MotoGP

Dovi zaustavil Marqueza na ciljni ravnini, Ducatiju kljub pritožbi konkurentov zmaga ostaja

Lusail, 10. 03. 2019 18.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Dirko VN Katarja v razredu motoGP je dobil Dovizioso pred Marquezom in Crutchlowom. Razočaral je zmagovalec kvalifikacij Vinales, ki je imel slabo dirko in zaključil šele sedmi. Rossi se je s 14. mesta prebil na peto. Ducati se je po dirki znašel pod preiskavo komisarjev zaradi pritožbe konkurentov, a jo je odnesel brez kazni. Dirko razreda moto2 je dobil Baldassarri, moto3 pa Toba.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zanimiv razplet na dirkah v moto2 in moto3
    00:58
    Iz 24UR: Zanimiv razplet na dirkah v moto2 in moto3
  • Iz 24UR: Z dirko v Katarju se je končno začela motociklistična sezona
    02:55
    Iz 24UR: Z dirko v Katarju se je končno začela motociklistična sezona

Po poročanju tujih medijev so številna moštva vložila protest po dirki zoper ekipo Ducati. Razlog naj bi bil nedovoljen del na zadku dirkalnika Andree Doviziosa in Danila Petruccija. Šlo naj bi za nekakšno krilce pod zadnjo gumo. Pritožbo so po pisanju portala Autosport vložile ekipe Honde, Suzukija, Aprilie in KTM-a (vse razen Yamahe). Krilce naj bi se uporabljalo za hlajenje zadnje gume. Najprej jo je v Katarju preizkušal Danilo Petrucci, na dirki pa sta jo uporabila oba dirkača tovarniške ekipe Ducati. Tehnični komisarji so od Ducatija po prejeti pritožbi nemudoma zahtevali dokumentacijo in dele, da preverijo, ali je vse v skladu s pravili. Kot kaže, je bilo vse v skladu, saj so se komisarji odločili, da jo bo Ducati odnesel brez kazni. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Smolo je še pred krogom za ogrevanjem imel novinec v elitnem razredu, 19-letni Fabio Quartararo, ki je navduševal že na testiranjih, namesto s petega mesta pa je dirko začel iz boksov, potem ko mu je na startni ravnini ugasnil motocikel. S starta je najbolje potegnil Andrea Dovizioso, slabo pa je prvi ovinek preživel zmagovalec kvalifikacij Maverick Vinales, ki je s prvega padel na sedmo mesto. Dobro je potegnil tudi Jack Miller, ki je v uvodnem krogu skočil na drugo mesto. V petem krogu je svojo priložnost začutil Alex Rins (Suzuki Ecstar). Najprej je s tretjega mesta napadel aktualnega prvaka Marqueza, nato pa je skočil še pred vodilnega Doviziosa. Ta mu je hitro odgovoril na ciljno-startni ravnini in se nemudoma vrnil v vodstvo.

Dovizioso je pokazal, da ima Ducati dober ritem kljub nekoliko slabšim časom na treningih in kvalifikacijah.
Dovizioso je pokazal, da ima Ducati dober ritem kljub nekoliko slabšim časom na treningih in kvalifikacijah. FOTO: motoGP

Rins je vendarle poskusil še nekajkrat, a mu je Dovizioso vselej vrnil milo za drago. V desetem krogu je hitrost pokazal še novinec v tovarniški ekipi Ducatija Danilo Petrucci, ki se je s petega mesta prebil na tretje mesto s prehitevanjem Joana Mira in Marqueza. V enajstem krogu je na četrto mesto padel Rins, Marquez pa se je prebil na drugo mesto, potem ko je uspel ugnati Petruccija. Sedem krogov do konca je Valentino Rossi skočil pred moštvenega kolega Vinalesa in se prebil na sedmo mesto, v vodstvu pa je še naprej vozil Dovizioso pred Rinsom in Marquezom. Rins je tri kroge do konca naredil napako v prvem zavoju, kar je izkoristil Cal Crutchlow. Malo zatem je Rossi s prehitevanjem Petruccija skočil na peto mesto. Dva kroga do konca je napako storil še Dovizioso, kar je izkoristil Marquez in prišel v vodstvo. Pol kroga kasneje se je z močnim ducatijem Dovi znova prebil v vodstvo. Marquez je še poskusil z napadom v zadnjem zavoju dirke a bil predolg, Dovizoso je z ducatijem uspel zadržati Marqueza, ki je zaostal zgolj za 23 tisočink sekunde. Crutchlow je na tretjem mestu zaostal +0,320 sekunde. Rossi je na petem mestu zaostal za 0,600 sekunde, kar kaže na to, kako izenačeni so dirkači v tej sezoni. Dovizioso in Marquez sta ponovila lanski katarski scenarij, ko ju je na prvem oz. drugem mestu ločilo 27 tisočink sekunde. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
V sezoni 2019 bo 19 dirk, na koledarju ostajajo vse klasične preizkušnje, zastor nad 2019 pa bo padel 17. novembra v Valencii.

