovih prostih treningih dosegel najhitrejši čas, in sicer 2:00.941. Slabi dve minuti pred koncem je pri veliki hitrosti nesrečno padel, vendar sam odhitel v garažo. Drugi čas je postavil Aleix Espargaro (Aprilia Racing Team Gresini), tretji pa vodilni v skupnem seštevku, Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP). Četrti je bil Pol Espargaro (Repsol Honda Team), peti pa prav tako peti v skupnem seštevku, Jack Miller (Ducati Lenovo Team). Valentino Rossi (Petronas Yamaha SRT) je s časom 2:02.334 dosegel šele 16. čas. Quartararo je kljub padcu in bolečinam, ki jih je čutil po tem, popoldne dosegel najhitrejši čas, in sicer 1:59.317. Miller je bil s časom 1:59.829 drugi, Jorge Martin (Pramac Racing) pa s časom 1:59.939 tretji. Marquez je bil tokrat šele peti, četrto mesto pa je zasedel Pol Espargaro. Rossi je tokrat dosegel deseti čas. Sobotni delovni program v kraljevem razredu je odprl tretji prosti trening. Najhitreje se je "zapeljal" Avstralec Jack Miller, za njim pa sta najboljša časa jutranjega dela programa odpeljala Španca Aleix Espargaro in Jorge Martin. Tradicionalno otoško kislo vreme je pričakalo najmočnejši motociklistični razred. V takšnih pogojih se je z najboljšim časom tretjega prostega treninga izkazal Avstralec Jack Miller, za njim pa sta se zvrstila Španca Pol Espargaro in Jorge Martin. Prijetno je presenetil odhajajoči veteran Valentino Rossi, ki se je podpisal pod sedmi čas jutranjega ogrevanja. Tri mesta za njim, ujel je še deseto, se je znašel serijski šampion Marc Marquez.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
VN Velike Britanije
VN Velike Britanije FOTO: 24UR
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ni nam vseeno
28. 08. 2021 21.59
-6
Če je lahko en Valentino Rossi 8. potem ne moremo reči, da nima najboljšega motorja...ampak kot pravi iga dirka je tisto , kar šteje...to je samo izhodišče
gogi_
28. 08. 2021 21.38
+15
jeclate kot jeclavcek,pisete da je mm edino pravi sampinjon ki gre vedno na polno ,brezkompromisno kot nihce drug. Ko mi ne gre jokcate da taktizira. Ste bipolarni ,in dobr da ne napisete da je vozil z 2 prestavo. In kar naenkrat kvalifikacije niso pomembne ,prvi trening pa je. In ti ne razunes da ce peskojedec ne bi vceraj padel in pokvaril trening drugim ,ne bi bil prvi. S tako voznjo ogroza vse okoli sebe,za vas ki se niste peljali z motorjem hitreje od 49km na uro je to herojsko,talentirano ,vrhunsko. Pa ni ,nikomur ne zelim nesrece. Morda se spomnite Pokojnega Simoncellija ki se je norceval iz opozoril da nevarno vozi in se je posmehoval ce bo prisla policija. Na zalost je na koncu prisla forenzicna policija. Tega si nihce ne zeli ne na dirkaliscu ne na cesti. Lahko smo navijaci enih in drugih ne smemo pa pozabiti biti ljudje.
Ni nam vseeno
28. 08. 2021 21.55
-10
Gogi...torej se pri vsakem komentarju preden ga pošlješ v eter spomni, da ne smemo pozabiti biti ljudje pa bo svet lepši..
Ni nam vseeno
28. 08. 2021 21.55
-11
glede MM kot edinega pravega šampiona pa nimam pa nima kaj dodati
gogi_
28. 08. 2021 21.59
+6
Vidis pises v enem stavku da moramo biti ljudje in potem vsiljujes lazi. Kdo si ti da bos odlocal kdo je eden in edini sampinjon. S cim to lahko dokazes,dej izkazi se. v sportu stejejo rezultati,lovorike,rekordi,casi. In ti sam sebi lazes . Zivis v zablodi in sam bos ostal v zablodi.
kajcenebinikolipoizkusil
29. 08. 2021 10.00
+2
jezdimir
28. 08. 2021 20.54
+16
Korl, dej mi razloži kako je lahko en povprečnež kot je Pol na po tvoje najslabšem motorju najhitrejši na stezi. Da niso pri Hondi zabrkljali motorje pa je po nesreči dobil Markecov motor, druga bolj verjetna varianta pa je da imajo podleža pri Hondi že močno dovolj in so se posledično osredotočili na Pola...ta druga opcija je bol realna, kaj ne...hehehe
NWO 2014
28. 08. 2021 20.34
-15
ubogi GoGI :))))))))))) hahahahahaha
gogi_
28. 08. 2021 20.31
+14
Honda je nevozna ,le jeckavcek z roko in pol jecdposoben zaradi svojega nezemeljsjega talenta prljati na limitu. Nihce drug ni sposoben dobrega rezultata na hondi. Sedaj sem zmeden,zivec je pocil Polu in odpeljal tako kot zna,mmuri pa je taktiziral prvic v zivljenju ker ponavadi gre vedno na polno. Jutri bo se en lep dan. Bravo Polu da je koncno odpeljal tako kot zna in ne tako kot so mu ukazovali iz boksov da ne bo malimedo se bolj v tla metal honde.
gogi_
28. 08. 2021 20.04
+14
Ti kmet brez zemlje kje he mm?
