MotoGP

Kaj obeta motoGP sezona 2024?

Sepang, 09. 02. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
David Stropnik
Komentarji
144

Končana testiranja v Sepangu, na katerih je bilo prvič mogoče vonjati novo gorivo in kjer smo lahko videli novosti na dirkalnikih, so pokazala, da se letošnja sezona motoGP nadaljuje tam, kjer se je lani končala. A vendar z nekoliko premešanimi razmerji moči, predvsem zaradi prestopa Marca Marqueza, prihoda Pedra Acoste in posebnih olajšav za japonske proizvajalce.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kaj obeta motoGP sezona 2024?
    00:58
    Iz 24UR: Kaj obeta motoGP sezona 2024?
  • Iz 24UR: Bagnaia in druščina po testiranjih v Sepangu
    02:21
    Iz 24UR: Bagnaia in druščina po testiranjih v Sepangu

 

Drugačne barve v garažah malezijskega dirkališča odražajo nove sponzorje ekipe VR46, novo satelitsko ekipo Aprille Trackhouse, ki je svojega šefa pripeljala iz F1 (čeprav je Davide Brivio stari motociklistični maček, op. p.) in nova oblačila Rinsa, Mira, Zarcoja in Marqueza. Alex Rins letos dirka z Yamaho, Joan Mir in Johann Zarco s Hondo, Marc Marquez pa z Ducatijem. 

Po prvih testiranjih se zdi, da bo (logično) na glavno vprašanje, ali so Japonci zmanjšali zaostanek za evropskimi proizvajalci, treba počakati vsaj še poldrugi teden do drugih testiranj, če ne kar na prvo dirko. Je pa jasno, da so pri Ducatiju uspeli izboljšati že lani superioren motor, da se osemkratni svetovni prvak po enajstih letih dirkanja s Hondo dobro privaja na Ducati in da je Pedro Acosta tako talentiran (in to ne le vozniško), kot se od njega pričakuje.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prvi dan v Sepangu smo videli dvoje. Marc ni takoj presenetil s hitrostjo, ko je zapeljal iz garaž – prav nasprotno je letos veliko bolj potrpežljiv, poleg tega pa je imel še kopico tehničnih težav. Sam pravi, da je še pretrd na motociklu in še ne razume povsem njegovih opozoril, ko se bliža meji. Pedro pa je šokiral z odličnimi časi, čeprav se še privaja na bistveno večjo moč, elektroniko, rideheight device, in se na koncu spustil pod lanski rekord steze z devetim časom.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na koncu je kar deset dirkačev peljalo bolje od lanskega rekorda, kar kaže na velik napredek. Če pogledamo na vrh, je jasno, da se sezona nadaljuje tam, kjer se je lani končala: z Bagnaio pred Martinom. Sledi jima Bastianini, ki po slabi lanski sezoni letos kaže, da ni zaman na najhitrejšem motociklu. Sicer je najhitrejša Aprilia šesta z Espargarojem, KTM sedmi z Binderjem in Honda deseta z Mirom ter Yamaha enajsta s Quartararojem. Pri tem je zanimivo, da je drugi dan testiranj najvišjo končno hitrost dosegel prav Fabio z Yamaho pred Bradom s KTM-om. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Honda in Yamaha sta naredili korak naprej, a Ducati znova še večjega. Že na prvi pogled je v tehničnem smislu videti, da ima Ducati dvojno aerodinamiko na strani in neverjetno gnečo vseh stikal na krmilu, KTM se igra s superkratkim izpušnim sistemom in "nafrfulanim" zadnjim krilcem, Aprilia pa letos spreminja prednje (povezano) in zadnje (ravno) krilce. Honda ima po novem krokodilji (ne stegozavrov) zadek in nove izpušne cevi, Yamaha pa pravzaprav še največjo spremembo pri sprednji aerodinamiki po vzoru Aprilie. Pri tem ne pozabimo, da vsi letos uporabljajo gorivo, ki mora biti v 40 % iz obnovljivega vira. 

