MotoGP

Jarvis: Quartararo? Zmaguje podobno kot Rossi – z nasmeškom

Madrid, 28. 10. 2021 14.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Marko Juvan
Komentarji
49

Francoz Fabio Quartararo je novi svetovni prvak v motociklističnem razredu motoGP. Dirkač tovarniške Yamahe je do svojega sploh prvega naslova v karieri prišel predčasno, že dve dirki pred koncem je zapečatil laskavi naslov. Šef Yamahine ekipe Lin Jarvis se v pogovoru za Corriere Dello Sport ni mogel izogniti primerjavi z nekdanjim dolgoletnim članom Yamahine družine, odhajajočim Valentinom Rossijem.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Slovo Rossija od domačih navijačev
    02:13
    Iz 24UR: Slovo Rossija od domačih navijačev
  • Iz 24UR: Fabio Quartararo svetovni motociklistični prvak
    02:13
    Iz 24UR: Fabio Quartararo svetovni motociklistični prvak
  • Iz 24UR: Kdo je nov svetovni prvak?
    01:40
    Iz 24UR: Kdo je nov svetovni prvak?
  • Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Emilije - Romanje
    07:08
    Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Emilije - Romanje
Iz leve proti desni Valentino Rossi, Lin Jarvis in Jorge Lorenzo
Iz leve proti desni Valentino Rossi, Lin Jarvis in Jorge Lorenzo FOTO:

Francoz Fabio Quartararo je že nekaj dni nov svetovni prvak v motociklističnem razredu motoGP. Dirko v Misanu je sicer dobil Španec Marc Marquez, a je vso slavo pobral Quartararo, ki je izkoristil padec edinega tekmeca Francesca Bagnaie in prvič v karieri prišel do laskavega naslova med dirkaško elito. 

Do konca sezone sta le še dve dirki in največ 50 točk, sveži svetovni prvak Fabio Quartararo pa ima zdaj 65 točk naskoka. Ima 267 točk, Francesco Bagnaia je ostal pri 202, lanski prvak, Španec Joan Mir (Suzuki) danes dirke ni končal, pa je tretji s 175. Naslednja preizkušnja bo 7. novembra na Portugalskem, finale sezone pa teden dni pozneje v Valencii.

Če bi Italijan ostal na prvem mestu, bi odločitev o prvaku prestavil vsaj na naslednjo dirko na Portugalskem. Toda v 23. krogu je naredil napako in zdrsnil v pesek, takšen razplet pa je omogočil Francozu, da je prvič v karieri postal prvak v kraljevskem razredu. Ko je Bagnaia razočaran obležal v pesku in so se v Ducatijevi garaži prijeli za glave, so pri Yamahi Francozu pokazali le tablo, da je njegov tekmec odstopil. Vse je bilo jasno, a Francoz še dolgo po dirki ni mogel verjeti, da je res prvak. Že ob stezi so mu pripravili krajšo slovesnost in dobil je posebno obarvano čelado za prvaka, a bo potreboval še nekaj časa, da bo zbral misli. Ob tem je postal sploh prvi dirkač iz te države na vrhu stopničk po Regisu Laconiju leta 1999. "Quartararo? Njegova notranja moč nas je navdušila. Močan fant je in to pri 22 letih. Redko to vidiš," je pogovor za Corriere Dello Sport začel šef Yamahine ekipe Lin Jarvis, ki je vrsto let uspešno sodeloval z odhajajočim Valentinom Rossijem.

Fabio Quartararo z ekipo ob naslovu svetovnega prvaka
Fabio Quartararo z ekipo ob naslovu svetovnega prvaka FOTO: AP

"Njegova odločnost in nepopustljivost sta mu pomagali do naslova. Dejstvo, da le z eno izjemo ni bil slabši kot osmi, pove vse. Bil je standardno dober, malo je osciliral in tako se osvajajo naslovi," dodaja Jarvis, ki spominja, da je bilo zahtevno obdobje za Francoza le med rehabilitacijo po poškodbi roke v Jerezu, ko je osvojil 13. mesto. "Zaveda se svojega talenta, ima odlično tehniko in ne boji se zahtevnih dirk, ko je pritisk rezultata večji. Ni se strl pod bremenom rezultata v Misanu. Mi iz garaže mu lahko le še enkrat čestitamo," je dodal šef Yamahe, ki se ni mogel izogniti primerjavi z Valentinom Rossijem, s katerim je Jarvis deloval vrsto let. "Veliko je podobnosti. Jaz jo najbolj vidim v tem, da tekmuje in zmaguje z nasmeškom na ustih. Podobno, kot je to počel Vale. Značilnost, ki smo jo ves čas iz garaže opazovali pri legendarnem Italijanu," je za konec poudaril Lin Jarvis.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

