MotoGP

Dovizioso: Yamaha dela le za Quartararoja. Drugih, kot da ni v ekipi

Modena, 05. 05. 2022 18.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Marko Juvan
Komentarji
9

Itallijan Andrea Dovizioso se je v zaključku lanske sezone vrnil med redne dirkače v motoGP, ko je zadnjih pet preizkušenj leta 2021 v ekipi Petronas Yamaha zamenjal rojaka Franca Morbidellija. Dovi, ki je po koncu predlanske sezone morda nekoliko nepričakovano ostal brez sedeža, je po spletu okoliščin vseeno našel pot nazaj v dirkaški svet, v tekoči sezoni pa je član motociklistične elite od prve preizkušnje naprej. A 36-letnemu Italijanu letos prav nič ne gre po načrtih. Kot pravi sam, pa je za to kriv predvsem mačehovski odnos Yamahe do poltovarniškega dirkalnika. Po testiranjih v Jerezu je Dovi v to le še bolj prepričan. Naslednja dirka bo konec prihodnjega tedna v francoskem Le Mansu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Majhne razlike med dirkači
    02:08
    Iz 24UR: Majhne razlike med dirkači
  • Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Španije v Jerezu
    04:54
    Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Španije v Jerezu
  • Jorge Lorenzo sprejet v Hišo slavnih
    00:37
    Jorge Lorenzo sprejet v Hišo slavnih
Razlan Razali
Razlan Razali FOTO: AP

Andrea Dovizioso bi moral biti adut moštva WithU Yamaha že od prve dirke naprej. Realnost je takšna, daje nekdanji dirkač Ducatija in Honde daleč od najboljših. Osem osvojenih točk v dosedanjem delu motociklistične sezone to najbolj potrjuje. 

Fabio Quartararo je vodilni v skupnem seštevku. Francoz ima 89 točk, Aleix Espargaró je drugi z 82, tretji pa Italijan Enea Bastianini z 69 točkami. Francesco Bagnaia je napredoval na peto (56 točk), Španec Marc Márquez pa je po četrtem mestu zdaj deveti s 44 točkami.

A, kot je razkril v pogovoru za Corriere Dello Sport, je Dovi po testiranjih v Jerezu le še bolj prepričan, da pozna vse razloge za klavrn start v sezono ... "Vodilni možje Yamahe delajo samo in zgolj za Fabia Quartararoja, drugih pa, kot da v ekipi ni." Član ekipe šefa Razlana Razalija čuti, da so "tehniki iz Iwate" povsem koncentrirani na delo s Quartararojem, do drugih pa naj bi imeli bolj mačehovski odnos. "Imamo katastrofalen oprijem in pod tem vprašanjem se vse do začetka sezone ni naredilo nič. Čisto nič." Najhuje pri vsem je, da Andrea Dovizioso čuti in napoveduje, da se stvari ne bodo prav nič spremenile. "Fabio in samo Fabio. Razumem, je aktualni prvak z dobrimi delnicami tudi v tej sezoni, ko je spet vodilni. Privoščim mu uspeh, a z nastavitvami preostalih dirkalnikov ekipe se nihče ne ukvarja prav zares," je za Corriere Dello Sport potožil Dovi, ki ima pogodbo z Yamaho do konca te tekmovalne sezone. "Resetirati moramo nastavitve in začeti znova, a to sredi sezone ne gre. Prav zato luči v tunelu ne vidim, bom pa še naprej dajal vse od sebe za ekipo.

Andrea Dovizioso
Andrea Dovizioso FOTO: motogp.com

Medtem se Dovizioso zaveda, da je razumljivo v ekipi vse odvisno in koncentrirano na Quartararoja, ki mu želijo ustreči na vsakem koraku. "On z oprijemom nima težav in se tudi ne pritožuje. Če bi se, bi verjetno tehniki posegli vmes in se lotili zadeve bolj splošno in s tem bi zavzeli tudi nas. Tako pa, počutimo se dokaj nepomembne," je "jokal" Dovizioso, ki se zaveda, da z osmimi osvojenimi točkami v dosedanjem delu motociklistične sezone nima ravno močnih kart v rokah. "Verjetno pa se ne pričakuje od mene, da bi bil tiho. Nisem od včeraj v karavani in mislim, da imam lahko svoje mnenje." O tem, kaj po koncu sezone in zaključeni pogodbi z Yamahino ekipo pa Dovizioso, še ni želel razpredati. "Sezona je še dolga, upajmo na najbolje. Upamo na izboljšavo rezultatov že v Le Mansu," je še dejal dirkač iz Forlija, ki je za konec slikovito opisal trenutno počutje na poltovarniški Yamahi. "Kot bi vozil po jajcih. Tako se počutim s tem oprijemom."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

burekkafana78
06. 05. 2022 15.23
-2
bolj se lahko vprašamo kakšen stratosferski motor je imel ducati med leti 2017-20! 😂 ne vem no, Dovi-ja je Stoner puščo. tut za sekundo uzad, zakaj omenjam Stoner-ja? Ker je b hitrejši na testih od Dovi-ja med leti 16-18 😅 nenazadnje je Stoner tudi testiral za Hondo od 2013-14, realno takrat ko se je Marquez tudi najbolje vozil z njo...✌️
Brainkiller
06. 05. 2022 13.39
-1
Joj Dovi, nehaj in končaj kariero, pač nisi več konkurenčen in pika, ne pa sedaj vse drugo kriviti za tvoj neuspeh.....
cbrman
06. 05. 2022 09.52
-6
Dovi je pač probal še eno leto z Yamaho, ki je na kožo pisana Quartiju...Pri 36 v penzionu pa tudi ni slabo ...Sicer je Dovi odlično dirkal nekaj let nazaj.Boljši je bil samo Markec...No tudi njegovim naslednikom na Ducu ne gre nič bolje, zmeraj je nekdo boljši ......
Mottodedi
05. 05. 2022 20.30
-8
Ah Dovi, si bil predolgo v garati z nekom in se od njega navadil izgovorov?
Prototip
05. 05. 2022 19.29
+12
Isto honda in duče,kaj mu ni jasno? itak se dolgo svaljka v motogp brez haska...
herr catz
05. 05. 2022 19.14
-7
Quartararo: "Not my problem" other Yamaha MotoGP riders struggling...
march76
05. 05. 2022 18.57
+12
Kaj joka? Je bil prvi voznik pa ni izkoristil...
Brainkiller
06. 05. 2022 13.40
cbrman
09. 05. 2022 14.14
-1
Izkoristil je najboljše , kar je sam znal, kljub temu je bil nekdo boljši, Markec s Hondo....