MotoGP

Suzuki in Joan Mir: tveganje, ki se je izkazalo za zadetek v polno

Valencia, 16. 11. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Joan Mir je na VN Valencie okronal izjemno sezono, v kateri je najprej prišel do svojih prvih stopničk med elito, nato tudi do prve zmage, na koncu pa je za češnjo na torti osvojil celo naslov prvaka. Ob uspehu 23-letnega Španca so si zagotovo oddahnili tudi pri Suzukiju, pri katerem so kar 20 let čakali na novi naslov. Na koncu se je tveganje japonskega proizvajalca, ki je pred sezono 2019 pogodbo med elito ponudil tedaj šestemu dirkaču drugega razreda, izkazalo za zadetek v polno.

Potem ko je v sezoni 2017 slavil naslov prvaka v razredu moto3, se Joan Mir leto kasneje v drugem kakovostnem razredu ni najbolje znašel. Sezono je sklenil kot šesti, kljub temu pa je presenetljivo dobil priložnost v motoGP, ko mu je pogodbo ponudil Suzuki. In manj kot dve leti kasneje je Španec presenetljiv prvak sezone 2020, česar pa, kot je priznal po VN Valencie, s katero je dokončno potrdil naslov, niti sam ni pričakoval: "To je bil moj cilj, odkar sem jih štel deset. Za to sem se boril vse življenje. Iskreno pa nisem pričakoval, da mi bo uspelo že tako hitro. V prihodnosti zagotovo, v drugi sezoni pa vsekakor ne." 

Mnogi so dvomili v njegovo odločitev, ko se je po le eni sezoni v moto2 podal v elitni razred k Suzukijevi ekipi, ki je takrat skoraj dve desetletji čakala na novega prvaka. "Žrtvoval sem leto v moto2. Običajno bi tam preživel dve sezoni, a sem takrat dobil zanimivo ponudbo in odločil sem se, da jo bom sprejel. Na koncu se je izkazalo, da sem sprejel pravo odločitev. Nisem si mislil, da ima Suzukijev motocikel takšen potencial. Da sem ekipi privozil prvo zmago po 20 letih, je nekaj posebnega, zato sem še bolj vesel, kot bi bil sicer. Neverjetno je."

Na vprašanje, kako bi odreagiral, če bi mu na začetku lanske sezone povedali, da bo letos postal prvak, je Mir odgovoril: "Rekel bi vam, da ste nori. Iz leta v leto in iz dirke v dirko sem bil boljši, kar je bilo pri mojem uspehu ključno."

Mir je dirko v Valencii sicer začel kot 12., na koncu pa mu je uspelo priti do sedmega mesta, kar je bilo dovolj za potrditev naslova. Čeprav se je zdelo, da na motociklu nadzoruje situacijo, je kasneje priznal, da je bil vse prej kot miren: "Deloval sem sproščen in brez pritiska, a v resnici nisem bil niti malo umirjen. Bil sem izjemno živčen. Celotna sezona je bil stresna. Niti ne toliko na stezi, temveč bolj zaradi dogajanja izven dirkališč. Doma sem moral paziti, da slučajno ne bi prišel v stik z okuženim, kar je izredno zahtevno, tudi na mentalni ravni, saj si posledično vseskozi pod pritiskom. Rad bi se zahvalil celotni ekipi, ki je glede tega zares storila najboljše možno delo."

