MotoGP

Kvalifikacije Bagnaii, sledijo Yamahe: Quartararo, Vinales in Rossi

Losail, 27. 03. 2021 18.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
J.K., M.J., M.G.
Komentarji
310

Zmagovalec kvalifikacij razreda motoGP za VN Katarja je Francesco Bagnaia. Ta je bil s časom 1:52,772 prehiter za vso konkurenco in bo nedeljsko dirko začel s prvega startnega položaja. V prvi startni vrsti mu bosta družbo delala še Fabio Quartararo (+0,266) in Maverick Vinales (+0,316). Valentino Rossi je bil četrti (+0,342). Kvalifikacije razreda moto2 je dobil Sam Lowes pred Raulom Fernandezom, v moto3 pa je bil najboljši Darryn Binder.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Prve kvalifikacije sezone MotoGP
    02:17
    Iz 24UR: Prve kvalifikacije sezone MotoGP
  • Iz 24UR: Začetek nove sezone motoGP
    02:12
    Iz 24UR: Začetek nove sezone motoGP
  • Vrhunci kvalifikacij razreda motoGP za VN Katarja
    10:48
    Vrhunci kvalifikacij razreda motoGP za VN Katarja
  • Vrhunci kvalifikacij razreda moto2 za VN Katarja
    08:58
    Vrhunci kvalifikacij razreda moto2 za VN Katarja
  • Vrhunci kvalifikacij razreda moto3 za VN Katarja
    07:29
    Vrhunci kvalifikacij razreda moto3 za VN Katarja
  • Vrhunci tretjega prostega treninga razreda motoGP za VN Katarja
    10:50
    Vrhunci tretjega prostega treninga razreda motoGP za VN Katarja
  • Vrhunci drugega prostega treninga motoGP pred dirko za VN Katarja
    16:45
    Vrhunci drugega prostega treninga motoGP pred dirko za VN Katarja
  • Iz 24UR: Kako izgleda začetek sezone v Katarju?
    02:17
    Iz 24UR: Kako izgleda začetek sezone v Katarju?
  • Razmere na stezi v Katarju pred začetkom večernega dela prostih treningov
    01:28
    Razmere na stezi v Katarju pred začetkom večernega dela prostih treningov
  • Vrhunci prvega prostega treninga razreda motoGP pred dirko za VN Katarja
    23:22
    Vrhunci prvega prostega treninga razreda motoGP pred dirko za VN Katarja

Kvalifikacije je odlično začel francoski dirkač Fabio Quartararo, ki je že v prvem 'izletu' na stezo postavil rekord steze s časom 1:53,038. 21-letnik iz Nice, ki bo v nedeljo sploh prvič začel dirko za tovarniško ekipo Yamahe, je znova dokazal, da je lahko zelo hiter v vožnji na en hiter krog, toda izzivalci so se v zadnjih treh minutah še enkrat podali na lov za Quartararojem. Z izjemnim časom (1:52,722) je Quartararoja z vrha nato izrinil dirkač tovarniške ekipe Ducati Francesco Bagnaia (izboljšan rekord steze z 1:52,772), na katerega se je 'prilepil' dirkaški doktor Valentino Rossi, ki mu je uspel prav tako hiter krog (+0,342). Do konca kvalifikacij ga je uspel prehiteti le še Maverick Vinales, ki se je prebil na tretje mesto, tik za Quartararoja. Rossi je tako kvalifikacije kar malce presenetljivo sklenil na četrtem mestu. Avstralec Jack Miller na tovarniškem ducatiju je osvojil peto mesto (+0,443), Johann Zarco, ki je ta konec tedna pokazal, da ima dober ritem za dirko, pa šesto (+0,514). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bagnaia je sploh prvič dobil kvalifikacije v elitnem razredu motoGP. Aktualni svetovni prvak Joan Mir bo dirko začel šele z desetega startnega položaja. Za zmagovalcem kvalifikacij je zaostal slabo sekundo (+0,910). Malce je razočaral tudi Rossijev moštveni kolega Franco Morbidelli, ki je bil hiter na treningih, na kvalifikacijah pa je vpisal 'šele' sedmo mesto (+0,541).