Rezultati drugega dne MotoGP testiranj v Sepangu
Rezultati drugega dne MotoGP testiranj v Sepangu FOTO: motogp.com

Če poslušamo dirkače in šefe ekip, je jasno, da Aprilia Sepang zapušča še brez novega pogonskega sklopa z zadovoljnim Espargarojem in nezadovoljnim Maverickom Vinalesom, ter skeptičnim šefom, ki pravi, da se boji, da ne bodo kos Ducatiju. Pri Hondi so z lažjim motociklom hitrejši, a imajo težave s stabilnostjo in oprijemom zadnje gume. Yamaha je z novim štartnim sistemom in pogonskim agregatom hitra, a s slabim mehanskim oprijemom in elektroniko še nima rešitve za največjo lansko težavo – hiter kvalifikacijski krog. Pri KTM-ju podobno kot lani tipajo, kaj uporabiti in imajo tako dva dirkača pod vrhom in dva na dnu razpredelnice časov. Zanimiva je Millerjeva izjava, da je zmeden, ker dve povsem različni aerodinamični rešitvi motocikla dajeta enak občutek.  

Jorge Martin je na testiranjih v minulih dneh potrdil odlično formo in bo tako tudi v novi motociklistični sezoni 2024 eden glavnih pretendentov za naslov svetovnega prvaka.
Jorge Martin je na testiranjih v minulih dneh potrdil odlično formo in bo tako tudi v novi motociklistični sezoni 2024 eden glavnih pretendentov za naslov svetovnega prvaka. FOTO: X

Testiranja so sicer minila brez Franca Morbidellija, ki se je poškodoval na zasebnih Arubinih (superbike) testiranjih v Portimau, prvi dan pa je stezo pri Sepangu zapustil tudi Raul Fernandez, ki je preživel hud padec. Morda največje razočaranje prvih letošnjih testiranj je Marco Bezzecchi, ki je bil lani celo eden od kandidatov za prvaka, tokrat pa je za najhitrejšima (njegovima lanskima rivaloma) s petnajstim časom zaostal več kot sekundo. Tudi od Rinsa, Zarcoja, Oliveire in Marinija za njim bi pravzaprav pričakovali več.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A ne pozabimo, to so prva testiranja in vse ekipe še sploh niso imele pravih delov ali so testirale posamezne rešitve. Več bo jasno čez dober teden na drugih testiranjih, ki bodo v Katarju pravzaprav že tik pred prvo dirko sezone, ki se začne drugi konec tedna v marcu. In ne smemo pozabiti, da imata letos Honda in Yamaha nezamrznjen razvoj pogonskega sklopa in praktično neomejena testiranja, tako da lahko kakšne spremembe pričakujemo tudi med sezono.  

Rezultati 3. dne testiranj MotoGP v Sepangu
Rezultati 3. dne testiranj MotoGP v Sepangu FOTO: motogp.com
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (144)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

belidirkac
18. 02. 2024 21.40
+1
Da Honda ni imela prvaka 2012,je lahko botrovalo več faktorjev. Morda dobra forma Lorenza? Morda to da je bil Pedrosa preveč nežen in kulturen dirkač? Morda bolezen Stonerja,ki je imel tudi največ odstopov med njimi? Ali pa to da sta si dirkača Honde ''kradla'' preveč točk med sabo? Lahko pa je bilo krivo vreme,pa nočem biti smešen. Ne oporekam talenta in sposobnosti Marca. Vendar je svoj agresiven stil vožnje iz Moto2 prenesel 2013 tudi v MotoGP,nad čemer so se pritoževali skoraj vsi dirkači. Veliko je bilo kontaktov,za kar pa je bil redko kaznovan. Tudi Rossi je svoj čas dirkal podobno.To na koncu vendarle dela prvake. Ducati takrat ni bil kos Japoncem,ne glede na to,kdo ga je vozil,pa saj o tem sem že pisal. Danes je Ducati druga zgodba. Poslušajo vse dirkače,imajo bazo podatkov,ki so na voljo vsem dirkačem in vsi so hitri. Nekateri so celo hitrejši kot bi morali biti zaradi Ducatija in vseh pripomočkov,ki jih imajo. Tako pravi Stoner in dodaja: »Na primer, leta 2011 je bil Dani Pedrosa skoraj dve desetinki hitrejši od mene na istem motorju. Naredil je nekaj neverjetnega z zadnjo zavoro, da je ustavil kolesa in pridobil veliko razdalje. Ni bilo razlike, preprosto je bil boljši od mene.” Če bi 2013 Marc za incident z Lorenzom dobil kazen,bi bil prvak Lorenzo zaradi več zmag. Ko se je Marc 2020 poškodoval,so bili pri Hondi izgubljeni. Nihče ni obvladal dirkalnika,inženirji in tehniki so iskali rešitve,predvsem aerodinamične,ki pa niso delovale. Tudi lani je Marc hotel iztisniti iz motocikla več,kot je ta omogočal,zato tudi rekordno število padcev. KTM po moje deluje enako kot Ducati,vseeno jim je kdo zmaga,čeprav je za sponzorje in medije bolje,če zmaga tovarniški dirkač. Acosta ali Marc,kdor se bo bolje prilagodil dirkalniku,bo pač boljši,čeprav dvomim, da lahko letos zmaga prvenstvo kateri od njiju. Nisem sovražnik ne Marqueza,ne Rossija,ne kogarkoli tukaj,vseeno mi je za + in - ,pišem dejstva in svoja mnenja,ki so,vsaj mislim tako,objektivna in realna.