23-letnik je sezono sicer začel vse prej kot šampionsko, saj je na prvih treh dirkah zbral vsega 11 točk, kar dvakrat pa preizkušnje sploh ni zaključil. Krivuljo forme sta dvignili dirki v Spielbergu – na VN Avstrije je bil drugi, na VN Štajerske pa četrti. "V Avstriji sem ugotovil, da sem lahko zares hiter, a šele po Misanu in Barceloni sem spoznal, da se bom boril za naslov, če mi bo uspelo na motociklu zadržati prave občutke," je trenutke, ko se je lomila sezona, še opisal Mir.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zorx
16. 11. 2020 14.12
-11
resnicaosvobaja
16. 11. 2020 12.02
-13
Z zanimanjem pričakujem rezultat Mira na zadnji dirki , ko bo dirkal povsem sproščen, kot je Rossi že 4 sezone
Aligator11
16. 11. 2020 13.11
+14
Ni problema, Tudi MM se sprošča po bolnicah ter sedežnih garniturah, drugo leto bo pa ob progi srebal Cocto med dirko...
RV6
16. 11. 2020 16.39
-4
Kuščar. Drugo leto bo MM spet prvak in ti ne boš prav nič sproščen
Barni3
16. 11. 2020 10.05
-11
Cestitke...to je dirkac ki dirka z glavo...ceprav so mi ljubsi dirkaci ki dirkajo z jajci
SlukiSuzuki
16. 11. 2020 11.24
-12
Saj Marc naprimer dirka z jajci in se mu je obrestovalo saj je 8x prvak, ampak tako dirkanje te izloci enkrat iz boja... najboljse razmerje je „jajca“ : glava. Seveda pa spostujem vsakega dirkaca in vsakemu privoscim zmago.... ce si dober in konstanten zakaj pa ne. Pa naj bo to Mir ali Rins .. Miller, Dovi, Rossi, Quartararo, Morbidelli....
yugo13
16. 11. 2020 09.45
+18
A ko je pa Gajser postal prvak si pa ni zaslužil približno takega članka???
iga_biba
16. 11. 2020 17.41
-5
Gaber brrr se ne spozna MX. Specialist za VR/46
SlukiSuzuki
16. 11. 2020 08.58
-6
Več kot zaslužen naslov! S konstantnostjo se zmaguje, pa ne samo v športu... sicer ima samo eno zmago, ampak je stal 7 ali 8x zapored na stopničkah in pridno je izkoristil nihanja drugih dirkačev ..Dovi, Vinales, Quartararo, Miller...itd. Ko se Marc vrne bo verjetno za odtenek težje postati prvak, zato se čudim kako in zakaj Yamahi ali Ducatiju ni uspelo v tem letu, saj so imeli “prosto” pot. Najboljši paket je pa itak naredil letos Suzuki, čestitke iz srca. Nikoli niso blesteli in tudi nikoli jim nisem obrnil hrbta.. 20 let sem velik oboževalec te znamke in večno bo ostalo tako.
Adidas.
16. 11. 2020 08.41
+11
Če potegnemo črto za cca.20 let nazaj.Rosi,Lorenzo,Stoner in Markez...20 let deliš z 4 prvaki dobiš povprečje 5.V karavani vozi 20 motorjev,pa v 20 letih bol ali majn izstopajo 4 imena....To vse pove,da za svetovnega prvaka ne rabis samo eno stvar,ampak se mora poklopit paket driver/motor...Letos sem sicer navijal za SUZUKI,ker pač drugega ni ostalo..Ampak še 1x...vsakih nekaj let izstopa eno ime,nerečem da ostali niso dobri,ampak tudi ko Marqez več nebo tekmoval,bo za njim prišel samo eden iz svoje generacije,ki bo rojen prvak.Tu in tam pride do anomalije ampak statistično bo izstopal vedno eden..
resnicaosvobaja
16. 11. 2020 12.00
-16
++++ za ...Letos sem sicer navijal za SUZUKI,ker pač drugega ni ostalo...je tudi zame prijetno presenečenje
iga_biba
16. 11. 2020 17.43
-7
kje si našel 20 let? Daj deset let pa ne boš našel VR/46. pa je računica drugačna.
BellaCiao
16. 11. 2020 08.25
-10
Ko se vrne Marquez bo dolgočasno...kakor koli nisem njegov navijač pa je njegova dominanca očitna.