MotoGP

Nenasitni Marquez sezono sklenil z rutinirano zmago

Cheste, 17. 11. 2019 06.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Tudi na zadnji dirki sezone Francozu Fabiu Quartararoju najboljši startni položaj ni pomagal do premierne zmage, ki mu jo je po prehitevanju 20 krogov pred koncem rutinsko speljal kdo drug kot serijski svetovni prvak Marc Marquez. Tretji je bil Avstralec Jack Miller, Španec Jorge Lorenzo pa je na svoji zadnji dirki v karieri zasedel 13. mesto in z nekaj točkami pomagal Hondi do ekipnega naslova.

Več videovsebin
  • Zadnji zavoji Jorgeja Lorenza v razredu motoGP in 13. mesto na dirki za VN Valencie
    04:33
    Zadnji zavoji Jorgeja Lorenza v razredu motoGP in 13. mesto na dirki za VN Valencie
  • Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Valencie
    05:51
    Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Valencie
  • Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Valencie
    03:38
    Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Valencie
  • Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Valencie
    15:10
    Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Valencie
  • Vrhunci ogrevanja razreda motoGP pred VN Valencie
    12:06
    Vrhunci ogrevanja razreda motoGP pred VN Valencie
  • Vrhunci ogrevanja razreda moto2 pred VN Valencie
    10:53
    Vrhunci ogrevanja razreda moto2 pred VN Valencie
  • Vrhunci ogrevanja razreda moto3 pred VN Valencie
    09:28
    Vrhunci ogrevanja razreda moto3 pred VN Valencie
  • Vremenske razmere na stezi pred začetkom ogrevanja v Valencii
    01:25
    Vremenske razmere na stezi pred začetkom ogrevanja v Valencii
  • Iz 24UR: Marquez še zadnjič pokoril konkurenco
    02:17
    Iz 24UR: Marquez še zadnjič pokoril konkurenco

V dirko razreda motoGP se je najbolje pognal Avstralec Jack Miller (Pramac Racing), ki je za nekaj ovinkov prevzel vodstvo pred osvajalcem "pole positiona" Fabiem Quartararojem (Petronas Yamaha SRT), a mu je talentirani Francoz hitro vrnil udarec in po tesnem obračunu prvi krog sklenil na vodilnem položaju. Slabo je startal prvak Marc Marquez (Repsol Honda), mimo katerega je švignil Andrea Dovizioso (Ducati), a se je Katalonec hitro prebil nazaj na tretje mesto, do konca drugega kroga pa je opravil tudi z Millerjem in začel loviti Quartararoja. Slabo je v dirko krenil tudi v kvalifikacijah četrti domačin Maverick Vinales (Monster Energy Yamaha).

V razredu motoE je slavil Eric Granado.

Dvajset krogov pred koncem je Marquez v enajstem ovinku presenetil Quartararoja po njegovi notranji strani in ga ob izhodu iz ovinka zaprl do te mere, da je Francoz malce zapeljal s steze. Na prvih treh mestih sprememb dolgo ni bilo, v ozadju pa se je v grdo nesrečo zapletel Francoz Johann Zarco (LCR Honda IDEMITSU). Najprej je v šestem ovinku sicer padel Italijan Danilo Petrucci (Ducati), za njim sta malce naprej v ovinku nato padla Zarco in Iker Lecuona (Red Bull KTM Tech 3), čigar motocikel je podrl Francoza, ki so ga odpeljali na dodatne preglede. Kmalu je v četrtem ovinku spektakularno padel še Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Marquez je do konca dirke (12. zmaga v sezoni!) rutinirano nadzoroval zanesljivo prednost pred Quartararojem, ki se je skupaj z Millerjem na koncu razveselil nove uvrstitve na stopničke. Marquezov moštveni kolega Španec Jorge Lorenzo je slovo od karavane motoGP vzel s 13. mestom in osvojenimi tremi točkami. Prvo peterico sta zaokrožila novi (stari) podprvak kraljevega razreda Dovizioso in Katalonec Alex Rins (SUZUKI ECSTAR), Vinales je bil šesti, sedmi Joan Mir (SUZUKI ECSTAR), osmi Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha), deveti Aleix Espargaro (Aprilia Racing Team Gresini) in deseti Pol Espargaro (Red Bull KTM Factory Racing).

