MotoGP

Marquez brez konkurence na domači dirki

Montmelo, 16. 06. 2019 06.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.J./N.A./J.K./STA
Komentarji
245

Španec Marc Marquez (Honda) je zmagovalec dirke elitnega razreda motoGP v Barceloni. Na sedmi postaji sezone je dosegel četrto zmago in se še utrdil v vodstvu SP. Drugo in tretje mesto sta osvojila Francoz Fabio Quaratararo (Yamaha STR) in Italijan Danilo Petrucci (Ducati). Dirko v moto3 je dobil Španec Marcos Ramirez, v moto2 pa njegov rojak Alex Marquez.

Več videovsebin
  • Fabio Quartararo odpeljal najhitrejši krog na jutranjem ogrevanju
    00:49
    Fabio Quartararo odpeljal najhitrejši krog na jutranjem ogrevanju
  • Spektakularen padec v najšibkejšem razredu
    00:26
    Spektakularen padec v najšibkejšem razredu
  • Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Katalonije
    02:06
    Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Katalonije
  • Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Katalonije
    01:51
    Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Katalonije
  • Jorge Lorenzo v središču pozornosti z nespametnim manevrom
    00:19
    Jorge Lorenzo v središču pozornosti z nespametnim manevrom
  • Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Katalonije
    05:27
    Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Katalonije
  • Iz 24UR: Nova zmaga Marca Marqueza v senci množičnega padca s podpisom Jorgeja Lorenza
    02:34
    Iz 24UR: Nova zmaga Marca Marqueza v senci množičnega padca s podpisom Jorgeja Lorenza

Najhitrejši na sobotnih kvalifikacijah in tudi na nedeljskem jutranjem ogrevanju vroči Francoz Fabio Quartararo je že v uvodne delu dirke kraljevega razreda izgubil vse, kar si je v preteklih dneh privozil z odločnimi predstavami. Toda Francoz ni bil v središču pozornosti na začetku dirke. Vso slavo je pobral Jorge Lorenzo, ki je zelo dobro odprl dirko, bil med vodilnimi nato pa je, vsaj zdi se tako, povzročil padec številnih v ospredju.

Maverick Vinales, Andrea Dovizioso in tudi Valentino Rossi, ki se je odpeljal naprej do garaže, so po nespametnem manevru Lorenza hitro končali z dirko, vodilni v skupnem seštevku Marc Marquez pa se je izmazal in tudi že prevzel vodstvo pred Danilom Petruccijem in Quartararojem. 

Dirko je zaznamovala poteza Jorgeja Lorenza, ki je v enem zamahu izločil sebe in še tri tekmece. S tem je največjo uslugo naredil moštvenemu sotekmovalcu Marquezu, ki je bil takrat že v vodstvu, po skupinskem padcu za sabo pa je imel prosto pot do zmage.

Najbolj boleč je bil odstop prav za Doviziosa, saj se je zavedal, da mu bo Marquez v SP precej ušel. Vse bolj hiter je bil tudi Suzukijev Alex Rins, ki je odpeljal nekaj hitrih krogov in s Petruccijem sta bila bitko za drugo mesto, medtem ko je bil vodilni Marquez vse bolj osamljen. Po skupinskem padcu za sabo pa je imel precej prosto pot do zmage. Marquez je lahko nadaljeval bolj mirno, imel je lepo prednost, za njim pa so se za drugi mesto spopadli Quartararo, Petrucci in Alex Rins. Španec na Suzukiju je bil nekaj časa najbližje drugi stopnički, toda nekaj krogov pred koncem je tudi on naredil napako, se komajda rešil, da ni padel, nazadnje pa se je s šestega mesta še vrnil na četrto. "Na srečo sem se izognil padcu. Vedel sem, da bo boj s Fabiem težak, imel sem obrabljeno zadnjo gumo in ni bilo pravih možnosti za drugo mesto, zadovoljen sem tudi s tretjim," je dejal zmagovalec prejšnje dirke Petrucci, ki je v SP na četrtem mestu z 98 točkami.

