MotoGP

Espargaro: Da smo odvisni od Marqueza? Kdo ne bi bil?

Lusail, 29. 03. 2021 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na svoji prvi dirki kot član ekipe Repsol Honda je Pol Espargaro vknjižil osmo mesto. Bil je najhitrejši dirkač s hondo, v zanimivem obračunu pa ga je v boju za sedmo mesto ugnal brat Aleix Espargaro. Seveda tudi tokrat ni šlo brez vprašanj o (ne)vrnitvi prvega zvezdnika ekipe Marca Marqueza, ki bo izpustil vsaj še naslednjo dirko v Katarju.

Pol Espargaro (na fotografiji) pred začetkom nedeljske dirke.
Pol Espargaro (na fotografiji) pred začetkom nedeljske dirke. FOTO: MotoGP

Pol Espargaro je kot najhitrejša honda za slabih šest sekund zaostal za zmagovalcem Maverickom Vinalesom (Monster Energy Yamaha), veliko tesnejši pa je bil njegov obračun z bratom Aleixem Espargarojem (Aprilia Racing Team Gresini). Na koncu je bratski dvojec iz katalonskega Granollersa ločilo vsega 56 tisočink, sedmega mesta pa se je razveselil dve leti starejši Aleix. Pol Espargaro je v pogovoru za madridski športni dnevnik AS po dirki priznal, da v tej sezoni tako sam kot tudi njegov novi delodajalec pričakuje veliko boljše uvrstitve, zelo jasen pa je bil tudi ob vprašanju, kako odvisni so od Marca Marqueza.

"Da je Honda odvisna od Marqueza? Ne vem,  v vsaki ekipi, katere član bi bil, bi bili odvisni od Marca in bi se opazilo, če ga ne bi bilo. To ni stvar Honde, tako bi bilo v vsaki ekipi, ki bi izgubila svojo zvezdo in bi potrebovala njeno čim prejšnjo vrnitev. Tudi zato sem tukaj jaz, da bi poskušal dosegati rezultate in ostal čim bližje Marcu, ko se bo vrnil, da bi bila v ekipi dva močna dirkača. Danes za prvo dirko ni bilo slabo. Zaostanek šestih sekund za zmagovalcem je nekaj zelo pomembnega, ko začneš dirko kot dvanajsti," je ostal pozitiven Espargaro.

"Ne želim govoriti o številkah, a menim, da bi moral biti v prvih šestih krogih brez dvoma za kakšnih 30 odstotkov boljši, več bi lahko tvegal. Morda bi se mi pripetilo to, kar se je drugim hondam, da dirke ne bi končal, a lahko bi bilo tudi drugače. Morda mi je zmanjkalo to, da nisem več tvegal, bil bolj konkurenčen od začetka, bolje branil mesta ... A menim, da je to še en korakec, ki ga bom moral storiti naslednji konec tedna, in nedvomno ga bom. Verjetno bo tudi rezultat veliko boljši."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

Razvozlavanje zadnje zavore
Zadovoljen je bil Espargaro tudi z ritmom in dejstvom, da ima po slabih predstavah na prostih treningih oziroma kvalifikacijah še veliko prostora za napredek. Prepričan je, da bo izkušnje s prve dirke na novem motociklu znal uporabiti že na prihajajoči VN Dohe, ki bo ta konec tedna prav tako na sporedu na dirkališču Losail.

"Zadovoljen sem in v isti sapi malce jezen, a to je ves paket. Zelo mirno sem se spopadel z začetkom dirke, zaradi česar sem izgubljal mesta, kar sem pridobil na startu, sem izgubil v prvih dveh krogih, ker nisem tvegal," je nadaljeval Espargaro. "Bil sem dvanajsti, poskušal sem korak za korakom pridobivati in se izboljševal, v nekem trenutku dirke sem videl, da se približujem vodilnim ali pa vsaj to, da je moj ritem dober. Zaključil sem z 2,9 v praktično 20 krogih, kar ni praktično nič, v teh 20 krogih pa sem moral prehiteti več dirkačev, štiri. Zato čutim zadovoljstvo, po drugi strani pa menim, da sem zelo drago plačal start iz ozadja, potem ko sem bil slab na prejšnjih uradnih preizkušnjah," meni 29-letni Katalonec.

"Brez dvoma bo pomembno dobre rezultate dosegati že prihodnji konec tedna. To je prva stvar, ki sem se jo naučil, nato pa, ja ... Veliko načinov dirkanja obstaja, nekaj jih ni bilo dobrih, blokiralo mi je gumo, ko sem vstopal v ovinke, saj sem preveč uporabljal zadnjo zavoro, nato pa sem se izboljševal, več tehnik mi je pomagalo med dirko, brez dvoma pa mi bodo tudi v prihodnje. Na takšnih dirkah se izjemno veliko naučiš, ko imaš pred seboj hitre dirkače na teh položajih, pa se naučiš še toliko več," je dodal.

Marquez se je v ponedeljek popoldne oglasil sledilcem na družbenem omrežju Twitter, kjer je objavil fotografijo iz bazena po '30 minutah neprekinjenega teka':

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Že izboljšal najboljši dosežek Lorenza iz sezone 2019
Samokritično si je Espargaro za prejšnji konec tedna podelil oceno "neuspešno", a ne gre pozabiti, da je prvi dirkaški konec tedna deloval veliko bolje od svojih predhodnikov Jorgeja Lorenza in Alexa Marqueza. Slednji je lani debitiral z 12. in 8. mestom na dirkah v Jerezu, medtem ko Lorenzo v celotni sezoni 2019 kot član Repsol Honde ni bil boljši kot 11.

"Nisem eden tistih, ki se precenjujejo, saj sem zelo zahteven do samega sebe, gotovo pa bi si po drugem delu dirke, ki sem jo odpeljal, podal oceno neuspešno. Nisem zadovoljen s tem začetkom dirke, a nedvomno je bilo pomembno, da sem jo zaključil, da nisem padel in da sem se nečesa naučil. Tako je, moramo pozabiti na današnji dan, prihodnji konec tedna bom bolj sproščen, pritisk bo manjši, reči pa se bodo od samega začetka odvijale bolje. Malce več bom lahko tvegal, kar mi je danes v prvih petih ali šestih krogih zmanjkalo," je še dodal Espargaro.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prost1
29. 03. 2021 13.46
-6
Prva dirka v za Pola izvrstno. Glede na to, da je v novi ekipi, pa še s Hondo, ki jim to dirkališče tradicionalno ne paše, se lahko veseli naslednjih dirk.
hondoid
29. 03. 2021 13.46
-4
Čestitam Pol,za debitanta na cbr-ki super nastop,bravo.Fant bo pogosto med prvih pet do osem mest.Potrebuje pa še podporo /// ///93,se ve.
kraljevski
29. 03. 2021 12.31
+9
Shrek bo samo ril po pesku ali brusil asfalt.
mzvezda
29. 03. 2021 11.04
-4
Pol samo pogumno naprej!!! Za prvič je 8. mesto odlično, glede na to, da je bil Miller mesto za teboj, ki je pred dirko veljal za enega od favoritov!