intelektor
21. 11. 2021 16.17
✋ Vsi tisti, ki blatite ali pac ne spostujete Valentina Rossija, niste poznavalci moto sporta ali pa v sebi nimate kancka sportnosti, postenosti in pravicnosti ter zdrave objektivnosti drugim priznati velicine. Taksni ste obsedenci, dvolicnezi(itd.👎), saj sportnikov/ljudi ne presojate po enakih vatlih. Tako velja tudi za tiste, ki na drugi strani teptate Marca Marqueza. Med njima je le ena obcutna razlika in to je (med)generacijska, kar se pokaze celostno. Sicer sta si znacajsko zelo podobna, kot tudi po talentu, inteligenci, instinktu in znanju motociklisticnih vescin. Nenazadnje sta tudi oba Vodnarja, kar morda pomeni, da sta, ob vseh svojih napakah, tudi dobri/a osebi/cloveka. Seveda slednje ni edino "merilo", saj je npr. tudi Cristiano Ronaldo Vodnar, a sem se sam z lahkoto odlocil za izbor Lionel Messija, ko gre za obvladovanje sportnih vescin ali ce hocete, v tem primeru, carovnije na zelenici. Srecno VR46 in hvala ti LEGENDA! Poklon=🙇.! 👍
mojcd
03. 11. 2021 15.10
-1
a ostali pa zmagujejo zalostni?
VarnostMXX
31. 10. 2021 20.11
-8
Gogi. Zdi se mi neprimerno, da se spuscas na osebni nivo bralca @Ni nam vseeno, ki ga osebno sploh ne poznas, niti ga kdo drug od nas pozna in mu podtikas stvari, za katere nimas niti najmanjsega indica oz. dokaza. V bistvu je to tvoje obnasanje uzaljena reakcija na dejstva, ki jih je omenjeni gospod navedel o tebi, ki so enostavne kopije tvojih izjav iz preteklosti. Tudi jaz se predobro spomnim tvoje zlobne kampanje v letu 2020, ko si kot papiga vsakodnevno civkal o Marquezovem pretrganem zivcu, o 100% koncu njegove kariere, s privoscljivimi komentarji ob njegovih padcih pa si samo potrdil, da si zloba od cloveka. Pa ne se zdaj izgovarjaj, da si se samo salil ali pa kljuboval tistim, ki pisemo Okrogle o Rossiju. Pisati o Rossiju, da se vozi na koncu kolone, da ima slabe rezultate in da je z trmastim vztrajanjem na tovarniski in letos na Petronas Yamahi odziral mesto mladim dirkacem, je cista resnica in preprosto dokazljiva kot "azurno modro nebo". Je sicer neprijetno poslusati, ce si zaprisezen Rossijev fen, ampak tako pac je. Na drugi strani pa je tvoja privoscljivost o padcih in morebitnih poskodbah Marqueza - ki jih roko na srce- komaj cakas, poden clovecnosti in ti enkrat za zmeraj jemlje pravico, da bi se tukaj se sploh oglasal. Zal imas v tej nizkotnosti in hudobiji na svoji strani jezdimirja, za katerega vemo, kaksno funkcijo ima tukaj na tem portalu, zato lahko svojo izprijenost neovirano zganjas dalje, seveda tudi ob blagoslovu guruja hudobije, nightiflaya. Hvala vecnemu Bogu, da vas je Markec vse skupaj demantiral in vas pustil odprtih ust. Kot vemo, dobro na koncu vedno zmaga, slabo pa izgine v crno luknjo.
gogi_
31. 10. 2021 10.25
+9
Slamac a res nimas nikogar da bi z njim sel na kavo,nikogar da bi ga objel,se vsaj malo razvedril in bil za trenutek pozitiven. Lahko se razpocis tukaj pa ti nihce ne verjame ker lazes in govoris traparije in nesmisle. Nihce te ne jemlje resno in vsi se zgrazajo ob tvojem pisanju. Nimas pojma o motorjih,nimas pojma o medsebojnih odnosih,ne poznas in ne razlikujes kaj je sala in kaj je zaljenje,nimas zmoznosti zdravega rivalstva. Ti se ne veselis nicesar ker si sam nezadovoljen sam s sabo,niti enega tvojega komentarja ni sa ne bi nergal in dajal v nic vse kar je povezano z Rossijem. Pomiri se kmalu bos lahko pisal o njegovem mostvu drugo leto,ni ti treba letos porabiti vsega gneva do konca letosnje sezone.