Baldassarri najboljši v moto2
Italijan Lorenzo Baldassarri, ki je dobil že drugi in tretji prosti trening, je prikazal izvrstno predstavo na dirki za VN Katarja v razredu moto2. S tretjega startnega položaja se je prebil na drugo mesto za Xavija Viergea, nato pa je v drugem krogu prišel v vodstvo, ki ga je zadržal do samega konca. V vodstvu je vozil dobrih 19 krogov, nato pa se mu je prav v zadnjem krogu v bitko za zmago priključil Thomas Luthi, ki se je iz elitnega razreda motoGP vrnil v moto2. Prav v zadnjem krogu je ogrozil zmago Baldassarija, a je ta iz svojega jeklenega konjička na ciljni ravnini iztisnil več in na koncu slavil za pičlih 26 tisočink. Še bolj razburljiva je bila bitka za tretje mesto. Remy Gardner je že slavil oder za zmagovalce, ko ga je iz ozadja prehitel Marcel Schrötter in mu stopničke odščipnil za vsega dve tisočinki sekunde.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dirkači razreda moto3 so že na uvodni dirki v Katarju pokazali, kako izenačena je ta kategorija. V ospredju smo skozi celotno dirko videli ogromno izmenjevanj v vodstvu, dirka pa se je odločila v zadnjem krogu, pravzaprav na zadnji ravnini. Tam je Kaito Toba izkoristil zaveterje in v izdihljajih dirke ugnal Lorenza Dalla Porto. Tretje mesto je osvojil zmagovalec kvalifikacij Aron Canet. Za Japonca Tobo je to premierna zmaga v karavani. Dalla Porta je na koncu zaostal vsega pičlih 53 tisočink sekunde.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (527)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