"Zelo sem srečen. Že včeraj sem pomislil, da je bilo možno priti na 1 minuto in 52 sekund. To je moj prvi najboljši startni položaj. Vse bom naredil, da se bo jutrišnja dirka čim bolje zaključila, saj mislim, da imamo v nedeljo zares lepe možnosti," je v prvi izjavi za organizatorje povedal zmagovalec kvalifikacij Francesco Bagnaia. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drama v počasnejši skupini
Iz počasnejše kvalifikacijske skupine razreda motoGP – v hitrejšo napredujeta le dva najboljša dirkača – sta napredovala japonski dirkač Takaki Nakagami (1:53,577) in aktualni svetovni prvak Joan Mir (+0,151). Za las sta bila prekratka novinca med elito Enea Bastianini (+0,156/Esponsorama Racing) in Jorge Martin (+0,263/Pramac Racing). Slednji je prav v zadnjem hitrem krogu padel v ovinku 12 in zapravil možnost za preboj med najboljših 12 dirkačev. Brez hitrejše skupine sta ostala tudi Miguel Oliveira in Alex Marquez

Johann Zarco
Johann Zarco FOTO: MotoGP

Četrti trening Vinalesu
V razredu motoGP so dirkači še pred kvalifikacijami opravili s četrtim prostim treningom, ki ne odloča o ničemer, pač pa je namenjen preverjanju zadnjih nastavitev pred kvalifikacijami in iskanju optimalne izbire za nedeljsko dirko. Najbolje se je odrezal Yamahin dirkač Maverick Vinales, ki je s časom 1:54,106 prav v zadnjem poskusu ob izteku časa z vrha izrinil Johanna Zarcoja (0,218/Pramac Racing). Tretji najboljši čas četrtega prostega treninga je uspel Vinalesovemu moštvenemu kolegu Fabioju Quartararoju (+0,377). Sledila sta Miguel Oliveira (+0,381/KTM Red Bull) in Aleix Espargaro (+0,542/Aprilia).

V moto2 dominira(l) Sam Lowes
Kvalifikacije srednjega razreda moto2 je dobil Britanec Sam Lowes (Elf Marc VDS), ki se mu je v pretekli sezoni nesrečno izmuznil naslov prvaka. Britanec je bil sicer zelo hiter že na prostih treningih, tudi na današnjih kvalifikacijah pa je dokazal, da ima dober ritem tudi za dirko in bo eden glavnih (morda celo glavni) favoritov za zmago. V kvalifikacijah mu je uspel izjemen čas: 1:58,726. Drugo mesto je s +0,140 sekunde zaostanka vpisal Španec Raul Fernandez (Red Bull KTM Ajo), tretji najboljši čas pa je zabeležil Italijan Bo Bendsneyder (+0,233/Pertamina Mandalika SAG Team). S četrtega startnega položaja bo zmagovalni oder na dirki napadal Marco Bezzecchi (+0,326/Sky Racing VR46), kot peti pa bo v nedeljo startal Američan Joe Roberts (+0,442/Italtrans Racing Team).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Binder pokazal zobe v moto3
Kvalifikacije razreda moto3 za uvodno dirko sezone so pripadle 23-letnemu Južnoafričanu Darrynu Binderju, ki je postavil najboljši čas 2:04,075. Sledil mu je komaj 16-letni Izan Guevara, ki se je tako kot Binder v hitrejšo kvalifikacijsko skupino prebil iz počasnejše. Tretji startni položaj na nedeljski dirki si je zagotovil s 26 leti za razred moto3 zelo izkušeni Britanec John McPhee. Španec Jeremy Alcoba je presenetil s četrtim mestom, čeprav zadnjega hitrega kroga zaradi težav z motociklom sploh ni odpeljal. Peto mesto je vpisal Jaume Masia (+0,423), šestega pa Kaito Toba (+0,598). "Nikoli ni zabavno, ko se moraš prebiti iz počasnejše kvalifikacijske skupine. V hitrejši skupini sem malce prepozno šel na stezo. Nato mi je uspel odličen krog, rekel sem si, nihče me ne bo premagal, a nato smo videli, da bo treba še enkrat na stezo. Nato sem odpeljal še en res dober krog. Ne morem se pritoževati, dirko bom začel s prvega mesta," se je po sobotnih kvalifikacijah smejalo Darrynu Binderju.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vroče ozračje in asfalt zaznamovala tretji trening