NWO 2014
28. 08. 2021 20.34
-16
Ni nam vseeno
28. 08. 2021 19.30
-15
Kaj se gre ta Pol ? Kaj njemu ni jasno, da Hondo šivajo le za Marqueza ?
iga_biba
28. 08. 2021 18.06
-16
Ja, bravo. Končno so boljše kvalifikacije uspele tudi poslavljajočemu se Valentinu Rossiju. Vpisal je osmo mesto z zaostankom debele pol sekunde. Samo, da si ne premisli s končanjem sodelovanja v motoGP. Prav presenetil zimzeleni veteran, ampak dirka je jutri :)
Aligator11
28. 08. 2021 18.45
+17
A to je vaša nekonkurenčna honda. Peskanje pa jutri. .
Ni nam vseeno
28. 08. 2021 19.16
-17
Če je lahko en Valentino Rossi 8. potem ne moremo reči, da nima najboljšega motorja...ampak kot pravi iga dirka je tisto , kar šteje...to je samo izhodišče
Ni nam vseeno
28. 08. 2021 20.03
-15
Jaz sem vesel za Pola...me pa zanima, katere senzorje vse je odklopil in če Honda ve ?
Fireblade1992
28. 08. 2021 17.54
Najboljši komentar današnjih kvalifikacij:" Za preboj v hitrejšo skupino moraš odpeljati samo en hiter krog." Zgleda se za poleposition šteje povprečje več hitrih krogov?
sektor1
28. 08. 2021 17.50
-10
En hiter krog se še da odpeljati... Nekaj drugega je bit konstanten vsak krog na dirki.
number46
28. 08. 2021 17.37
+17
Zanimive Q. Še fotr pred penzijo je pršu malo pogledat v hitrejšo skupino. Jutri bo zanimivo
Prinašalec
28. 08. 2021 17.06
-11
POP TV pa nič o F1, Ališića ni več, tako bolje,....... važno je da se nabija moto GP.
gogi_
28. 08. 2021 16.26
+9
jeclavcek odlicen ,blizu mostvenemu kolegu
gogi_
28. 08. 2021 16.24
+11
Muci ti nisi sam sladkorni bolnik,mas resne tezave. Ce ne ves je danes sobota.
gogi_
28. 08. 2021 16.11
+11
Druga violina. Super talent. Lep dan je ko vidis nebulozarje da sami sebe minirajo. Cokostrokovnjaki.
Prinašalec
28. 08. 2021 16.11
-13
Kako je Lando Noris raztreščil svojega McLarna, no njemu ni nič, od avta pa tudi ni ostalo skoraj nič.🚓🚓🚓
gogi_
28. 08. 2021 16.09
+10
gogi_
28. 08. 2021 16.26
+10
gogi_
28. 08. 2021 16.09
+9
In vse tiho je bilo. Honda je res zanic lot pravijo pravi poznavalci. Kje je mm?
nightifly
28. 08. 2021 15.19
+13
Bastianini ............. pozor nanj .+
Ni nam vseeno
28. 08. 2021 15.21
-15
Kaj je Muhić ? Me iščeš ? Se vrnem ne boj se...
Ni nam vseeno
28. 08. 2021 14.52
-15
Če mu samo en senzor odpove - je konec ....primer Marca Marqueza v Spielbergu ....
Ni nam vseeno
28. 08. 2021 14.52
-18
Proizvajalec letal Airbus je svojim kupcem poslal obvestilo, v katerem je potrdil teorijo, da je nesrečni airbus A330-200 razpadel v zraku. Analiza sporočil, ki jih je letalo poslalo le nekaj minut pred izginotjem, je pokazala, katere naprave so odpovedale, med prvimi pa naj bi bil senzor za merjenje hitrosti. Napačni podatki o hitrosti bi lahko povzročili, da je pilot vozil hitreje, kot bi v takšnih vremenskih razmerah smel.
Ni nam vseeno
28. 08. 2021 14.54
-15
in epilog Muhić.....Brazilska ladja je iz Atlantskega oceana potegnila še tri trupla žrtev nesreče letala francoske letalske družbe Air France, ki je pred skoraj dvema tednoma strmoglavilo v Atlantik...en senzor ki je tam samo zato, da se lahko nanj zaneseš