MotoGP

Šef Dorne: Pripravljeni smo na vse scenarije. Tudi na tistega najbolj črnega

Barcelona, 07. 04. 2020 16.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Carmelo Ezpeleta je pred slabim mesecem dni, ko se je koronavirusna pandemija šele dobro razvijala po svetu, hitel razlagati, da motociklistična sezona nikakor ni pod vprašajem in da bodo brez dvoma pod streho spravili vse dirke. Po seriji odpovedi in bolj treznem pogledu na situacijo po svetu je prvi mož Dorne Ezpeleta z italijanskim časnikom Corierre Dello Sport delil veliko bolj pesimistične napovedi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prvi mož Dorne ni ravno optimističen glede izvedbe motociklistične sezone.
Prvi mož Dorne ni ravno optimističen glede izvedbe motociklistične sezone. FOTO: MotoGP
Koronavirusna pandemija je prestavila še dve dirki motociklističnega svetovnega prvenstva za veliko nagrado. VN Italije, ki bi morala biti od 29. do 31. maja v Mugellu, ter VN Katalonije, predvidena od 5. do 7. junija v Montemelu, sta preloženi in iščeta nov datum, so sporočili organizatorji. Tako kot tudi še ni datuma za VN Francije in Španije.
Zmago novinca med elito Alexa Marqueza na zgodovinski prvi virtualni dirki si je zgolj preko družbenih omrežij ogledalo tri milijone uporabnikov. Kot so dodali pri Dorni, gre za rekordno gledanost katerega koli e-športa na globalni ravni.
"Položaj glede novega koronavirusa spremljamo ves čas in se seveda ustrezno prilagajamo. Novi datumi, tako za ti dve dirki kot tudi za dirki, ki sta bili preloženi pred časom VN Francije v Le Mansu in VN Španije v Jerezu še niso znani. Za zdaj še ne vemo, kdaj oziroma če sploh jih bomo lahko izpeljali. Ko bo nov koledar tekmovanja motoGP pripravljen, ga bomo objavili," stoji v uradnem sporočilu krovne motociklistične organizacije. Prve štiri dirke za VN v sezoni 2020 so že odpovedane (na uvodni dirki v Katarju je odpadla le kategorija motoGP) ali prestavljene na poznejši datum. Poleg VN Katarja še VN Tajske in VN Amerik in Argentine v vseh razredih. Da so lahko preložili omenjene dirke, so morali organizatorji sezono podaljšati do konca novembra. Zdaj je naslednja dirka na koledarju VN Nemčije, ki se bo predvidoma začela 21. junija v Sachsenringu. A očitno je situacija glede izpeljave motociklistične sezone zelo vprašljiva, takšno mnenje je za Corierre Dello Sport delil šef Dorne Carmelo Ezpeleta.

Carmelo Ezpeleta
Carmelo Ezpeleta FOTO: motoGP
Španec je še pred slabimi mesecem dni močno zatrjeval, da sezona ni vprašljiva, da bodo pod streho spravili vse dirke, da ... Izkušeni možakar je malce omilil svoj optimizem. "Dokler ne bomo imeli pravega "protiorožja" za virus, bo zelo težko oziroma nemogoče organizirati dirke."
Motociklistična sezona se je sicer že začela za oba šibkejša razreda – moto2 in moto3 – z Veliko nagrado Katarja. V moto2 je slavil Japonec Tetsuta Nagašima, v najšibkejšem pa je bil prvi Španec Albert Arenas.
Ezpeleta je prepričan, da je organizacija motociklističnih tekmovanj prevelik zalogaj, da bi se ga lotili na "avanturističen" način. "Četudi se bo življenje počasi normaliziralo, bo stanje še naprej zahtevno in nepredvidljivo. Predvsem kar se tiče potovanj, ki so seveda velik logistični zalogaj za vsa moštva že tako, ob tej situaciji, ki je prizadela ves svet, pa bo te stvari skorajda nemogoče primerno organizirati," je prepričan Ezpeleta. "Podobno bo, v to sem prepričan, tudi z nogometnimi tekmami. Ne predstavljam si, da bi se v kratkem na kakšni nogometni tekmi trlo navijačev. Podobno ne verjamem, da bomo lahko na motociklistična tekmovališča prav kmalu spustili armado motociklističnih navdušencev," širi pesimizem Ezpeleta, ki je, za razliko od besed, ki jih je svetovni športni javnosti namenjal na začetku marca, sedaj zelo zaskrbljen in se mu po glavi motajo celo črni scenariji. Tudi tisti najbolj črn je po njegovem mnenju realen ...

