MotoGP

Honda ne zameri Lorenzu: Bilo ga je strah, zdaj pa si je premislil

Sepang, 09. 02. 2020 12.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Pred začetkom nedeljskih testiranj je Alberto Puig, direktor ekipe Repsol Honda, moral odgovarjati na veliko vprašanj glede povratnika v dirkaško karavano Jorgeja Lorenza. Španec je po minuli sezoni v vrstah Honde napovedal upokojitev, nato pa presenetljivo sprejel izziv testnega dirkača pri Yamahi. Po koncu testiranj je za medije svoje občutke razgrnil tudi svetovni prvak Marc Marquez.

Več videovsebin
  • Vrhunci zadnjega dne uradnih testiranj motoGP v Sepangu
    01:30
    Vrhunci zadnjega dne uradnih testiranj motoGP v Sepangu
  • Iz 24UR: Na prvem testiranju prevladoval Quartararo
    01:54
    Iz 24UR: Na prvem testiranju prevladoval Quartararo

A začnimo pri Jorgeju Lorenzu, ki je v nedeljo v skladu z napovedmi nadaljeval z nabiranjem kilometrov v logi testnega dirkača Yamahe. Majorčan je že na začetku tedna prvič preizkusil svoj "stari" motocikel, ko so bila na sporedu testiranja za novince in testne dirkače, tokrat pa je v družbi vseh nekdanjih in nekaterih novih kolegov za 1,348 sekunde zaostal za najboljšim časom tovarniškega kolega Fabia Quartararoja.

Direktor ekipe Repsol Honda Alberto Puig je še pred začetkom nedeljskega dogajanja razkril nekaj več podrobnosti lanskega hitrega konca sodelovanja z Lorenzom, ki je kot moštveni kolega Marca Marqueza tudi zavoljo številnih težav s poškodbami odpeljal morda celo najslabšo sezono v karieri in napovedal odhod v pokoj. A nato je sledil preobrat.

V nedeljo se je na stezo spet podal Jorge Lorenzo (na fotografiji), ki je zadnja dneva preživel zatopljen v analize novega motocikla Yamahe.
V nedeljo se je na stezo spet podal Jorge Lorenzo (na fotografiji), ki je zadnja dneva preživel zatopljen v analize novega motocikla Yamahe. FOTO: MotoGP

'Vsi smo storili vse, a to ni bilo dovolj'
"S Jorgejem nismo prekinili pogodbe, ki je bila dveletna," je madridski športni dnevnik MARCA citiral Puiga. "A ko dirkač pride do tebe in ti reče, da želi vse skupaj pustiti, ker se boji poškodb, poleg tega pa, da ne najde motivacije za dirkanje, mu lahko odgovoriš le: 'Ok, pusti vse skupaj.' Imel je dveletno pogodbo , a ko mi je pojasnil, da se z našim motociklom ne 'najde', da mu je telesno naporno, je lahko Honda to le sprejela. Naš šport je nevaren in dirkaču ne moraš reči: 'Imaš pogodbo, dirkaj!' Honda nikoli ni storila nekaj takšnega. Ne moremo ga prisiliti v dirkanje in tveganje, da bi se poškodoval, če ni bil pripravljen," je nadaljeval šef Hondine ekipe.

"Jorge se je uradno upokojil v Valenciji. Vsi smo bili tam. Nato si je iz nekega razloga premislil, to pa moramo spoštovati. Z našega vidika smo storili korektno potezo. Ko je bil z nami, smo dali vse od sebe, čeprav to ni bilo dovolj, a vsi, tudi jaz, smo dali vse od sebe. Honda je storila korektno potezo. Če se je potem odločil postati testni dirkač Yamahe, je to pač njegovo življenje. Ne vpletamo se. Vsak lahko v svojem življenju počne, kar si želi. Veseli smo zanj, javno se nam je tudi zahvalil. Nič slabega mu ne želimo, resnično naj mu bo naklonjena sreča, ki mu lani ni bila."