Ni nam vseeno
31. 10. 2021 11.01
-9
Spet na pamet...vsi se zgražajo...že s tem si se zlagal ...že če ti navedem le enga....je to sploh potrebno argumentirati ? ...Mogoče imaš prav za večino A DA UŽIVAM V PADCIH DIRKAČEV KOT UŽIVAŠ TI nisi napisal in imaš prav...Jaz se ne veselim ničesar, če so padci tisto edino kar pa bi me, sem raje nesrečen. Ker menda ne poznam in ne razlikujem kaj je šala in kaj je žaljenje, bom poskusil....šala je ves tvoj zgornji komentar , žaljenje pa vsi citati z virom in datumom...Kako blizu sem mnenju horde, ki so jo tudi novinarji prepoznali kot tako ?
Ni nam vseeno
31. 10. 2021 10.21
-9
Če nekoga veselijo padci je to njegov problem in če trdi.... "...Rossi ima največ naslovov zato ker po tvojem ni dovolj dober?.... Pravzaprav tudi....." gogi_29.10.2021, 13:25:04....Mu lahko kdo vsaj to razloži o naslovih? Lahko le o elitnih, da bo zadeva lažja in gredo na prste dveh rok...Števila zmag mu ne omenjajte , dokler tega o naslovih ne bo razumel
Ni nam vseeno
31. 10. 2021 10.09
-9
Med navijači obstaja fetiš skupina, ki jih osrečujejo padci dirkačev, ki so na lestvici višje od 20. mesta. Zanjo še ugibamo ali je le frakcija rumene horde ali je to celo del njene "doktrine" o navijanju. Vsekakor je za povezavo s skupino , ki je v Misanu 2016 naredila največjo sramoto še prezgodaj, čeprav so rumena odobravanja v zvezi s tem deževala z vseh strani, do vzdržanja in navideznega negiranja pa smo bili priča nekaterim iz teh vrst, ko je ves svet obsodil to kot zločin brez primerjave v motošportu
Ni nam vseeno
31. 10. 2021 09.40
-8
in še enkrat....gogi... lahko ga nosi kot grmovje po puščavi ali pa imajo njegovi komentarji isto vrednost kot moji.... lahko porečete karkoli , NE VESELIVA PA SE PADCEV DIRKAČEV in nama tega ne prinaša veselja...žal nisva iz vašega testa
gogi_
30. 10. 2021 20.30
+10
Iga a te soet nosi ko grmovje po puscavi. Res imajo tvoji komentarji isto vrednost kot od slamaca. Lep par sta,dodana vrednost tega portala.
mcurry
30. 10. 2021 19.54
+12
Ti prid pa pokaz …kekc
iga_biba
30. 10. 2021 19.33
-10
Ha ha ha . Zmaguje podobno kot Rossi – z nasmeškom. Rossiju se smeji, že, ko je dvanajsti. Dvanajstega mesta se je veselil, kot mali otrok nove igrače. Zmagal pa ni že od..... ja dooooolgo doooolgo časa. Ko je bil še dirkač.
Ni nam vseeno
29. 10. 2021 18.43
-13
Če bi Valentino tekmoval z nasmeškom bi mogoče bil 2015 blizu svetovnega prvaka...Lorenzo ni tekmoval z nasmeškom , le s talentom in z najboljšim motorjem, dokler je bil pri Yamahi...zato pa je bil Jorg prvi voznik ekipe, Valentino pa takoj za Lorenzom...
Nanuk
30. 10. 2021 15.05
+14
ampak res no ! zdaj pa šalo na stran in nam res povej kaj si ti za en be da k ! Prosim opiši se na kratko s svojimi besedami, da vsaj vemo ali naj te preziramo oziroma naj sočustvujemo
Ni nam vseeno
30. 10. 2021 16.26
-10
Kaj naj popravim ? Da je Lorenzo kot drugi voznik Yamahe in ne kot prvi voznik postal dvakratni svetovni prvak ? ,.. Ali pa te moti , da je to postal z najboljšim motorjem . Bova rekla s slabšim ali enakim kot ga je imel Valentino Rossi ? To je le moje mnenje, če boš pa podal kak argument za svojo trditev pa....pa bom sočustvoval s tabo
