MotoGP

Fabio Quartararo: Sanje postajajo resničnost

Le Mans, 11. 10. 2020 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Fabio Quartararo v kaotični sezoni motoGP, kljub svoji mladosti, dokazuje, da je iz pravega testa. Ni le vodilni v svetovnem motociklističnem prvenstvu, ampak tudi edini, ki mu je v elitnem razredu letos uspelo zmagati več kot enkrat. Na najvišji stopnički je stal trikrat in s tem upravičil naslov lanskega novinca leta v najvišjem razredu in napredovanje v tovarniško ekipo Yamahe v prihodnji sezoni, kjer bo zamenjal legendarnega devetkratnega prvaka Valentina Rossija.

Pred Quartararojem je svetla prihodnost.
Pred Quartararojem je svetla prihodnost. FOTO: motogp.com

"Za rezultate se je treba nenehno boriti, tega se zavedam. A s tem, da se lahko borim za stopničke in zmage, so se moje sanje uresničile," pojasni Fabio Quartararo. "Biti v elitnem motociklističnem razredu MotoGP in se boriti za zmage je nekaj posebnega. A vse se je odvilo tako hitro – prišel sem iz razreda Moto2 brez velikih pričakovanj. Vsekakor nisem pričakoval, da bom doslej desetkrat stal na stopničkah in trikrat celo zmagal. To me motivira, da še naprej trdo delam – vsak dirkaški konec tedna je zame nova priložnost!"

Kljub mladosti in zgodnjemu uspehu se Fabio zaveda vpliva, ki so ga nanj imeli veterani motociklizma, tako na stezi kot zunaj nje. Eden izmed njih je tudi Valentino Rossi – ki naj bi ga prihodnjo sezono zamenjal v tovarniški ekipi Yamahe. "Veliko sem se naučil od drugih dirkačev. Morda še največ od Valentina Rossija in Marca Marqueza. Vsak me je naučil nečesa na svoj edinstven način. A Valentino je dirkač, po katerem sem se zgledoval še kot otrok," razloži Quartararo.

"Mislim, da je bila prva dirka, ki sem jo videl v otroštvu, Jerez leta 2006. Bil sem star šest let  in takrat sem si rekel, da res želim biti dirkač razreda motoGP. Valentino pa je tisti, ki me pri tem resnično navdihuje in me spodbuja, da ohranjam strast do tekmovanja ter postajam tak kot on. Po drugi strani je Marc dirkač, s katerim se veliko borim, tako na stezi kot zunaj nje. Psihično je zelo močan in kot sirijski zmagovalec tudi izjemno hiter, zato sem se veliko naučil, ko sem dirkal proti njemu."

Quartararo s svojim pristopom do dirkanja in simpatično energijo pridobiva vse več navijačev, tudi tistih, ki so nekoč spodbujali njegova dirkaška "mentorja" in konkurenta. Nad njim so navdušeni tudi pri Yamahi, še posebno dirkaški šef Lin Jarvis: "Fabiu gre zelo dobro, kar je potrdil z dvema zaporednima zmagama na začetku sezone. Smo pa to od njega po tihem tudi pričakovali, saj je bil lani novinec leta in je vse od vstopa v elitni razred veljal za velik potencial. Letos smo ga zato nagradili in nadgradili s tem, da kljub temu, da še ni član tovarniške ekipe, vozi tovarniški motocikel. Fabio je osvežujoč, izjemno hiter in zelo prijetnega značaja, njegovi dosedanji nastopi pa so bili izjemni."

