MotoGP

Vinales iz počasnejše skupine do 'pola', Marquez po padcu 5., Rossi šele 16.

Valencia, 17. 11. 2018 15.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Ž.L./J.K.
Komentarji
58

Zadnjo dirko sezone v razredu motoGP bo s prvega mesta začel Maverick Vinales, ki je moral na poti do "pola" celo skozi počasnejšo kvalifikacijsko skupino. V prvi vrsti bosta VN Valencie začela še Alex Rins in Andrea Dovizioso. Marc Marquez je grdo padel in bo začel s petega mesta. Osmoljenca sta zagotovo Jorge Lorenzo, ki bo začel s 13. in Valentino Rossi, ki bo začel s šele 16. startnega mesta.

Več videovsebin
  • Padec Valentina Rossija med tretjim prostim treningom pred VN Valencie
    01:47
    Padec Valentina Rossija med tretjim prostim treningom pred VN Valencie
  • Vrhunci tretjega prostega treninga v razredu moto3 pred VN Valencie
    13:50
    Vrhunci tretjega prostega treninga v razredu moto3 pred VN Valencie
  • Vrhunci tretjega prostega treninga v razredu motoGP pred VN Valencie
    19:59
    Vrhunci tretjega prostega treninga v razredu motoGP pred VN Valencie
  • Vrhunci tretjega prostega treninga v razredu moto2 pred VN Valencie
    15:54
    Vrhunci tretjega prostega treninga v razredu moto2 pred VN Valencie
  • Vrhunci kvalifikacij razreda moto3 pred VN Valencie
    14:29
    Vrhunci kvalifikacij razreda moto3 pred VN Valencie
  • Grd padec Marqueza med kvalifikacijami pred VN Valencie
    01:20
    Grd padec Marqueza med kvalifikacijami pred VN Valencie
  • Vrhunci počasnejše kvalifikacijske skupine pred VN Valencie
    07:43
    Vrhunci počasnejše kvalifikacijske skupine pred VN Valencie
  • Vrhunci hitrejše kvalifikacijske skupine pred VN Valencie
    09:14
    Vrhunci hitrejše kvalifikacijske skupine pred VN Valencie
  • Iz 24UR: Strokovni komentator Boštjan Skubic na dirko v Valencii z legendarnim kombijem
    02:17
    Iz 24UR: Strokovni komentator Boštjan Skubic na dirko v Valencii z legendarnim kombijem
  • Iz 24UR: Vinales osvojil zadnji najboljši štartni položaj v sezoni
    02:10
    Iz 24UR: Vinales osvojil zadnji najboljši štartni položaj v sezoni
Maverick Vinales je osvojil prvi najboljši startni položaj v sezoni. Lahko na nedeljski dirki doseže še drugo zmago v sezoni?
Maverick Vinales je osvojil prvi najboljši startni položaj v sezoni. Lahko na nedeljski dirki doseže še drugo zmago v sezoni? FOTO: motoGP

Razburljive kvalifikacije je v elitnem razredu je dobil Maverick Vinales, ki je tako osvojil šele prvi najboljši startni položaj v letošnji sezoni. S prvega mesta je sicer začel že dirko v Austinu, a takrat je na prvo mesto 'napredoval' potem, ko je Marc Marquez prejel kazen. Špancu, ki je zmagal dirko za VN Avstralije je sicer do 'pola' prišel po 'dolgi poti', potem ko je kvalifikacije začel v počasnejši startni skupini. V prvi vrsti bosta zadnjo dirko sezone začela še prerojeni Alex Rins in Andrea Dovizioso. Osmoljenec kvalifikacij je zagotovo Marc Marquez, ki je v enem iz med prvih hitrih poskusov grdo padel in sprva je kazalo, da ne bo uspel nadaljevati, saj se je nemudoma prejel za desno ramo, ki je tako ali tako že poškodovano dalj časa in je že napovedal, da ga po končani sezoni čaka operacija. Kljub temu, se je svetovni prvak znova usedel na svoj motocikel in si privozil peti startni položaj. 

