MotoGP

Dovizioso in Vinales nad Lorenza: Zasluži si kazen

Montmelo, 17. 06. 2019 12.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Dogodki z nedeljske dirke razreda motoGP za VN Katalonije še vedno odmevajo. Po neposrečenem manevru Jorgeja Lorenza, ki je v drugem krogu povzročil odstop Andree Doviziosa, Mavericka Vinalesa in Valentina Rossija, njegovi tekmeci zahtevajo kazen za Majorčana. Še posebej ostra sta bila Dovizioso in Vinales, ki je že med dirko Lorenzu pokazal sredinca.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nov padec Lorenza
    02:23
    Iz 24UR: Nov padec Lorenza
  • Iz 24UR: Nova zmaga Marca Marqueza v senci množičnega padca s podpisom Jorgeja Lorenza
    02:34
    Iz 24UR: Nova zmaga Marca Marqueza v senci množičnega padca s podpisom Jorgeja Lorenza
  • Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Katalonije
    05:27
    Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Katalonije
  • Jorge Lorenzo v središču pozornosti z nespametnim manevrom
    00:19
    Jorge Lorenzo v središču pozornosti z nespametnim manevrom

"Če sprejmeš opravičilo ali ne, to ne spremeni ničesar. Dobro je bilo videti, da je prišel v bokse, a to tudi ne spremeni ničesar," je po dirki za VN Katalonije povedal Andrea Dovizioso. Ducatijev kandidat za naslov je bil tisti, s katerim je med nespametnim prehitevanjem v desetem ovinku trčil Lorenzo, nato pa sta njuna motocikla "počistila" še Yamahina Mavericka Vinalesa in Valentina Rossija.

Dovizioso je imel seveda največ razlogov za nezadovoljstvo, glede na to, da vse od začetka sezone bije hud boj z vodilnim Marcom Marquezom v skupnem seštevku. Z Italijanom, sicer nekdanjim moštvenim kolegom, se je Lorenzo v njegovi garaži pogovoril na štiri oči, medtem ko je v prostorih ekipe Monster Yamaha neuspešno iskal Rossija in Vinalesa.

Lorenzo (v ozadju) je odlično začel dirko in se prebil vse do četrtega mesta.
Lorenzo (v ozadju) je odlično začel dirko in se prebil vse do četrtega mesta. FOTO: motoGP

Za šampiona je to velika napaka
"Zelo sem razočaran, saj tega v prvenstvu res nismo potrebovali. Vemo, kako močen je Marquez, danes pa smo imeli priložnost, da se pomerimo z njim," je nadaljeval Dovizioso. "Uspela mu je zelo dobra dirka, a imeli smo svoje možnosti. Dobro sem startal in se postavil v dober položaj. Pričakoval sem, da se bo zadnja guma ogrela, saj v tistih trenutkih ni delovala, potrebovala je tri kroge, da je bila pripravljena. Zelo jasno pa je, kaj se je zgodilo: menim, da je bil Jorge v dobrem položaju, po startu je napredoval za več mest, jaz nisem bil tako daleč, vsaj kar se tiče ritma," je kar vrelo iz Italijana.

"Storil je veliko napako, v tistem ovinku se to zlahka zgladi, ker ga prevoziš v prvi prestavi in moraš nato hitro ven. Majhna napaka se lahko tam spremeni v veliko. V tistem trenutku ni bil dovolj luciden, ker je želel prehiteti Mavericka, a ni bil pozoren na to, kje je zaviral, ker je Maverick to storil zelo pozno in bil malce predolg, a je bil on (Lorenzo, op. a.) še bolj. Zato je prišel po notranji strani in bil prehiter. Napaka je po mojem mnenju dirkačeva, ni zelo velika, a storiti to na tem mestu in v drugem krogu vse skupaj spremeni v veliko napako. Glede na to, da gre za šampiona, kakršen je on, je napaka velika."

