MotoGP

Polu Espargaroju prvi prosti trening, v drugo najhitrejši Quartararo

Mandalika, 18. 03. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
T.Š., A.V.
Komentarji
0

Dirkače konec tedna čaka druga dirka v sezoni, iz Katarja so se preselili v Indonezijo. Stezo so prenovili in zanimivo bo videti, kako se bodo na njej znašli najboljši motociklisti razreda motoGP. Prvi prosti trening v kraljevem razredu MotoGP je pripadel Polu Espargaroju (Repsol Honda Team), drugi pa Fabioju Quartararoju (Monster Energy Yamaha MotoGP). V srednjem razredu moto 2 je bil v prvo najhitrejši Sam Lowes, v drugo pa Jake Dixon. V najšibkejšem razredu moto3 sta največ pokazala Alberto Surra in Andrea Migno.

Uvodna prosta treninga na spolzkih indonezijskih tleh sta minila brez večjih presenečenj. V kraljevem razredu MotoGP se je na prvem prostem treningu v spremenljivih vremenskih razmerah najbolje znašel Pol Espargaro (Repsol Honda Team), ki je za pičle štiri stotinke sekunde za seboj pustil portugalskega dirkača Miguela Oliveiro iz moštva Red Bull KTM Factory Racing. Najhitrejšo trojico je s tretjim mestom zaokrožil osemkratni svetovni prvak Marc Marquez (Repsol Honda Team).

Franco Morbidelli (Monster Energy Yamaha MotoGP) na četrtem mestu je zaostal za štiri desetinke, petouvrščeni Johann Zarco (Pramac Racing) pa še za dodatne štiri desetinke. Drugi prosti trening je med drugim zaznamoval zdrs Marca Marqueza, ki pa se je na srečo Katalonca končal brez hujših posledic. Branilec naslova Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP) je postavil najhitrejši čas (1:31.608), tik za njim na drugem mestu je z zaostankom treh stotink sekunde končal Morbidelli, na tretje mesto pa je privozil izkušeni Zarco.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V razredu moto2 v ospredju Lowes in Dixon
Kar se dogajanju v srednjem motociklističnem razredu tiče, sta bila tokrat v ospredju Sam Lowes (Elf Marc VDS Racing Team) na prvem oziroma Jake Dixon iz moštva Inde GASGAS Aspar Team) na drugem treningu.

Prvoomenjeni je prevladoval na prvem treningu, saj je brez večjih težav vzdrževal visoko prednost pred drugouvrščenim Joejem Robertsom (Italtrans Racing Team), ki je zaostal za debelo sekundo, zaostanek Italijana Tonyja Arbolina (Elf Marc VDS Racing Team) na tretjem mestu pa je znaša slabi dve sekundi in pol. 

Zmagovalec uvodne dirke sezone v Katarju, Celestino Vietti (Mooney VR46 Racing Team), je na drugem treningu pokazal, zakaj ga uvrščajo med glavne favorite za naslov svetovnega prvaka v letošnji sezoni. Italijan je zaostal zgolj za najhitrejšim, že prej omenjenim Jakom Dixonom, ki je postavil čas 1:35.897.  Sam Lowes je z zaostankom slabih šestih desetink sekunde končal na tretjem mestu.

Surra presenetil na prvem treningu moto3, na drugem najhitrejši Migno
Tudi v najšibkejšem razredu moto3 smo bili priča številnim preobratom na vrhu. Za presenečenje je poskrbel Alberto Surra (Rivacold Snipers Team), ki je na prvem treningu pokoril vso konkurenco.

Drugouvrščeni Deniz Öncü (Red Bull KTM Tech3) je zaostal za slabih pet stotink sekunde, na tretjem mestu pa je pristal Izan Guevara iz moštva Gaviota GASGAS Aspar Team. na drugem treningu se je vrstni red na vrhu nekoliko premešal, saj so se med najhitrejšo trojico znašla povsem nova imena; Andrea Migno (Rivacold Snipers Team) je s časom 1:40.960 postavil previsoko oviro za konkurente, Carlos Tatay (CFMoto Racing PrüstelGP) na drugem mestu je zaostal za tri stotinke sekunde, Dennis Foggia (Leopard Racing) pa je za za las izgubil dvoboj za drugo mesto z že omenjenim Tatayem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kdo bo osvojil VN Indonezije?
Po dveh tednih se nadaljuje motociklistično dogajanje v svetovnem prvenstvu, uvod v sezono je ponudil dirko za VN Katarja. Kar presenetljivo se je razpletlo v boju za stopničke v razredu motoGP na tej dirki v Dohi. Zmago je slavil Enea Bastianini, 24-letni italijanski dirkač ekipe Gresini Racing, drugo mesto je osvojil Južnoafričan Brad Binder, tretje pa Španec Pol Espargaro.

Zanimivo bo videti, kako se bo razpletla dirka za VN Indonezije, ki bo na sporedu v nedeljo. Favoriti čakajo na svojo priložnost, več bo zanesljivo jasnega po petkovih dveh prostih treningih, ki sta na sporedu v zgodnjih urah po slovenskem času. Mednarodno dirkališče Mandalika je pripravljeno in tudi prenovljeno glede na zadnja testiranja tukaj, to je potrdil generalni direktor in odgovorni za dirkališče Simon Gardini

Dirkači so se na tej stezi mudili na uradnih testiranjih februarja, sedaj jih čakajo malce drugačne razmere. Prenova steze je končana, povsem prenovljenih je 1,6 kilometra proge, na sprednji strani steze je bilo zgrajeno novo dvojno vozišče, z drugimi posodobitvami pa so poskrbeli, da bo prizorišče čim boljše.

"Izvajalci so prejšnji teden zaključili s preplastitvijo steze. Nismo živčni, a seveda smo ob tako odmevnem dogodku nestrpni, kako bo vse skupaj potekalo in kako obe podlagi delujeta skupaj. Lahko rečemo, da smo naredili vse, kar smo lahko. Ne samo, da se je morala ogromna ekipa ukvarjati s preplastitvijo, ampak smo izvedli tudi različne teste glede izbora najboljše metode za pripravo ostalih 2,6 kilometra steze s pometanjem, pranjem in uporabo specializiranih blazinic za čiščenje proge. Mislim, da je to odlično dirkališče za dirke razreda motoGP," je prepričan Gardini. 

Kako se bodo znašli na njej dirkači, bo jasno danes, prvi sklop treningov v vseh treh motociklističnih razredih se začne ponoči po slovenskem času, drugi sklop pa je na sporedu ob šesti uri, ko bodo stezo preizkusili dirkači razreda moto3.

VN Indonezije
VN Indonezije FOTO:
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja