MotoGP

Fenati, strah in trepet dirkanja, ostal tudi brez pogodbe za 2019

Misano, 10. 09. 2018 12.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Romano Fenati je v zadnjih treh letih poskrbel za kar nekaj incidentov na dirkah svetovnega motociklističnega prvenstva. Italijan se je v preteklosti vročekrvno razšel z moštvom Sky VR46 Valentina Rossija, pred tem je konkurente brcal kot za šalo, zdaj pa je v Misanu na kocko postavil življenje rivala. Bo v svetu motociklizma ostal ali za vedno pospravil svoje dirkaške kovčke.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Fenati ostal brez pogodbe za 2019
    00:40
    Iz 24UR: Fenati ostal brez pogodbe za 2019
  • Romano Fenati naredil 'neumnost vseh neumnosti' na dirki v Misanu
    00:34
    Romano Fenati naredil 'neumnost vseh neumnosti' na dirki v Misanu

Romano Fenati je na dirki razreda moto2 v Misanu znova spomnil navijače in konkurente, da ima njegova potrpežljivost kratko vžigalno vrvico. Smrtno nevarna poteza Italijana, ko je pri veliki hitrosti stisnil sprednjo zavoro tekmeca, Stefana Manzija. Član moštva Marinelli Snipers Team se je tako rojaku želel maščevati za neodgovorno vožnjo v četrtem ovinku na dirkališču Marca Simoncellija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Toda to ni bil edini incident v katerega je bil vpleten Fenati, ki v svetovnem prvenstvu dirka od leta 2012. Da ima 22-letnik iz Ascoli Picena težave z nadzorovanjem jeze je bilo prvič jasno v sezoni 2015, ko je bil član moštva Sky VR46 v razredu moto3. Na ogrevanju pred dirko za VN Argentine se je v besedni in fizični obračun zapletel z Niklasom Ajom.

Italijan je zmagal na desetih dirkah razreda moto3
Italijan je zmagal na desetih dirkah razreda moto3 FOTO: AP
Vzrok Fenatijevega izbruha jeza je še danes neznan, saj Finec pravi, da ne ve kaj se je zgodilo.
Menim,da nikoli več ne bi smel dirkati z motociklom. Ko bi prišel do garaže, bi ga morala ekipa vreči skozi vrata. Cal Crutchlow

Kristalno jasno pa je, da je Italijan brcnil rivala, z različnimi kretnjami izražal nezadovoljstvo, nato pa je na preizkusu štarta Aju 'pobalinsko' še ugasnil motor. Fenati je takrat dobil tri kazenske točke, ker je tako imel skupaj štiri pa je VN Argentine začel iz zadnjega mesta. Vročeglavi Fenati je dirko končal na 8. mestu, po njej pa se je Fincu in svoji ekipi za nespodobno obnašanje tudi opravičil: "Na žalost sem naredil napako in priznal, da sem šel predaleč. Žal mi je. Rad bi se opravičil Aju in svoji ekipi, ki je celoten konec tedna dobro delala in si zato ni zaslužila, da dirko začnem iz zadnjega mesta."

Pretep, žaljenje in odpoved

Sezono pozneje (2016) je Romano Fenati znova poskrbel za nov incident, toda ne z drugim dirkačem, ampak je postalo vroče znotraj njegovega moštva. Po kvalifikacijah za VN Avstrije leta 2016 je v motociklistični karavani završalo, da je v moštvu VR46 prišlo do pretepa med Fenatijem in enim od članov. Ta član naj bi bil Fenatijev glavni inženir Pietro Caprara, za tem pa naj bi se fizično pomeril še z najboljšim prijateljem Valentina Rossija, Alessijem 'Uccio' Saluccijem.