Rossi in Lorenzo odpadla v Q1
Najprej so v kvalifikacijah pomerili dirkači, ki na prvih treh prostih treningih niso bili med najhitrejšo deseterico. Tokrat je bilo v počasnejših skupini veliko 'močnih imen', med njimi tudi Jorge Lorenzo, Valentino Rossi, Maverick Vinales in Andrea Iannone. Preboj v najhitrejšo skupino pa sta si priborila prav Iannone in Vinales. Za las je brez hitrejše skupine ostal Lorenzo, ki je končal na nehvaležnem 3. mestu in bo dirko začel z nesrečnega, 13. startnega mesta. Da mu dirkališče Ricardo Tormo res ne ustreza, pa je še enkrat več potrdil devetkratni svetovni prvak Rossi. Že na vseh prostih treningih je imel velike težave in to se je izkazalo tudi med kvalifikacijami, saj do dirko začel s skromnega 16. mesta.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kaj se je dogajalo na prostem treningu?
Petkovo dogajanje na stezi Ricardo Tormo je ves čas zaznamovalo močno deževje, ki je močno premešalo vrstni red pri vrhu v vseh treh tekmovalnih razredih. V ospredju so se tako znašli 'specialisti' za vožnjo po mokri stezi. Prvi petkov prosti trening v razredu motoGP je tako pripadel Marcu Marquez, drugi pa Danilu Petrucciju.

Tudi na tretjem prostem treningu je dirkače v elitnem razredu pričakalo deževje in razmočena steza. Kljub temu pa je bila steza v nekoliko boljšem stanju kot v petek in nekaterim dirkačem je uspelo postaviti boljše čase. Z najboljšim časom dirkaškega konca tedna pa se je na tretjem prostem treningu izkazal Danilo Petrucci, ki je bil najhitrejši že na petkovem drugem prostem treningu. Svoj petkov čas je uspel izboljšati tudi Marc Marquez, ki je bil drugi najhitrejši na dopoldanskem treningu. Najhitrejšo trojico pa je dopolnil še svetovni podprvak Andrea Dovizioso, ki je tudi izboljšal svoj petkov čas. Dobro formo Ducatija sta potrdila še Jack Miller s četrtim in testni dirkač tovarniškega moštva Michelle Pirro, ki bo prav tako nastopil v hitrejši kvalifikacijski skupini. Največja osmoljenca tretjega prostega treninga pa sta zagotovo Valentino Rossi in Jorge Lorenzo.

Devetkratni svetovni prvak je že v uvodnih minutah storil napako, padel in končal v pesku. Čeprav so se razmere na dirkališču proti koncu treninga močno izboljšale, Italijan ni uspel popraviti petkovega časa in je končal na trinajstem mestu ter je moral nastopiti v počasnejši kvalifikacijski skupini. Še slabše pa se je na razmočeni stezi znašel Lorenzo, ki, kot kaže, še vedno ni povsem okreval po poškodbi zapestja. Petkratni svetovni prvak je zmogel zgolj 17. najhitrejši čas in je prav tako nastopil v počasnejši kvalifikacijski skupini. Za 'las' je ob hitrejšo kvalifikacijsko skupino ostal tudi Maverick Vinales, ki je postavil 11. čas. Je pa potrebno poudariti, da so bili časi izjemno izenačeni, saj se je prvih 15 dirkačev razvrstilo v dobri sekundi. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Can Oncu je dokazal, da ni zaman eden največjih talentov v svetu motociklizma. V svojih prvih kvalifikacijah v svetovnem prvenstvu je osvojil četrti startni položaj.
Can Oncu je dokazal, da ni zaman eden največjih talentov v svetu motociklizma. V svojih prvih kvalifikacijah v svetovnem prvenstvu je osvojil četrti startni položaj. FOTO: motoGP

Arbolinu 'pole', izjemen debi Oncuja
Prvi so s kvalifikacijami opravili dirkači v razredu moto3. Kvalifikacije so bile izjemno napete, saj so sprva dirkači vozili na razmočeni stezi, v zadnjih minutah pa se je idealna linija dovolj posušila, da so lahko namestili gume za suho stezo in postavljali  bistveno boljše čase. Ugodne razmere pa je najbolje izkoristil Tony Arbolino, ki je po Argentini osvojil svoj drugi najboljši startni položaj. Drugo mesto je osvojil Nakarin Atiratphuvapat, ki je še enkrat več dokazal, da je specialist za vožnjo po delno mokri stezi. Prvo startno vrsto pa je dopolnil John McPhee. Za zgodbo dneva pa je brez dvoma poskrbel 15-letni turški dirkač Can Oncu. Najmlajši dirkač v zgodovini razreda moto3 je namreč na svojih prvih kvalifikacijah v svetovnem prvenstvu osvojil četrti startni položaj. Kje pa so favoriti? Svetovni podprvak Marco Bezzecchi je osvojil šesti startni položaj, svetovni prvak Jorge Martin pa bo startal se šele 13. mesta, čeprav je v letošnji sezoni osvojil kar deset najboljših startnih položajev. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kvalifikacije razreda moto2 je dobil Luca Marini, ki je le za vsega 0,027 sekunde ugnal Xavierja Vierga. Za moštvenim kolegom iz ekipe Dynavolt Intact se je uvrstil Marcel Schrotter, čigar zaostanek tudi ni bil preveč visok (+0,168 sekunde). Manj kot pol sekunde sta za zmagovalcem kvalifikacij zaostala tudi Italijana Francesco Bagnaia (+0,396), ki je že potrdil naslov prvaka, in Lorenzo Baldassarri (+0,493).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Marco Bezzecchi je bil najhitrejši na zadnjem prostem treningu, na kvalifikacijah pa je dosegel šesti čast.
Marco Bezzecchi je bil najhitrejši na zadnjem prostem treningu, na kvalifikacijah pa je dosegel šesti čast. FOTO: motoGP

