MotoGP

Marquez 'ukradel' zmago Quartararoju v zadnjem krogu

Misano Adriatico, 15. 09. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
J.K./M.J./T.Š.
Komentarji
210

Glede na kvalifikacije se je obetala zanimiva dirka za VN San Marina. V razredu motoGP se je s prvega mesta pognal Maverick Vinales, ki se je prebil na stopničke, a le do tretjega mesta. Boj za zmago je potekal med Marcom Marquezom in Fabiom Quartararojem in Španec se je v zadnjem krogu prebil v vodstvo in zmagal.

Več videovsebin
  • Vrhunci dirke razreda motoGP za VN San Marina
    06:13
    Vrhunci dirke razreda motoGP za VN San Marina
  • Vrhunci dirke razreda moto2 za VN San Marina
    06:20
    Vrhunci dirke razreda moto2 za VN San Marina
  • Vrhunci dirke razreda moto3 za VN San Marina
    03:07
    Vrhunci dirke razreda moto3 za VN San Marina

Mavericku Vinalesu sta se v kvalifikacijah na dirkališču v Misanu Adriaticu najbolj približala njegov katalonski rojak Pol Espargaro (Red Bull KTM Factory Racing) in Francoz Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT). Kvalifikacije je zaznamoval tudi manjši incident v zadnjem krogu med zvezdnikoma Valentinom Rossijem (Monster Energy Yamaha) in Marcom Marquezom, ki sta se po nekaj prehitevanjih tudi dotaknila, sicer ostala na motorjih, a sta si že na stezi izmenjala geste, vse skupaj pa bo verjetno dobilo še nadaljevanje v poslabšanju odnosov med obema. Kvalifikacij sicer nista končala prav na vrhu, Marquez je bil peti, Rossi pa na domači dirki šele sedmi. Iz druge vrste ob vodilnem v SP Marquezu sta začela še domačina Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT) ter Andrea Dovizioso (Ducati), iz tretje pa ob Rossiju še Francoz Johann Zarco (Red Bull KTM Factory Racing) in Španec Alex Rins (SUZUKI ECSTAR).

Na ogrevanju pred dirko je bil najhitrejši Marquez (1:33.409), za njim pa Vinales in Dovizioso. Sledili so Quartararo, Takaki Nakagami, Morbidelli, Espargaro, Rins, Mir in na koncu deseterice Rossi. Težave je imel Johann Zarco, ki je padel in nato odšepal s steze. Lansko dirko je dobil Andrea Dovizioso, letos ni bil v boju za stopničke.

Vinales je prevzel vodstvo po startu, a sta se mimo njega hitro prebila Quartararo in Marquez in narekovala ritem dirke od začetka do konca. Vinales tudi ni bil ogrožen na tretjem mestu, zanimivo je bilo tudi v boju za četrto mesto med Rossijem in Morbidellijem. Quartararo je bil v vodstvu večji del dirke, Marquez pa mu je vseskozi tesno sledil. Odločitev o zmagovalcu pa je padla v zadnjem krogu. Španec je prehitel Francoza, a le za kratko, v naslednjem poizkusu je ostal spredaj in zmagal, sedmič v sezoni. Quartararo je bil drugi (+0.903), čeprav je bil na dobri poti do svoje prve zmage v razredu motoGP. Tretji je bil Vinales (+1.636), četrti Rossi pa že s precejšnjim zaostankom (+12.660), peti Morbidelli, šesti Dovizioso. Marquez je zbral že 275 točk, drugi na lestvici ostaja Dovizioso (182 točk).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Fernandez zmagal dirko razreda moto2
Fabio Di Giannantonio je španskega tekmeca Alexa Marqueza v sobotnih kvalifikacijah pustil za seboj in je dirko začel z najboljšega startnega položaja. Marquez je vodilni dirkač razreda v boju za naslov svetovnega prvaka. Omenjenima voznikoma se je v prvi vrsti pridružil še Augusto Fernandez. Dirkače je čakalo 25 krogov. Di Gianntonio je prevzel vodstvo na začetku in tudi po polovici dirke je bil v vodstvu, zelo zanimiv je bil boj za drugo mesto med Marquezom in Fernandezom. Marquez je nato zaostal za Fernandezom, ki je vedno bolj pretil vodilnemu dirkaču, vozil je tik za njim.