'Moral bi biti kaznovan'
Dovizioso je še dodal, da je bil njegov načrt od začetka sezone ta, da mu Marquez ne bi preveč ubežal v skupnem seštevku in da bi moral "dirkati na meji", kar bi po Italijanovem mnenju povečalo možnosti za napako. Zdaj razočarano ugotavlja, da bo lahko Katalonec veliko bolj mirno nastopil že na prihajajoči dirki za VN Nizozemske v Assnu.

"Na prvenstvo je to močno vplivalo, saj je cel kup hitrih dirkačev, ki se borijo za naslov, vpisalo novo ničlo, Marc pa je zmagal," je še pristavil Dovizioso. "To pa je zelo, zelo slabo. Trdo smo delali ves konec tedna, vsi smo imeli težave z oprijemom, a na koncu sem imel precej dober občutek in menim, da sem imel možnost vsaj za boj za drugo mesto. Morda tudi za kaj več. Zato sem zelo razočaran, ker je zaostanek zdaj veliko večji, četudi je prvenstvo dolgo in se, seveda, do konca ne bomo predali. Na dirki se lahko zgodi karkoli, tako da se borimo naprej," je še povedal in se za konec dotaknil morebitne kazni:

"Edina res slaba reč je ta situacija, v kateri je Marc, ki je enaka kot lani: daje mu prednost pred drugouvrščenim in dovoljuje, da ne dirka na meji. To je slabo, saj smo se ravno temu letos želeli izogniti. Pred to dirko smo ga želeli pripeljati do roba, saj lahko vsi storimo napako. A reči so, kakršne so. Kazen? Jorgejeva napaka ni nekaj norega, a glede na to, da se je pripetila njemu, v tem ovinku, v drugem krogu ... To pomeni, da ni bil dovolj luciden. Zato se je vse skupaj zgodilo, ne pa zato, ker Jorge ne bi bil dober pri zaviranju ali ker ne bi znal nadzirati tega zaviranja. To je razlog. Tako da menim, da bi moral biti kaznovan."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vinales: Uničil je dirko trem dirkačem
Nepričakovan padec je povsem iz tira vrgel Vinalesa, ki je (glej zgoraj) že na stezi Lorenzu pokazal sredinca, nato pa tudi jezno mahal v kamero, ko se je vrnil v svojo garažo. Tudi v prvih izjavah po dirki ni bil prav nič prizanesljiv.

"Menim, da je on tisti, ki mora priti, on nas je vse zrušil. Jaz ne grem nikamor," je začel Vinales. "Nimam niti veliko za povedati, govoriti mora vodstvo dirke, ki postavlja pravila. Včeraj (v kvalifikacijah, op. a.) so me kaznovali s tremi mesti zaradi precej drugačne situacije. Na koncu je uničil dirko trem dirkačem, Valentinu, meni in Doviziosu, ki je v igri za naslov. Na nek način je uničil njegovo prvenstvo, ker bo 37 točk zelo težko nadoknaditi, uničil pa je reči tudi nam, saj je bil danes dober dan, da bi prišli do pomembnih točk, menim pa, da smo bili na ravni, da bo storili kaj dobrega," je še povedal.

"Kazen? Res je težko reči. Če zrušiš dirkača in se opravičiš, potem v redu, a opravičilo ne pomeni nič. Točke so točke, dirka je dirka in danes bi lahko prišli do zelo pomembnih točk, zato pričakujem, da bo vodstvo dirke nekaj ukrenilo. Lahko razumem, da so me včeraj kaznovali s tremi mesti, a menim, da bodo morali tu storiti še kaj resnejšega. V vsakem primeru vsak dirkač želi le najboljše, to je jasno. Tudi jaz želim vse najboljše, a potrebno je biti pozoren."