Bezzecchiju zadnji 'trening' pred kvalifikacijami v moto3
Nič drugače ni bilo niti v nižjih tekmovalnih razredih. V moto3 je tako na prvem prostem treningu najhitrejši čas postavil Nakrain Atiratphuvapat, na drugem pa Alonso Lopez. Tudi sobotno dogajanje na stezi v Valencii so "otvorili" dirkači v najšibkejšem tekmovalnem razredu. Tokrat jih je pričakalo bistveno boljše vreme, saj je nad dirkališče končno posijalo sonce, a steza vseeno ni bila povsem suha in na nekaterih delih je bilo še veliko stoječe vode. Vseeno pa je uspel Bezzecchi postaviti najhitrejši čas tega konca tedna v razredu moto3, potem ko je krog odpeljal s časom 1:49.406. Italijan je tako nakazal, da se bo tudi tokrat boril za zmago, potem ko je v letošnji sezoni že trikrat stal na najvišji stopnički.

Bezzecchi je sicer na zadnji dirki v Maleziji dokončno ostal brez sanj o naslovu svetovnega prvaka, potem ko je tega osvojil Martin, ki je bil na tretjem treningu zelo zadržan, saj je postavil šele 19. najhitrejši čas. Bezzecchiju sta se sicer najbolj uspela približati rojaka Enea Bastianini in Tony Arbolino, ki sta zadnji prosti trening končala na drugem oziroma tretjem mestu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vierge najhitrejši v moto2
Še najmanj vode na stezi so imeli med tretjim prostim treningom dirkači razreda moto3. Kljub temu, pa so se na stezo podali z gumami za dež. Najhitrejši čas je tako postavil Vierge, najbolj pa sta se mu uspela približat Sam Lowes in svetovni podprvak Miguel Oliveira. Novopečeni svetovni prvak, Bagnaia, ki je svoj prvi naslov slavil prejšnji dirkaški konec tedna v Maleziji, pa je bil nekoliko zadržan. Tretji prosti trening je namreč končal na 17. mestu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
VN Valencie
VN Valencie FOTO:
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Achilleus
18. 11. 2018 11.21
-1
dieba, jezdić, Muha...ste pripravljeni na poraz?
JackSparrowww
18. 11. 2018 10.19
+1
Tega @nightifly ne poznam osebno, vem pa točno , da je vnet zagovornik teorije prodavanja laži, ki temelji na prepričanju, če tisočkrat izrečeš neko laž, ti bo enostavno poleg tebe tudi nekdo drug verjel. In ena teh najpogostejših laži je ta, da je "...Rossi pa na visku po seriji zmag enostavno ugotovil , da potrebuje nove izzive ,ker je visek krivulje dosegel ,ceprav bi lahko sedel naprej na zmagoviti kobilci in mogoce do danes ´´ nastepal ´´ kdo ve koliko trofej..."Vsi pa vemo, da je moral zapustiti Hondo, ker se je s svojim gobcanjem zameril vodilnim pri Hondi. Sreča božja je edino bila, da je s svojimi sponzorji uspel pretupiti sijajno mehanikarsko ekipo pod vodstvom genijalnega Jeremy Burgessa, da so šli z njim k Yamahi, ker brez njih bi bil nula. NULA.
.jezdimir
18. 11. 2018 10.21
-3
Korl kot vse kaže ti še čez zimo ne boš prišel k sebi, ubožec...hehehe
JackSparrowww
18. 11. 2018 10.33
+1
Saj ti si isti pacient ko Muha, ti pa ono ponavljaš ko papiga:"Drugo leto bo Horhe uniču Markeca, jasno kot beli dan...hehehe"
.jezdimir
18. 11. 2018 13.31
+2
Achilleus
18. 11. 2018 17.48
-1
.jezdimir
19. 11. 2018 12.51
+2
resnicaosvobaja
17. 11. 2018 22.48
+9