Fernandez je prešel v vodstvo na začetku zadnjega kroga, a le za nekaj sekund, Di Giannantonio se je prebil naprej, a je Španec še enkrat poizkusil tik pred ciljem in malce na silo šel mimo, uspelo mu je zadržati prednost in je zmagal pred Italijanom (+0.186), tretji je bil Marquez (+1.283), ki je osvojil pomembnih 16 točk. Ta manever prehitevanja Fernandeza je bil tudi pod drobnogledom vodstva dirke. Tudi v moto2 ni šlo brez padcev, dirko so predčasno končali Bezzecchi, Gardner, Bulega in Nagašima.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Suzukiju zmaga v razredu moto3, dirko zaznamovali številni padci
"Pole position" si je za dirko zagotovil Tacuki Suzuki (SIC58 Squadra Corse) s časom 1:42.844, drugi je bil Aron Canet (+0.121), tretji pa Tony Arbolino (+0.127). Iz druge vrste so startali Jaume Masia, Celestino Vietti in Nicolo Antonelli. Vodilni dirkač v razredu Lorenzo Dalla Porta je padel in je zasedel šele sedmo mesto. Brez nastopa na dirki je zaradi poškodbe ostal Romano Fenati.

Dirkače je čakalo 23 krogov in znova je sledila kopica padcev, že v prvem krogu je na tleh končal Sasaki, nato so sledili Lopez, Arenas, Vietti in Antonellli, pa Sasaki, Jurčenko, Toba, Garcia, Binder, Migno, Kawakami, Masaki ... Tudi Aron Canet je zavil v bokse in se kasneje vrnil, čeprav je ostal z velikim zaostankom in brez možnosti za dobro uvrstitev, a je na koncu vseeno končal dirko s povratkom v bokse. Španec je sicer drugi v razvrstitvi točkovanja za naslov svetovnega prvaka. Dirke ni končalo kar 14 dirkačev, slaba polovica.

V ospredju pa je bil boj za zmago med Suzukijem in Arbolinom, Masia je bil na tretjem mestu, Dalla Porta pa na četrtem, takšen je bil vrstni red na polovici dirke. Masia se je prebil v vodstvo šest krogov pred koncem dirke, a se je do konca dirke vrstni red še precej spreminjal. V zadnjem krogu je bil na čelu Suzuki, nato pa je sledil še padec Migna in Ogure, ki sta se borila za stopničke. Na koncu je bil Suzuki najmočnejši in zmagal pred McPheejem in Arbolinom, to je bila za Japonca prva zmaga v karieri. Četrti je bil Dalla Porta, peti Masia. Dalla Porta je zadržal skupno vodstvo v boju za naslov svetovnega prvaka.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ferrari zmagal na obeh dirkah razreda motoE
V Misanu sta bili na sporedu kar dve zaporedni dirki razreda motoE. Sobotno dirko je zaznamovalo veliko število padcev, zmagal pa je Matteo Ferrari. Na zmagovalnem odru sta se 22-letnemu Italijanu pridružila Xavier Simeon in Hector Garzo, ki se je moral zadovoljiti s tretjim mestom. Na nedeljski dirki ni šlo po načrtih Simeonu, ki je padel že v prvem krogu, brez nastopa pa je zaradi poškodbe ostal Niki Tuuli.

Dirkače je čakalo le sedem krogov, Ferrari pa je prevzel vodstvo na začetku. Nato je tri kroge pred koncem padel tudi Alex de Angelis, ki je ostal brez uvrstitve na sobotni dirki, malce kasneje je dirko zaključil tudi Sete Gibernau. Italijan Ferrari je bil najhitrejši, v dveh dneh je dosegel dve zmagi, drugi je bil tokrat Garzo, tretji Mattia Casadei. Edina ženska predstavnica v konkurenci Maria Herrera je zasedla peto mesto. Do konca prvenstva v tem razredu sta še dve dirki.

VN San Marina

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

14.49

Naslednja dirka VN Aragonije 22. septembra

Hvala za pozornost, naslednji konec tedna je na sporedu dirka za VN Aragonije.

14.47

Marquez je še povečal skupno vodstvo

Aktualni svetovni prvak Marquez je vknjižil 25 točk in še povečal vodstvo v skupnem seštevku za naslov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
14.43

Španska zmaga v Misanu

Quartararo je vodil večji del dirke, Marquez mu je dihal za "vrat" in ga nato prehitel v zadnjem krogu in zabeležil novo zmago. Tretji je bil Vinales, četrti Rossi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
14.42

Marquez v zadnjem krogu do zmage

Marquez je slavil zmago, praktično jo je "ukradel" Quartararoju v zadnjem krogu zanimive dirke.