Sezona 2016, ko je imel Romano Fenati še dober odnos z moštvom VR46
Sezona 2016, ko je imel Romano Fenati še dober odnos z moštvom VR46 FOTO: AP
Fenati je v Spielbergu izgubil službo pri italijanski ekipi, vodja moštva VR46 Pablo Nieto pa je sporočil, da do pretepa sploh ni prišlo, a da je Italijan brez dela ostal, ker nima profesionalnega odnosa. "Bistvo je, da se Romano, čeprav poznamo njegov karakter, ni stepel z nikomer. Ni odrinil Pietra, ne mene in ni imel v roki noža. Vse kar ima, je močan karakter, kar je največja težava. Morda je malce preveč agresiven, ko razlaga stvari. Glavna stvar, da je ostal brez službe je, da je dobil že tretje opozorilo in v našem moštvu imamo pravila," je za situacijo, ki so jo po njegovem mnenju španski mediji prenapihnili, pojasnil Pablo Nieto.

Svoje je takrat dodal tudi Fenati: "Ko so se končale kvalifikacije za VN Avstrije sem šel do glavnega inženirja Pietra Caprara, da bi dobil pojasnilo zakaj sem imel takšen zaostanek za vodilnimi. Opozoril sem ga, da se ne spoštuje moja pogodba. Do pretepa ni prišlo, ničesar nisem vrgel v nikogar. Pogovoril sem se tudi z Valentinom, imela sva miren pogovor."

Fenatijeva sezona se je končala v Avstriji, do konca tekmovalnega leta 2016 pa ni našel novega moštva. 

Smrtno nevarna poteza

Sezono 2017 je odpeljal v razredu moto3 za moštvo Marinelli Rivacold Snipers in v skupnem seštevku končal na odličnem drugem mestu.

Moštvo Marinelli Snipers Team je z današnjim dnem prekinilo pogodbo z Romanom Fenatijem, zaradi nešportnega, nevarnega in nasplošno slabega vzora.

Letos je s tem delodajalcem presedlal v višji tekmovalni razred in do dirke za VN San Marina je delovalo, da je Italijan našel način kako nadzorovati svojo jezo. Vse do sedem krogov do konca dirke moto2 v Misanu, ko je Stefano Manzi v četrtem ovinku nešportno in nevarno zaprl pot Romanu Fenatiju, zaradi česar sta oba zapeljala s steze. Fenatija je ta poteza rojaka tako vrgla iz tira, da je znova izgubil razsodnost in pozabil na prvo dirkaško pravilo, ne ogrožaj tekmecev, sploh pa namerno.

Romano Fenati
Romano Fenati FOTO:

Manzi je s strani varnostne komisije po dirki, ki jo je končal v pesku, prejel kazen štart šest mest slabše kot bo dosegel rezultat na naslednjih kvalifikacijah.
Fenati pa je za svojo nešportno, nemoralno in smrtno nevarno potezo, ko je pri vrtoglavi hitrosti na hrbtni ravnini namerno stisnil sprednjo zavoro tekmeca, s strani disciplinske komisije FIM motoGP prejel prepoved nastopa na dveh dirkah.

Šok v dirkaški karavani nad dodeljeno kaznijo

Pravična kazen, toda ali bo tudi vzgojna je vprašanje. Marc Marquez meni, da bi moral dobiti takšno kazen, da bo odvrnila tudi ostale dirkače, da bi sploh pomislili na kaj takšnega.

Bolj oster in direkten pa je bil Cal Crutchlow, ki je nedeljsko VN San Marina končal za Špancem in zmagovalcem Andreo Doviziosom. "Menim,da nikoli več ne bi smel dirkati z motociklom. Ko bi prišel do garaže, bi ga morala ekipa vreči skozi vrata. Kaj takšnega ne moreš narediti drugemu dirkaču, že tako tvegamo svoja življenja. Pa čeprav je prišlo do trka, pri dirkanju je vedno kontakt, toda, da pa zdrabiš zavoro drugega dirkača, po mojem mnenju bi moral zapustiti svetovno prvenstvo," je pojasnil Britanec.

Fenati bi tako imel na VN Aragonije in Tajske čas za razmislek kaj je naredil narobe, predvsem pa si v tem času poiskati pomoč športnega psihologa, saj vroča glava ne sodi na motor. Zanimivo pa je tudi, da je vsaj do dirke v Misanu veljalo, da bo naslednje leto Italijan postal član ekipe Forward racinga, trenutnega moštva Stefana Manzija.