Rossi (na fotografiji) je opozoril predvsem na spremembe dirkališča, ki mu od samega začetka niso po godu.
Rossi (na fotografiji) je opozoril predvsem na spremembe dirkališča, ki mu od samega začetka niso po godu. FOTO: motoGP

Rossi miri strasti: Ta ovinek je bolj podoben ovinku na parkirišču supermarketa
Lorenzo je po dirki našel nepričakovanega zaveznika v Rossiju, še enemu nekdanjemu moštvenemu kolegu, s katerim sta imela vse prej kot prijateljski odnos. Italijan ni želel preveč polemizirati o morebitni kazni in opozoril na problematičen desni ovinek, ki po njegovih ocenah bolj kot na dirkaški ovinek spominja na ovinek pri trgovinah.

"Velika škoda, ker smo zelo dobro delali ves konec tedna, da bi bili dobri na dirki," je dejal Rossi. "Bil sem velik optimist, ker sem se dobro počutil na začetku dirke in ker smo izbrali pravo gumo. V trenutku nesreče sem želel prehiteti Petruccija, a jasno je, da sem izbral najslabši možni trenutek. Ko sem videl, da je Jorge padel, se nisem mogel izogniti dotiku z njegovim motociklom. Močno me boli gleženj, ker se mi je noga ujela med oba motocikla," je nadaljeval italijanski veteran.