14.40

Zadnji krog

Zanimiv razplet dirke za VN San Marina, Marquez je ob vstopu v zadnji krog prehitel Francoza, a mu je ta vrnil s prehitevanjem malce kasneje, a nato je Španec znova prevzel vodstvo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (210)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resnicaosvobaja
16. 09. 2019 13.15
+14
Načeloma bi bil za to, da MM presedla na Rossijevo Yamaho in Rossi na Marquezovo Hondo, ampak v nobenem primeru si ne želim , da bi se Rossi kakorkoli poškodoval ...
iga_biba
16. 09. 2019 16.21
+2
kako, s čim bi se zimzeleni poškodoval? saj ne more ročice za gas zategnit do konca? edino njegova Yamaha je nekonkurenčna, kar pomeni da je vseeno kateri motor vozi, bo motor nekonkurenčen. Motor.! Večni, legendarni, zimzeleni VR, bivši devetkratni, živa legenda, idol, doktor, 40 letni zmagovalec showov, prekaljeni lisjak in še kaj, pa ja zna vozit. Vozit, dirkat je pozabil, tekmovalnega duha mu manjka, zdaj še samo pričakuje čudež.
resnicaosvobaja
16. 09. 2019 18.01
+1
Saj tudi pri MM pričakujemo čudež , a je spet zmagal...
profesor m
16. 09. 2019 12.33
+12
kapo dol vsem zlasti pa mm in qtrr.... vsi ostali komentarji polni navlake in mrznje pa so za v smetisce...sport je lahko vec kot to
RV6
16. 09. 2019 10.21
+18
Boštjan je tokrat lepo povedal. Na Yamahinih stezah je MM zraven, na Ducatijevih stezah je MM zraven ali celo zmaga. Marquez dela razliko. To je dejstvo.
JackSparrowwvv
16. 09. 2019 07.52
+15
Zanimivo bi bilo, da Mark menja Hondo s Petronas Yamaho. Mark bi zmagal, Quartararo pa bi se še danes zjutraj polomljen pobiral v kakem ovinku. Da ne govorim o ostalih. Dejstvo.
moto-gp
16. 09. 2019 11.54
+7
maxspeed
16. 09. 2019 07.15
+11
Vsi znajo peljat yamaho, samo...😏
nightifly
15. 09. 2019 21.20
-36
Montenegro 15.09.2019, 18:28:39 +7 Dejte(93)mu kakršenkoli motor on zmaga...Rossi pa pa///////////// crnogore ,,,,,,papa , kar zaprite racunalo in pojdite spati , tale 93 ima samo eno sreco -Honda , vse ostalo so Sanje . Vase in njegove . Do takrat pa -premislite kaj napisete . Ni vse zlato kar je rjavkaste barve . Lahko je tudi kravjek . Pisite vasemu 93 naj si prvo upa reci ocetu in Hondi ,da bi si zelel zamenjati sajtrgo . Potem se pa pojavite tu in napisite odgovor . Za menjavo moras imeti jajca . Kljub temu ,da mi Jorg ni najbolj pri srcu moram priznati ,da je seveda sampion in clovek z jajci ,ki si je upaj narediti usodne korake . Zato ga od takrat upostevam . Vas 93 je in bo tako ostal edini ,ki se oklepa ziher-jajca , ki je jasno najboljse trenutno jajce v tej karavani .
Lucky
15. 09. 2019 21.31
+20
Nekdo tu pa podtika gnila jajca. Seveda, bližje bo 115 zmagam, bolj se bo stopnjeval medijski pritisk. Seveda, ti si bolj strokovno podkovan. Govorilo se je, da JL ni imel kakšne velike izbire in je moral 2x menjat moštvo.
profesor m
16. 09. 2019 12.28
+11
nigfly s svojim nespostljivim govorjenjem pac ne mores uzivati simpatije.....ce ze kaj ves ni vseeno kako to poves....in vse prepogosto poves na nacin ki pove da je pomanjkanje spostovanja do vsega kar ne slisi na cifro 46 hud problem
Lucky
15. 09. 2019 21.15
+14
Pred 3 tedni je muha, ki naj ne bi bil muha, pel hvalospeve Rinsu. A danes pa ni več dober? OK, očitno so se sprijaznili, da 9 naslovov je dosegljivih. Ostalo je upanje, da 115 zmag pa ne. In zato vsak dirkaški vikend navijajo za drugega. Ampak tudi tu prstov počasi zmanjkuje. Ko se je Rossi približal Agostiniju, se je ta spomnu, da mu ene zmage niso šteli. Bomo videli, koliko jih Rossiju niso. Kariero podaljšuje, ampak vsaka nedelja je bolj moreča. Razen če si zaljubljen v 50 odtenkov rumene. Tako imamo vsako nedeljo vsi nekaj od dirkaškega vikenda.