Toda do tega ne bo prišlo. Glavni sponzor MV Agusta, slovita italijanska motociklistična znamka ter moštvo Giovannija Cuzarija sta sporočila, da prekinjata pogodbo z njim.

Epilog sprednja zavora

Moštvo Marinelli Snipers Team je dan po dirki v sporočilu za javnost sporočilo, da nemudoma odpoveduje pogodbo z Romanom Fenatijem. V sporočilu so zapisali: "Moštvo Marinelli Snipers Team je z današnjim dnem prekinilo pogodbo z Romanom Fenatijem, zaradi nešportnega, nevarnega in nasplošno slabega vzora. Z veliko žalostjo sporočamo, da je ni opravičila za neodgovorno potezo, ki je ogrozila življenje drugega dirkača."

Fenati je tako že drugič in tudi tretjič v karieri predčasno ostal brez službe. Glede na to, da je izgubil pogodbo tudi za sezono 2019 je velika verjetnost, da je njegove motociklistične kariere s tem tudi konec.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janezov uč
10. 09. 2018 19.54
+33
če druzga ne, je tip grd kot italijan.
blackwizard
10. 09. 2018 19.04
+6
izgnat ga z motošporta in pika.ja eni pišete,da je marc hujši,adijo pamet rossi fanatik fani,najboljšeda rossiju,kar podarijo deseti naslov. rossi je zgodovina,marc pa prihodnost,žal to rossi fans ne vidijo in ne dojamejo
huperz
11. 09. 2018 11.32
+0
S prihodom JL k hondi je MM preteklost, žal.
.jezdimir
11. 09. 2018 13.26
+1
Res je, španski hlapci oziroma pešci bodo to dojeli naslednje leto, kar naenkrat bodo vsi za Horheja...hehehe
resnicaosvobaja
11. 09. 2018 16.33
-3
resnicaosvobaja
11. 09. 2018 16.34
-5
Lojs501
10. 09. 2018 18.39
+34
Cal Crutchlow je prav povedal; "Menim,da nikoli več ne bi smel dirkati z motociklom. Ko bi prišel do garaže, bi ga morala ekipa vreči skozi vrata. Kaj takšnega ne moreš narediti drugemu dirkaču, že tako tvegamo svoja življenja. Pa čeprav je prišlo do trka, pri dirkanju je vedno kontakt, toda, da pa zdrabiš zavoro drugega dirkača, po mojem mnenju bi moral zapustiti svetovno prvenstvo," ... Psihopatija je neozdravljiva in takšni se ne morejo ukvarjat s športom, kjer lahko sotekmovalca smrtno ogroža. Naj gre zidarjem strežt.
huperz
11. 09. 2018 11.37
-2
+ za Crutchlova, drugače bi morala bit kazen uveljavljena tako huda kot doping, da si nobeden nebi upal niti pomisliti kaj takega.
nebel
10. 09. 2018 16.58
+61
Strah in trepet? Dajte no. Bedak, ki ne zna krotiti svoje jeze. In se ga da z lahkoto zasluženo odstraniti, kot se je pokazalo. Strah in trepet je lahko pisec teh člankov, ko vsiljuje svoje senzacionalistično mnenje, pa ne moreš narediti čisto nič.
vrtnar01
10. 09. 2018 16.50
-51
Frigo
10. 09. 2018 16.45
+6
Takega sptoge takoj dol
Rolesx
10. 09. 2018 16.23
+7
Angležem pa nebo vzel dirke niti za en let, ker varčujejo na asfaltu - varnosti dirkačev saj to je bogata ugledna država
nightifly
10. 09. 2018 16.21
+21
Kolikor lahko vidimo je bil VR46 veliko bolj uspesen in jasnoviden ,ter temu dirkacu ze zdavnaj pokazal vrata -izhod iz svoje ekipe . Cudi me , da tega Dorna ni opazila in spremljala bolj promptno dirkaca ,ki je sejal svoje pomanjkljivo obnasanje vsepovsod . No , zdajje izbil resnicno sodu dno ,pa ga strafajo z dvema dirkama ? Sef MV Aguste je bolj odlocen -potrudil se bo ,da ta dirkac ne dobi vec moznosti sedeza v italijanski ekipi .
razocarani
10. 09. 2018 16.08
+53
tole je ze poskus umora ,,torej kje so organi pregona ,,tip bi moral ze za zapahe in pred sodnika ,,,kazen za tak zlocin pa cim visja ,,
LOL93
10. 09. 2018 15.30
-20
še vit kdo mu je odpru vrata v ta šport
murkecc
10. 09. 2018 19.16
+9
Škoda, da tebi nihče ni odpru vrat kakšne šole.
.jezdimir
12. 09. 2018 19.39
+2
maxspeed
10. 09. 2018 15.30
-8
Bil je v dobri šoli
mptour
10. 09. 2018 14.55
-45
Glavno, da se lahko Markec zaletava v vse povprek. Španska Dorna pač.
mackintosh
10. 09. 2018 15.48
+73
zaletavanje je nekaj stiskanje bremze posebej prve bi pa lahko celo okarakterizirali kot poizkus umora
mackintosh
10. 09. 2018 15.52
+27
Frigo
10. 09. 2018 16.43
+8
Ja dotikajo se skoraj vsi v ovinku ampak take bedarije pa se ni uspiciv
poper00
10. 09. 2018 18.59
-2
Brcanja se je naučil od Rosija,potem pa je pač stvar še nadgradil.
TistoPravo
10. 09. 2018 14.51
-16
Računalniški algoritem bi mkral nadzorovati celoten potek tekme. Rdeča, rumena in rdeča luč pa urejati premite motociklov po pisti. Vsaka kontakt bi moral pometi rdečo luč in vreči motor v varnostni način. Prvi kontakt za 20 sekund, drugi za 1 minuto...zadnji za vedno! Pika
NisteResni
10. 09. 2018 15.40
+25
LightningBolt
10. 09. 2018 15.51
-7
Pa kako to, da tak komentar dobi 9 plusov?????
LightningBolt
10. 09. 2018 15.51
-7
TistoPravo
10. 09. 2018 16.04
+3
Zato, ker so vsi dojeli sporočilo. Zelena luč obstaja, vendar si bi jo morali nekateri malo težje prigarati. Egoistični pristopi tekmovanja pač ne pašejo med arene pred vse ljudstvo. Naj si jih šlihtajo doma za 4 timi stenami, ali poiščejo strokovanjake...še pri nogometu pomeni drugi rumeni karton rdečega in izključitev, pri veslanju pa dotik vratc pribitke ...pa se pri tem sploh ne gre za življenja pri 300 na uro
LightningBolt
10. 09. 2018 18.48
+7
Ampak dotiki so nekaj neizbežnega med moto dirkanjem. Ne zdaj zato, ker en psiho pritisno na zavoro drugemu, v esenci spreminjati narave dirkanja
myrchi
10. 09. 2018 14.47
+28
Jaz bi ga po dirki v garaži pritisnil, ampak nekam drugam, bi že pokazal temu šminkerju.
.jezdimir
10. 09. 2018 14.50
-37
Ko ga je Markec biksal in to mnogo huje te ni bilo nikjer...hehehe
LOL93
10. 09. 2018 15.29
+20
NisteResni
10. 09. 2018 15.41
+3
nebel
10. 09. 2018 17.10
-10
LOL93 spomni se samo kako je lastnega sotekmovalca Pedroso v Brnu polomil in poslalna bolniško. Da ne naštevam še dalje.
.jezdimir
10. 09. 2018 17.26
+0
Neresni, sem ti že povedal da je zate trening pista na Metelkovi ali pa v K4...hehehe
sport5
10. 09. 2018 20.08
+4