Pozna se mu, da pri svojih letih še nima zelo veliko izkušenj in da je imela Yamaha težave na tretjini sezone, zaradi česar se ob odsotnosti poškodovanega aktualnega prvaka Marqueza po uvodnih zmagah ni sprehodil do naslova prvaka, a kljub temu je kot vodilni po polovici sezone na najboljši poti do tega. Njemu pa je trenutno pomembno predvsem to, da je srečen in da nadaljuje s svojimi sanjami o uspehu v elitnem razredu motociklističnega prvenstva. "Kadarkoli sem na motociklu, sem na svojem srečnem mestu," zaključi Quartararo. "Zmaga v Kataloniji je bila najboljši trenutek v mojem življenju. Trenutno sem v dobrem položaju in dajal bom 100 % od sebe, vse do zadnjega kroga prvenstva."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ici
11. 10. 2020 20.46
+0
Brez MM je postal tudi MotoGp, to, kar bi moral biti že od vsega začetka. Show za gledalce.
SlukiSuzuki
11. 10. 2020 19.28
+0
Privoščim mu vse dobro oziroma vsem dirkačem. Seveda pa upam, da bo Mir tudi še kdaj pa kdaj v boju za najvišja mesta in za naslov prvaka. Je tudi kar konstanten, če današnje ponesrečene dirke ne upoštevamo.
NWO 2014
11. 10. 2020 18.12
-2
Ja res bravo...vedno bolj postajajo resničnost ja..še posebej po taki dirki
g12345@email.si
11. 10. 2020 14.37
+4
en kup samovšečnežev, "kako so dobri" - ko manjka 5x boljši od njih.
big brother
11. 10. 2020 13.01
+5
da da, najbolj nekonstanten dirkač v zgodovini motgpja
nightifly
11. 10. 2020 12.12
-4
Kakorkoli ,Mediji pisejo ,da je VR ze kupil Avintio , torej bo drugo leto imel tri mostva v treh kategorijah . Zaenkrat glede GP se ni uradno potrjeno .Neverjetno kaj vse pocenja ta clovek . Dirkati v kraljevski kategoriji , koncentrirati se na vse to , skrbeti za Ranch , za Accademio ,finansirati vse to ,skrbeti,da vse lepo ´´laufa´´ ni enostavno .Namesto lezernosti in pocitka ,je stalno v pogonu in pusca za seboj neverjetno zapuscino . In kar je se najbolj vazno , ogromno mladih in starih dirkacev ga spostuje , Valentino sam preko Accademije in svojega ranca ,kjer so strukture za vadbo in dirkanje omogoca stevilnim mladim dirkacem ,da se izpopolnjujejo za bodoce izzive . Bravo Valentino , samo naprej . N°1 .
nightifly
11. 10. 2020 12.14
-4
Kreuzfahrerr
11. 10. 2020 16.03
+0
A mislis da vse to on vodi. Lepo te prosim
nightifly
11. 10. 2020 12.05
-9
«Valentino Rossi nikoli ne bo zapustil MotoGP. Ker sta Valentino in MotoGP ista stvar. Za Formulo 1 je kot Enzo Ferrari, ki se je vedno identificiral z rdeco barvo. In motociklizem je rumen: Valentino rumen ». Ce Carmelo Ezpeleta, stevilka Ena ´barake´ motoGP rece tako, lahko verjamete , ga ima rad kot sina, a morda obstaja kaj več kot le ocetovsko custvo............Obozevalci ...
iga_biba
11. 10. 2020 11.53
-1
Bo napredoval v tovarniško ekipo Yamahe v prihodnji sezoni, kjer bo zamenjal legendarnega devetkratnega prvaka Valentina Rossija. Se pravi, da bo bivši 9x nazadoval in bo spet jamral nad slabim motorjem. Drugi bodo krivi, da bo že 12 leto čakal 10. Najbolj Petronas Yamaha, s katero Quartararo zmaguje. Smešno, če ne bi bilo žalostno.
nightifly
11. 10. 2020 12.07
-1
Morda pa tudi ne iga . Nikoli se ne ve . Ce se vse poklopi ,bo morda drugace .
AS1983
11. 10. 2020 11.19
+2
Quartararo je na dobri poti do letosnjega naslova prvaka, a je na voljo se 150 tock, marsikaj se bo se zgodilo, upam na dez