MotoGP

Garažo Ducatija zajela manjša evforija: Bagnaia lahko še vedno pride do naslova

Assen, 28. 06. 2022 16.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Marko Juvan
Komentarji
9

Francesco Pecco Bagnaia je spet v igri. Kazalo je, da je po dveh zaporednih ničlah, ko je dirki za VN Katalonije in Nemčije končal v pesku, že odpisan v boju za naslov svetovnega prvaka, a je zmaga v Assnu, še posebej pa ničla vodilnega Fabia Quartarara, nekatere stvari le postavila na glavo in po enajsti preizkušnji sezone je 25-letni Italijan vnovič v igri tudi za laskavi naslov. Dirkače v motociklističnem SP zdaj čaka poletni premor, saj bo naslednja dirka v Silverstonu na sporedu šele 7. avgusta.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Quartararojev odstop na dirki za VN Nizozemske ni spremenil skupne razvrstitve
    02:08
    Iz 24UR: Quartararojev odstop na dirki za VN Nizozemske ni spremenil skupne razvrstitve
  • Iz 24UR: Francesco Bagnaia na VN Nizozemske slavil zmago
    02:16
    Iz 24UR: Francesco Bagnaia na VN Nizozemske slavil zmago
  • Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Nizozemske
    05:47
    Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Nizozemske
  • Iz 24UR: Francesco Bagnaia z novim rekordom kroga v Assnu
    02:05
    Iz 24UR: Francesco Bagnaia z novim rekordom kroga v Assnu
  • Iz 24UR: MotoGP - VN Nizozemske
    02:06
    Iz 24UR: MotoGP - VN Nizozemske

Za Francesca Pecca Bangaia je zmaga v Assnu tretja v sezoni, s katero je prekinil niz dveh ničel na prejšnjih dveh dirkah. Brez točk je na VN Nizozemske ostal vodilni v seštevku sezone Francoz Fabio Quartararo. Prvi dirkač Yamahe je padel v petem krogu in dirko nadaljeval povsem v ozadju, toda v 13. krogu se je še enkrat znašel na tleh in nato dokončno odnehal. 

Fabio Quartararo po VN Nizozemske ostaja pri 172 točkah, kar še vedno pomeni, da krepko vodi v SP. A so se tekmeci približali, Aleix Espargaro je zdaj pri 151 točkah, Francoz Johann Zarco je tretji s 114. Francesco Bagnaia pa jih ima točno 106 točkah.

To pa je novica, ki je spet oživela boj za naslov prvaka, v katerega se je, vsaj tako trdijo vodilni iz garaže Ducatija, spet vrnil Francesco Bagnaia. "Pravo olajšanje. Na zadnjih dveh dirkah nam ni šlo slabo, toda rezultata ni bilo. Zdaj smo zmagali in s tem dokazali, da smo močni in potrdili dobro delo," je bil uspeha vesel šef Ducatija Paolo Ciabatti in znova nasul pohvale na račun odlične predstave Italijana v Assnu. "Zmagal je na fantastičen način. Ni nezanemarljivo tudi to, da je Quartararo ostal brez točk. Če potegnemo črto, je za nami odličen podaljšan konec tedna na Nizozemskem," je za Corriere Dello Sport povedal športni direktor Ducatija in takoj ponudil matematični izračun.

"Pred Assnom smo že obupavali. Tisti dve ničli na zadnjih dveh dirkah sta Peccu težko padli. A kot pravi šampion se je pobral in na najboljši možni način mnogim zaprl usta. Govorilo se je že, da se težko kosa z bremenom, da ne zna tekmovati s pritiskom," je bil brez dlake na jeziku šef rdečih, ki trdi, da za ekipo Ducatija lov na naslov svetovnega prvaka ni bil izgubljen niti po odstopih na dirkah pred Assnom. "Pri nas je tako, da izobesimo belo zastavo šele, ko tudi matematika ni več na naši strani, ko teoretično in tudi praktično imamo več možnosti za naslov. Torej smo sedaj le še okrepili samozavest in tudi prišli na okus, saj še bolj verjamemo, da nam lahko na koncu uspe veliki met."