gogi_
30. 10. 2021 19.02
+10
Seno je strokovnjak na vseh podrocjih ,se posebej v motociklizmu. Njegovo mnenje je zakon in edina prava resnica,saj ima dolgoletne izkusnje,tako prakticne in teoreticne. Hvala slamarju da ima cas da pise strokovne komentarje in nam odpira realni pogled v moto gp. Ob prebiranju njegovih komentarjev lahko spoznamo velicino in znanje slamomlatilca.
mcurry
30. 10. 2021 19.55
+11
Ni nam vseeno
31. 10. 2021 09.37
-8
Lahko porečete karkoli , NE VESELIM PA SE PADCEV DIRKAČEV in mi to ne prinaša veselja...žal nisem iz vašega testa
Ni nam vseeno
29. 10. 2021 17.48
-14
Še vedno pa ne dobim konkretnega odgovora na vprašanje ali ima Valentino Rossi vso tovarniško podporo z motorjem vred pri Petronasu ali se pajac enostavno laže ?
Ni nam vseeno
29. 10. 2021 17.41
-12
Gogi..trdiš da Agostinija boli , ker ni priljubljen kot Rossi...mogoče...Evidentno pa vemo in ves svet vidi bolečino Rossija , ker nima toliko naslovov...Agostini v zadnji sezoni ni rekel da upa, da nihče več ne bo tako priljubljen kot on, za katerega je navijalo vse živo ,celo naša muha...Rossi pa je Gabru v intervjuju povedal, da upa, da ne bo nihče več 9x svetovni prvak...in to lahko reče le bolan človek...in Valentino je bolan, tudi če ne omenjamo njegove paranoje, ki jo je sam izpostavil.... in Gogi...Agostini ima 8 naslovov v elitnem razredu in elitni razred je imel eno prvenstvo na sezono , tako kot jih je imel tudi Valentino v svoji 12 let predolgi karieri in kot jo ima dandanes , zadnji 21. v skupnem seštevku elitnega razreda
type r
30. 10. 2021 09.46
+14
Agostinij je vozil v vseh treh razredih hkrati. Torej po tri dirke na Nedeljo, če še ne veš. Jaz njega nebi primerjal z Rossijem.
Ni nam vseeno
30. 10. 2021 16.29
-10
1. Z vsem spoštovanjem mislim, da Agostini ni nikoli vozil v vseh treh razredih hkrati.
Ni nam vseeno
30. 10. 2021 16.31
-10
2. To še vedno, če gledamo le elitni razred in njegovih 8. naslovov, da ni vsakega dobil za posamezno sezono
Ni nam vseeno
30. 10. 2021 16.33
-9
in 3. Tudi jaz ga nikoli nisem primerjal z Rossijem, razen kot del argumentiranja na neko zavajujočo trditev kot je mogoče tvoja, da je hkrati vozil v 3 razredih hkrati
Ni nam vseeno
29. 10. 2021 17.31
-12
Moj MM po lahko zmaguje z levo roko, zakaj potem ni prvak že 2 leti ? ...Dragi gogi... Za vse piste rabi obe roki. Kot veš in si nam sam povedal ima na desni pretrgan živec, zato se včasih zgodi, da zmaga le z levo roko, ko so nekateri hitrejši zaradi boljših motorjev a padejo...
gogi_
29. 10. 2021 13.25
+12
Seno sam sebe negiras,Rossi po tvojem ni izvenserijski voznik,ostalo prvaki so,Rossi ima najvec naslovov zato ker po tvojem ni dovolj dober. Po tvojem je bil najboljsi ker je mel najboljsi motor ,potem pa pravis da je Rossi pokvaril Yamaho. Ostali so s slabimo motorji postali prvaki po tvojem zavajanju. Torej je mm s slabo hondo postal prvak ker je tako superioren. Zanima me ce lani in letos ni prvak ker ni vec superioren ali zato ker je honda se slabsa kot je bila?
Ni nam vseeno
29. 10. 2021 13.51
-10
A greva po vrsti ? Kdo ima največ naslovov ...a) Rossi... b)... Bagnaia... c) Agostini ....d) Dixon
Ni nam vseeno
29. 10. 2021 13.51
-11
Za lani in letos pa oba veva, da MM93 ni superioren zaradi pretrganega živca na desni roki