Marquez: Izjemno je bilo zaključiti v tem slogu
"Bil je naporen konec tedna, saj smo poskusili veliko reči. Vsa ekipa je delala zelo, zelo trdo in ja ... Ta konec tedna smo imeli en cilj: da poskusimo dobiti dirko in poskusimo osvojiti ekipni naslov. Vsa ekipa si zasluži ta dosežek, saj so vsi opravili izjemno delo," je v uradni izjavi po prihodu v bokse dejal Marquez.

"Vse od Japonske do Cervere in od Cervere do Japonske. Vsi so opravili izvrstno delo in zelo, zelo sem srečen. Perfektna sezona, ki jo bo težko ponoviti, zdaj pa je čas za uživanje. Ja ... V torek se začne sezona 2020, a izjemno je bilo zaključiti v tem slogu," se je proti uvodnim testiranjem na dirkališču Ricarda Torma v valencijskem Chesteju že ozrl neustavljivi 26-letni Katalonec.

Marquez (na fotografiji) je po slabšem startu hitro postavil stvari na svoje mesto tudi v valencijskem Chesteju.
Marquez (na fotografiji) je po slabšem startu hitro postavil stvari na svoje mesto tudi v valencijskem Chesteju. FOTO: motoGP

Zmaga v moto2 Binderju, dramatično dirko po številnih padcih v razredu moto3 dobil Garcia
V razredu moto2 se je zmage veselil Brad Binder (Red Bull KTM Ajo), ki je dva kroga pred koncem dirke prehitel vse odtlej vodečega Thomasa Lüthija (Dynavolt Intact GP). Južnoafričan je bil sicer tekom dirke ves čas blizu, po njegovi zaslugi pa se KTM od razreda moto2 poslavlja z zmago. Moštvo je namreč že poleti napovedalo, da v prihodnjo sezoni v srednjem razredu ne bo nastopalo. Binder je z zmago obdržal drugo mesto v končnem seštevku, tri točke za velikim zmagovalcem Alexom Marquezom (EG 0,0 Marc VDS). Slednji sicer ob svojem slovesu od moto2 ni imel sreče, po padcu štiri kroge pred koncem je končal na zadnjem mestu. Tretje mesto na dirki je pripadlo Jorgeju Navarru (MB Conveyors Speed Up).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Uvodna dirka razreda moto3 in hkrati zadnja v razredu v aktualni sezoni se ni začela najbolje: po tem, ko je Španec Aron Canet (Sterilgarda Max Racing Team) padel med krogom za ogrevanje, je bila po deset minut kasnejšem startu zaradi številnih nesreč v enajstem ovinku dirka prekinjena z rdečo zastavo. Okoli enega od ponesrečenih dirkačev Italijana Denisa Foggie (SKY Racing Team VR46) se je zbralo veliko število reševalcev oziroma delavcev ob progi, a naj ne bi nihče izgubil zavesti, kot prvemu je sicer zdrsnilo domačemu dirkaču Carlosu Tatayu (Fundacion Andreas Perez 77), njegov motocikel pa je zadel Foggio. Vodstvo dirke je po informacijah, da se nihče ni huje poškodoval, sprejelo odločitev, da se je dirka s 15 krogi ponovno začela s startnimi mesti iz kvalifikacij.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi nadaljevanje je bilo precej kaotično, najbolj pa se je na koncu smejalo šele 16-letnemu domačinu Sergiu Garcii (Estrella Galicia 0,0), ki je v napetem zaključku ugnal vse najbližje zasledovalce za svojo prvo zmago v karieri, čeprav sam za razliko od mnogih vse od konca sploh ni vodil. Najbolj je bil na svoji jubilejni stoti dirki za veliko nagrado gotovo razočaran Italijan Andrea Migno (Mugen Race), ki je brez zmage ostal za vsega pet tisočink sekunde. Tudi Katalonec Xavier Artigas (Leopard Impala Junior Team) je v zaključku dirke lep čas vodil, na koncu pa stopil na najnižjo stopničko. Italijan Lorenzo Dalla Porta (Leopard Racing) je z že potrjenim naslovom v žepu hitro padel, a odpeljal dirko do konca ter tako razmeroma zadovoljen sklenil z nastopi pred selitvijo v moto2 kljub šele 21. mestu in trem krogom zaostanka.