Rossiju zdaj ne ustreza niti steza... Ne vem , kaj si še lahko izmisli dirkač takega kova...ostane mu še PMS, ampak taki izgovori prepričajo le rumenjake
resnicaosvobaja
17. 11. 2018 22.16
+17
Ali je Vinalesu kdo povedal , da ima zanič motor ?
nightifly
17. 11. 2018 21.42
-12
Romantik 17.11.2018, 13:12:44 -9 Se strinjam, da je Yamaha ne samo letos, ampak vrsto let v zaostanku, kar ni dobro za šport, potrebno je, da so vsi dirkalniki čimbolj izenačeni/////////////Romantik , se zelo strinjam ,ceprav bodo jasno nekateri skocili gor . Podobne izkusnje imamo ze iz daljnih sezon ,ko sta na Hondi sedela Mick D. in kasneje Rossi ,oba pobirala naslove z lahkoto , seveda zaradi talenta, pa tudi ,ali predvsem dobre ga motorja ,ker brez tega ni casov ,ni prednosti -ni zmag . N o, Mick je nehal ,Rossi pa na visku po seriji zmag enostavno ugotovil , da potrebuje nove izzive ,ker je visek krivulje dosegel ,ceprav bi lahko sedel naprej na zmagoviti kobilci in mogoce do danes ´´ nastepal ´´ kdo ve koliko trofej . Prav ste napisal ,da bi morali biti motorji bolj izenaceni . Predvsem zaradi navijacev , kar je cisto nasprotno od lastnikov mostev ,ki si zelijo zmage . Toda tudi v tem pogledu ni vse tako kot se zdi . Same zmage so dolgocasne ,ker pomenijo prevlado enega proizvajalca ....to pa pomeni -dekadenco . In slej ko prej bo to spoznal tidi Markec M ,ceprav se Honda in vse osebje tega prekleto zaveda . Bolj ko zmaguje , bolj, ali se vedno tako rumeno plapola in rumeno se kadi na tribunah . In mislim, da Japonci v Hondi niso prav veseli , ceprav jim MM izpolni cisto vse zelje . No , kljub motorju je MM zelo dober voznik . Mogoce bo en dan celo presenetil svoje navijace in zamenjal sedlo . Kdo ve !!
resnicaosvobaja
17. 11. 2018 22.24
+13
+++ Muha...Tudi jaz mislim, da bo drugo leto še bolj rumeno plapolalo in se rumeno kadilo po tribunah , Honda še manj vesela in posledično Marquez še z več zmagami...
.jezdimir
18. 11. 2018 09.37
-5
Drugo leto bo Horhe uniču Markeca, jasno kot beli dan...hehehe
resnicaosvobaja
17. 11. 2018 21.03
+14
Yamaha je začela kopirati Hondo. Vinales jim jemlje prva štartna mesta, Rossi pa že pada boljše od Marqueza
JackSparrowww
18. 11. 2018 10.29
+0
Igi74
17. 11. 2018 20.02
+2
Oooooo Robi trobezezlač!!!!! Še tebe se je mankalo....bk!!!!! Uuuuuuuiiiiiiiiiuuuuuuuiiiiiiii.....horror!!
nightifly
17. 11. 2018 16.49
-16
Kaj pa Vale ,,,, je izgubil kaksno kolo na pisti ? ;) Videl kaksno Spanko ..ostrega ?
Otancici
17. 11. 2018 19.03
+12
nightifly
17. 11. 2018 16.47
-18
Hondisti , nic se bati , ce ste dobro opazovali ,oz ,ce to zmorete ,potem se vam ni bati . MM ima se rezerve . Sicer pa , ali desetinka predstavlja kaksen problem ?
nightifly
17. 11. 2018 16.54
-32
Izjavil je tudi ,da bo v nedeljo dal vse od sebe ,da doseze stenge . Tudi za ceno padca . Markec ,markec , ne se bati , to so samo govorice , da se sparas . Saj ni treba nic dokazati . Si ze . Samo motoror moras menjati -znamko motorja,pa bo vse drugace . Poglej Joperja Jorgeta . ..... mogoce ga bodo sele drugo leto zaceli jemati resno . Seveda govorim o navijacih ,,,,, gorivu in bogastvu tega sporta .
Uporabnik1085160
17. 11. 2018 20.13
+9
JohnnyMueller
17. 11. 2018 15.06
+27