Na tretjem treningu, treningu, kjer časi še štejejo za uvrstitev v hitrejšo kvalifikacijsko skupino, je najboljši čas – tako kot na petkovem prvem – vpisal italijanski dirkač Petronas Yamahe Franco Morbidelli (1:54,676). Identično kot na petkovem prvem treningu je drugi čas vpisal Aleix Espargaro (+0,165 s), ki pa je kvalifikacije sklenil s padcem v šestem ovinku. S tretjim časom tretjega treninga je močno presenetil Rossijev polbrat Luca Marini (SKY VR46 Esponsorama), sicer novinec v razredu motoGP – debitant med elito se lahko pohvali, da je na tretjem treningu vpisal najboljši čas v prvem in zadnjem, četrtem sektorju kroga dirkališča v Losailu. Za rojakom Morbidellijem je na koncu zaostal le za 0,179 sekunde. Četrti čas je vpisal Alex Rins (Suzuki/+0,238), petega pa Francoz Fabio Quartararo (+0,394), ki v tej sezoni prvič vozi za tovarniško ekipo Yamahe. Aktualni svetovni prvak Joan Mir se je na tretjem treningu moral zadovoljiti s šestim mestom (+0,401), žarek upanja pa je posijal tudi za Hondo, saj je Takaki Nakagami vpisal sedmi čas (+0,409). 42-letni Valentino Rossi je na tretjem treningu v precejšnji vročini (ozračje se je ogrelo krepko prek 30 stopinj Celzija) vozil bolj zadržano, vpisal je namreč 16. čas tretjega treninga, a se je zavoljo dobrega petkovega časa uspel prebiti v hitrejšo kvalifikacijsko skupino. V kombiniranih časih je na vrhu s prepričljivo najboljšim časom ostal Jack Miller, ki mu je v petek na drugem prostem treningu uspel izjemno hiter krog (1:53,387). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V razredu moto2 se je na tretjem treningu najbolje znašel španski dirkač Aron Canet, ki je s časom 2:00,335 zasenčil konkurente. Še najbolj se mu je uspel približati Američan Joe Roberts, ki je zaostal za slabe tri desetinke sekunde (+0,291). Tretji čas tretjega prostega treninga na dirkališču v Losailu je vpisal italijanski dirkač Fabio Di Giannantonio (+0,344). V kombiniranih časih je na vrhu pričakovano ostal Britanec Sam Lowes (1:58,959), ki bo tudi tokrat eden glavnih favoritov za zmago, pred Marcom Bezzecchijem in že omenjenim Robertsom. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V razredu moto3 blestel Garcia
V razredu moto3 je na tretjem prostem treningu blestel Španec Sergio Garcia, ki je prav z zadnjim hitrim krogom pokoril vso konkurenco. In to prepričljivo: njegova prednost pred drugouvrščenim Italijanom Andreo Mignom je znašala slabe pol sekunde (+0,487), kar je za najšibkejši razred karavane MotoGP kar veliko. Tretje mesto je vpisal še eden izmed bolj izkušenih dirkačev razreda moto3: Tatsuki Suzuki. Na četrtem mestu je pristal vsega 16-letni Izan Guevara, ki je dolgo časa celo vodil, nato pa so ga z vrha v zadnjem krogu izrinili omenjeni trije dirkači. V kombiniranih časih vseh treh prostih treningov je na vrhu pričakovano ostal Japonec Kaito Toba pred Špancem Jaumejem Masio in Argentincem Gabrielom Rodrigom. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
VN Katarja
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (310)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resnicaosvobaja
28. 03. 2021 12.02
+0
nightifly... žal mi je, da ti je žal sploh sedaj, ko se je v komentiranju začel "veseli december"
Kaktusy
29. 03. 2021 08.41
+0
nightifly
28. 03. 2021 11.37
+3
Ne vem ,ce je kaksen novinar tega medija napisal ---- povecuje se stevilo mladcev ,novih talentov ,ki so produkt Rossijeve Accademije dirkanja , in kjer so pridobili znanje ,nasvete in izkusnje njihovega idola .vse to se ze vidi v uspehih , ki jih izkazujejo predvsem na Yamahah in Ducatijih ,v kraljevski ,ter drugih motociklih v nizjih kategorijah . To je cudovit primer uspeha enega dirkaca , ki svoje izkusnje in predvsem milione podelil z njegovimi morebitnimi nasledniki . Da opomnim tudi najbolj ignorantske in podle pisce spodaj ---- ja , tudi kapice ,zastavice, clanarine za klub in vse kar nosi njegovo ime gre vecinoma za vzdrzevanje Accademije ,stroske vzdrzevanja njegove privatne piste , najem uradne piste v Misanu , in pokrivanje stroskov dveh njegovih moto -squadra v moto 2 in moto 3 . To gre v desetine milionov € letno . To je dobro porabljen denar ,, predvsem zato ,kr je namenjen ´´rasti ´´ in priljubljenosti tega sporta v svetu . Tudi zato je ta oseba Rossi velik clovek , in nikakrsen ´´maleducato´´ ga ne more umazati in izniciti njegovih dobrih namenov . O njegovem dirkanju ne bi pisal ,ker o tem ´´govori ´´ sam . Tudi ce bo letos v ozadju , je zame se vedno clovek ,ki mu velja ploskati . Osebam , ki vsega tega ne vidijo ,oz. nocejo videti in objavljajo take surove prispevke pa samo - zal mi vas je . Lahko se skrivate za ID -NN , vseeno pa je zalostno ,da ne premorete malo cloveske topline . Se manj me zanima kaksni ljudje ste .