Tetsuta Nagašima je slavil v Katarju v razredu moto2.
Tetsuta Nagašima je slavil v Katarju v razredu moto2. FOTO: MotoGP

"Najbolj črn scenarij je seveda ta, da bomo morali odpovedati sezono. To bi bila prava katastrofa, toda ni povsem nerealen takšen razplet," je bil brez dlake na jeziku šef Dorne, ki ima v rokavu še nekaj milejših oblik reševanja motociklistične sezone. "Seveda je tu še možnost zmanjšanja števila dirka. Če želimo, da je sezona pod streho in bodo rezultati obveljali, potem moramo pod streho spraviti najmanj trinajst dirk." Ezpeleta je za konec izčrpnega pogovora vendarle ponudil bolj svetle misli. "Še vedno imamo dovolj časa. Če bi se vse skupaj lahko začelo vsaj v juniju, potem bi z lahkoto kontrolirali sezono. Bi pa seveda prilagodili koledar. Lahko bi serijo dirk opravili v Evropi in se šele nato preselili v Azijo. A ponavljam, vse to so špekulacije, motociklizem in šport ta hip nista najbolj pomembna na svetu. Bodimo odgovorni in poslušajmo ljudi, ki vedo, kako naj se obnašamo in ravnamo v tem, za vse nas zelo čudnem obdobju. A naj bo vsem jasno, najpomembnejše je zdravje ljudi, zato ne bomo hiteli z odločitvami."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

chamille11
10. 04. 2020 15.26
tukaj se zdaj pokaže, kdo je res sposoben zmagovat in najboljši pilot, vendar ga v resnici zadržuje in bremza strah pred poškodbami-padci... tu pa je brez tega strahu, ni prisoten. zato se tukaj vidi realna slika pilotov!!
DerWeltmeister
09. 04. 2020 09.53
-23
Pozor, pozor! V nedeljo 2. virtualna dirka in kdo je zraven? Rossiiii !!!! Ter Petrucci, Nakagami in Tito Rabat. Poleg njih seveda oba Marqueza Marc in Alex, Maverick Vinales, Fabio Quartararo in Francesco Bagnaia. Naj me vrag pocitra, če ne bom navijal za dohtarja.
catgod
09. 04. 2020 11.10
-22
Baje si je rosi izbral hondo😂😂😂😂
resnicaosvobaja
09. 04. 2020 15.06
-10
catgod
09. 04. 2020 18.00
-14
huperz
08. 04. 2020 10.15
-3
Kako dramatičen zaključek dirkaške kariere za VR46 :))
rr3
08. 04. 2020 14.10
-8
DerWeltmeister
08. 04. 2020 14.55
-14
Glede na to, da so njegovi navijači že itak navajeni lagati, sami sebi in drugim, bodo pri končnem izidu prvenstva 2020 brez ene odvožene dirke ziher proglasili njihovega dohtarja za prvaka. Ker je tak "dober, simpatičen, legenda, nenadomestljivi, ker edini od vseh dirkačev res živi za ta šport, ker dirka samo iz ljubezni, ker mu ni nič mar za denar, ker je božanstvo...skratka, ker si to zasluži".
sscuka
08. 04. 2020 21.54
-32
Hayek
07. 04. 2020 20.16
-33
kakšen e-šport neki, kakšna izmišljotina je zdaj to, gre za navadno računalniško igrico, niti ne vem če lahko to imenujemo simulacija.
Prototip
07. 04. 2020 18.10
+34
Kaj zdaj delajo paniko, naj z maskami vozijo,sej se jo pod čelado se ne vidi,,,,,pa naj odvozijo brez gledalcev,,,itak jih 99% gleda prek tv,,,isto mxgp,,,
huperz
08. 04. 2020 10.13
-16
Karavana skozi sezono je lahko komot v izolaciji, držijo se bolj zaprto, brez novinarskih konferenc itd, pa bodo vsi neogroženi. Dirke brez gledalcev, SEVEDA zakaj pa ne, saj so karte nek denar, vendar se ne da primerjati z zaslužkom TV prenosov in reklam. Mislim da bi šlo, se bi mogli pač zadovoljit z bolj plitkim zaslužkom
resnicaosvobaja
07. 04. 2020 17.47
-10
Najbolj črn scenarij se je že zgodil...4 dodatna leta MM-ja pri Hondi ,pa še pripravljeni niso bili
catgod
08. 04. 2020 10.19
-13