MotoGP

Trojna zmaga Ducatija na VN Valencie, Rossi pomahal v slovo z desetim mestom

Valencia, 14. 11. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nina Mihalič, Jakob Batič
Komentarji
449

Francesco Bagnaia je zmagovalec zadnje dirke sezone za VN Valencie. Drugi je bil Jorge Martin, tretji pa še en Ducatijev dirkač Jack Miller. Vsa pozornost je bila sicer usmerjena v Valentina Rossija, ki je kariero sklenil na zanj solidnem desetem mestu. Na dirki moto3 je presenetljivo slavil Xavier Artigas. V moto2 pa je bil najboljši Raul Fernandez, ki kljub 25 točkam ni prišel do naslova prvaka. Vodilni položaj je z desetim mestom zadržal Remy Gardner. Prvak v elitnem razredu je že pred tem postal Fabio Quartararo.

Več videovsebin
  • Valentino Rossi in njegovi navijači po dirki za VN Valencie
    02:53
    Valentino Rossi in njegovi navijači po dirki za VN Valencie
  • Vrhunci dirke motoGP za VN Valencie
    05:41
    Vrhunci dirke motoGP za VN Valencie
  • Remy Gardner je postal prvak v razredu moto2
    04:10
    Remy Gardner je postal prvak v razredu moto2
  • Vrhunci dirke moto2 za VN Valencie
    05:59
    Vrhunci dirke moto2 za VN Valencie
  • Vrhunci dirke moto3 za VN Valencie
    04:41
    Vrhunci dirke moto3 za VN Valencie
  • Iz 24UR: V Valencii poslednja dirka kariere Valentina Rossija
    02:10
    Iz 24UR: V Valencii poslednja dirka kariere Valentina Rossija
  • Iz 24UR: Kvalifikacije pred zadnjo dirko sezone
    01:56
    Iz 24UR: Kvalifikacije pred zadnjo dirko sezone
  • Iz 24UR: Slovenski navijači na zadnji dirki Rossija
    02:30
    Iz 24UR: Slovenski navijači na zadnji dirki Rossija
  • Vrhunci kvalifikacij razreda motoGP za VN Valencie
    03:32
    Vrhunci kvalifikacij razreda motoGP za VN Valencie

Dirka v elitnem razredu se je začela zelo zadržano. Vodilno pozicijo je zadržal najhitrejši na kvalifikacijah Jorge Martin, sledila sta mu Francesco Bagnaia in Alex Rins. Le Jack Miller, ki je imel tretji startni položaj, je na začetku nekoliko popustil, saj se je po šestih krogih znašel na šestem mestu. Prehitela sta ga še Joan Mir in Fabio Quartararo. Valentino Rossi se je ustalil na desetem mestu, na katerem je dirko tudi začel, a je imel podobne čase kot vodilni, tako da se njegov zaostanek ni pretirano povečal.

Suzukija na tretjem in četrtem mestu sta imela odlično prvo polovico dirke, nato pa si je Rins, ki je bil v tistem trenutku tretji in se je zdelo, da bo lahko napadel celo vodilna Ducatija, privoščil napako. Končal je v pesku in upov na dobro uvrstitev je bilo konec. Zanj je bil usoden ovinek številka šest, v katerem je nekaj krogov pred tem padel tudi Takaaki Nakagami

11 krogov do konca pa smo bili priča spremembi povsem na vrhu. Jorge Martin je vodstvo prepustil Francescu Bagnaiu, ki je vozil z izjemnim ritmom in si je takoj pripeljal nekaj desetink prednosti. Se pa je med prve tri uspelo vrniti Jacku Millerju, ki je startal nekoliko počasneje, a je s konstantnim tempom prehitel tako Mira kot Quartararoja. 