Na ogrevanju najhitrejši Masia, Manzi in Marquez
Dirkače je v Chesteju na obrobju Valencije tudi v nedeljo pričakalo prekrasno vreme, jutranje ogrevanje pa je v razredu moto3 najhitreje začel domačin Jaume Masia (Mugen Race) s časom 1:39,959 sekunde. Špansko prevlado, domači dirkači so zasedli tudi najnižjo stopničko in se razvrstili vse do sedmega mesta, je okrnil zgolj Masiev moštveni kolega Migno (+0,075 sekunde), tretji je bil Canet (+0,156) za "hat-trick" tovarne KTM.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Italijan Stefano Manzi (MV Agusta Temporary Forward) se je po tretjem mestu v kvalifikacijah izkazal še na ogrevanju moto2 in postavil najboljši čas. V nacionalno veliko bolj obarvani najhitrejši deseterici je sicer drugo mesto zasedel še en Španec Jorge Navarro (MB Conveyors Speed Up/+0,070), tretji je bil Nemec Marcel Schrötter (Dynavolt Intact GP/+0,136).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Svetovni prvak razreda motoGP Marquez je spet končal v pesku, a nemudoma vstal in stekel proti najbližjemu skuterju, ki ga je na jutranjem ogrevanju popeljal nazaj v domačo garažo. Nato je Katalonec vnovič ugnal vso konkurenco in s časom 1:31,136 sekunde zasedel prvo mesto pred rojakom Vinalesom (+0,159) in Italijanom Petruccijem (+0,309). Quartararo (+0,395), ki si je v kvalifikacijah priboril najboljši startni položaj, je bil četrti, Morbidelli pa peti (+0,448). Majorčan Lorenzo, ki se je po dirki poslovil od karavane, je bil skromen 19. (+1,480).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
VN Valencie

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

14.46

Najlepša hvala za vašo pozornost,

upamo, da ste uživali v dirkaški sezoni 2019, bodite z nami tudi v naslednji!

14.44

Honda se veseli zmage v skupnem seštevku

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
14.43

Sreča v nesreči

Očitno Zarco nima hujših poškodb, dirkač je že nazaj v boksih.

14.42

Ga sploh lahko kdo zaustavi?

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
14.34

Potrdil nadvlado!

