MotoGP

Grozljiva izpoved Tita Rabata: Krvavel sem in noga je bila v obliki črke S

Barcelona, Coventry, 04. 09. 2018 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minulega dirkaškega konca tedna v Silverstonu si ne bomo zapomnili zgolj po odpovedi dirke, ampak tudi po hudi nesreči Tita Rabata. Španskega dirkača je namreč po padcu zadel motocikel Franca Morbidellija in mu na treh mestih zlomil nogo. Nekdanji svetovni prvak, ki že okreva v domači oskrbi, je prvič po nesreči stopil pred medije in spregovoril o grozljivi izkušnji, po kateri bi lahko ostal tudi brez noge.

Dirkaški konec tedna v Silverstonu je močno zaznamovalo vreme, ki je, v kombinaciji s slabo pripravljeno asfaltno podlago, tudi 'odneslo' VN Velike Britanije. Vodstvo dirke in dirkači so se skupaj odločili, da je na stezi enostavno preveč vode, da bi bilo varno dirkati z motocikli, ki krepko presežejo 300 kilometrov na uro. Odločitvi je botrovala tudi nesreča Tita Rabata na sobotnem prostem treningu. Španski dirkači je namreč zaradi akvaplaninga na ravnini Wellington pred vstopom v zavoj Stowe padel in končal v pesku. Sam padec ni bil tako hud, a kar se je zgodilo po tem, bi lahko imelo tudi tragični konec. Španec se je namreč pobiral s tal, ko je z visoko hitrostjo van priletel motocikel Franca Morbidellija, ki je bil tudi sam žrtev slabih razmer na dirkališču. Četrti prosti trening je bil nemudoma prekinjen, Rabata pa so s helikopterjem odpeljali v bližnjo bolnišnico v Coventry, kjer je bil takoj operiran, saj je utrpel trojni zlom noge in nekaj močnih udarcev po celem telesu. Rabat se je po nekaj dneh, ki jih je preživel v bolnišnici na Otoku, že vrnil v domovino, kjer v Barceloni nadaljuje rehabilitacijo. Prvič po nesreči, pa je stopil pred sedmo silo in čustveno opisal nesrečo, ki bi se lahko končala veliko bolj tragično kot le z nekaj zlomljenimi kostmi. 

"Nikoli nisem razmišljal, da bi lahko izgubil nogo, čeprav je imela noga obliko črke S, ko sem ležal v bolečinah v pesku. Izgubil sem veliko krvi in zelo me je bilo strah. Ta padec me je izučil, da bom naslednjič, ko padem, takoj pogledal, kaj se dogaja za mojim hrbtom. Videl sem, kako me Alex Rins opozarja, ko sem se obrnil, sem že videl, kako Francov motocikel z visoko hitrostjo leti naravnost vame. Vstal sem in v tistem trenutku me je motocikel zadel v nogo. Če se ne bi dvignil s tal, bi se končalo veliko huje," je uvodoma v čustvenem nagovoru dejal 29-letni Katalonec, ki je leta 2014 tudi osvojil naslov svetovnega prvaka v razredu moto2. 

Tito Rabat že lahko stopi na poškodovano nogo, a si pri tem pomaga z berglami.
Tito Rabat že lahko stopi na poškodovano nogo, a si pri tem pomaga z berglami. FOTO: 24ur.com
"V Silverstonu smo videli, kako pomembno je, da imamo v razredu motoGP zdravstveno ekipo na dirkališču. In vsem bi se rad zahvalil za izjemno delo, ki ga opravljajo. Tudi v bolnišnici v Coventryju so zame izjemno poskrbeli. Na motocikel bi se rad vrnil čim prej, a moram počakati, kaj bodo rekli zdravniki. Bomo videli, kako se bo odzvala noga. Najhujša je bila bolečina, saj nekaj dni v kosu nisem spal," je nadaljeval Rabat, ki je imel v svoji karieri že veliko poškodb, zaradi katerih je moral izpuščati dirke. 

"Moramo mu dati čas, ne smemo hiteti in postavljati datuma povratka na motocikel. Tito bo okreval zelo hitro, a ne upam si napovedati, kdaj točno bo to. Takšni zlomi se celijo kar nekaj čaka. Pripravili smo mu poseben rehabilitacijski program in na motocikel bo lahko sedel, preden se bodo kosti popolnoma zacelile, a vseeno moramo biti previdni in predvideti vse stranske učinke," pa je dodal doktor Ginbreda, ki bo skrbel za rehabilitacijo dirkača. Podobnemu primeru smo bili priča že lani, ko si je Valentino Rossi, prav tako pred dirko v Misanu, zlomil nogo in nato na motocikel sedel že po vsega treh tednih in v Aragoniji osvojil zavidljivo peto mesto. Je pa res, da v tem primeru vseeno ni šlo za tako komplicirane zlome kot pri Rabatu. 

VN San Marina, Misano 2018
VN San Marina, Misano 2018 FOTO: Kanal A
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Garry
04. 09. 2018 14.38
+32
Tito,zelim ti čimprejšnje okrevanje,sreča,da ni bilo kaj hujšega....
antilevi?ar
04. 09. 2018 11.19
-70
V črki "S"? Ma kaj so ti dali da piješ? Ko si pijan ne smeš voziti, bembo.
Militos
04. 09. 2018 11.05
-34
"Če se ne bi vstal" Kaj je to??
HladnoLaško
04. 09. 2018 10.52
+53
Tito, hitro okrevaj. Vsaka čast tem fantom, ki to pozabijo in že v naslednji dirki, kjer nastopijo, gas do konca.