Eni vozijo na limitu oz. čez, eni ga pa še iščejo!!!
profesor m
17. 11. 2018 15.03
+40
ne vem od kod izvira ideja, da je yamaha slaba ..pa v zaostanku...pol pa vinjales doseze prvo mesto....preprosto vedno bolj jasno postaja da dirkac naredi tisto glavno razliko...se najbolj je to vidno na hondi
Romantik
17. 11. 2018 15.08
-29
boš videl jutri, se bo Marquez s svojo nadmočno mašino sprehodil mimo vseh, kot vedno, Honda je pač pred vsemi
profesor m
17. 11. 2018 15.18
+40
honda je predvsem mm...ostali so bolj tako tako
Otancici
17. 11. 2018 15.00
+17
Marki s spahnjeno ramo 130 stotink na petem mestu, Vini prvi s kanto od Yamahe.
profesor m
17. 11. 2018 15.19
+20
ja ko jo je lorenco vozu zadnjo sezono je pa zmagoval kot za salo...
nightifly
17. 11. 2018 21.46
-6
....................in se na koncu takoj po dirki v Valencii nehote direktno v mikrofon in TV zahvalil Markotu skace za pomoc tudi na tisti zadnji dirki , drugace bi naslov pobral Vale ,ki sta mu ga fanta u-kradla . Tako je ta stvar .
JohnnyMueller
17. 11. 2018 14.28
+29
Bravo doktor, dal si vse od sebe, ampak zgleda stari, da limita nisi najdu!!!
korintos23
17. 11. 2018 13.25
-11
Najbolj pošteno bi bilo da o Rossiju grdo pišete ko ba boste prehiteli, ali vsaj dohiteli v njegovih zmaga. Zelo je star za ta sport , pa najmanj 15 mladičev za seboj pusti, a ni to čudno! Saj ne vem, ali so oni tako slabi ali je Rossi še vedno zelo dober!?!
smajser1
17. 11. 2018 13.56
+25
onih 15 mladicev, ki zaostanejo za njim ima disti slabsi motor, on ni nic boljsi od njih, tusti, ki so pa pred njim, so pa enostavno klasa zase!
Otancici
17. 11. 2018 14.01
+28
Strinjam se s tabo, najbolj posteno bi bilo, da sploh ne bi pisali o njem.
korintos23
17. 11. 2018 13.22
-11
Na motor se najbolj spozna peciklist! Ti mater kak ste dobri! hahaha
bogdajmir
17. 11. 2018 12.08
-20
naj uganem, spet bo Marquez z veliko boljšim motorjem 5 krogov do konca taktično "cincal" takoj za prvim, potem ga pa z lahkoto prehitel in še eno zmagal? Yamaha letos opravlja katastrofalno delo, še Ducati je svetlobna leta pred njimi
rr3
17. 11. 2018 12.37
+16
Točno tako cincal bo celo dirko kot so pri tebi dohtarji in svetovna znanost dokler te niso le složno uvrstili v red avstralopitkov.
Romantik
17. 11. 2018 13.12
-13
Se strinjam, da je Yamaha ne samo letos, ampak vrsto let v zaostanku, kar ni dobro za šport, potrebno je, da so vsi dirkalniki čimbolj izenačeni
poper00
17. 11. 2018 18.10
+5
Ta cincar se vsako leto sprehodi do naslova svetovnega prvaka.Resno bo začel voziti,ko bo treba.
dr.Megla
17. 11. 2018 11.49
+9
Meni se že prav smili, rad bi mu pomagal, pa mu žal nemorem. . .
User416781
17. 11. 2018 11.39
+25
...daj Rossi pojdi že v zasluženo penzijo...
najvsivedo
17. 11. 2018 11.45
-12
MitraljezovDarko
17. 11. 2018 15.50
-7
kolk gres stavit da bo jutri pred 25 in med prvih 5???
Profesormarck
17. 11. 2018 11.38
+31
no ja,dež bo tudi jutri,padcev bo veliko.....glavno,da mi že prvaka imamo.he,he,he,he,he
JohnnyMueller
17. 11. 2018 11.05
+36
Doktor je začel posnemati prvaka v preizkušanju limitov.. bravo stari!!!
Otancici
17. 11. 2018 12.48
+13
Vazelino isce limit, prijetno presenecenje hehehe.