Dirkaški šampion Marc Marquez je zmagovalec dirke za VN Valencie, drugi Fabio Quartararo, tretji Jack Miller.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iga_biba
17. 11. 2019 21.10
+11
a joj joj joj , Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha), bivši 9x zimzeleni veteran, komaj osmi pa še to, šele po odstopu treh dirkačev. Niti za prvo deseterico mu več ne znese, ta njegova nekonkurenčna Yamaha.
resnicaosvobaja
17. 11. 2019 21.06
+10
Nekateri dirkači se izogibajo Honde iz istega razloga, kot se nekateri smukači Kitzbühla...
9474
17. 11. 2019 20.32
+14
Ouje... Triple crown! Bravo mm93, bravo honda (mm93)!!!!
Uporabnik458403
17. 11. 2019 19.49
-4
Formula 1 je postala zanimivejsa..... Ce si kdo danes ni ugledal dirko veliko nagrade Brazilije mu je lahko zal
DEEP
17. 11. 2019 20.10
+11
Res je!!Ampak te komentatorji prenosa-za zbruhat!!!
resnicaosvobaja
17. 11. 2019 19.39
+23
Rossi edini v olimpijskem duhu...važno je sodelovati...
kajcenebinikolipoizkusil
17. 11. 2019 20.16
+5
AyrtonS
18. 11. 2019 10.17
+4
ja res je, čim dlje, dlje si bo bruko delal...
lumpimonster
17. 11. 2019 19.39
-28
Adijooo lorenzoooo hahahahahah konco bo fnt ishlapel za vedno hahahah hitr minuse :D
lumpimonster
17. 11. 2019 19.40
-23
Lorenzo se je nazadnje veselil pred leti ko je rossija zbil pa mu ukadu naslov :D
ChelseaFC :)
17. 11. 2019 19.33
+20
Čas za menjavo obrazov. Lorenzo je pameten in sam ugotovil, Rosi bi mogel slediti. Marquez je premočan za stare mačke, novi mladi dirkači morajo na tovarniške motorje
lumpimonster
17. 11. 2019 19.47
-8
lumpimonster
17. 11. 2019 19.48
-9
lumpimonster
17. 11. 2019 19.49
-11
Se vid da si prej za nj3ga navijal zdj pa za markeza aa si lahko ponosn da koncno tvoj favorit zmaguje hahahah
lumpimonster
17. 11. 2019 19.49
-10
Lucky
17. 11. 2019 19.33
+27
Neverjetno srečo imamo na tem portalu, da si stručkoti tipa svetice vzamejo čas in nam razložijo vse te komplicirane zadeve. Modelu je že po dobrih 3 dneh jasno, da noben noče na Hondo. Nimaš kaj, tip se spozna na vse. Največji strokovnjak je za gume, to pozna v nulo. Še dobro, da ne komentira nogomet, ker tam sigurno delajo žogo po Messijevem okusu.
sloeki70
17. 11. 2019 20.00
+10
Lucky se strinjam s tabo,............ Alex gre k Hondi naslednje leto ;)
kajcenebinikolipoizkusil
17. 11. 2019 20.21
+0
Vecji strokovnjak je ko ti, razume načrt dorne!!!
resnicaosvobaja
17. 11. 2019 19.21
+13
Inženirji Yamahe morajo naslednjo sezono pridobiti 24 sekund
march76
17. 11. 2019 19.47
+24
Inženirjem Yamahe ni potrebno narediti popolnoma nič. Samo voznike zamenjat pa bo.
resnicaosvobaja
17. 11. 2019 19.15
+21
To je tako kot bi na ekipni tekmi smučarskih skokov skakal le Marquez in bi zmagal
Fatanamoru
17. 11. 2019 19.15
+18
velik uspeh dirkaškega doktorja VR46 saj je zasedel zanj super ugodno 8.mesto..žal naš penzionist za kaj več ni več sposoben.
kajcenebinikolipoizkusil
17. 11. 2019 20.23
+5
Roko66
17. 11. 2019 19.13
-11
MM v ovinku nagib 50° 6 km več kot QUA v istem ovinku z istim nagibom pove vse...Honda s tako elektroniko je daleč premočna za vse...ostalo pa doda MM in to je zmagovalna in za nas dolgočasna kombinacija..Škoda da nikoli ne bomo videli pri Hondi enakovredno servisiranje tudi drugega dirkača,pa kdorkoli bo to....BTW a gledate F1?..Jst sm pogrizel že vse nohte in spulil že večino las...😂😂😂
kajcenebinikolipoizkusil
17. 11. 2019 19.36
+5
Roko, točno, pa se če si videl, yamaha po ravnini 313km, Honda 324km...
moto-gp
17. 11. 2019 19.10
+5
No, ker nekateri tukaj menite,da ni interesa s strani dirkačev za sedež Lorenza. Žarko se je že oglasil in ob namigovanju, da bodo vzeli Alexa, želi razočaran. Pravi, da bo šel v moto 2.
Julij Cezar
17. 11. 2019 19.34
+3
Nekje sem zasledil danes, da bi naj Zarco dobil Lorenzov sedež pri hondi za sezono 2020. Bomo videli kako so se odločili, Lp.
moto-gp
17. 11. 2019 19.45
+4
Naj bi? Sem precitala njegov komentar. Pravi, da je prišel dirkat in zmagovati in ne lepe punce gledati in le soldke pospraviti. Zato pravi, da bi najraje šel v moto 2, kjer ima več možnosti za naslov... No, tudi mediji tipajo v prazno, dokler ni pogodba podpisana.