"Menim, da Lorenzo pri Hondi preživlja v težke trenutke, zato je izbral mehki gumi spredaj in zadaj. Močno je pritiskal na začetku in se morda znašel malce izven položaja, saj sva se malce prej dotaknila s Fabiom (Quartararojem) in naju je prehitel po zunanji strani. Preprosto ga je poneslo in poskusil je. Te reči se zgodijo, ni prvič in ni zadnjič. Storil je napako in slišal sem, da se je prišel v bokse opravičit, a me takrat ni bilo več tam. Vodstvo dirke mora odločiti o tem, če ga bo kaznovalo ali ne, jaz nimam česa dodati. Strinjal se bom z njihovo odločitvijo, kakršna koli že bo. Odkar pa so na tem delu spremenili stezo se vedno borim, da bi jo spet speljali tako, kot je bila speljana v originalu, a zdi se, da ne moremo storiti nič. Niti malo mi ni všeč ta ovinek, saj ni podoben ovinku dirkališča, temveč ovinku na parkirišču supermarketa."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (114)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jana46
27. 06. 2019 16.40
Dorna je španska, jokica je španec, zobatec pa tudi, kaj pa pričakujete..
Ramaleku
18. 06. 2019 21.23
+5
ne si jo ne..pač padu pa pubrau še tri zraun..navijam za VR46
BenBostrom
19. 06. 2019 17.39
+1
AyrtonS
18. 06. 2019 18.47
+10
kaj pa če bi kar Marqueza kaznovali s 50 točkami, da bi bila jezdimirjeva in flyerjeva žlehtnobna privoščljivost nesreče zadovoljena...hehehe
rr3
18. 06. 2019 20.21
+3
Več uspeha boš imel, če boš opico naučil šteti do tri.
osscar
18. 06. 2019 18.19
+11
Ha ha ha za crknt. Zdej je pa Lorenzo kriv, da Dovi nč ne doseže v prvenstvu. Vsa ta leta se bori za drugo mesto. Vin pa še za to ne. In obnašat se je začel tut tko, kot da so vsi drugi krivi za njegove neuspehe. Lor je naredil napako ja, ne prvi ne zadnji, boh pumagi. Sem 100 po 100 d bi rajši do cilja pršu kot da se je tkole osramotil. Sigurno mu ni lahko. Itak mu ne gre, zdej se je pa mal odprlo, pa tole.... sam tko je, to je dirkanje. Kako že pravjo, živemu človeku se vse zgodi. Padeš, padeš...sej ni nobene garancije da bi tile k jih je sabo odpelu pršli v cilj. Kazen zahtevat je na mestu sam za Vin nešportno obnašanje. Drugo nima smisla.
Otancici
18. 06. 2019 18.23
+3
Lzak128
18. 06. 2019 18.11
+5
Pa naj majo vsi vsak svoj spremljevalni avto in naj se vozijo teh 20 krogov do cilja
Herba
18. 06. 2019 17.01
+4
Dovi bi moral biti še hvaležen Lorencu, bo imel vsaj še en izgovor za njegov neuspeh. Dovi pač ni zmagovalec...
radar
18. 06. 2019 07.58
+19
Mislim, da se je prvenstvo šele odprlo. Dovi bo moral začeti voziti tako, kot se za prvaka spodobi - včasih tudi nad 100%, pokazati bo moral, da ima jajca, ne pa samo jambrat. Počasi ga bo še Petrux postavil na drugo mesto v ekipi.... Vini - škoda besed, stalno samo pritoževanje nad motorjem, zanimivo pa je da vozniki satelitskih moštev Yamah z eno leto starimi motorji prehitevajo tovarniške voznike, pa še Rossi ga pere... V glavnem, mislim, da se bo šele pokazalo ali imati jokici karizmo in nekaj več ali sta samo šoferja... lp
Diebaumaister
18. 06. 2019 17.46
+10
Dovi ni rojen za bit prvak še ko je bil v 125 cc je bilo bolj po sreči kot po pameti, veliko dobrih je namreč takrat presedlalo v višji 250cc razred in ostali so samo boljši začetniki in on-
resnicaosvobaja
17. 06. 2019 21.25
-6
Johnny za kazen, ki jo je dobil Rossi 2015 ne vem... tudi na počasnem posnetku ni zaslediti, da bi Lorenzo zbrcal vse tri soudeležence in tako povzročil padec... mogoče če bi kamera ujela drugi zorni kot...
badcat
17. 06. 2019 21.55
-3
Z super slow motion kamero ...mrbit bi se videlo