Luigi Taveri II.
18. 02. 2024 18.30
-8
Nekaj ne zanima kot nepoznavalca, če je RC213V je bi takrat najboljši stroj na gridu, zakaj Honda ni imela prvaka v sezoni 2012 , ko je Valentino integrirano zbijal ceno Ducatiju ? Zakaj je najboljša Honda do prihoda MM imela le en naslov v zadnjih 6 sezonah ? Zakaj je MM z enkratnim talentom in če je imel najboljši motor imel srečo , da je po spletu okoliščin s pomočjo Fortune osvojil naslov, ko mu je najbolj pomagala zlomljena ključnica Lorenza ? Za ostalo lahko rečemo da je to pač dirkanje, kot je nekoč izjavil tudi Rossi, ko je dirkal na isti način ,ko je še imel jajca večja od goflje . Zakaj je Marc najbolj uspešen Hondin Dirkač? Ker pri Hondi niso poslušali Pedrose in Crutchlowa, kot pravi Livio Suppo ? Potem je motor razvit po navodilih MM ? Vsi, ki so bili sposobni razvijati dirkalnik, so potem odšli ? Po vašem mnenju in mnenju Suppa so odšli vsi, ki jih itak niso poslušali in upoštevali pri razvoju. Če upoštevamo še Calluxa, da je Ducati vsaj od konca sezone 2017 najboljši motor v karavani, brez debate, je jasno, da je talent MM zaslužen za vse naslove do poškodbe , ko slabši motor in poškodbo sam talent ni mogel prikriti . Vaš komentar nam je vendarle ponudi več vprašanj kot odgovorov.....in nenazadnje bistveno vprašanje na katero ne dobim odgovora od nikogar : Bi recimo na primer KTM razvijal motor samo za Acosto , če bi jim do konca sezone 2030 zagotovil 6 naslovov ? na to vprašanje imam pred očmi odgovor v obliki Balkije fraze : "Don't Be Ridiculous!"
Kralj peska
18. 02. 2024 20.10
+8
Pagliaccio 46
18. 02. 2024 10.58
-10
Za vse ,ki tako prisegajo na unikatnost italijanskega jezika, da so vsi prevodi v druge svetovne jezike le slaba ali slabša verzija, potem naj podam še zahtevek davčne v Italiji , ki bi bil v njihovi prejšnji nacionalni valuti znesel nekaj manj kot 217 milijard ITL ( 216.862.000.000 ITL ) . Tudi italijanska bivša valuta brez jezika bolje prikaže in ponazori obseg kaznivega dejanja Valentina Rossija , ki so ga dobili s prsti v marmeladi
Jezdimir....hehehe
18. 02. 2024 11.37
+8
Lažnivc ga neumorno ubla na Rossija...kaj mora okol njega zaudarjat, če smo realni...hehehe
Pagliaccio 46
17. 02. 2024 21.56
-9
Danes je težko razložiti mladini, da je nekdo za prijavo dohodka 500 evrov bil dolžan 163 milijonov dolarjev davka , kljub temu, da je povsem zastonj promoviral brezplačne lete Ryanaira
Jezdimir....hehehe
18. 02. 2024 09.09
+11
Lažnivc, imaš srečo da se ne rabiš delat trota...itak da ti je prirojeno...hehehe
belidirkac
17. 02. 2024 21.41
+3
Honda je zmagovala že veliko prej, preden se je ekipi Repsol pridružil Marc Marquez. RC213V je bi takrat najboljši stroj na gridu. Marc je po tem,ko je Honda dosegla pri Dorni,da ukinejo pravilo novincev,sedel na dirkalnik,ki mu je odgovarjal. Kot novinec je po spletu okoliščin s pomočjo Fortune osvojil naslov. Res je s svojim stilom vožnje zasenčil vse ostale,najbolj pa mu je pomagala poškodba, zlomljena ključnica Lorenza. Med sezono pa uh,več stvari,ki ne pritičejo ambasadorju. V Silverstonu na jutranjem ogrevanju ignorira rumene zastave,zleti s steze in skoraj podre maršale,ki so odstranjevali motocikel Crutchlowa. V Aragonu izloči iz dirke Pedroso po trku,ko mu je