Uporabnik458403
17. 11. 2019 19.53
+0
Zarco sploh nima pogodbe. Po logiki bi moral narediti vse, da pride na tovarnisko hondo pa se izogiba, celo bi rajsi sel v moto2....... To pove vse
janezdollar
17. 11. 2019 18.59
-11
Upam, da bodo drugo leto yamaha in ducati bolj približata Hondi...
resnicaosvobaja
17. 11. 2019 19.19
+8
To so tudi tvoje zadnjih 10 let za Rončija in Roziko...ne da sta boljša, le da se približata...
resnicaosvobaja
17. 11. 2019 19.22
+7
moto-gp
17. 11. 2019 19.30
+13
Janezdol...kako skromen komentar danes😀😀😀
Lucky
17. 11. 2019 19.38
+5
Dečko še vedno ima upanje. Slejkoprej bo tudi njemu posijalo sonce. Navijati za Milan, Rossija, Real v teh časih je smrtna kombinacija.
kajcenebinikolipoizkusil
17. 11. 2019 20.40
-2
Luky, kaj navija se za najboljšega? Nisem vedel, jaz navijam za najbolj priljubljenega, pa sem z njim v dobrem in slabem do konca, sploh ne verjamem da kdo menjuje dirkače, pa navija en čas za enega pa pol za drugega, pri tebi pa sem videl da si ptica se lika..
Profesormarck
17. 11. 2019 18.10
+24
Ej ga,sezona se je končala,mi,eni,poznavalci smo itaq vedli,da bo Profesor Marc Marquz zmagovalec...sam nisem pa vedu,da bo zbral vse naslove,tudi konstruktorskega.Kapo dol,res si profi.Sedaj me sam zanimajo rošade,keri pride na mesto jürgena,bo to zarkov ali alex,ali keri tretji? Še podelitev treba pogledat,da kje neuš pozabil cmirko !..še he,he,he..pa me več ni.Spanje bomo imeli do februarja,ko bojo zopet zahrumeli motorji. Viva !
Profesormarck
17. 11. 2019 18.11
+8
..aja,baje se tud calu maje stolček,če je to res,bo dost rošad !
[Ace]
17. 11. 2019 18.04
+27
Glede na to za kakšnega dirkača gre, bi lahko Lorenza dosti bolj izpostavili v zadnjem krogu oz. v krogu, ko se vračajo v bokse. Daleč od tega, da bi navijal za njega, ampak glede same kvalitete ni dvoma, da je vrhunski drikač in da je z njim motogp veliko izgubil. Lahko se samo vprašamo kaj bi bilo, če bi ostal na ducatiju.
edinho70
17. 11. 2019 17.39
+51
Danes je žalostni dan za navijače Lor...Nastala bo praznina ....Hvala za vse in srečno Jorge👏
Peter Križnar
17. 11. 2019 17.18
+5
Prosim vas kakšen neokusen naslov.
Panamera4E
17. 11. 2019 17.18
+39
Danes sem se menil z enim motoristom, ki ima par stotaužent kilometrov za sabo. Seveda sva oba istega mnenja, da je Marquez trenutno nedosegljiv in da Rossi v svoji starosti opravlja odlično delo. Sva pa si tudi bila enotna, da tisti, ki pravijo, da MM ni bogvekaj dirkač, nimajo blage veze o motorjih, še manj pa o vožnji z njimi. Dober dan, Jezdimir/Muha/Šatla/Najvsi.
Uporabnik458403
17. 11. 2019 18.31
-20
Panamera....... Vsi ki vozijo v motogp so dobri dirkaci. Vsi bi lahko bili prvaki vendar na koncu odloca denar.... V vseh sportih se dela zveznike in ti prinasajo denar in gledalce........ Ce bi petrucci imel zvezdniski kapital bi sprejeli pravila, katera bi mu omogocila naslov. Vsi vemo, da je najtezji in brez tezav bi za njega lahko delal gume drugi pa bi imeli tezave, da jih nebi mogli segreti. Npr pedrosa je bil taksen in zato ni mogel nikoli postati prvak, ker mu je premalo dirk ustrezalo
moto-gp
17. 11. 2019 18.35
+10
Svetice... pišete,zato, da nekaj pišete? Precitajte za sabo. Amen.
Uporabnik458403
17. 11. 2019 18.50
-5
Moto-gp......kaj ne razumes........ A zate je motogp to kar vidis na tv...... Poslusaj samo dirkace in povej, ce kateri pove posteno pred kamero ali dajejo diplomatske odgovore in zakaj......?
moto-gp
17. 11. 2019 19.02
+6
V tujih medijih se nisem zasledila vašega prepričanja...tako da...
Uporabnik458403
17. 11. 2019 19.56
-5
Motogp........a si ti predstavljas kaksno pogodbo ima a kanal, da prenasa dirke........ Prakticno imajo vse napisano kaj lahko govorita, da ne omenjam kaksna dodatna dovoljenja morajo dobitib ce bi radi kaj delali po svojih zeljah
9474
17. 11. 2019 20.15
+7
AS1983
17. 11. 2019 17.11
+5
Velemojster marquez sanjska sezona, sam drugo sezono bo tudi zmagal quartararo, lorenzo za zakljucek do tock