Ni nam vseeno
29. 10. 2021 13.54
-11
Za to kdo ima največ naslovov in tudi največ naslovov v elitnem razredu....te opozarjam, da je le en odgovor pravilen
gogi_
29. 10. 2021 14.53
+12
Slama kako lahko take traparoje pises? Povej koliko sezon je bil kdo prvak,ne steje v 3 razredih v istem letu. Agostinija boli da ni priljubljen kot Rossi. Tvoj mm po tvojem laganju lahko zmaguje z levo roko,zakaj potem ni prvak ze 2 leti?
gogi_
29. 10. 2021 17.08
+12
Je pa lepo da vodis Rossija pod a. Pravi navijac ki si to ne upa javno priznat.
Ni nam vseeno
29. 10. 2021 17.27
-11
Gogi dajmo prvo osnove...Koliko sezon je bil kdo prvak ? Ne vem...Agostini zagotovo 10 sezon če je bil zmagovalec od 1966-1975, 9x svetovni prvak Valentino Rossi pa je bil po tvoje 11 sezon prvak ?
Ni nam vseeno
28. 10. 2021 20.59
-16
Marc Marquez dokazuje, da v motoGP izvenserijski voznik naredi razliko. Enako je dokazal Rossi pri Yamahi in Casey Stoner pri Ducatiju....in Rossi nikoli ni bil izvenserijski voznik, ko se je pojavil še kdo, ki je bil spoznan za tako imenovanega izvenserijskega dirkača
Ni nam vseeno
28. 10. 2021 20.46
-15
Zanimiva je tudi izjava Lina Jarvisa 1. avgusta 2019, ko je rekel, da Yamaha bolje izpolnjuje potrebe svojih voznikov kot Honda...še bolj zanimivo je, da se da to preveriti...
gogi_
28. 10. 2021 20.44
+14
Seno samota ubija a ne? Vsak je sam ko ostane sam …. Rossi je naredil Gp popularen ,mlatilec slame pa se slepa na Rossija na ten portalu. Nima pojma kaj je ciklistika,kaj je navor,spozna se na pivo in prepir,v hlacah pa ima mir. Brez pravega smisla utruja z blatenjem Rossija,pa je lahko clanek o vremenu pa bo pisal in zalill da je bilo vreme pred Rossijen in da je noc za Rossijem. Vedno se vse zacne in konca z Vr46. Res srcni navijac ki ne more preboleti svojega idola iz otrostva.
Ni nam vseeno
28. 10. 2021 20.50
-15
Torej me prebiraš ? ...imaš pa plus za rime... si poskusil združiti seno samota in Rossi sramota ?
Ni nam vseeno
28. 10. 2021 19.57
-17
Lin jarvis je lepo povedal , da je največja napaka bila narejena v letu 2016 , ko so spustili Lorenza svetovnega prvaka z Yamaho h Ducatiju in prepustili vse nastavitve Valentinu Rossiju in da jih je to stalo sezone 2017 in polovico sezone 2018, dokler jim tega ni uspelo kompenzirati in se približati tekmecem. Najbolj bode v oči izjava Lina na polovici sezone 2018 da je Yamaha očitno zaostajala za Ducatijem in samo nekaj malega za Hondo....dobesedno ...to je povedal Lin. Ko pa upoštevamo še izjave Puiga vidimo, da ima Marquez nekonkurenčen motor že precej let ne samo proti Yamahi ampak tudi Ducatiju, kar se odraža najlepše v zmagah dirkačev posameznih moštev
Ni nam vseeno
28. 10. 2021 20.38
-12
Verjetno je Lin Jarvis bolj kompetenten kot midva za moto šport...Če bi bil pa to še eden v vrsti pri Yamahi, ki se laže me, pa tudi ne bi presenetilo...
Kaktusy
28. 10. 2021 21.52
+13
Ni nam vseeno
29. 10. 2021 12.01
-8
MotoGP in nogomet je vse skupaj eno brcanje...v nogometu žoge...v motoGP pa sodirkačev in žensk
Ni nam vseeno
28. 10. 2021 18.45
-14
Očitno je, da ne prebereš in očitno je, da nisi prebral niti članka, zato pa so tvoji odzivi takšni, kot je tvoj silos na praznik kulture 8. februarja 2013 pod člankom "Marquez po padcu: Imel sem srečo"... ti je očigledno nisi