resnicaosvobaja
28. 03. 2021 11.51
-3
Mnenje 11-letnega enakega uporabniškega profila ima svojo težo, čeprav je prijavljen šele le 3 leta. Ne zanikamo, da je to v glavnem dobro porabljen denar, še posebej ko izločimo "Fenatije", ki so prav tako produkt Valentina, Academije in vašega deleža pri nakupu kapic, zastavic, članarin...
RV6
28. 03. 2021 10.38
-3
Morbidelli je po mnenju urednika razočaral. No ja. Kakšno naključje. Tudi Vinales je imel potencial in potem vedno "razočaral". In šment, tudi Lorenzo je vedno razočaral. Dokler ni zahteval svojo garažo. Kaj druži te vrhunske dirkače? Isti moštveni kolega.
kajcenebinikolipoizkusil
28. 03. 2021 11.10
+0
Rv6, fejst boli ne! Kr zjoči se bo lažje!😂😂😂
RV6
28. 03. 2021 11.39
-1
In tole, rumenjak, je vse kar si spacal, na nekaj dejstev. Tepček. Kardashianovi so na neki drugi strani
.jezdimir
28. 03. 2021 12.58
-1
RV6
28. 03. 2021 14.49
+0
Kaj je, cmirko moravški? A te Termitova voda napenja?
mr_cat
28. 03. 2021 10.15
-1
Vidim, da na 24h spet ne prenesejo resnice....
mzvezda
27. 03. 2021 21.55
-9
Jutri gre zares!! Naj zmaga najboljši!! Rumeni fanatki...kdo je najboljši?? Rossi. hehehe
resnicaosvobaja
27. 03. 2021 21.48
-19
Popravljam komentar ....Rossi je bil na kvalifikacij celo tako dober, da snemalna ekipa razmišlja o umiku helikopterskega snemanja , ki so ga uvedli v sezoni 2016 , da so ga ljubitelji Valentina videli vsaj v širokem kadru, čeprav je bil tega leta Rossi podprvak , Marquez pa spet pomagal prvaku do naslova
Zorx
27. 03. 2021 21.48
+15
A tile modeli mislijo, da provicirajo s tem ko objavijo vsako podpovprečno domislico, ki se jo uspejo spomnit z največjim naporom? A navijač šampiona zaradi tega sploh trzne? Koga bi naj zbadali? Vsakemu normalnemu je to pač dolgočasno in nedomiselno duhovičenje brez pomena. Besede, ki so votle in zato izzvenijo takoj, ko so bile napisane. Zaradi tega je njihovo edino orožje neskončno produciranje eni in istih brezpredmetnih slabih šal, katerim se smejijo le oni sami, drugi pa zehamo od dolgočasja. Nekaterim bo letošnja sezona nudila uživanje v moto športnih dosežkih, spet drugim pa ventil za sproščanje nekih povsem drugačnih frustracij. Nekateri bodo komentirali dirke in navijali za svoje favorite, drugi pa kokodakali v nedogled. Vzporedni svetovi.
mzvezda
27. 03. 2021 21.50
-12
spat pej zorx noben te ne sili da buljiš v komp:))))
resnicaosvobaja
27. 03. 2021 21.57
-7
Zorx lepo povedano...zdaj pa še povej ostalim navijačem Rossija, ki niso tako brihtni kot si ti
.jezdimir
28. 03. 2021 09.13
+1
Važno da smo bolj brihtni od vaju...hehehe
resnicaosvobaja
28. 03. 2021 09.53
+0
nightifly
28. 03. 2021 11.20
+2
Zorx 27.03.2021, 21:48:28////////// Tocno tako .