Rossija je vmes prehitel Enea Bastianini, a je zavoljo Rinsovega odstopa zadržal deseto mesto. V zadnjih krogih se vrstni red ni več pretirano spreminjal. Na zmagovalni oder so se tako zavihteli Bagnaia, Martin in Miller. Četrti je bil Suzukijev Mir, peti pa novopečeni prvak elitnega razreda Quartararo. Rossi je do konca zadržal deseto mesto, kar je glede na videno v letošnji sezoni več kot soliden rezultat za slovo, ki si ga šampion, kakšen je dolga leta bil, vsekakor zasluži.

Millerju žal, da ni napadel prej. Bagnaia zmago posvetil Rossiju
"Kakšen dan! Trije Ducatiji na zmagovalnih stopničkah. Na začetku sem začel nekoliko previdneje, začel sem izgubljati mesta in rekel sem si, da ne morem več tako voziti, saj mi niti ohranjene gume ne bodo več pomagale. Ko sem pogledal, je bilo še 14 krogov do konca. Ko sem naslednjič dvignil glavo, jih je bilo še pet. Enostavno je zmanjkalo časa," je po dirki povedal Miller, ki ni bil povsem zadovoljen s tretjim mestom.

"Včeraj sem se nekoliko zastrupil s hrano. Od desetih zvečer do petih danes zjutraj nisem spal, zato sploh nisem vedel, ali bom lahko začel dirko. Zato je drugo mesto danes zelo dober rezultat. Lepo je, da sem zdržal. To je fantastično," je bil bistveno bolj zadovoljen Martin na drugem mestu. 

Veliki junak zadnje preizkušnje sezone Bagnaia, ki je dirkal z eno od čelad, ki jih je v svoji karieri nosil legendarni "The Doctor", je zmago posvetil poslavljajočemu se rojaku. Dejal je, da je Rossi tlakoval pot številnim dirkačem in nanje vplival bolj kot kdor koli drug. "Kakšen način za zaključek sezone. Pred začetkom vikenda si nisem mislil, da bomo tako konkurenčni, saj nam to dirkališče v preteklosti ni ustrezalo. Je pa seveda še posebej lepo zmagati s takšno čelado," je še dodal 24-letnik iz Torina.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Binder s šahovsko predstavo do naslova prvaka
Dirka v drugem razredu je bila edina, ki je na zadnji dan sezone še odločala o naslovu svetovnega prvaka. V najboljšem položaju je bil Remy Gardner, ki je imel pred drugim Raulom Fernandezom 23 točk prednosti. Po prvem startu je sledil množičen padec, v katerega je bil vpleten tudi tretji v skupnem seštevku Marco Bezzecchi, sicer brez možnosti za naslov. Na stezo se je iz enega od motociklov razlilo olje, tako da je bilo dogajanje za nekaj časa prekinjeno.

Organizatorji so se nato odločili, da start ponovijo, a je bila dirka skrajšana na 16 krogov, kar je bila voda na mlin za vodilnega Gardnerja. Avstralec je v drugo začel zelo previdno, saj se je zavedal, da mu za naslov zadostuje že 13. mesto, in je sprva vozil okrog devete pozicije. Njegov edini konkurent Fernandez je hitro napadel in kaj kmalu prevzel vodstvo. Vmes sta ga sicer za nekaj krogov prehitela na koncu drugi Fabio Di Giannantonio in Augusto Fernandez, ki je bil tretji, a se je R. Fernandez na koncu uspel vrniti na najvišjo stopničko za svojo osmo zmago sezone.

Pa vendar to ni bilo dovolj, da bi na vrhu skupnega seštevka prehitel Gardnerja. Avstralec, sin legendarnega Wayna Gardnerja, je odpeljal taktično izjemno. Vmes je sicer padel že na 12. mesto, za ovratnik pa mu je dihalo še nekaj dirkačev, a je v zadnjih krogih nekoliko stopil na plin in se vrnil na deseto pozicijo, ki jo je brez večjih težav zadržal vse do konca. Šest točk, kolikor jih je prejel za svojo uvrstitev, pa mu je več kot zadostovalo za potrditev naslova prvaka v moto2. 

