MotoGP

Espargaró: Uščipnite me in verjel bom, da je vse, kar se dogaja, res

Jerez, 02. 05. 2022 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Marko Juvan
Komentarji
28

Italijan Francesco Bagnaia (Ducati) je z zmago na dirki za veliko nagrado Španije za svetovno prvenstvo v razredu motoGP v Jerezu pobral večji del slave. A vsaj del je pripadel tudi Aleixu Espargaróju, ki se je na aprilii zavihtel na tretje mesto. Španec z italijansko ekipo dela v tej sezoni mini čudeže. Izkušeni dirkač je po šesti preizkušnji sezone celo na drugem mestu v skupnem seštevku.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Šesto dirko suvereno dobil Italijan
    02:05
    Iz 24UR: Šesto dirko suvereno dobil Italijan
  • Márquezovo neverjetno izogibanje padcu v Jerezu
    00:42
    Márquezovo neverjetno izogibanje padcu v Jerezu
  • Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Španije v Jerezu
    04:54
    Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Španije v Jerezu
  • Jorge Lorenzo sprejet v Hišo slavnih
    00:37
    Jorge Lorenzo sprejet v Hišo slavnih

Za vodilnima, končnim zmagovalcem šeste dirke sezone – v njej je bilo ustoličenih že pet različnih zmagovalcev – Francescom Bagnaio in Fabiem Quartararojem, je v Jerezu potekal boj za tretje mesto. Dolgo je najbolje kazalo Avstralcu Jacku Millerju, štiri kroge pred koncem pa je v zadnjem ovinku napako storil Marc Márquez, skoraj pristal na tleh in s tretjega padel na peto mesto, oba tekmeca pa je prehitel Aleix Espargaró. Nato se je dirkač Aprilie odpeljal naprej, Márquez pa je v zadnjem krogu prehitel Millerja. 

Fabio Quartararo je vodilni v skupnem seštevku. Francoz ima 89 točk, Aleix Espargaró je drugi z 82, tretji pa Italijan Enea Bastianini z 69 točkami. Francesco Bagnaia je napredoval na peto (56 točk), Španec Marc Márquez pa je po četrtem mestu zdaj deveti s 44 točkami.

"Zelo sem vesel, saj je bila to fizično in psihično zelo zahtevna dirka. Bil sem hiter, precej hitrejši od obeh tekmecev, a sem bil na ravninah nekoliko prepočasen, da bi ju prehitel. Čakal sem na kakšno napako in jo dočakal. Ko sem ju prehitel, se mi je dirka v enem ovinku povsem spremenila. Takoj sem jima ušel in si zagotovil dovolj varno razliko," je dirko komentiral Apriliin dirkač Espargaró in hipoma priznal, da je dirkališče v Jerezu zanj več kot domače, saj tam dirka vse od otroštva, a da je zaman čakal na zmagovalni oder. "Uresničitev otroških sanj. Kaj drugega naj rečem? Fantastično. Hvala vsem, hvala navijačem, predvsem pa velika hvala ekipi. V garaži marljivo delajo in rezultati so tu," ni pozabil na tiste, ki skrbijo, da je 32-letni Španec  tudi z "materialom" konkurenčen najboljšim. 

Aleix Espargaró
Aleix Espargaró FOTO: AP

"Lepo je spoznati, da si enako hiter kot Márquez na hondi in tudi Miller na ducatiju. To so stvari, na katere smo še pred letom ali dvema lahko le upali," je za Coriere Dello Sport dejal Espargaró in nato podrobno opisal del borbe za končno tretje mesto na dirki. "Kot pravim, čutil sem, da sem hitrejši od tekmecev, a sem nato pretkano čakal na manjšo napako. Ko je Miller zaviral, je Márquez za trenutek izgubil oblasti in izkoristil sem priložnost. Nato sem le še mirno dirkal do ciljne črte," je za italijanski športni časnik dodal izvrstni Španec, ki na aprilii letos dela prave male čudeže. "Čestitke Peccu Bagnaii. Zaslužil si je zmago v Jerezu, saj je bil najboljši že ves podaljšani vikend. Nam godi spoznanje, da smo drugi v prvenstvu. Fantastičen rezultat, ki pa nas ne sme uspavati," je trezno razmišljal Aleix Espargaró. "Priznam, da sem bil med bitko za končno tretje mesto kar precej nervozen, saj sem se udaril z dvema odličnima dirkačema, ki sta na stezi tudi pozitivno 'jezna'. Vse to sem moral vzeti v zakup." Za konec je še enkrat močno pohvalil ekipo. "Aprilia? Počutim se na pol Italijan. Prelepo je, kar delamo z dirkalnikom v zadnjem obdobju. Pravzaprav se moram večkrat uščipniti, da bi zares verjel, kako velik napredek smo naredili v tej sezoni."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krojacekhlacek
04. 05. 2022 08.55
+0
Moto GP-ja ne spremljam več kot sem ga včasih. To pa zaradi padalcev kot so kometatorji spodaj. Nikjer jih ni bilo leta 1996 pa vse tja do 2010. Sedaj so pa očitno že polnoletni in iščejo nove izzive ker jim e-skiroji niso več kul. Kdo je kriv za tale padec ali tisto akcijo?? Nihče ni kriv!! To je dirkanje!! Če hočeš zmago se boš boril spredaj in imel velike šanse, da boš s kom zapel. Drugače se pa lepo vozi zadaj, tam te ne bo noben šlatal.
tetatu
02. 05. 2022 20.29
+19
Končno je opaziti da se zafrustrirani podrepniki počasi v obupu obračajo proti Aleixu, kar se mi zdi tudi edino pravilno glede na to kako je tokrat pošolal nedoraslega Markeca na bistveno boljši Hondi...hehehe
Callux
02. 05. 2022 19.33
+6
Malo off topic: Suzuki se po koncu sezone poslavlja iz razreda MotoGP.. Tako da bo zanimivo, kako se bodo sedaj plani vseh ekip spremenili v luči te odločitve.. Upam samo, da bodo vsi Suzukijevi tehniki uspeli najti nove službe, ker bi bilo škoda videti kvalitetne tehnike nezaposlene..
mptour
02. 05. 2022 16.22
+18
Od kerga god dirkača je članek,začnejo svoje mokre sanje izlivat zafrustrirani markecovi ljubčki.
mptour
02. 05. 2022 16.17
+21
Najbolj konstanten letos glede na material.
mcurry
02. 05. 2022 11.52
+20
Murkez se je tud uscipnu …dvojno
cbrman
02. 05. 2022 10.20
-9
Spet vrhunska predstava Aleixa Espargarója...Letos bi se mi smejalo , če bi mu uspelo z Aprilio postati prvak..Vamos Aleix....
number46
02. 05. 2022 09.26
-10
Lepo je videti najmanjšo tovarno, boriti se za top pozicije, rabijo samo enega mladega hitrega dirkača, da grejo se stopničko višje.
mcurry
02. 05. 2022 09.02
+11
Nekateri se kar mislijo da je vele uspeh murkeza premagat…phheee
AS1983
02. 05. 2022 08.50
+8
Top3 zna bit skupno espargaro