JohnnyMueller
17. 06. 2019 20.57
-3
Glede na to da je Rossi za zbijanje 2015 dobil kazen štart iz zadnjega mesta bi stevardi imeli lahko delo in isto kazen dali tudi Lorenzu :D
rr3
17. 06. 2019 21.11
-27
Razlika je očitna. VR se je namerno odločil poškodovati tekmeca, LOR pa to storil nenamerno z nespametno potezlo. VR ima srečo, da ga ščiti Dorna ker skozi njegovo zgodovino hitro vidiš, da je psihopat brez primere. Ima srečo, da ga ne morejo za njegova dejanja obsoditi na kazen kot jo dobijo navadni smrtniki... VR je v MotoGP isto kot pijanec za volanom na cesti.
resnicaosvobaja
17. 06. 2019 21.14
-1
Sem povedal, da se Yamaha ne bi strinjala. Tako bi bil Rossi prvi v nevarnosti
barjagula
18. 06. 2019 10.55
+1
den456
18. 06. 2019 15.53
+1
Daj vsaj malo tobaka v tisto kar kadiš. Očitno ti škodi.
Nanuk
18. 06. 2019 15.53
+4
Diebaumaister
18. 06. 2019 20.21
+2
rr3- se javlja iz Polja, dejte imet malo sočutja do pacientov.
rr3
18. 06. 2019 20.48
+2
Debilmojster, lepo da si se začel truditi tudi drugim dopovedati, da si zaslužiš malo več sočutja in da te ni več toliko sram pomoči, ki ti jo namenjamo.
Diebaumaister
19. 06. 2019 10.42
+0
Kaj obračaš nekaj v tri dni, da bi pa jaz potreboval tvojo pomoč,hahahahaha, boš prej videl Sočo teči proti Bovcu, kot, da se bo to zgodilo, ti nula.
rr3
19. 06. 2019 12.27
+0
Začetek Soče je kraški izvir v spodnjem delu pobočja Velike dnine nekaj deset metrov nad dnom doline Zadnje Trente, v nadmorski višini 990 m. Spomladi in poleti je najzgornejši del Soče lep alpski potok, ki prek manjših slapičev teče mimo Koče pri izviru Soče proti dnu doline, kjer se mu kot prvi pridruži pritok iz Zadnje Trente. Ta voda teče večino časa skozi grušč in prod v dnu doline, ob močnem deževju kot divji hudournik po široki beli strugi. Do prve manjše razširitve z zaselkom Na Logu, kjer se ji iz doline Zadnjice pridruži levi pritok Krajcarica (tudi Zadnjica), teče Soča po strmi strugi in v nekaj kilometrih premaga višinsko razliko skoraj 250 m. Za ta del reke do Loga je poznano tudi staro ime Šnita. Od tu naprej teče modro zelena reka po dnu ledeniško preoblikovane doline Trenta proti jugozahodu med vršaji hudourniških pritokov in podori in se tik pred izlivom levega pritoka Vrsnik zaje v slikovita korita, ponovno tudi nekaj kilometrov dolvodno pred izlivom levega pritoka Lepenjice. Še nekoliko niže vstopi reka v Bovško kotlino. Ta zgornji del doline ima izrazito alpske poteze, z značilno poselitvijo samotnih kmetij, ki stojijo na prodnih terasah ali vršajih soških pritokov. Je še kaj za dodati?
Diebaumaister
19. 06. 2019 14.59
+1
Lepo, še tisti, ki ti je to napisal, naj se podpiše.
resnicaosvobaja
17. 06. 2019 20.43
+8
Mogoče imate prav , da je Yamaha mogoće slabša od Honde, ampak Hondo zna voziti le eden, Yamaho pa očigledno vsak tepec
Herba
18. 06. 2019 17.08
+7
Rossi je prvo v moto GP-ju zmagoval z Hondo in šele na to je šel na Yamaho. Ampak to je že preveč za tvoje razumevanje. Itak si kakor divji petelin, ki poje z zaprtimi očmi.
resnicaosvobaja
17. 06. 2019 18.47
-17
Lorenzo se kot 3x prvak na Yamahi ne bi smel iti dokazovati še v Ducati in Hondo,ker je to prezahtevno za razvajene povprečne dirkače Yamah
resnicaosvobaja
17. 06. 2019 18.48
-8
tistntadruj
17. 06. 2019 19.13
+6
.jezdimir
17. 06. 2019 19.15
-2
najvsivedo
17. 06. 2019 19.37
+3
Herba
18. 06. 2019 17.06
-1
Rossi je prvo v moto GP-ju zmagoval z Hondo in šele na to je šel na Yamaho. Ampak to je že preveč za tvoje razumevanje. Pazi, da ne boš pregorel...
fihner
17. 06. 2019 18.37
+26