Kaktusy
27. 03. 2021 21.48
+7
Podrepniki še kar cvilijo, neprecenljivo!
mr_cat
27. 03. 2021 21.58
-5
kot ponavadi se oglasijo po nedeljski dirki tam sreda, cetrtek..... Ce rosiju use veliki met ...pridet na 8 mesto...se oglasijo v torek
mzvezda
27. 03. 2021 21.40
-16
Če bo Rossi jutri zaključil dirko med prvih 10 ste lahko vsi fanatiki ponosni nanj!! Leta pač naredijo svoje... bodimo realni..
.jezdimir
27. 03. 2021 21.43
+13
V vsakem primeru bo rezultat zavidanja vreden glede na zmožnosti podleža...hehehe
mzvezda
27. 03. 2021 21.45
-12
to govoriš o svojih podlostih??hehe lepo da vsaj nekaj priznaš..hehehe
kajcenebinikolipoizkusil
28. 03. 2021 14.27
+2
Bravo mzvezda, jaz bom, vaši pa se iz tega norce delajo..!
.jezdimir
27. 03. 2021 21.38
+13
Haloooo! Markec je pred enim letom zaključil kariero, kaj podrepniki sploh še svinjate tukaj, spokite nazaj k fuzbalu, pokvarjenci...hehehe
mzvezda
27. 03. 2021 21.42
-12
uffff boli kaj?? No pomirčkej se jezdi, sej če bo rossi jutri 10. je tut dobro a ne, glede na leta pa to! persenčka uzem...hehehe
Profesormarck
27. 03. 2021 21.44
-10
..pa ne na prazen želodec cmirko,čokolinota vse pojest,pa na pemperske ne pozab,da neu jutr luža v postlji.
.jezdimir
27. 03. 2021 21.45
+11
Vem da te žre, tvoj Markec tud za okna odpirat ni dober...hehehe
mzvezda
27. 03. 2021 21.48
-11
resnicaosvobaja
27. 03. 2021 21.59
-5
.jezdimir
28. 03. 2021 09.15
+4
resnicaosvobaja
27. 03. 2021 21.37
-14
Gogi s teakimi pravljicami lahko komentar pričneš z " Dober večer otroci "
Profesormarck
27. 03. 2021 21.34
-3
Mi,eni,ki imamo dober spomin,se še živo spomnimo,kak se je @gogolesalec celo lansko let"duval",da je Marc končal kariero,da je živec fuč,pa da ne bomo nikol več gledali.Mislim,z gnojnico se umij-temeljito-po oseki-zguba ena lažniva.
resnicaosvobaja
27. 03. 2021 21.33
-14
Da je Rossi unikaten dirkač pove že dejstvo , da so z njegovim 15.mestom vsi zadovoljni, zaljubljeni, hejterji in tisti, ki nam je vseeno
resnicaosvobaja
27. 03. 2021 21.30
-15
Gogi vabi vse navijace Rossija v pon na dopoldansko kavo, navijaci mm pa v vrtec solo in delat. Gogi bojim se ,da niso vsi rumenjaki brez služb
mzvezda
27. 03. 2021 21.28
-13
Rossi jutri pa na zmago!! Maš to!! hahahaha sam prpravljam se na 1. april... hehehehe
Profesormarck
27. 03. 2021 21.35
-12
sam šanse pa ima,pomisli sam,če ostali vsi odstopjo .
resnicaosvobaja
27. 03. 2021 21.26
-14
Rossi je bil podprvak leta 2015, potem kot pravi Mes tudi 2026 in 2016*...vedno ga naslavljate z bivšim, ampak on je stalno pod nekom
mzvezda
27. 03. 2021 21.25
-12
Mam občutek, da bodo jutri rumeni jagenčki obmolknili po dirki...hehe
Kaktusy
27. 03. 2021 21.24
+15
mzvezda 27.03.2021, 21:21:37 -1 ne rabiš jutr boste mel pižama party...ti pa jezdikruta pa muhca... kovter in robčki so pripravljeni..hehehe
resnicaosvobaja
27. 03. 2021 21.34
-12
gogi_
27. 03. 2021 21.16
+14
Vse navijace Rossija v pon povabim na dopoldansko kavo,navijaci mm pa v vrtec solo in delat.
mzvezda
27. 03. 2021 21.21
-9
ne rabiš jutr boste mel pižama party...ti pa jezdikruta pa muhca... kovter in robčki so pripravljeni..hehehe
resnicaosvobaja
27. 03. 2021 21.21
-10
kajcenebinikolipoizkusil
27. 03. 2021 21.23
+14
burekkafana78
27. 03. 2021 21.15
+12
resnicaosvobaja
27. 03. 2021 21.44
-7