Fabio Quartararo
Fabio Quartararo FOTO: motoGP

Marquez: Računal sem, da bo Quartararo nevaren
Po "incidentu" in odstopu nekaterih favoritov za najvišja mesta, je bila tekma v Montmelu v drugem delu precej bolj mirna. Marquez je krepko vodil, v ozadju pa se je vnel nepredvidljiv boj za stopničke med Petruccijem, Rinsom in tudi Quartararojem. V zaključku dirke, natančneje štiri kroge pred koncem je napako za odstop naredil Otočan Cal Crutchlow, ki se je pred tem vse bolj bližal vodilni trojici, pred padcem pa je držal četrto mesto. V zadnjih krogih je Quartararo odbil vse napade na drugem mestu, najnižjo stopničko zmagovalnega odra pa je zavzel zmagovalec VN Italije v Mugellu Danilo Petrucci.

"Vedel sem, da moram v prvih krogih priti do občutnejše prednosti, saj sem računal, da bo Quartararo nevaren v zaključku zaradi pnevmatik. Odličen konec tedna je za nami, trdno smo delali in sedaj žanjemo sadove. Hvala vsem za pomoč, predvsem pa velika hvala navijačem za odlično podporo vse dni," se je po dirki smejalo Marquezu. "Sijajno. Na koncu je bilo težko zdržati, z Rinsom sva imela nekaj ostrih bojev, a se je izšlo. Hvala vsem, ki so mi pomagali, res mi ta uspeh veliko pomeni," pa je Quartararo pospremil prve stopničke v elitnem razredu motoGP.

Za trdno vodstvo Marqueza v SP, Španec ima zdaj na vrhu 140 točk, ima zasluge tudi njegov moštveni sotekmovalec Lorenzo. V tretjem krogu je namreč pri poskusu prehitevanja naredil napako, zdrsnil po tleh, s seboj pa potegnil še oba Yamahina dirkača Italijana Rossija in Španca Vinalesa ter drugega v SP Dovizisa (Ducati). Italijan je kljub nedeljski ničli obdržal drugo mesto v SP s 103 točkami, na tretjem je danes četrtouvrščeni Španec Alex Rins (Suzuki) s 101.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi v moto2 zmaga ostala v družini Marquez
V dirki za VN Katalonije v razredu moto2 se je boj za zmago v zadnjih krogih osredotočil le na dva dirkača Thomasa Lüthija (Dynavolt Intact GP) in Alexa Marqueza (EG 0,0 Marc VDS ), Španec si je v petem krogu po napaki Švicarja izboril lepo prednost in ciljno črto že na tretji zaporedni dirki prevozil kot prvi. Tudi sicer je dirka postregla s kar nekaj pripetljaji. Že v prvem krogu je po napaki v pesku končal Remy Gardner (ONEXOX TKKR SAG Team), Luthi in Augusto Fernandez (FLEXBOX HP 40 ) pa sta se odcepila od glavnine dirkačev, vendar ju je kmalu ujel izjemno hitri Marquez.

Alex Marquez je zmagal tretjič zapored.
Alex Marquez je zmagal tretjič zapored. FOTO: motoGP

Hitrosti dirkačev na dirki so bile precej višje za razliko od kvalifikacij, mlajši brat aktualnega svetovnega prvaka si je izboril vodstvo pred Luthijem, Fernandez pa dvojice ni več mogel dohajati. Veliko razočaranje je šestnajst krogov pred koncem doletelo dotlej vodilnega v skupnem seštevku Lorenza Baldassarrija, ki je končal dirko brez točk. Po odstopu Baldassarrija je na prvo mesto v skupnem seštevku skočil Marquez.

'Uspeh pred svojimi privrženci šteje dvojno'
"Za mano je izjemna dirka. Odlično sem se počutil na stezi in v pravem trenutku stopnjeval tempo. Lahko bi se razpletlo tudi drugače, toda mislim, da sem si zaslužil to zmago pred domačimi navijači. Uspeh pred svojimi privrženci šteje dvojno. Sploh, ker sem s tem prevzel vodstvo v skupnem seštevku," je po tretji zaporedni zmagi v motociklistični sezoni razreda moto2 povedal 23-letni Španec.