Lorenzo (levo) v sproščenem pogovoru s Fabiem Quartararojem v Sepangu.
Lorenzo (levo) v sproščenem pogovoru s Fabiem Quartararojem v Sepangu. FOTO: MotoGP

Še brez dogovora z Marcom Marquezom
Pojavljajo se tudi namigi, da bi lahko Lorenzo v novi vlogi zdaj delil veliko Hondinih skrivnosti z japonskimi rivali iz Ivate, a Puig to možnost zavrača. Pohvalil je tudi Alexa Marqueza, ki da je pri poskusu tako imenovane "simulacije dirke" med sobotnim testiranjem presegel vsa pričakovanja. Kmalu želijo pri Hondi potrditi tudi podaljšanje pogodbe s svetovnim prvakom Marcom Marquezom, ki bo z Alexom v novi sezoni tvoril zgodovinsko bratsko navezo.

"Res sem bil prepričan, da se želi (Lorenzo, op. a.) upokojiti, da nima več želje po nadaljevanju kariere. A dirkač neke tovarne ne zapusti s knjigo navodil ali načrti motocikla. Res pa je s seboj odnesel svoje izkušnje. Lahko jim pove, kako je bilo na neki točki na hondi, in kako se je počutil na ducatiju, a to je vse. Ni lahko prenesti tovrstnih informacij in čarobne formule ni," je nadaljeval Puig.

"Rad bi dejal, da smo z Marcom že vse dogovorjeni, a v resnici dogovora še ni. Želimo si zaključiti vse skupaj in upam, da si to želi tudi Marc. To so pomembna pogajanja in ne smemo hiteti ali si postavljati datumov, saj dogovori takšnega kova niso urgentni, preprosto se morajo razplesti. Povsem jasno ne moremo trditi, kakšen bo naš motocikel, saj kakovost teh testiranj ni najvišja, ker je Marc v 60- ali 70-odstotni formi. Pričakoval je, da bo imel več moči, a je veliko storil že s prihodom sem. A tudi lani ni bil maksimalen in v svetovnem prvenstvu je nato bilo tako, kot je bilo. Na naslednjih testiranjih v Katarju pričakujemo, da bomo opravili boljšo analizo. V tem trenutku pa nimamo pojma."

Brata Marquez (levo Alex in desno Marc) med preizkušanjem svojih motociklov v Sepangu.
Brata Marquez (levo Alex in desno Marc) med preizkušanjem svojih motociklov v Sepangu. FOTO: MotoGP

Kako bo vplivala nova Michelinova guma?
Dirkač poltovarniške ekipe LCR Honda Castrol, Cal Crutchlow, je bil do novega motocikla precej kritičen in izpostavil slabosti v ovinkih. Puig je Britancu hvaležen za povratne informacije in opozarja, da je zaradi velikega števila novosti še težko podajati kakršne koli ocene.

"Običajno so dirkači tisti, ki vedo, kako je dirkati z motociklom, zato moramo verjeti Calu. Zato preizkušamo različne šasije. Imamo čas, da vse skupaj postavimo na svoje mesto. Cal nam zelo pomaga. Veliko reči je preizkusil in hvaležni smo za njegove komentarje. Na koncu testiranj je našel nekaj, kar mu je bilo všeč, to pa smo prenesli Marcu, da bi vse skupaj potrdil. Toliko novosti je, da niti jaz vseh podrobno ne poznam. Glede šasije težav ni, ker lahko na njej delamo skozi vse leto. S pogonskim agregatom pa je druga zgodba, saj moramo v Losailu (na prvi dirki sezone v Katarju, op. a.) izbrati," je še povedal Puig.

"Težave pa niso v konjski moči. Honda je to vedno imela. Cilj je izboljšati paket motor, šasija, gume. Vedno je kombinacija reči, a vemo, kaj si želimo in kako do tega priti. Koncept je jasen. Nove Michelinove gume (ustrezale naj bi suzukijem in yamaham, op. a.)? Vemo, da bodo naši tekmeci konkurenčni, saj so trdo delali. Jasno je, da ponujajo več oprijema. Moramo spremeniti strukturo, ker je ob boljšem oprijemu pritisk na sprednji del večji in postane kritičen. A kljub temu, da je to dirkališče optimalno za testiranje in je zelo vroče, takšnih temperatur v Evropi ne bo."

Marquez: Naredili smo nekaj korakov, a ne dovolj
Previden je po rezultatsko ne preveč uspešnem koncu tedna v Maleziji tudi Marc Marquez, ki je v nedeljo postavil dvanajsti čas (1:58,772 sekunde). Vse je pri Kataloncu še vedno v znamenju rame, ki se po operaciji še ni povsem zacelila, sam pa je bil najbolj navdušen nad predstavami Suzukijevega Alexa Rinsa in Yamahinega Mavericka Vinalesa.

