MotoGP

Ezpeleta: Prvenstvo motoGP bomo v vsakem primeru izpeljali

Madrid, 11. 03. 2020 15.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po tem, ko je postalo jasno, da tudi tretja velika nagrada na motociklističnem koledarju leta 2020 ne bo potekala po načrtih, je prvi mož Dorne Carmelo Ezpeleta vsem privržencem dirkanja na dveh kolesih vnovič obljubil, da bodo sezono motoGP izpeljali ne glede na vse ovire.

Ezpeleta (na fotografiji) kljub častitljivim 74 letom še vedno vztraja na čelu Dorne. Priznava, da je poleg smrti dirkačev trenutna situacija najtežja, s katero se je moral spopasti v karieri.
Ezpeleta (na fotografiji) kljub častitljivim 74 letom še vedno vztraja na čelu Dorne. Priznava, da je poleg smrti dirkačev trenutna situacija najtežja, s katero se je moral spopasti v karieri. FOTO: motoGP
"Najboljša obdobja v vseh športih imajo po mojem mnenju nekoga, ki prevladuje, in ki ga želijo vsi premagati," je o Marcu Marquezu povedal Ezpeleta. "V kolesarstvu je bilo tako na primer z (Miguelom) Indurainom, zato ne verjamem, da je način Marquezovega zmagovanja negativen. Premagati Marqueza na kakšni dirki je nekaj zgodovinskega, saj je zelo dober in hiter," je dodal izkušeni Španec, ki je nekaj besed namenil tudi izkušenemu Valentinu Rossiju: "Vsa čast mu, nisem pa razočaran nad njegovim zadnjimi rezultati. Ne gre toliko za starost, le Marc postavlja tako visoke standarde. V Sepangu so bili vsi proizvajalci v osmih desetinkah, torej sta konkurenca in izenačenost veliki. Rossi je tip, ki bo vztrajal, dokler bo užival. Včasih se vprašava, kdaj se bova že upokojila, a do tega kar ne pride," je v smehu še dejal 74-letni Ezpeleta.

Nazadnje so vsi odgovorni v motociklističnem svetovnem prvenstvu prestavili dirko za VN Amerik v ameriškem Austinu, in sicer na novembrski termin (med 13. in 15. 11. 2020). To je bil nov hladen tuš za privržence motociklizma, ki so lahko minuli konec tedna v Katarju spremljali zgolj dogajanje v razredih moto2 in moto3.

"Bomo videli, koliko dirk bo potrebno na koledarju prestaviti, toda prvenstvo motoGP bomo v vsakem primeru izpeljali," je v pogovoru za madridski dnevnik AS miril Carmelo Ezpeleta, ki bo zdaj s sodelavci vse sile usmeril v organizacijo naslednje preizkušnje, ki bi jo moral gostiti argentinski Termas de Rio Hondo. "Če me vprašate danes, potem se bo svetovno prvenstvo motoGP začelo 19. aprila v Argentini, čeprav bi že prej lahko prišlo do kakšnega presenečenja ..." je bil skrivnosten prvi mož Dorne in nadaljeval:

"Samo v motoGP je 400 Italijanov, zato bomo prestavljali termine, ki jih bomo morali. Kaj pa naj storim? Se predam? V tem trenutku Italijani v Jerezu trenirajo z motocikli motoE, kot da ni nič. Prvenstvo bo in prestavili bomo vse, kar bo potrebno, če bo treba bomo dirkali tudi pozimi, v toplih krajih. Zdaj smo v najhujšem trenutku te krize, a prišel bo dan, ko se bo situacija izboljšala. Če seveda ne bo prišlo do trenutka, ko težav ne bodo povzročali motocikli in ostali športi, temveč hrana. Ta konec tedna bo v Avstraliji z vsemi ukrepi na sporedu formula 1, nato tudi Bahrajn za zaprtimi vrati. Mi ne želimo dirkati brez občinstva, a če bo to potrebno, bomo to storili. V Katarju mislim, da bi vse skupaj lahko izpeljali že s tednom zamika, težav sploh ne bi bilo, če bi šli dva dni prej na pot."

Poleg dirkačev (na fotografiji Francoz Fabio Quartararo) na odločitev o nadaljevanju sezone nestrpno čaka še več tisoč ljudi, ki so tesno povezani z motociklističnim prvenstvom.
Poleg dirkačev (na fotografiji Francoz Fabio Quartararo) na odločitev o nadaljevanju sezone nestrpno čaka še več tisoč ljudi, ki so tesno povezani z motociklističnim prvenstvom. FOTO: MotoGP

'Plačajo me le za organiziranje dirk, ob odpovedi sezone brez zaslužka ostane 4.500 ljudi'
Ezpeleta je še zatrdil, da mu je županja Jereza pred prvo evropsko dirko na koledarju povedala, da bo dirka razreda superbike (29. aprila) v Andaluziji potekala nemoteno, kasneje pa da ima vrata odprta tudi motoGP.

"Rekla mi je, da dirka (superbike, op. a.) bo Prav tako tudi motoGP. Ne bomo se predali," je odločen Ezpeleta. "Ekipe motoGP tako kot tiste iz formule 1 živijo tam, kjer so dirke. Najlažja odločitev bi bila, da bi ustavili vse skupaj in začeli z naslednjim letom. A tako bi 4.500 ljudi v paddocku ostalo brez zaslužka. Vsi trije razredi bodo prejeli plačilo za Katar, čeprav dirk razreda motoGP tam ni bilo. Enako velja za Austin in Tajsko, saj bo drugačen le termin. Mene plačajo le za organiziranje dirk in dokler bom lahko, bom to počel. To počnem že vse moje življenje in česa tako velikega še nisem doživel, razen seveda ob smrtih dirkačev, jasno. Načrtujemo podaljšanje prvenstva vse do decembra, če bo potrebno. Ob izrednih razmerah so tudi izredni ukrepi, razen v primeru, da bi nam rekli ne, in da se moramo ustaviti."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Deo30
11. 03. 2020 16.49
-11
Za nekatere je bolj pomemen moto gp,kot pandemija......Sej vsi,ki so v moto gp živijo kot v pravljici....Vsega na pretek......Kaj češ ie tako.....
Rožice cvetijo
11. 03. 2020 16.10
+20
No, na njegovem mestu se ne bi toliko hvalil.