"Alex je bil tokrat premočen. Nisem bil v igri za zmago. Tokrat ne," pa je povedal drugouvrščeni z VN Katalonije Švicar Lüthi. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ramirez po odstopu Toba do zmage
Tudi dirka v razredu moto3 je postregla s številnimi presenečenji. Najprej je po tehnični okvari, devetnajst krogov pred koncem, odstopil Lorenzo Dalla Porta (Leopard Racing), sicer najhitrejši na jutranjem ogrevanju in eden izmed glavnih favoritov. Le nekaj krogov za tem pa se je dirka končala še za šest dirkačev, v četrtem ovinku so po skupinskem padcu v pesku obležali Vincente Perez (Reale Avintia Arizona 77), Filip Salac (Redox PruestelGP), Raul Fernandez (Sama Qatar Angel Nieto Team), Sergio Garcia (Estrella Galicia 0,0), Albert Arenas (Sama Qatar Angel Nieto Team) in Can Oncu (Red Bull KTM Ajo).

V borbi za zmago je ostala le še peščica dirkačev, potem ko je v zadnjem krogu s proge zdrsnil še, do takrat vodilni Kaito Toba (Honda Team Asia). To je izkoristil Marcos Ramirez (Leopard Racing), ki je vodstvo ohranil vse do ciljne črte in se tako veselil prve zmage v razredu moto3. Španec je postal še sedmi zmagovalec tega razreda motociklističnega SP to sezono. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ogrevanje: Dalla Porta, Marquez in Quartararo
Poletne vremenske razmere in posledično povsem suha steza sta pričakali dirkače na jutranjem ogrevanju pred sedmo preizkušnjo motociklistične sezone. V najšibkejšem razredu moto3 je najhitrejši krog odpeljal Italijan Dalla Porta, ki je tudi eden od favoritov na dirki, v razredu moto2 je bil pred vsemi Španec Alex Marquez, ki je prav tako med glavnimi kandidati (najmanj) za stopničke na njegov domači dirki v Barceloni, v kraljevem razredu motoGP pa je visoka pričakovanja pred dirko potrdil vroči Francoz Quartararo, ki je bil prav v zaključku nedeljskega ogrevanja za malenkost hitrejši od do takrat vodilnega Marqueza. Rossi je bil pričakovano zadržan in je zabeležil sedmi čas ogrevanja, še bolj "umirjen" pa je bil zmagovalec zadnje dirke, šlo je za VN Italije v Mugellu, Italijan Petrucci.

Sezona se bo nadaljevala na Nizozemskem v Assnu čez 14 dni.

VN Katalonije
VN Katalonije FOTO:

 

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

14.56

Oba brata na najvišji stopnički

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
14.54

Marquez slavil pred domačo publiko

"Skušal sem pritiskati vse od začetka. Delali smo trdo in taktično pripravili dirko," je razkril aktualni svetovni prvak in zmagovalec dirke za VN Katalonije.

14.53

Prvič na stopničkah!

"Deset nazaj sem bil še v bolnišnici, sedaj pa že na stopničkah," se veseli Quartararo.

14.51

Zadovoljstvo ob tretjem mestu

"Celoten vikend smo imeli težave in današnje tretje mesto je vredno toliko kot zmaga v Mugellu," je dejal Petrucci.