Paolo Ciabatti
Paolo Ciabatti FOTO: motogp.com

Padca v Barceloni in Sachsenring sta prišla v najslabšem možnem času, a zato je v isti sapi zmaga v Assnu priletela v pravem trenutku, ko se lahko boj za naslov še zaostri in izostri. "Meni je bilo najhuje pri vsem tem to, da smo bili na VN Katalonije in Nemčije zelo hitri in konkurenčni najboljšim, tako da so bila pričakovanja pred obema dirkama visoka. Končalo se je tako, kot se je." Paolo Ciabatti priznava, da so imeli v garažah rdečih precej težak začetek. Uvodne preizkušnje niso potekale po pričakovanjih in visokih ambicijah. Novi dirkalnik se še ni obnašal tako, kot so si v garaži želeli in tudi računali. A po VN Nizozemske v Assnu se za ekipo iz Borga Panigaleja začenja spet boj za najvišja mesta. 

Lov na naslov je spet odprt. "Šampionat je odprt, v to sem prepričan. Tudi Pecco je in bo v igri. Gre za izjemnega dirkača, morda celo najbolj nadarjenega v motociklistični karavani," je svojemu varovancu laskal Ciabatti. "Pecco je zelo ambiciozen fant, ko je treba, tudi zelo samokritičen. Je pa še mlad dirkač in to se v nekaterih primerih vidi. Vidi se tudi to, da ima glavo na pravem mestu, saj bi redkim uspelo to, kar  je njemu, da se je po dveh debaklih vrnil z veličastno zmago. Na roko so mu šle tudi težave Quartarara, ki se je zapletel z Aleixom Espargarojem in predčasno končal dirko. Nov dokaz, da je naš šport še kako nepredvidljiv in so napovedi izredno nehvaležne. Ob tem bi rad pohvalil tudi Marca Bezzecchija, ki je podobno kot naš Pecco zaznamoval dirko v Assnu."

Francesco Bagnaia
Francesco Bagnaia FOTO: AP

Kdo bo ob Bagnaii prihodnjo sezono? 
Ciabatti je ob koncu pogovora z italijanskim časnikom Corriere Dello Sport naletel na bolj zahtevno vprašanje, ki se mu ni niti poskusil izmuzniti. Kdo bo ob Francescu Bagnaii na tovarniškem Ducatiju? Jorge Martin ali Enea Bastianini? "Želimo, da oba ostaneta del naše ekipe tudi v sezoni 2023. Oba sta zelo nadarjena dirkača. Enea je sezono začel na izjemen način, po Mugellu pa se je malce izgubil. Jorge je na drugi strani prvenstvo odprl s težavami v telesni pripravljenosti, toda na zadnjih preizkušnjah kroji sam vrh. Zelo težko je v tem trenutku napovedati, kdo bo naš drugi dirkač v tovarniški ekipi Ducatija. Oba sta po našem prepričanju material za osvojitev svetovnega prvenstva." Odločitev o tem, kdo bo ob boku Bagnaii, bo padla avgusta. "Skupni interes je, da do odločitve pridemo čim prej. A ne bomo hiteli, saj gre za delikatno zadevo. Počakali bomo še dirki v Veliki Britaniji in Avstriji in nato bo padla končna odločitev. Kakor koli že, oba bosta imela našo podporo tudi v letu 2023 z istim dirkalnikom, ki ga bo prihodnjo sezono imel Pecco."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mađioničar
28. 06. 2022 18.43
+1
In your dreams...
Ici
28. 06. 2022 18.22
+0
Bagnaia ne more postati prvak, ker se bo že na naslednji dirki spet "ulegel"...
motorist_mb
28. 06. 2022 18.10
+0
Ne bluzite tak da škoda besed!
Miha1999
28. 06. 2022 18.05
-3
Ja, verjetno jih naredi kar nekaj več kot ti, tebi bi se pa prilegel kakšen tečaj pravopisa, seveda ko ne boš zaseden z razvojem Honde.
mcurry
28. 06. 2022 18.18
+1
mcurry
28. 06. 2022 17.27
-1
Podlez pa se vedno lahko sklece. Dela
bokiman95
29. 06. 2022 14.31
+1
Podlez si ti in tisti ki te je vzgajal Samo počakaj da se marc ufura marqez gremo na nov naslov
cbrman
02. 07. 2022 09.36
+1