iga_biba
15. 09. 2019 21.09
+8
Bravo Quartararo. Tako se dirka. Če bi imel Yamaho od bivšega 9X bi zmagal! Veteran pa ne ve kaj bi počel z motorjem . Na progi, ki jo dnevno prevaža že 35 let in jo pozna v nulo, četrti. No lahko ga pohvalimo, da je uspel priti na četrto mesto po svoji zaslugi po zaslugi poznavanja proge. Juhuhu četrti, bivši 9x. Je barvo zgornjega dela kombinezona spremenil v črno zaradi žalostnih uspehov v zadnjih desetih letih?
Profesormarck
15. 09. 2019 19.54
+17
Ej ga,bravo Profesor Marc,sladka zmaga,ni kaj. Kva gre yamaha,celo lanskoletna kanta,za katero so eni govorili,da ne gre in ne gre.Mali mlečnozobi fabio dela čudeže.Eni pa ne vejo in ne vejo.....Keri vodi,keri že !..še he,he,he,he bi skor pozabil.
JohnnyMueller
15. 09. 2019 20.42
+14
Rozek pa s tremi najnovejšimi dodatki komaj tretja yamaha.. škoda da ni mel štirih dodatkov, bi bil pol četrta.. hahahaha
Otancici
15. 09. 2019 18.28
+22
Sem malo preletel komentarje na Gazzetti dello sport in ostal se kako pozitivno presenecen. Skoda, da tukaj vecina rumenih navijacen ne more tega prebrati, oziroma ne razume a ti muha pa lahko...no kaj pravis, bos kaj pokomentiral...?
Božji hram
15. 09. 2019 18.28
+13
Dejte(93)mu kakršenkoli motor on zmaga...Rossi pa pa
jarti?
15. 09. 2019 18.31
-21
ja, to bomo pa še videli. sam drugače pravi. z hondo je tudi Rossi zmagoval.
BenBostrom
15. 09. 2019 18.38
+16
Z Burgessom je zmagoval,...,z gumami čez noč...in seveda s skeči in gofljanjem(govorenjem),brez konkurence.......da ne bo pomote,vsekakor zasluženo saj ni motor na daljinca(kot nekateri govorijo da je Marcov)
SlukiSuzuki
15. 09. 2019 18.06
+39
Suzuki spet razocaral....ko enkrat mislis da je Rins res profi in konstanten dirkac, se zgodi glih obratno. Upam, da se odkupi naslednjo dirko in bo vsaj top5.. :/ Cestitke Fabiotu, ki dokazuje da bo pocasi nekaj z njega, le tovarniski motocikel se rabi. Cestitke pa tudi Rossiju. Za svoja leta se ima sapo in se pelje kar zadovoljivo proti drugim mladcem. Marc....itak nobeno presenecenje, mojster dirk.
borisss
15. 09. 2019 18.05
+1
boris senica
15. 09. 2019 17.33
+30
Hondo s takimi nastavitmami kot jih ima Mark je sposoben voziti samo on pri vožnji na polno. Ostali bi bili več na tleh kot na motorju. Tudi rumenček se je izkazal na ducatiju z blamažo.
resnicaosvobaja
15. 09. 2019 17.30
+31
Nightfly z vsem leporečjem , ki si ga nanizal v svojih komentarjih, bi lahko skrajšal na : Čestitke Marquezu !"
resnicaosvobaja
15. 09. 2019 17.27
+15
Eden je vozil na limitu, drugi pa je vodil do zadnjega kroga
nightifly
15. 09. 2019 17.26
-46
saxon1 15.09.2019, 16:51:26 -6 drugo leto bo zanimljivo.... ko bodo vsi po vrsti šolali 93 ....zato se je danes tako veselil zmage ...zaveda se da bo vsakič težje zmagati..///////////////Se strinjam z vaami . Takoj ko bo nova generacija dirkacev ,ki letos kaze velike talente dobila pod seboj zelo konkurencne dirkalnike bo sele zanimivo . Recimo vsaj4-6 mladih dirkacev bi lahko krojilo prvenstvo 2020 z zmagami in solidnimi mesti ,oz.kar je se najbolj vazno - zanesljivostjo .Upajmo,da bodo mostva naredila preskok in vsaj malo ublazila tehnol. prepotenco Honde .
BenBostrom
15. 09. 2019 17.29
+20
To bo možno ko bo nekdo v penziji do takrat pa ne
