MotoGP

Izpoved prvaka: Če ne bi šel pod nož, ne bi nikoli več dirkal

Sepang, 07. 02. 2019 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Marc Marquez, ki je uvodni dan testiranj v Sepangu postavil najhitrejši čas, je imel drugi dan bistveno več težav s svojo Hondo, predvsem zaradi bolečin, ki jih še vedno čuti v levem ramenu. Španec je tako drugi dan končal kot osmi najhitrejši dirkač in po koncu dneva novinarjem zaupal, da je bila operacija nujno potrebna, saj drugače nikoli več ne bi bil sposoben dirkati na najvišjem nivoju.

Marc Marquez ima največ težav z bolečinami predvsem v levih zavojih in na močnih točkah zaviranja.
Marc Marquez ima največ težav z bolečinami predvsem v levih zavojih in na močnih točkah zaviranja. FOTO: motoGP

Marc Marquez se je še pred odhodom v Malezijo dejal, da na prvih letošnjih testiranjih ne bo lovil najhitrejših časov, ampak se bo primarno osredotočal na razvoj novega motocikla, ki ga je Honda pripravila za sezono 2019. A bolečine v levem ramenu, katero je operiral decembra lani, ga ovirajo tudi pri tem, saj ne uspe preživeti dovolj časa na stezi, da bi lahko preizkusil vse ključne komponente za letošnji motocikel. Moštvu Repsol Honda je dodatno življenje zagrenil še Jorge Lorenzo, ki si je zlomil kost v zapestju in sploh ni prisoten v Sepangu. In prav zaradi tega je vsak odpeljan krog še kako pomemben, da pridobijo prepotrebne informacije in odzive dirkačev. "Odpeljem lahko le nekaj krogov v kosu, nato pa moram zapeljati v garaže. Enostavno mi zmanjka moči. Zato sem prvi dan opravil zgolj 29 krogov, danes pa 37. Moram varčevati z močmi, saj me do začetka sezone čaka še veliko napornega dela, predvsem v telovadnici," je uvodoma povedal aktualni svetovni prvak razreda motoGP, ki je kot rečeno drugi dan testiranj postavil osmi najhitrejši čas in je za najhitrejšim Maverickom Vinalesom zaostal za skoraj sekundo.

Ogrožena kariera
"Če ne bi prestal operacije, ne bi bil nikoli več sposoben dirkati. V zadnjem trenutku smo opravili ta operativni poseg. Če ga ne bi opravili, bi si ob vsakem naslednjem padcu izpahnil levo ramo. Naj vam povem, ko sem ležal v operacijski sobi in bil pod vplivom anestezije, sem si izpahnil ramo kar med spancem, brez da bi se je kdo dotaknil. Takrat so zdravniki postali zaskrbljeni," je sicer z nasmeškom na obrazu španskim novinarjem razlagal najmlajši sedemkratni svetovni prvak v zgodovini motociklističnega svetovnega prvenstva. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Marc je sicer poškodbo razkril šele po tem, ko je v Motegiju osvojil peti naslov svetovnega prvaka med elito, čeprav so ga težave z izpahnjenim ramenom pestile skoraj celotno sezono. Naslov prvaka je bil tokrat pomembnejši od zdravja, a z naslovov v žepu, bi lahko po dirki za VN Japonsko Španec končal sezono 2018 in opravil operativni poseg. Če bi ga opravil že oktobra, danes ne bi imel težav na testiranjih v Sepangu.  "Je pa res, če bi se prej odločil za operativni poseg, bi sedaj že popolnoma okreval, a bi bil primoran izpustiti nekaj dirk že na koncu lanske sezone, a jaz rad dirkam in se nisem odločil za to pot. Težava je nastala šele v Valenciji, saj pri tistem padcu sem najbolj poškodoval vezi v problematičnem ramenu. Ko sem se pogovarjal s kirurgi, so ti predlagali drugačno vrsto operacije, a so si nato v operacijski sobi premislili, ko so videli, kako hudo imam vse poškodovano. Prvotno so mi dejali, da bo operativni poseg trajal eno uro, v operacijski sobi pa sem nato preživel skoraj štiri ure. In zaradi te spremembe se je tudi spremenil potek rehabilitacije. Prvotno smo načrtovali dva meseca, a bo vse skupaj trajalo kar štiri, morda celo pet," je še dodal Marc in tako potrdil, da tudi na uvodnih dirkah letošnje sezone, še ne bo stoodstotno pripravljen, a se je pripravljen boriti in storiti vse, da še šestič v karieri osvoji naslov v elitnem motociklističnem razredu. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AnthonyfJoshua
24. 02. 2019 11.49
Če marquez še enkrat hudo pade in si poskoduje ramo, lahko rečem, da je njegove ere konec.
Profesormarck
08. 02. 2019 10.29
+6
Sam en je Profesor motorja..z veliko začetnico,brez tebe,bo to "bingo" igra,za starčke....viva Marc-na nove zmage...že komaj čakamo !
JackSparrowww
07. 02. 2019 22.50
-5
Lep kontra primer Marquezu je 9-kratni SP Valentino Rossi. Vse naslove si je privozil na najboljših motorjih, ko pa je bla mičkena konkurenca, pa s svojo ziheraško vožnjo ni več zmagoval. Ostali dirkači bi z Marquezovo nemirno Hondo komajda kako zmago privozili, naslovov ne bi bilo. To je dejstvo.
profesor m
07. 02. 2019 19.01
+3
gladiator mark,...zdravje je treba cuvat
Otancici
07. 02. 2019 18.20
+6
Res skoda, da ni takoj po osvojenem prvenstvu sel pod noz. Sam kaj cmo, to je nas mali GLADIATOR! Ni umika....
žutaresnica
07. 02. 2019 18.03
-15
Hja to so posledice brezglavega dirkanja, ogrožal je sebe in vse ostale, ima srečo da se do sedaj ni zgodila tragedija, ne njemu, ne komu drugemu, je pa velik opomin za v prihodnje.
JackSparrowww
07. 02. 2019 22.40
+0
To si zdaj tak skup zmazal, kot da bi bilo govora o dirkanju mulcev z bicikli okrog bloka. Še enkrat več dokazuješ, da nimaš pojma, na kakem nivoju se dirka v motoGP. In kdor gre tukaj v taki riziko kot MM, je heroj.
žutaresnica
08. 02. 2019 10.55
+5
Mark je rekorder v ogrožanju ostalih dirkačev in s tem slabi tehniki vožnje, rezultati so izključno posledica najboljše Honde. Zate pa ne bom izgubljal besed, si na ravni predšolskih mulcev ki se podijo okol bloka.
JackSparrowww
08. 02. 2019 11.06
-6
6 let že visiš tu gor Jezdić, pa drugo ne veš, kot obračati moje fore.
Deo30
07. 02. 2019 17.10
+37
Jaa tudi sam je priznal da za odpeljat celo dirko bo bolelo.Je pa res da je tudi tako hiter.Upam da bojo vsi v dobri formi,da bo baagar,oziroma top dirke in brez izgovorov.Ker pol tisk samo pumpa celo sceno.....Komaj cakam na dirko....lp
LightningBolt
07. 02. 2019 17.25
+33
Računa, da bo 100% fit v Argentini. Me zanima kako se rehabilitira lorenzo.