Po izjavah sodeč, bi bili vsi trije zmagovalci! Vinales zasluži kazen za fakiča, med prvih 5 nebi bil, s tisto drvarnico. Pač se zgodi, če bi padel sam, bi že pozabili nanj. Tudi, če ga kaznujejo, pike ne dobijo nazaj! Rossi je lepo komentiral, on že ve...
pogan
17. 06. 2019 18.32
+2
Kaj ko bi v naslednji eden drugi markeza podru, pa da vidimo ce bo se naprej govoril, dirka je dirka.
resnicaosvobaja
17. 06. 2019 17.58
-6
V videu 0:07 je poudarjeno, da so se v množičnem trku poslovili kar trije favoriti za zmago ( favoriti ?) sklepam, da kot zadnjega izmed udeležene četverice v nesreči seveda niso imeli v mislih Rossija ...če pa so ga imeli, potem je bilo vsaj 14 favoritov za zmago ...kot bi rekla muha jasno tudi laikom...
jarti?
17. 06. 2019 18.08
+1
resnicaosvobaja
17. 06. 2019 18.38
-1
videa nisem ustvaril jaz ampak poudarim stvari, ki so jasne tudi nam laikom
tistntadruj
17. 06. 2019 19.18
+2
še dobro ,da si povdaril! se pa po tvojih komentarjih vidi ,da si kar sem že zgoraj napisal.
resnicaosvobaja
17. 06. 2019 19.52
+1
Je bil Lorenzo v motoGP še kje prvak razen Yamahe ?
tistntadruj
17. 06. 2019 20.27
-1
o tem vprašanju sploh ni debate. moj komentar se nanaša na tvoje komentarje, kjer posplošuješ in vlečeš nerealne vzporednice ,primerjaš itd...
badcat
17. 06. 2019 20.32
+3
To je črni humor......ne razume ga vsak. Ti si v tej skupini vsak.
tistntadruj
18. 06. 2019 12.35
+2
biti realen ali biti (tubo) kot ti, ki si to tudi večkrat dokazal je čisto nekaj drugega...
LightningBolt
18. 06. 2019 14.17
-1
Resnica: je bil marquez kje drugje kot na hondi prvak v motogp? Mal čudna logika, anede?
tistntadruj
18. 06. 2019 14.26
+2
markez ni sporen. mož pač pelje! ni mu kaj očitati...
LightningBolt
18. 06. 2019 15.06
-2
...razen tega, da je samo na hondi, če uporabim logiko resnice.
den456
18. 06. 2019 15.57
-1
Obstaja velika razlika med laikom in hejternem. In ti si očitno daleč od laika.
resnicaosvobaja
18. 06. 2019 16.14
+1
Ne ,enkrat mu ga je vzela Yamaha, ki ima boljši motor
resnicaosvobaja
18. 06. 2019 16.18
+1
Kam bi ti postavil sebe, če odmislimo slepo zaljubljenost ?
AVTOHTONsLOVEnc
17. 06. 2019 17.40
+5
Kakšna kazen..? kaj ima veze itak se ne bori za naslov... za-j je pa ostale ki se, in tudi če ga kaznujejo nima nobenga smisla... je pa res shkoda da se je tkole razpletlo.. uniču je dirko. zato je bila ubistvu brez vezna! :(
resnicaosvobaja
17. 06. 2019 17.32
+3
Za naslov prvaka rabi Yamaha malo boljše dirkače, Dovi malo več sreče in ritma , MM pa dirke.
jarti?
17. 06. 2019 18.10
-2
honda zmaguje pa sama. kako že mm pravi, honda najboljši tim in najboljši motor! lahko tako.
resnicaosvobaja
17. 06. 2019 18.40
+3
velikizmaj
17. 06. 2019 17.18
+2
Kaj sm reku...Vinales pameten in puf 0 hahaha🤣🤣🤣
resnicaosvobaja
17. 06. 2019 17.07
+4
Najmanši zaostanek za MM so imeli po Ameriki, ko je imel Marquez -9 za vodilnim v seštevku
jarti?
17. 06. 2019 18.13
-8
če se hoče dokazati, in mi tebi verjeti, mora prvo motor zamenjati. lahko z hondo zmagovati. lorenzo mu je pa uslugo vrnil iz 2015.
resnicaosvobaja
17. 06. 2019 18.42
+6
Zakaj pa Lorenzo ne more zmagati s Hondo z Yamaho pa je lahko 3x ? In Lorenzo se je šel dokazovat v Ducati in Hondo in glej ga šmenta...
osscar
18. 06. 2019 17.59
In koliko casa je Dovi pri ducatiju? In kolikokrat je bil prvak? Neki se kao bori in bori in bori....in se bori za drugo mesto. ...
resnicaosvobaja
17. 06. 2019 16.37
+20
Prvenstvo ni uničeno, ker se vsi , ki so padli borijo kvečjemu za drugo mesto
Porkamadona
17. 06. 2019 16.42
+3
mzz66
17. 06. 2019 15.56
+2