Wayne (prvak je bil leta 1987 v 500-kubičnem razredu) in Remy Gardner sta postala šele drugi oče in sin, ki sta se okitila z naslovom motociklističnega prvaka. Pred njima je to uspelo le Američanoma Kennyju Robertsu (1978, 1979, 1980) in Kennyju Robertsu mlajšemu (2000).

"Hvaležen sem. Zahvalil bi se rad vsem, ki so verjeli vame, ker je bilo tudi veliko takšnih, ki niso. Imel sem veliko vzponov in padcev, neverjetno je, da sem prišel do sem. Nemalokrat sem bil na točki, ko sem si rekel, da mi ne bo uspelo, ker nisem dovolj dober za boj z najboljšimi. To je fantastičen trenutek, sanje so se mi uresničile, ne morem verjeti," je bil v cilju navdušen veliki junak sezone v drugem najmočnejšem razredu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Moto3 kot vedno ni razočaral, Artigas do premiernih stopničk in zmage
Pedro Acosta, ki si je prejšnji konec tedna na VN Algarveja že privozil naslov prvaka v moto3, je zadnjo dirko za VN Valencie začel s prvega startnega položaja in bil vse do zadnjega v igri za zmago. Dolgo je vodil turški dirkač Deniz Öncü, ki se je vrnil po dveh dirkah odsotnosti zaradi poškodbe, a deset krogov pred koncem je zapeljal preko steze, zaradi česar je dobil kazen dolgega kroga in padel je na deseto mesto. 

Zatem se je v ospredju znašel Jaume Masia, ki je začel na 22. mestu. A tudi njemu naletov tekmecev iz ozadja ni uspelo zadržati do konca. Tri kroge pred koncem so ga v enem ovinku prehiteli trije dirkači. V zadnji krog je na prvem mestu pripeljal Acosta, a se je nato znašel v pesku, s čimer je predčasno sklenil sicer šampionsko sezono. Prednost je prevzel Dennis Foggia, a ga je kmalu prehitel moštveni kolega Xavier Artigas, ki je nalete zasledovalcev uspešno odbijal vse do konca. 

Za Španca, ki je bil pred dirko na skromnem 19. mestu v skupnem seštevku, je bila to prva zmaga v karieri in obenem sploh prve stopničke. Drugi je bil njegov rojak Sergio Garcia, ki je bil letos dolgo v boju za naslov prvaka, a je zaradi poškodbe manjkal na zadnjih treh dirkah, v Valencii pa je poskrbel, da se je od sezone vendarle poslovil na lep način. Stopničke in popoln dan za španske dirkače v moto3 je s tretjim mestom ujel še Jaume Masia. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rossi zadnji dan kariere začel s 16. mestom na ogrevanju
V elitnem razredu se je najhitreje ogreval Suzukijev Joan Mir, drugi je bil Takaaki Nakagami (Honda), tretji pa njegov moštveni kolega Alex Rins. Vsa pozornost je ta konec tedna sicer usmerjena v Valentina Rossija, ki bo začel kot deseti, na ogrevanju pa ni pokazal sobotne forme, saj ga je končal šele na 16. mestu. 

motoGP VN Valencie
motoGP VN Valencie FOTO: 24UR

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

14.52

Konec motociklistične sezone!

S temi prizori se danes in za letošnje leto poslavljamo. Drugo leto pa novim obrazom in novim zmagam naproti ...

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
14.50
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
14.47

Valentino Rossi je danes odpeljal svoj zadnji krog ... Velik poklon dirkaškemu doktorju!

