MotoGP

Ezpeleta: Ko bomo začeli, ne bomo več prekinili prvenstva. Tudi ob pozitivnih testih

Barcelona, 18. 05. 2020 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prvi mož Dorne Carmelo Ezpeleta je trdno prepričan, da motociklistična sezona nikakor ni pod vprašajem in da bodo brez dvoma pod streho spravili zadostno število dirk, da bo le-ta kolikor toliko regularna. Jasno je, da bodo motociklistično svetovno prvenstvo poskušali rešiti tudi z dirkami brez gledalcev in z omejenim številom osebja. In prav lahko se zgodi, da bo večina dirk v Španiji. "Ko bomo startali, ne bo več poti nazaj. Vztrajali bomo, četudi se nam zgodi kakšen "pozitiven" primer na Covid-19," sporoča Ezpeleta.

Carmelo Ezpeleta
Carmelo Ezpeleta FOTO: MotoGP

Carmelo Ezpeleta, ki si s podjetjem Dorna Sports lasti pravice motociklističnega svetovnega prvenstva, je s sodelavci skrbno pripravil načrt dirk v nadaljevanju sezone, ki bo po vseh parametrih milo rečeno nenavadna. "Mislim, da smo dorekli vse najpomembnejše. Protokol je sestavljen. Imamo načrt, kako ga uresničiti in mislim, da nam bo uspelo," je za italijanski Corriere Dello Sport "mel roke" šef Dorne Ezpeleta, ki čaka le še znak, da se bo lahko potovalo po svetu. "S tem bo odstranjena še zadnja ovira." Svetovno prvenstvo v motociklizmu naj bi v sezoni 2020 obsegalo dvanajst dirk, od tega jih bo kar sedem v Španiji. Najbližja prizorišča Sloveniji bodo češki Brno, Misano v Italiji ter Red Bull Ring v Avstriji. 

Četrto virtualno dirko je v napetem zaključku med bratoma Marquez dobil mlajši Alex, ki je izkazal večjo mirnosti v zadnjem ovinku Misana. Na domačem prizorišču pa je nekaj svojih manevrov pokazal tudi povratnik Valentino Rossi, ki je v zaključku izkoristil padec enega od glavnih favoritov za zmago Fabioja Quartararoja za končno tretje mesto. 

"In to bo tudi znak za nas, da lahko projekt zapeljemo v zaključno fazo. Načrt je pripravljen, sedaj ga je potrebno le še izvesti," je poudaril Španec. "Samo, da se vse skupaj že enkrat začne. ko se bo, nam bo veliko lažje. Poudarjam, da se ne bomo več obračali nazaj. Tudi v primeru, da bomo imeli kakšen pozitiven primer okužbe, ne bomo prekinjali prvenstva. Takšen je dogovor," je kar malce presenetil z informacijo Carmelo Ezpeleta, ki je bil še pred tednom-dvema zelo pesimističen glede nadaljevanja prvenstva in je imel pripravljenih več scenarijev, tudi tistega najbolj črnega. "Kazalo je slabo. Zelo slabo."  Izvršni direktor je že nekajkrat spregovoril o strogih varnostnih ukrepih, ki jih pripravljajo za vse dirkače, člane ekip in ostale zaposlene v primeru, da bodo lahko dirke, ki bodo seveda potekale pred praznimi tribunami, uspešno izpeljali. Močno bodo omejili število ljudi na vseh področjih, redno naj bi izvajali tudi testiranja.

Šef Dorne je precej bolj optimističen kot še pred tednom-dvema.
Šef Dorne je precej bolj optimističen kot še pred tednom-dvema. FOTO: motoGP

"Kot veste smo dosegli dogovor za izpeljavo dveh dirk svetovnega prvenstva in ene dirke superbike 19. in 26. julija. V Jerezu." Tudi sicer kaže, da utegne biti na Pirenejskem polotoku več dirk. Celo polovica. Morda še več. Ob seveda strogih varnostnih ukrepih. "Vsi, ki bodo del paddocka, bodo morali na testiranje. Ponavljam pa, da ne bomo zaustavljali prvenstva, če bomo dobili kakšen pozitiven test." Koledar je bolj ali manj sestavljen. Vsaj na papirju. "Upam, da bomo zares začeli sredi julija. Sem optimist. Ne izključujem tudi tega, da se bomo morda dvakrat srečali z istim prizoriščem. Verjetno bo več dirk v Španiji. To bomo ugotavljali in se dogovarjali sproti. Vedno v povezavi z ekipami in njihovim mnenjem. Skupaj smo v tej situaciji in skupaj bomo iskali rešitve. Samo, da se vse začne. Potem bo lažje. Mislim, da bomo v začetku junija tudi uradno predstavili koledar z dirkami. Vse skupaj pa se bo začelo 19. julija v Jerezu," je za Corriere Dello Sport še dejal Carmelo Ezpeleta.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roninax
18. 05. 2020 16.06
-8
tak bolje da brez gledalcev izpeljejo.. vsaj bo mir in brez teh nadutih rosijevih navijacev ki se jim vsi smejejo kjer ob norijah ob drugi puberteti zganjajo 40 letniki
modelx
19. 05. 2020 08.28
+7
in za vas trening kako bodo zgledale tekme v porossijevem času
modelx
18. 05. 2020 12.27
+7
glede na plače, bi lahko dirkali 2x tedensko. 2 ekipi, 2seta motorjev za 2 prizorišči. dirkači pa selit na aerodrome/steze s helikopterji. mala malca.
modelx
18. 05. 2020 12.50
+1
se vidi, da sedaj dirke spremlja le še muličad z dudo in stekeničko. včasih so nekateri po 2 razreda hkrati vozili. to so bili dedci. sedaj pa vse pomehkuženo.