"Včeraj sem lahko uporabil več moči, toda vse skupaj sem moral prilagoditi mojemu stanju," je za spletno stran madridskega športnega časnika AS povedal Marquez. "Danes sem začel z napadom v vseh krogih, čeprav se na testiranjih ne napada tako, kot ob koncih tedna na velikih nagradah. Zelo sem se potrudil pritiskati skozi ves dan in dobro mi je šlo. Zelo sem zadovoljen z napredkom v teh treh dneh, kar se tiče moje telesne pripravljenosti, a res je, da sem ob premorih včeraj in danes, ko sem šel spet na stezo, čutil veliko utrujenost," je nadaljeval.

"Težko je spet aktivirati mišico in spet sem padel, v petnajstem ovinku, a bolj zaradi telesne pripravljenosti. Ko nisi povsem pripravljen, potem izgubiš koncentracijo. Izgubil sem nadzor nad sprednjim delom in padel. A sem zadovoljen, zadovoljen sem tudi s Hondo. Naredili smo nekaj korakov, a ne dovolj. Še naprej moramo delati. Ko je na stezi veliko gume, so vsi hitri, vsi imajo ritem. Videl sem, da je Rins opravil izvrstno delo, tudi Vinales, kar se tiče ritma dirke. Rins in Vinales sta najhitrejša, jaz pa še nisem pripravljen na 20 zaporednih krogov."