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
14.43
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
14.42
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (449)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

intelektor
21. 11. 2021 16.08
✋ Vsi tisti, ki blatite ali pac ne spostujete Valentina Rossija, niste poznavalci moto sporta ali pa v sebi nimate kancka sportnosti, postenosti in pravicnosti ter zdrave objektivnosti drugim priznati velicine. Taksni ste obsedenci, dvolicnezi(itd.👎), saj sportnikov/ljudi ne presojate po enakih vatlih. Tako velja tudi za tiste, ki na drugi strani teptate Marca Marqueza. Med njima je le ena obcutna razlika in to je (med)generacijska, kar se pokaze celostno. Sicer sta si znacajsko zelo podobna, kot tudi po talentu, inteligenci, instinktu in znanju motociklisticnih vescin. Nenazadnje sta tudi oba Vodnarja, kar morda pomeni, da sta, ob vseh svojih napakah, tudi dobri/a osebi/cloveka. Seveda slednje ni edino "merilo", saj je npr. tudi Cristiano Ronaldo Vodnar, a sem se sam z lahkoto odlocil za izbor Lionel Messija, ko gre za obvladovanje sportnih vescin ali ce hocete, v tem primeru, carovnije na zelenici. Srecno VR46 in hvala ti LEGENDA! Poklon=🙇.! 👍👍👍
Vseeno nam je
14. 11. 2021 21.59
-2
Dolgo se je vleklo, ampak koncno je Rossi adijo.
Kaktusy
15. 11. 2021 08.49
+3
Markec je bil že prejšnji mesec adijo, jokaj dalje!
kd29
14. 11. 2021 21.43
+2
Vale kralj, GOAT 💪
gogi_
14. 11. 2021 21.40
-1
Fartez-SROVS ,cas je za spanje,jutri moras delat.
herr catz
14. 11. 2021 21.44
-3
Idol gogi s crtico......a fartez k ga ljubkovalno klices srovs ...a je to kk tvoj namisljen prijatelj?
Zalchi
14. 11. 2021 21.36
+2
Vseeno: nimaš pojma. Primerjaš Jaggerja z Bieberjem. Ko bodo tribune oranžne, bom tud jaz začel Bieberja poslušat
Vseeno nam je
15. 11. 2021 08.24
-3
Mas barvno slepoto? Dovolj oranznih tribun je po svetu, Marquez sicer nima toliko navijacev kot Rossi, ampak ima vsaj normalne navijace, ne podivjano hordo.
Kaktusy
15. 11. 2021 08.49
+3
herr catz
14. 11. 2021 21.34
-3
laznivi flajer ima samo se dobre pol ure za zakljucni govor.....
nightifly
14. 11. 2021 21.34
+0
Danes je komentator britanske Tv ,nekdanji dirkac povedal pribl . takole , ko do govorili o MM in zakaj ga ni niti v paddockih ...etc ( no ja ,jasno je ,zakaj) :: kot dirkac je povedal cisto ´´franco ´´ jasno ven -ko dirkac v eni sezoni pade npr. 20 x , in naslednjo sezono kaj vec ,kaj manj , in tako naprej ,se vsote poskodb sestevajo , poskodbe se tako jacajo na anjbolj obremenjenih izpostavljenih delih telesa . In en dan ,zaradi navadnega padca ali side-kicka , se telo odzove protestno - nekaj preneha delovati . Ce se kosti da lepiti ,celo menjati in podobno , se zivce tezko renovira do prvotnega stanja ,ce se jih sploh da . Skratka , zakljucek komentatorjeve misli je ,da je MM mogoce dosegel ene vrste limit ,ki mu je telo se dovoljeno doseci . In ker ga je od poletja (javna skrivnost) cakala se ena opracija , je to zdaj najbrz v planu ,toda o tem nocejo govoriti . Jasno pa je tudi ,da MM danes ,se manjj teden nazaj ni hotel prisostvovati slavljenju bodocega penzionerja ,ceprav so se mu preko prenosov poklonili najbolj slavni posamezniki sporta ,filma in ostali . Toda to niti ni vazno ..............kot je dejal Rossi , najbolj vazni so navijaci , in ti ,Spanci ,so mu pripravili enkraten sprejem ,in pozdrav . To velja cez vse .