odlomil senzor za nadzor zdrsa. V Jerezu v zadnjem ovinku izrine Lorenza v boju za drugo mesto. Hja,to je pač dirkanje,kot je nekoč izjavil tudi Rossi. Zakaj je Marc najbolj uspešen Hondin Dirkač? Ker pri Hondi niso poslušali Pedrose in Crutchlowa,kot pravi Livio Suppo,osredotočeni so bili na zmage Marca. Tudi Stoner pravi da niso poslušali njegovih nasvetov,kot tudi ne Pedrose. Dirkalnik je bil izdelan po željh Marca,zato drugi dirkači niso bili tako uspešni. Vsi,ki so bili sposobni razvijati dirkalnik,so nato odšli,Marc se je 2020 poškodoval in Honda je padla na dno. Zdaj je zdrav,sedi na najboljšem stroju,pustil je Hondo na cedilu. Mislim da bi moral ostati pri Hondi in jo poskušal vrniti na vrh. Malo sem pošimfal ambasadorja,ampak taka so dejstva,nisem mislil nič slabega. Vseeno čestitke za praznik.
Pagliaccio 46
18. 02. 2024 09.38
-8
Ha,ha,ha, dobro balansiranje prejšnjih izjav...Na prvi pogled sta bila zadnja dva dni videti , kot da si jezen na vse , ki imajo rojstni dan .... Se mi pa poraja nekaj vprašanj ..... 1️⃣Bi recimo KTM razvijal motor samo za Acosto , če bi jim do konca sezone 2030 zagotovil 6 naslovov ? .....2️⃣ Če niso poslušali Pedrosoe pri Hondi, kot pravi Suppo, in so motor razvijali le po Marcovih željah in predlogih , je potem MM dejansko zaslužen še za razvoj zmagovalne Honde?
Monster_Cat
18. 02. 2024 09.44
-9
zanimivo, da nikoli ne pošimfaš 🐔 iz Tavulle in njegove podpornike....
Novi T3chno
18. 02. 2024 09.57
+3
Pagliaccio 46
17. 02. 2024 21.38
-10
Beli dirkač imate občutek, da ste del luganskega scenarija "Callux 2" ? Švicarju pa pritrjujem. Italijanski jezik je že sam po sebi težko dojemljiv , tudi s pomočjo mahanja z rokami in dretjem med pogovorom.
Luigi Taveri II.
17. 02. 2024 21.28
-10
Naslednjič pa o tem, zakaj tudi zgodba o CAS-u ni zaključena zgodba v kateri se ne bom spuscal v podrobnostil , bi pa rad omenil samo nekaj , da so ga tu tu dobili in prizemljili. Vsekakor pa velja za cisto vsakega drzavljana posamezne drzave - da mora slej ko prej poravnati ali odslužiti svoje malopridnosti in tako jih je tudi Rossi . In prav je tako .
Jezdimir....hehehe
18. 02. 2024 09.24
+10
Lažnivc tebi pa fjst žvižga skozi uhe...imaš pa srečo da se ti vsaj ni treba butla delat, če smo realni...hehehe
Luigi Taveri II.
17. 02. 2024 21.20
-10
Vsekakor pa velja za cisto vsakega drzavljana posamezne drzave - poravnati mora svoje obveznosti , in tako jih je tudi Rossi . Hvala davčni Italije s strani milijonov Italijanov, ki pa svoje obveznosti poravnajo pravočasno, brez prisile in brez sprenevedanja. Kot sem rekel...zgodba ni zaključena dokler se ne pojavi nekdo iz okolice Lugana , ki potvarja dejstva s tem, da so ga zavedli , da je redno plačeval svoje obveznosti in ostale neumnosti, ki prepričajo tiste, ki ne spoštujejo CAS.
Luigi Taveri II.
17. 02. 2024 21.16
-10
Zanimivo se mi zdi, da se je Valentinu Rossiju zdelo 500 evrov dovolj za prijavljen zaslužek, kaj si o tem mislijo italijanske samohranilke je seveda druga zgodba.
Luigi Taveri II.
17. 02. 2024 21.16
-10
Obenem pa Marc Marquez preživi ogromno časa v Andori pa mu na kraj pameti ni prišlo, da ne bi poravnal vseh obveznosti do svoje lastne države. To pa ste z omembo ambasadorja motogp namerno izpustili.