Dodal je še: "Pred testiranjem sem opravil pregled deltaste mišice (v rami, op. a.), samo te mišice, ki je 60-odstotna, a vse ostale so tik pred tem, da bodo povsem pripravljene. Res nisem pričakoval, da bo ta mišica kaj dosti vplivala na vožnjo motocikla, a res močno vpliva. To dirkališče je eno najtežjih, če nisi najbolje pripravljen, v teh dneh sem res trpel. A tako to je: zdaj moraš trpeti, da bi nato prišel v dobri formi v Katar. Bolj kot poškodba me sicer skrbijo tehnične reči. Še naprej moramo delati, ker nove reči ... Nič še ni jasnega. Nekaj majhnih izboljšav je, a moramo še naprej garati, ker Yamaha ... Saj je vedno tako, tvoja tehnična raven mora biti takšna, kot je pri ostalih. Če se bodo oni močno izboljšali, potem moraš nadaljevati z delom, še posebej Suzuki in Yamaha pa sta se močno izboljšala."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1575425
11. 02. 2020 09.49
-3
Škoda toliko besed in "pametnih" komentarjev.Spet bojo gledal Markija v auspuhe. Vsaj še nekaj let,he,he,he...
Hayek
10. 02. 2020 10.03
-8
Rossi po novem ugotavlja, da je v sodobnem motogp dirkanju pogum pomembnejši od tehnike. bi se lahko strinjal, ampak kaj potem tovarniška yamaha misli s svojo zasedbo bojazljivcev, imajo daleč najboljši motor, ki ga obvlada vsak prišlek, a rezultatov od nikoder. ni poguma. zdaj pa še lorenzo, saj človek ne ve ali bi se smejal ali zjokal. no jaz se bom smejal, HA HA.
HatersGonnaHate
11. 02. 2020 09.09
+3
daleč najboljši motor xD .... si mislil reči: So daleč od tega da bi imeli najboljši motor
Hayek
11. 02. 2020 09.35
-3
mislil sem reči točno to kar sem rekel in kar Quart tudi dokazuje. je pa Rossi končno sam dojel, da nima pravega poguma za to konkurenco.
Hayek
11. 02. 2020 09.39
-2
spomni me ko bo kak novinec na satelitski hondi redno pral Marca, da se ti opravičim.
Timy Tavcar
11. 02. 2020 13.42
+2
20 let razlike, vsi bi ga mogli prat a ga ne. Upam da uspe Quart. da bo vsaj eden ki bo podoben Rossiju.
Hayek
12. 02. 2020 09.33
+0
Uporabnik1575425
09. 02. 2020 19.52
-21
Testi so eno,dirkanje pa drugo. Bomo videli,kako se bo yamaha odrezala na koncu. Toliko pompa okrog te Yamahe,pozabljate pa,da je v igri še veliko dobrih motorjev,ki zmagujejo in se ne izpostavljajo. Gremo MM93. Še po en naslov.
iga_biba
09. 02. 2020 19.52
-26
Uff, sedaj pa so dirkači nastradali, če bo Lorenzo nastavljal motor bivšemu 9x, zimzelenem veteranu.
THEdocktor
10. 02. 2020 07.47
+20
ALI-S
09. 02. 2020 19.36
+1
Dvoličnost in to že večkrat
Hayek
09. 02. 2020 19.39
-22
meni je tudi hecno kako se je obrnil odnos Rossija do Lorenza.
rr3
10. 02. 2020 08.34
-9
Tako kot sedaj oVRa puza za njim po kolenih, da mu nastavi moped je že prav patetično.
Hayek
09. 02. 2020 17.05
-32
z bojazljivcem dvomim da si bodo kaj dosti pomagali, že tako niso med najbolj pogumnimi.
rr3
09. 02. 2020 17.12
-33
Je fabio pokazal da samo na elektronko ne morejo več računat kot desetletja nazaj... dirkat je treba pa jajca imet. Tud za Yamaho, s katero zna zmagovati vsako dete, ko se vsede nanjo.
Hayek
09. 02. 2020 19.22
-27
ja Fabio je druga pesem, govorim o tovarniški ekipi.
Hayek
09. 02. 2020 19.40
-28
rr3 - res je tako, poleg tega tudi taktika turistične vožnje in čakanja da konkurenti popadajo zadnja leta v vedno bolj izenačeni konkurenci ne deluje več.
LightningBolt
09. 02. 2020 20.14
+29
Elektronika desetletja nazaj rr3? Ali pa si hotel povedat nekaj, napisal si pa nekaj čisto drugega?
rr3
10. 02. 2020 07.26
-21
Dolga je odkar je Yamaha zmagovala samo zaradi elektronike.....
Hayek
10. 02. 2020 10.05
-11
ma pusti, ti nevedneži mislijo, da je elektrika odkrita 2012.
ILikeIke
09. 02. 2020 16.20
+36
In ta jokica kot vedno: najboljši, najlepši, vse naj naj naj! Za slabe rezultate so pa seveda vedno krivi drugi, samo on ne! Ko pride do "stika" na progi je vedno!!!!! kriv tisti drugi dirkač, ko pade, je vedno krivo vreme ali pa neustrezne razmere na pisti, ko ne zmaga je vedno kriv - kdor ko.li, samo on ne!!!!!
ILikeIke
09. 02. 2020 16.21
+35
Da ne bo pomote: ta komentar leti na št: 99!!
JohnnyMueller
09. 02. 2020 19.10
-22
iga_biba
09. 02. 2020 19.53
-25
Scorpionnn
09. 02. 2020 20.14
-24