Vseeno nam je
14. 11. 2021 21.37
-1
A ti mislis kar dalje smetit tukaj? Da te od jutri dalje vec ne vidimo tukaj, ti je jasno??
iga_biba
14. 11. 2021 21.24
+0
Spet je imel srečo, da je uspel ostati deseti :) srečko. Če bi še kdo odstopil, bi lahko bil deveti,
Vseeno nam je
14. 11. 2021 21.33
-4
jozefStefan
14. 11. 2021 21.07
+5
In od danes nimam vec razloga, da spremljam MotoGP.
Vseeno nam je
14. 11. 2021 21.12
-1
Miso Kovac: Ja nemam više razloga da zivim.....ejejej rumenkoji, res ste trceni.
nightifly
14. 11. 2021 21.36
+1
jozef ,,,,,, ne prehitevajte , sam sem spremljal Rossija cetrt stoletja, zdaj so spredaj njegovi ucenci iz njegove Academy ,in kot je videti zmagujejo ,da je veselje . Mislim ,da bomo drugo leto videli fantasticno sezono ,torej ---na svidenje .
herr catz
14. 11. 2021 21.40
-1
Vseeno nam je
14. 11. 2021 21.02
-6
Hm, ce malo zavrtimo tok zgodovine in predpostavimo, da bi to poslovilno ceremonijo Rossi opravil ze v Valenciji 2015, bi morda Yamaha v naslednjih sezonah z Lorenzom odnesla kaksen naslov Hondi, ob Lorenzu bi tudi Vinales dozorel v sampiona, Quartararo bi bil letos ze drugic svetovni prvak z Yamaho....ni treba biti Einstein, da ugotovis, kako je Yamaha najbolj nasrkala zaradi Dohtarja. Ni cudno, da so ga ravno oni brcnili v penzijo.
Kaktusy
14. 11. 2021 21.09
+6
Vseeno nam je
14. 11. 2021 21.11
-8
Daj ne bodi tok otrocji, sprav se spat, jezdic !
Kaktusy
14. 11. 2021 21.16
+7
Očitno ti je jezdić nočna mora, strah ima velike oči!
gogi_
14. 11. 2021 20.58
+6
Vseeno nam je
14. 11. 2021 21.32
-3
herr catz
14. 11. 2021 21.33
+0
Oooo moj idol....gogi s crtico..si se vrnil🤩
nebel
14. 11. 2021 20.41
+9
Konec nekega dolgega obdobja, tudi simboličen, najvišje popularnosti športa. MM kljub vsem prizadevanjem Dorne tega ne bo mogel ponoviti. To bo sedaj nek drugačen šport. Ne nujno slabši, le drugačen. Brez velikega (anti) junaka, ki druge dviga ali spušča, ampak s takimi bolj hitrimi in podvrženih tudi hitri pozabi, če bo treba. Samo še biznis s premalo karizme.
Vseeno nam je
14. 11. 2021 20.40
-7
Kljub vsemu pa ima Romano Fenatti najvec referenc za dostojnega naslednika Dohtarja. Kolko tolko je hiter, je Italijan in zna biti tudi mentor, recimo ko drugemu pomaga bremzati pri 300 km/h.
jezdimir
14. 11. 2021 20.45
+8
Korl samo da Markeca ne bo pa bo vse v nalepšem redu, navš verjel...hehehe
Vseeno nam je
14. 11. 2021 21.03
-5
Dohtarja ziher ne bo, Muhe tudi ne, Markec bo, ti tudi bos, ampak s tabo opravim cas posla, mas samo dolgi jezik, brihten pa ravno nisi, jezdic. Sorry, upam, da ti nisem pokvaril vecera...
jezdimir
14. 11. 2021 21.13
+4
Sad te ima sad te nema...bi rekli tvoji dol...hehehe