Jezdimir....hehehe
18. 02. 2024 09.21
+10
Valjda ge ne ublaš na Rossija in Markeca naenkrat? ...vprašam za kolega Korla...hehehe
Kralj peska
17. 02. 2024 21.16
+11
Med tem ko se podrepniki še kar ne zmorejo poslovit od Legende vseh legend, enega in edinega Doktorja dirkanja Valentina Rossija, nas ljubitelje tega prečudovitega športa zanima sedanjost in prihodnost, recimo kdaj bo začel eden in edini Marc Marquez z masakrom Ducatija in kolikokrat na vikend ga je sposoben potopit v pesek, to so podatki ki so trenutno aktualni, ublanje na Rossija nikogar ne zanima!
Night fly
17. 02. 2024 16.03
+10
belidirkac ......... oh , brez skrbi ,zgodba  o teh davkih je bila zakljucena ze zdavnaj . In prav je tako.  sam se popolnoma strinjam ,da mora vsak   resident neke drzave poravnati svoje obveznosti do  te drzave . No , prav tu je  "catch 22" , ki obvezuje vsakogar,  da  svoje financne  obveznosti   striktno izpolnjuje  ,torej placuje . Ne bom se spuscal v podrobnosti in spet pisal vse tisto kar sem  sedanjim piranham ze pojasnil ,  bi pa rad  omenil samo nekaj ;  ce ste ,belidirkac , domac ,zelo domac v  jeziku  drzave  ,ki je Rossiju ,kot titularnemu predstavniku pravne osebe  ,ki placuje davke  za svoje  "delo" ,  raje bi rekel ,dodano vrednost , potem ste se  sigurno pozanimal  o  podrobnem porocilu financne policije  , s tem pa financnega ministrstva R Italije , ki je izdalo  dokoncno "sodbo"  glede placila davkov VR drzavi Italiji . Ker je bil ta primer  neskladje placevanja davkov   notoricni  problem v sami Evropski Uniji,vsaj v tistih letih  , je tisoce  subjektov iz razlicnih panog  delovanja pristalo  na nakovalu financne policije(Guardia di Finanza) ,oz. ministrstva za finance ,ki je ze po  inerciji zakonodaje  preiskovala vse ,tako v Itaaliji kot tiste , ki so imeli  zaradi svojiega delovanja residence v tujini sirom sveta .  In prav tu so prisli na plan vsi problemi  financnih transakcij  , ki niso bile v   sinhroniji z domaco zakonodajo ,  ali z zakonodajo drzave ,v kateri se je aktivnost (delo) odvijala . To pa pomeni dvojno obdavcitev . 
Night fly
17. 02. 2024 16.11
+9
Moje vprasanje  ........bi vi  ,beli dirkac  za svoje delo rade volje placal davke dvakrat ,dvem drzavam naenkrat ? Naj samo se pripomnim  nekaj stvari .  Kot prvo ,  sedez firme ,za katero je VR opravljal  svoje obveznosti je bil v  Angliji ,  potem se je  jedro preselilo v  blizino Milana   oz . Brescia-e .    Kot drugo ,  dvajsetletnik , V. Rossi   placeval prof . firmo , ki mu je vodila cisto vse financne posle . Tretjic , ce bi se VR zelel in hotel     izogniti placevanju visokih davkov , bi  se preselil v Svico ,ali Monaco  , tako  kot  so to storili stevilni sportniki ,tudi  Jorg Lovrencov -v Lugano , MM  pa v Andoro .  Oba sta bila pod drobnogledom  spanske financne policije zaradi  teh escapad ...... in nihce se ne sekira zaradi tega .   Cetrtic ,,,,,beli dirkac , Svico poznam , Italijo tudi , ker sem v desetletjih obcasno    opravil posle  tam doli , zato imam v tej dezeli  tako  odvetnika kot  financni studio, ki skrbi za to ,da je vsa eksekucija vseh poslov ,ko pride do njih  ,tekoca in predvsem  jasna in cista . Nihc si ne zeli italij . se manj svicarskih  financarjev  doma .  Oba veva , kot tudi drugi na tem forumu ,da je ta primer  dubioznega ne-placevanja davkov  s strani VR samo   "iznajdba" ,oz .kanonfuter   nekaterih ,  ki s tem hranijo svoj mali ego  in skusajo  ponizati  kogarkoli ze .  Nic zato .  Bom pa napisal  nekaj - kdor pozna Svico  ve  kako stvari  potekajo , in tudi zakaj je ta dezela uspesna .  Zato ,ker se ljudje zavedajo  svojih  obveznosti  , ki so  ,ce so  opravljene ,samo bogatijo to dezelo .  Vsekakor pa velja  za cisto vsakega drzavljana  posamezne drzave -  poravnati mora svoje obveznosti , in tako jih je tudi  Rossi . Prav je tako .