14.48
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (245)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iga_biba
17. 06. 2019 20.45
+7
Komentiraj komentatorja na dirki. Ni kaj komentirat. Gaber brrrrr. Aja, skoraj pozabil na ubogega Rossija, zimzelenega, bivšega devetkratnega, neuničljivega prekaljenega lisjaka in štiridesetletnega Italijana in še kaj, ki ni uspel odreagirati na oviro na cesti. leta pa tako. samo ravno in direktno v oviro, ki se mu je umikala s steze.
KrTakoNeki
17. 06. 2019 10.15
+6
...res je žalostno, da o našem Timu Gajserju ni niti enega članka na tem portalu, čeprav lahko Timove dosežke primerjamo z samim Rossijem ali če hočete Markezom (tukaj to ni pomembno, pomembna je veličina uspeha)...res žalostno, da se o potencialnemu ponovnemu svetovnemu prvaku ne poroča, kot da vozi neko vaško MBX ligo...sramota...
mptour
17. 06. 2019 09.36
-3
Kako hitro so navijači Žorža prešaltali na Markeca. Ja za zmagovalce je treba navijat. Kdo bo naslednji Rins?
Roman M.
17. 06. 2019 10.44
+7
Se popolnoma strinjam s tabo, jaz še vedno navijam za istega... :-)
resnicaosvobaja
16. 06. 2019 21.01
+12
Najteže je Doviziosu zaradi izgube točk, kot najbližjemu zasledovalcu magičnega Katalonca , nato je že kar Lorenzo sam... Malo manj je lahko žalosten kralj 5. mest, ki bo moral prestaviti maščevanje ali karkoli že to sodelovanje na dirkah imenuje...
resnicaosvobaja
16. 06. 2019 20.40
+10
Na žalost rumenih je bil Rossi neučakan.Seveda ni vedel, kdaj se bo motor ustavil, zato je toliko bolj neumno, kar je storil.Lahko bi ga spustil predse mimo, zagotovo pa ne sekati linijo drsečega motorja , za katerega nihče ne ve, kje se bo ustavil, kot je ugotovil že Roman.Tega znanja ne pričakujem od Muhe, mene...od Doctorja pa bi bilo to samoumevno... še posebej , če te stvari obvladajo že v Moto3 Jakubi Kornfeili
mptour
17. 06. 2019 09.32
-3
Ti si pa vso pamet sveta požrl. Najbrž še ba bicikl nisi sedu.
Roman M.
17. 06. 2019 10.45
+7
nightifly
16. 06. 2019 20.04
-25
rIn kar je bilo lepo videti na tribunah spanskega dirkalisca - skoraj vse rumeno ,skoraj podobno dirkaliscema v Italiji . Zmag od nikjer ,Dohtar pa se vedno v srcih pravih navijacev . To je lepo .
resnicaosvobaja
16. 06. 2019 20.46
+20
Predlagam vam, da na naslednji dirki najamete snemalca, ki bo snemal tribune pa bomo s prenosi vsi zadovoljni , vi na temo Kaj se dogaja na vserumenih tribunah mi pa s prenosom dirke
profesor m
16. 06. 2019 19.33
+32
dejstvo je da vsak uspeh mm ne glede na potek, nekaterim dela cir na zelodcu,..to pa zato ker tega ne gledate kot na sport,.....vidi se da se jr neka cudna navijasks klima razvila v italiji in med podporbiki dolocenega tekmovalca,...povsod drugje pa je klima sportna in normalna....tako da...mm je bil upraviceno vesel...kot tudi qatrrr in petrux....
resnicaosvobaja
16. 06. 2019 19.25
+21
Me je pa presenetilo to : Rossikot dirkač z verjetno največ izkušnjami ne ve , da drseči motor obvoziš šele, ko se ustavi in ne greš v njegovo linijo drsenja. Glavno, da se zabava...
.jezdimir
16. 06. 2019 19.31
-25
...izjava strokovnjaka, trot tromotorn...hehehe
resnicaosvobaja
16. 06. 2019 19.54
+19
Roman M.
16. 06. 2019 19.59
-8
glih ti veš kje se bo moped ustavu, bla bla bla
nightifly
16. 06. 2019 20.00
-23