Vseeno nam je
14. 11. 2021 20.33
-8
Dajte rumenkoji, nehajte se uzigat na starega dohtarja, spravte se spat. konec je, razumete, fenito !!! Adio makaroni !!! hahaha
4krat
14. 11. 2021 20.38
+9
jezdimir
14. 11. 2021 20.40
+9
Vseeno nam je
14. 11. 2021 20.43
-9
Markec prihaja naslednje leto po 9. naslov....še boš moral dosti hehetkati
klemenko9
14. 11. 2021 20.48
+6
mocno dvomim da bo kos ducati.ju in pecotu
Vseeno nam je
14. 11. 2021 20.50
-7
jezdimir
14. 11. 2021 20.52
+8
Upam da Markec pride naslednje leto, sicer ne vem komu se bomo posmehovali...hehehe
Vseeno nam je
14. 11. 2021 21.38
-3
jezdimir
14. 11. 2021 20.16
+18
Danes je zgodil največji praznik za motoGP, vsa moštva in vsi vpleteni, od prvega do zadnjega, so slavili Doktorja in njegov doprinos temu športu...za podlega Markeca enostavno ni bilo prostora...hehehe
iga_biba
14. 11. 2021 20.27
-11
Vsi so se veselili in se še veselijo njegovega odhoda. Nisi videl sreče v očeh vseh moštev? Patološki smeh je redka bolezen, ki je posledica poškodb določenih delov možganov.
jezdimir
14. 11. 2021 20.33
+11
Tvoja puhlost in žlehtnoba je k sreči tudi zelo redka...hehehe
Vseeno nam je
14. 11. 2021 20.37
-10
Mimogrede, Hamilton je zmagal nocoj v Brazilu, publika ga je trikrat bolj slavila kot tega dohtarja danes, nic posebnega, niti Markecu se ni dalo priti naokrog. Ne zanima ga Seniorenklub.
jezdimir
14. 11. 2021 20.41
+10
Zalchi
14. 11. 2021 20.10
+14
Vseeno nam je: pa ti se vžigaš kot wartburg. Zgleda da izven tega portala ne prideš do besede. Noben motorist drugemu ne privošči poškodbe. Je pa res, da se je MM pred usodno poškodbo ves čas vozil čez limit in konstantno ril po pesku ( prosti treningi in občasno tud na dirkah ). Po njegovih besedah je testiral limit motorja. Vendar se ni zavedal dejstva, da mu motor lahko zamenjajo, poškodba pa ostane. Potem je še trmasto sklece delal, kljub nasprotovanju dohtarjev odpejal dirko, odprl okno…skratka, sam se je zahebal. Potem krivil vse druge…Napovedovali ste, da se bo vrnil sredinsezone in vseeno postal prvak. Jaz vam želim, da vsi skupaj odrastete in pred pisanjem komentarjev vllopite možgane
VR-TRIBE
14. 11. 2021 20.08
+18
Valentino Rossi,KRALJ
iga_biba
14. 11. 2021 20.04
-14
No končno! Zimzeleni si je na zadnji dirki privozil tako željeno 10. Sicer ne verjamem preveč da. ga niso mogli prehitet, so ga bolj pazili. In tako je dobil še nekaj točk, da je zadnjo sezono končal kot 18ti. Bivši 9x končal na 18tem mestu. Res lep zaključek kariere. :)
Kaktusy
14. 11. 2021 20.03
+13
Rossi pol pa dolg nič!
iga_biba
14. 11. 2021 20.22
-10
res ni blilo nič zadnjih nekaj let. zero dotore
Kaktusy
14. 11. 2021 20.26
+12
herr catz
14. 11. 2021 20.31
-8
Seveda ni dolgo nic, ce so vsi pred njem...vklopi mozgane ti svetuje nekdo zgoraj
jezdimir
14. 11. 2021 20.35
+9
Ko bi ti Muci imel kaj za vklopit se nebi smešil...hehehe
herr catz
14. 11. 2021 20.42
-8
burekkafana78
14. 11. 2021 19.58
+5
dej že en člank o F1, dirka je bila fenomenalna!
herr catz
14. 11. 2021 20.03
-14