pretiravaš...99 je pošteno priznal v se napake tako ki jih je storil na ducatiju kot hondi....kdo je pa še priznal kdaj da se boji..?
motorist_mb
09. 02. 2020 16.09
-12
Pubec še ni reko zadnje...srečno 99!
resnicaosvobaja
09. 02. 2020 16.05
-16
Bomo videli, kaj bo z dirkačem,ki je osvojil zadnja 3 prvenstva za Yamaho, potem ko smo videli v zadnji letih, da ga le eletronika Yamahe obdrži na motorju
NovodobnoSuženstvo
09. 02. 2020 15.32
-27
Sej je vsem jasno kakšna bo ta sezona, anede?!!! 73-93
resnicaosvobaja
09. 02. 2020 16.02
-26
Omen3
10. 02. 2020 14.48
+0
Da ne bo kdo preveč optimističen za Honde, čeprav prva testiranja še ne povedo veliko. Pa še MM je po poškodbi in še ni na 100 %. Čisto lahko, da bosta v ospredju, čeprav mlajši Marquez še rabi čas za privajanje. Mogoče pa bo prava enačba 93 - 73 = 20. ;-) In osebno ne bi imel nič proti.
gogi_
09. 02. 2020 15.16
+26
Zna se uresniciti zelja mlajsega markeza da bosta z bratom enako hitra.
Otancici
09. 02. 2020 16.19
-25
awontuwej
09. 02. 2020 17.54
+19
Uporabnik1110355
09. 02. 2020 15.01
+25
Puig naj pove, da so mislili kako bodo vrhunskega dirkač speljali konkurenci in ga onemogočili ampak jih je Lorenzo tako šolal, da se jim še sedaj vrti v glavi. In Puig bo hvalil Lorenza do konca ker skrivnost Honde ni v tehniki ampak v podrejenosti enemu dirkaču, kar lahko LOR potrdi in jih spravi v kočljivo situacijo.
rr3
09. 02. 2020 15.17
-18
Bejž no... pa to je neverjetno boljš kot pa Einstein.... Sam malce si zmedel vse skupaj, da pri tej pameti si v realnem svetu največji luzer. Kako to, da se tok šparaš?
Uporabnik1046796
09. 02. 2020 15.26
+0
StAnalitik
09. 02. 2020 15.43
+24
Prijatelja imej ob sebi,sovražnika-rivala še bližje.In tako je P(u)ig speljal Lorenza pod pretvezo,da mu bodo nudili vse,samo da ni osvojil naslova z Ducatijem.In sedaj ta isti P(u)ig filozofira kako mu ne zamerijo.Hahaha.Je hudič to ja.Vse se obrne vse se vrne
rr3
09. 02. 2020 16.08
-21
Hmm bogi še vedno si pri seštevanju. Ampak pohvala pisanje ti pa že gre...
Uporabnik1110355
09. 02. 2020 16.12
+23
rr3, probaj brez žaljivk.... drugače ti nihče več ne bo repliciral....
Otancici
09. 02. 2020 16.22
-24
V kocljivo situacijo bo Jorge spravil rumenkota, ko ga bo peglal na vsakem trningu 😂😂😂, komaj cakam...
einemeister
09. 02. 2020 18.27
+20
Smo vidli zadnje sezone kako se je peglal po pesku z zlomljenimi kostmi, pokazal od Assna dalje, da se boji Honde, oziroma, da ima frnikole zelo majhne med nogama. 😂😂😂
rr3
09. 02. 2020 21.21
-25
Tako je, za Yamaho jih sploh ne rabiš... elektronika naredi vse.
einemeister
10. 02. 2020 08.55
+18
StAnalitik
09. 02. 2020 14.07
+34
Sedaj ima Honda brata Marca in Alexa in to so hoteli.Naj se dirkeeeee pričnejooooin seveda Gooooo Yamahaaaaaa
awontuwej
09. 02. 2020 17.56
+19
Bomo videli, koliko časa bo trajala bratska ljubezen...
StAnalitik
09. 02. 2020 14.05
+25
Pri Hondi niso nič naredili za Lorenza.Pa saj je že Cal povedal prejšnje leto,da vse se počne za Marca,za druge pa popolnoma nič.Tako je in tako naj ostane.Vse se obrne.
LightningBolt
09. 02. 2020 14.14
-9
Zdaj bodo delali za oba dirkača, to je Marquez.
StAnalitik
09. 02. 2020 15.44
+24
Nikoli ne bodo delali za nobenega drugega kot je Marc.To je prioriteta in tako bo ostalo.Bo pa Alex tiho in ne bo komentiral dogajanj znotraj moštva velotne Honde kot to počne Cal.Narjen.
resnicaosvobaja
09. 02. 2020 14.04
-17
Koga je zdaj strah pri Yamahi ?
StAnalitik
09. 02. 2020 15.45
+20
StAnalitik
09. 02. 2020 15.45
+27
Se mi zdi da je Pedrosa tudi naenkrat superiorno hiter na KTMju pri Hondi pa ni mogel nič narediti.Si spremljal testiranja te tri dni
rr3
09. 02. 2020 16.09
-24
Si spremljal intervjuje te dni? Očitno ne, ker še be.bo nebi kaj takšnega napisal.
StAnalitik
09. 02. 2020 16.24
+22
Tudi Marc govori o bolečinah itd pa saj poznamo to pri vseh vrhunskih športnikih.Delaj se šibkega in preusmeri pozorbost na druge ti pa v miru nadaljuj z zastavljenim delom
rr3
09. 02. 2020 17.07
-24
Pravi analitik... se vidi, da si vrhunski športnik in prvak na mama kavču z desanko šakič tehniko.
poper00
09. 02. 2020 18.34
-28
St .Analitik saj je vseeno kaj si misliš o MM ampak lagati ni potrebno,ker MM v svoji karieri ni nikoli simuliral pa tudi bolj železnega dirkača od njega ni.