resnica osvobaja ........zal je to za vas nedosegljiva dogma ,ki jo je na kolesu s pomoznim motorjem nemogoce doseci ,kaj sele na dirkalniku z 260 konjicki . Neverjetni ste ,primordialci ,kako vehementno razkazujete svoje ´´znanje´´ oz.poznavanje te teme oz. sporta . Prav zanima me , ali pa tudi ne ,se raje ne ,ce si samokritcno pregledate vaso pisarijo ,ki jo pustite na netu za vse vecne case , ki vam daje tudi vecni pecat nerazgledanca . Lazje prenesem fanatika bilokaterega dirkaca kot neke umetne navijace ,ki se trudijo spacati nekaj prebavljivega ,in ze naprej vedo ,da to ni to kar bi odsevalo ,odrazalo vsaj priblizno sliko tisti na pisti - v zivo . Skoda ,raje prepustite plac papiir za druge pisce s kredibilnostjo .
badcat
17. 06. 2019 10.56
+3
Laznivi provokator......kaj ko bi se ti sam drzal napisanega v zadnjem stavku.
resnicaosvobaja
16. 06. 2019 19.24
+19
Žal zaradi napak enih ostajajo drugi brez 5. in 6. mest, ampak to je sestavni del tudi tega športa.
Roman M.
16. 06. 2019 19.23
-7
Lorenzo naj gre ribe fotrat al pa solato sadit ker v Moto GP-ju dela samo še škodo....
smajser1
16. 06. 2019 18.56
+17
CESTITKE MM! VESOLJSKO!
Prodigy93
16. 06. 2019 18.29
+13
če misliš da je kdo pričakoval da bo Fabio dobil dirko, pa res bol malo veš o prvenstvu :)
.jezdimir
16. 06. 2019 18.26
-34
Čas je da tudi pri Ducatiju in Yamahi določijo kdo bo kosil za njuh letos, edino na ta način se lahko zoperstavijo Dorni in njeni Hondi. Žal ni druge, pa tolk lep šport je bil včasih, ko so zmagovali res najboljši...hehehe
profesor m
16. 06. 2019 19.11
+25
mptour
16. 06. 2019 18.24
-30
Nova taktika Honde. Žorž pomaga Markecu. Uslugo je treba vrniti.
popstarr
16. 06. 2019 19.22
+30
Yama je zaposlila celo VR46 akademijo za pomoč, a kaj ko nimajo komu pomagat.
bus303
16. 06. 2019 18.14
+45
Jbg. Osmi naslov se že nasmiha. Dokler bosta glavna zasledovalca Dov in Ros, bo Mar gladko prvak. Njega bo lahko porazil šele dirkač prihodnjih generacij, mogoče Rin, Qua ali Zar, kdo bi vedu. Marc je trenutno čist prehud za vse..
bonkintos
16. 06. 2019 18.07
-35
v obnašanju po dirki je tudi brez konkurence.....za tako nezasluženo zmago pa plezat po ograji ????????? chimp IQ.
BenBostrom
16. 06. 2019 18.24
+37
Boljše kot v dixie tečt in ančko vozit kot največje teslo na planetu
profesor m
16. 06. 2019 19.13
+22
in kaj bi moral..jokat..saj dogidek nima nic z njim...je pac gladko zmagal tudi ce je posledica dogodkov...vcasih je pac tako
BenBostrom
16. 06. 2019 21.36
+4
deltex
16. 06. 2019 17.37
+60
Medtem ko se kot otroci prepirate o MM in VR, je naš Tim Gajser spet zmagal, tokrat v Latviji, čeprav je štartal iz ozadja. To je njegova četrta zaporedna zmaga. Vrhunsko.
bus303
16. 06. 2019 18.15
+28
mitja999
16. 06. 2019 17.36
-1
Marquez bi verjetno vseeno zmagal ampak nikoli ne bomo vedeli in je zaradi Lorenzotove napake ta zmaga pod vprasajem. Se zgodi ampak napake so del zivljenja in vsakomur se lahko zgodi. Upam pa da bo na naslednji dirki imel Rossi vec srece.
9474
16. 06. 2019 17.42
+22
Pod vprasajem? Na veliko dirkah kateri izmed favoritov odstopi, in zato je zmaga tistega, ki je takrat prvi, pod vprasajem? Ne bluzi...
šemsodin
16. 06. 2019 17.18
-16
Lahko je brez konkurence če vsi odstopijo 🙈
AyrtonS
16. 06. 2019 17.20
+12
kak jaz vem, je Rossi sploh zadnje čase vajen pridobivanja mest na ta način kot ga ti omenjaš...
sredin?ar
16. 06. 2019 17.16
-3
Gazda, kaj boma?