Monster_Cat
17. 02. 2024 19.18
-10
Spet prevec alkota?? Sprasujem za tvoje frende bote ...
Monster_Cat
17. 02. 2024 19.47
-9
belidirkac
17. 02. 2024 20.42
+3
Night fly,ni se treba jeziti,z mojim komentarjem nisem hotel nikogar užaliti ali očrniti,še najmanj vas,ki ste tukaj najbolj goreč navijač Rossija. Napisal sem dejstva,ki sem jih snel iz italijanskih,angleških in nemških medijev. Nisem se toliko posvetil podrobnostim kot vi. Na splošno sem opisal takratne dogodke okrog tega, za tiste,ki ne vedo ali nočejo vedeti za kaj sploh gre. Nikoli nisem živel v tujini,ne vem kako deluje katera država. V Švici sem bil na avtosejmu v Ženevi. Italijansko ne znam,pogovorno obvladam nemščino in angleščino. Vem pa da so Italijanke večinoma lepe ženske,kar po moje veste tudi sami.
Pagliaccio 46
17. 02. 2024 21.47
-8
Beli dirkač, ne vem zakaj se opravičujete in zagovarjate zaradi resnice ? Zgodba je znana in objavljena v vseh jezikih, čeprav so vsi prispevki širom sveta v različnih jezik verjetno do konca popačeni razen v italijanščini . Če so vam pa všeč video smešnice, si poglejte še posnetek, kjer Valentino navaja izgovore za to kaznivo dejanje.
Night fly
17. 02. 2024 21.56
+7
beli dirkac ,,,,, uh , nikakor da bi se jezil . Pa tudi moj odgovor ni neposredno namenjen vam , ta naj bi bil samo v vednost seznanitve z vasim mnenjem,orisom te "sporne"zadeve za VR . Samo se nekaj bi dodal . V naklonjenosti do sportnika Rossija vidim nek vzor ,posebno zato ,ker sem se v mladosti tudi sam ukvarjal s sportom ,v katerem je blestel Miro Cerar st. Oba najbrz veva kaj je najsvetejsa stvar enega sportnika , torej kaj mora imeti v glavi najprvo ........ spostovanje tekmecev ,ki postanejo nasprotniki v "ringu" . To pomeni ,da si hkrati napadalec ,ker moras nekoga poraziti , istocasno ,pa s prejsnjo zeljo v tem , gojiti tudi popolno spostovanje do njegove zelje za istim ciljem . In samo tu se vidi velicina nekega sportnika ,osebe . Ta pa ni bog ...in tudi zato Rossija nisem nikoli smatral za boga . Tudi financarji ga niso castili tako ,zato je prav ,da so ga vzeli v roke .............. Lep vecer
Night fly
17. 02. 2024 21.57
+8
O ja ,Talijanke so cudovite , pa tudi Svicarke ,Francozinje ,,,,Slovenke nic ne zaostajajo za vsemi temi ,so samo malce drugacne . Vse pa je v glavi in srcih ,ki ga imajo . Leepota mine , dobro srce ostane..... ;)
Luigi Taveri II.
17. 02. 2024 09.04
-9
Lepo zapisano, beli. Zadeva pa je zaključena , dokler se ne pojavi nekdo iz okolice Lugana , ki potvarja dejstva s tem, da so ga zavedli , da je redno plačeval svoje obveznosti in ostale neumnosti, ki prepričajo tiste, ki ne spoštujejo CAS. Utaja davka, v tem primeru 163 milijonov dolarjev, je le ena od zgodb, ki priča o njegovem karakterju , ki pa je žal enak ne glede na to ali ima rojstni dan ali pa ne.
Luigi Taveri II.