s takšno izjavo delaš škodo nam ,ki smo pravi navijači Rossija in nas potem mečejo v isti koš s teboj.Bodi bolj objektiven,saj takšne norosti pa MM še res ni naredil.
NisteResni
11. 09. 2018 07.42
-3
jezdi sej vem da te muči, ker imamo nekateri življenje, znamo žurat, čeprov na Metelkovi nism biu ene 2leti, v K4 pa še dlje..... sem bil pa zato letos večkrat na Rakitini, tebi verjetno neznana destinacija.....
.jezdimir
11. 09. 2018 13.30
+3
Neresni kot vse kaže si začel kolesarit...s to pametjo sigurno nisi za na motor...hehehe
pikantnifeferon
10. 09. 2018 14.44
+30
kar dozivljenska prepoved da bo meu sigurno dost cajta razmislat
Ata_Smrk
10. 09. 2018 14.23
+71
taksni so, nevzgojeni otroci, nevzgojenih starsev... in to po staja pravilo. hvaliti bi ga morali vsi, ne grajati. ja v taksen svet drvimo... groza.
LightningBolt
10. 09. 2018 14.32
-33
Ah dej no. Verjetno si po merilih svojih starih staršev prav tako razvajen. Pač to razmišljanje, da je naša generacija bila boljša, o "pomehkuženi mladini", in podobnem pridiganju, da je v "našem" času bilo boljše se ponavlja kot lajna skozi generacije.
Pokerash89
10. 09. 2018 14.40
-13
Chandra bravo. Vsaj nekdo zna možgane uporabljat.
pikantnifeferon
10. 09. 2018 14.43
-10
pust ti ata smrka ta je itak najbol pametn na 24ur.com pa na vse se razume... politika, sport,traci... mal pejt negove komentarje brat pa ti bo hit jasno...
.jezdimir
10. 09. 2018 14.51
-14
Pozablja se da Fenati po izgredih ne seže Markecu do gležnja...hehehe
Zmaga Ukrajini ..
10. 09. 2018 14.22
+51
A zdaj pa še razmišljajo kaj naj naredijo z njim? Ali so nori? V mojih očeh je to poskus umora. In ve se, kako je treba take sankcionirat. Nikoli več na motor, .... niti na cesto, še manj pa na tekmo. Veljati bi morala NIČELNA TOLERANCA! In to bi moralo veljati tudi za Markeza.
.jezdimir
10. 09. 2018 14.42
-16
Se popolnoma strinjam, Markec je imel še dosti bolj nevarne izpade pa se ni zgodilo nič, me ne čudi da si potem tudi drugi dovolijo podobne izpade...hehehe
NisteResni
10. 09. 2018 14.51
+4
itak Marc je brcal paravtako kot italijan, le še en je imel podobne izpade tvoj mucek VR46
šmajser1
10. 09. 2018 14.52
+7
Jezdic tebe Markec pohc... Ne! Zato ga več ne omenja! Sicer pa verjamem da ti možganske tale Markec fuzla je le star 25 let pa drvi proti SEDMEMU NASLOVU... AJOJOJ
.jezdimir
10. 09. 2018 17.29
+2
Šmajser ti si slaboviden ali pa nimaš pojma...hehehe
.jezdimir
10. 09. 2018 19.34
+6
Grafit53
10. 09. 2018 14.16
+65
Primitivno do konca. Nagnat bedaka.
DirtySanchez
10. 09. 2018 14.13
-39
markez je še bolj nevaren od Fenatija. Pa 0 ne naredijo z markezom.
rr3
10. 09. 2018 14.19
+8
res je, ker se meče po tleh, ko ima dekan prikaz teh tehnik svojim učencem.
.jezdimir
10. 09. 2018 14.44
-16
duhana se strinjam, Markec je dosti hujši primer od Fenatija pa so si vedno zatiskali oči, zdej se pa kao vsi čudijo...hehehe
DirtySanchez
10. 09. 2018 14.13
-26
markez je še bolj nevaren od Fenatija. Pa 0 ne naredijo z markezom.