poper00
15. 09. 2019 18.07
+6
Imaš prav ,ko bodo najboljši vozili najboljše motorje bo stvar napeta.Zdaj ko slabi vozijo najboljše motorje pa je MM prvak z 100 pikami naskoka in vozi z levo roko.
Melaj
15. 09. 2019 18.35
+29
nightifly - - - mlajši konkurenti imajo še kako konkurenčne dirkalnike. Yamaha ima 3 dirkalnike, ki so zelo zreli za naslov prvaka. Ducati ima to že več sezon. Omenjeni pa nimajo dirkača, ki bi bil blizu Marquezu. Če ni Marqueza, so lahko prvaki mnogi. In kar prvak kaže, ni niti malo podobno padcu forme, ravno nasprotno, ta se bo stopnjevala. Je pa res, da mu vam podobno napovedujejo že nekaj sezon zaton. Jaz pa mu pametno pripišem predčasno 8 naslov prvaka in upam si staviti na še vsaj 4 naslove naprej. Marc je dirkač, ki je sedel na dirkalnik in začel zmagovat. Prilagajanje se je odvijalo čez noč. In to poteka neprestano. Lepše bi bilo, če bi se vi in vam podobni vzdržali butastih komentarjev, ki jih bruhate vse od 2015. Tako hudo je z vami, da pozabljate dihat.
smajser1
15. 09. 2019 20.17
+11
Kreuzfahrer
15. 09. 2019 21.18
+1
frigulefragule
15. 09. 2019 17.24
+25
Dej ne seri dirka je zanimiva predsem zaradi prehitevanj in ne zarad rosija ki se vozi zadaj haha
JackSparrowwvv
15. 09. 2019 17.23
+32
Dan se je prevesil k večeru in (hudobne) strasti rumenih so se umirile. Nekaj zaradi soočenja z realnosti, nekaterim pa je tudi moderator pomagal do zasluženih počitnic v (Ban)ovcih. In prav je tako, poraz je treba sprejeti častno in čestitati zmagovalcu. Če bi se tega držal Rossi daljnega 2013, bi mogoče imel 10. naslov v žepu, bil spoštovan od vseh navijačev in njegovi navijači ne bi Italiji delali sramote po vsem svetu. Ampak kaj, ko je tista zloba in faušija v njemu zmagala....
.jezdimir
15. 09. 2019 17.28
-26
Korl dej odkrito priznaj kolk nickov imaš v Banovcih...hehehe
poper00
15. 09. 2019 19.11
+9
To je edina resnica vse ostalo so laži kot jih je začel trositi Rosi ko se je začel zavedati,da so prišli boljši dirkači.
nightifly
15. 09. 2019 17.19
-57
opGunn 15.09.2019, 16:24:21 +10 Izjemna dirka in veselje vseh pravih navijačev motoGP športa. /////////////Gun ,,,,, prvo se je treba vprasati o kaksni dirki govorite -izjemni ? Po cem je bila izjemna , po tem ,da se je Honda igrala s Quartararojem kot se je le hotela , kar se je tudi videlo v zivo . Danes je voznik Honde s stevilko 93 samo preklemano pazil in nastudiral Fabia pred seboj .In drzal ga je pred seboj ravno zaradi bojazni ,da se bi v spremenjenem vrstnem redu zapletel v mnogokratno prehitevanje ,ce mu ne bi uspelo pobegniti . Siguren sem ,da si je po enem poskusu pustil Fabia za konec , iz golega zadovoljstva po debaklu z Rinsem . Da je Honda na long-runu se vedno v primatu ni treba na dolgo in siroko rzalagati .Dejstva , rezultati in telemet. kazejo svoje podatke , ostalo pa naredi dirkac ,ki gre po navadi mimo s takim agregatom ,drugace pa malo iztisne . No , na koncu koncev so vsi ostali celi za naslednjo dirko . Upam,da se ne najdejo spet ´´maetri´´ ki bodo ponavljali mantro o najboljsem bolidu Yamahi . Zal ji poide sapa , k sreci pa z njo lepo ravna Dohtar in jo po navadi varno pripelje domov v stalco . Ce ne gre ,ne gre . Za konec bom spet ponovil svojo misel - MM ,pokazi kaj znas in menjaj motor .
BenBostrom
15. 09. 2019 17.25
+26
JackSparrowwvv
16. 09. 2019 21.58
+1
Le kaj bi Muha mel za povedati, ko bi Rossi, Vinales, Dovi ali Rins vozili na Repsolki Lorenzove čase.......