17. 02. 2024 09.06
-9
In ko smo ravno pri rojstnih dnevih....Vse najboljše ambasador motoGP za 31. rojstni dan
Kaktus-x
17. 02. 2024 13.52
+11
Lažnivc ti ga še kar ublaš na Rossija?...menjaj roko in piči dalje.
belidirkac
16. 02. 2024 21.48
+2
Leta 2007 je italijanski davčni urad objavil da Rossija preiskuje zaradi morebitnih neprijavljenih 60 milijonov evrov zaslužka v obdobju 2000-2004,ko je bil rezident Anglije ni pa imel prijavljenega stalnega bivališča,kar je v nasprotju z davčnimi sporazumi med v EU. Viri so povedali, da ga je agencija sumila da je za to obdobje utajil 43,7 milijona evrov dolgovanega dohodninskega davka, davka na poslovanje in plačila DDV in da so se globe in obresti na skupni zahtevani znesek v tem obdobju povzpele na 112 milijonov evrov. Rossijevo prebivališče v Londonu mu je omogočilo, da je izkoristil ugodne davčne pogoje, kot je prijava samo zaslužka, ustvarjenega v Veliki Britaniji, in izogibanje davkom na njegove donosne prodajne in sponzorske pogodbe, navaja davčni urad in da je leta 2002 Rossijev italijanski davčni obrazec prijavil zaslužek v višini 500 evrov. Februarja 2008 je Rossi objavil, da je dosegel poravnavo z italijanskimi davčnimi organi: plačal je 35 milijonov evrov za zaključek davčnega primera. Vincenzo Visco, ki je vodil vladno zatiranje kroničnih ravni davčnih utaj v Italiji, je komentiral: "Sem velik oboževalec Rossija in žal mi je zaradi tega, a zakon je zakon". Ustvarjena je bila edinstvena situacija, v kateri je dovolj, da si na podlagi britanske zakonodaje ustvarite bolj ali manj fiktivno prebivališče v Londonu, da se izognete plačilu davkov v lastni državi," je še dejal. Ni ravno lepo da to pišem na Rossijev praznik, upam da je s tem ta zgodba zaključena.
Monster_Cat
17. 02. 2024 09.04
-10
Luigi Taveri II.
17. 02. 2024 12.59
-8
Za davčno Italije je za deva zaključena , ko so mu morali na grob način dopovedati, da mora plačati davke tako, kot jih mora plačevati mati samohranilka . Verjetno pa ni zaključena za gospo Lauro, partnerja od Heidi in vseh ostalih lastnikov česarkoli, ki imajo kakršnekoli težave sami s sabo, kaj šele z uradnimi in neodvisnimi arbitražnimi zadevami
Kralj peska
17. 02. 2024 21.18
+7
Zopet smo priča napihovanju gravžov podrepniških, poznavalci pa vemo kdo je in kdo bo še vedno kralj peska.
Pagliaccio 46
16. 02. 2024 21.01
-7
Jutri bo napolnil 31 let Marc Marquez. Ime , ob katerem pomislimo na motogp in ko rečemo motogp, pomislimo nanj. Valentino Rossi je spremenil motogp za vedno , Marc Marquez pa ga pooseblja . Nikoli v zgodovini motogp se ni zgodilo, da bi en dirkač postal sinonim nečesa, kot je omenjeni Marc Marquez sinonim za motogp in obratno. Mogoče edino še enkrat , ko so Valentina špansko govoreči narodi poosebljali z angleško popačenko tvet razen seveda Argentincev, ki že tradicionalno sovražijo Špance po navedbah ene poročene osebe s tega področja južne Amerike .
Kralj peska
17. 02. 2024 21.20
+7
Klovn še kar oboleva, mar res ne ve da zaudarja?
Luigi Taveri II.
16. 02. 2024 20.17
-9
Iz Formule 1 pa nimamo nikogar , ki bi vedel ali pa potrdil, kdo je Fernandu Alonsou naročil ali predlagal , da vrne nasmešek Lindi Morselli , ko je kot 27 letna lepotica čustveno in osebno prerasla legendo iz Tavullije in ga 2016 prepustila večni ljubezni iz rodnega kraja in njegovi desni roki .
Kralj peska
17. 02. 2024 21.18
+7
Luigi Taveri II.
16. 02. 2024 19.59
-8
Pri vseh zanimivih anekdodah iz motošporta je posebej zanimiva ta , da je prav F. Alonso sugestiral Marcu Marquezu naj podre rekord proge v Tavulli. To potezo bi večina lahkomiselno pripisala prvemu dirkaču Yamahe Jorgu Lorenzu. Ta je vselej izkoristil vsako najmanjšo priložnost, da je poustvaril pogoje in poteze , ki so iztirile Valentina Rossija , ki pa na mentalno zdravo in bolj zrelo osebo ne bi imela takega odziva in učinka, kot ravno pri tej legendi.
Kralj peska
17. 02. 2024 21.22
+6
Gravž pod švicarsko zastavo še kar oboleva, mar res ne ve da zaudarja?
Pagliaccio 46
16. 02. 2024 19.01
-7
Gospa Laura, to ste lepo povedala. Z MM je vse mogoče. Za Valentina Rossija je ves svet to govoril le, ko je utajil 163 milijonov dolarjev in ko je zbrcal Ano Velazquez
Pagliaccio 46
16. 02. 2024 19.08
-7
Ducati pa je vozen in je vozen že od prvega naslova s Stonerjem. Me pa čudi, da se nihče ni našel , da bi s tem pred 13 leti kdorkoli iz Ducatija seznanil tavullsko čudo, preden je začel Ducatiju zbijati ceno
Kralj peska
17. 02. 2024 21.22
+6
Klovn še kar oboleva, mar res ne ve da zaudarja??
Jezdimir...hehehe
16. 02. 2024 18.02
+10
Rad bi samo spomnil na izredno realno misel enega najbolj uveljavljenih komentatorjev motoGPja. "Kralj peska 23. 01. 2024 19.23 +10 Mnogi se sprašujejo ali se da tudi Ducatija zalučat v pesek 5x na vsak dirkaški vikend, odgovor je jasen, z Marc Marquezom je vse mogoče. Pa ne mi potem razlagat da Ducati ni vozen, ker na neumne izjave ni za pričakovati pametnih odgovorov...samo v razmislek raznim Luigijem in njegovim trem blatnim."
Pagliaccio 46
16. 02. 2024 17.45
-7
Tudi danes se formula 1 ne sprašuje, če bi Senna raje igral panoramca do 45. leta ali pa bi raje izbral dirkanje. Ko to vprašajo dirkača , za katerega samo dirkanje itak predstavlja visoko tveganje in dirkača , ki ponazarja samo bistvo dirkanja, je odgovor, kot ga je podal Senna tak kot je in nikakor ne more biti drugačen in ne more biti tudi za mojstra Jako 93. Če pa si v karavani zaradi zaslužka , prodaj in akviziterstva in nekaj veselja do hitrosti , pa je dirkanje samo vsekakor bolj na dodatnem tiru ali na odstavnem pasu
Jezdimir...hehehe
16. 02. 2024 17.58
+10
Koga briga tvoje obolevanje itak nisi dorasel sceni, stalno samo jokcaš.
Night fly
16. 02. 2024 18.52
+8
tomos laura ............ tudi ce vklopijo se tisti dve sivi celici ,ki ju premorejo ,ne bodo nikoli zadeli bistva v samem odgovoru na nase prispevke . Enostavno nimajo niti argumentov , katere bi lahk polozili na mizo kot svoje Jokerje . In ker nimajo "žmohta" , mecejo vse mogoce odpadke v mlakuzo , ki je ze itak ena sama plundra umazanije ,,lazi in zalitev .
Pagliaccio 46
16. 02. 2024 20.06
-9
Za Senno je bilo le dvoje : Ali si dirkač ali pa nisi. Enako velja tudi za gospo Padovani, omenjeno nekje spodaj, da "Za dirkača motogp , ki si ne želi postati prvak , je bolje da gre voziti za Audi ali BMW"
Luigi Taveri II.
16. 02. 2024 16.52
-10
Nadio Padovani, ta trenutek daleč najsrečnejšo Italijanko na zemeljski obli, je sedma sila ujela pri naročilu torte in pri izbiri 31 svečk za ambasadorja motoGP . Ali bo torta tudi v barvah ekipe Gresinija je vprašanje , ki si ga zastavljajo številni poznavalci in entuzijasti na dveh kolesih. Vsekakor pa bomo to lahko spoznali jutri na največji praznik v karavani motoGP, če bosta prava brata in ne polbrata kot so nekateri drugi poldirkači dovolila, da delita ta srečen in svečan dogodek tudi izven ožjega kroga ekipe Gresini
Luigi Taveri II.
16. 02. 2024 17.05
-7
Ali bo jutri lahko upihnil vseh 31 svečk tako, kot je odpihnil vse v karavani 2013 , še ne moremo vedeti. Vemo le ,da se je gospe Padovani tiha neizrečena želja ob njenem zadnjem rojstnem dnevu uresničila in ravno MM je tisti, ki ji vsak dan nariše nasmeh na obraz .
Jezdimir...hehehe
16. 02. 2024 17.57
+9