goma467
14. 03. 2019 13.38
+0
Na bruhanje mi gre ko vas čitam.... zato sem končal...LP
iga_biba
12. 03. 2019 14.44
-7
Dobra dirka. Vinalesu že na začetku zablokirali motor, da ne more zblamirati 40letnika zimzelenega VR, bivšega devetkratnega, živo legendo, idola, doktora, zmagovalca showov, prekaljenega lisjaka in še kaj. skoraj celo dirko se je boril za semo in osmo mesto, potem se mu je pa nasmehnila sreča in je bil, za njega; odličen peti!
FjallRaven
11. 03. 2019 20.23
-2
kje je zdaj oni motopisarna ..... si se ugasnil. malo pokomentiraj obnašanje svojega klana
Pontia
11. 03. 2019 18.04
+7
MM93 je odličen dirkač, ampak tudi brutalen, ni mu mar, če izrine tekmeca iz steze in se le ta poškoduje, tudi za sebe mu ni mar. No, včeraj pa je v intervjuju na ZDF le priznal, da ga je bilo strah rizično prehiteti Dovija, bal se je, da bi si ponovno poškodoval operirano ramo. Še hujši kamikaze pa je Lorenzo, ki od vseh poškodb še komaj hodi. VR46 pa dirka že kakih 25let, pa nikoli ni bil resneje poškodovan, ker uporablja tudi glavo, ne samo ročico za gas, zato je VR46 taka legenda, ki ga občuduje staro in mlado.
Otancici
11. 03. 2019 18.26
-9
Res smo videli kako uporablja glavo, posebno ko je treba pravocasno v garazo po drugi motor. Se tam kjer bi po teoriji bit najmocnesi pogori na celi crti. Kar se pa tice njegove priljubljenosti.....za vsakega njegovega fana, nas je na drugi strani najmanj dvakrat toliko, ki ga videt ne moremo.
profesor m
11. 03. 2019 18.38
+3
ene dvakrat pa je bila noga zlomljena vseen,...ce si pozabu
FjallRaven
11. 03. 2019 19.22
+3
Lani je na dveh dirkah v vodstvu zatajila ročica al glava??😂😂😂😂
FjallRaven
11. 03. 2019 19.24
+0
profesor....1x je bla zlamana noga samo za rajo, da opraviči svojo nemoč......še kr iščejo rentgen slike k so jih ukradl...a nje lažnivi flajer😂😂😂
Diebaumaister
12. 03. 2019 08.35
+5
V sezoni 2010 je bila nemoč po tvoje zvitapamet???
mzvezda
11. 03. 2019 17.10
-4
Hahaha kako navijači Rossija že jokajo in žalijo...nevrjetno :)) Pa šele začelo se je...kaj šele bo?? :)) Sočustvujem z vami... ampak sam če še zmeraj vrjamete v božička :)) Vaši komentarji so pika na i po nedeljski dirki! Pokazali ste kako šibki ste v resnici :)) Samo šopirjenje kot se je šopiril Vinales...:))
Diebaumaister
12. 03. 2019 08.36
+4
Švoh ste vi, še motopisarna vam je povedu kaj ste, človek se je registriral samo zaradi vas da vam je povedal da pojma nimate kje se pri motorju da v prvo sploh.
Denso20
11. 03. 2019 16.51
+21
Najprej čestitke prvim trem dirkačem za stopničke. Ta dirka je bila brutalna, v vseh pogledih, sploh pa tisto zadnje prehitevanje MM in Dovija, vrhunsko. VR46 tudi zelo dobro, sploh glede na to, da je štartal iz 14. mesta. Upam, da bodo vse dirke tako napete kot je bila včeraj. GO #46
Maresan
11. 03. 2019 15.07
+23
VR je iz 15. mesta prilezel na 5. in to za 0,6 sekunde za DesmoDovi-jom, ni zmagal ampak je še zmeraj dober rezultat gledano na cel vikend, zato smo navijači Rossija zadovoljeni..ko mu ne gre in zgreši nastavitve pride 5..pa naj pridejo negativni komentarji..
LightningBolt
11. 03. 2019 15.09
+15
Ej ravnokar sem hotel napisat, da je neverjetno, kako je vale iz 15. mesta na koncu zaostal za le 0.6 sekunde
nightifly
11. 03. 2019 15.50
+10
Maresan ,,,, ne se sekirati .Imate popolnoma prav , da smo navijaci zadovoljni s tem rezultatom ,ki je v bistvu zmagovalen , ce recem tako v sali . Izgleda ,da so nasli pravo kombinacijo nastavitev , vseeno pa se oba dirkaca Yamahe strinjata ,da boo treba se kaj postoriti za izboljsanje oprijema predvsem zadnje gume . Izgleda ,ta ko se vceraj in danes strinja veliko stevilo sport . komentatorjev po svetu ,da Rossi vedno iztisne iz M1 kar se da . Lepo pa bi bilo ,ce bi ga videli pogosto cisto spredaj ,pa naj se borijo .
profesor m
11. 03. 2019 15.55
+19
saj vam tudi navijaci mm cist privoscimo rosijevim navijacem veselje in zadovoljstvo..... sam morate to tud obratno, mi smo tud veseli ko gre mm in honda dobro.... sam naredite pa mal selekcije in samokriticnosti v vasih vrstah, tudi z distanciranjem v zaljivih komentarjih med tistimi, ki konstantno pljuvajo po drugih tekmovalcih in ekipah...... .potem bo svet sporta spet lep in svetel
Celjan74
11. 03. 2019 16.43
+0
Po nekih osnovah matematike in preračunavanja časa celotne dirke,je starina zmagovalec...vsa čast mu,glede na rezultate treningov in kvalikacij.Temu se reče izkušnje
FjallRaven
11. 03. 2019 19.25
-3
Deejjaann
11. 03. 2019 14.23
+26
dobra dirka ni kaj,viniales že na štartu pogrnil(njegova rak rana štarti) ,Quartararo-škoda mi je zanj me prav zanima kako bi se peljal če nebi štartal iz boksov,prijetno presenečenje zame osebno oba suzukija imajo kar dober motocikel(corner speed super) drugače pa njim manjka končna hitrost,upam da bosta oba suzukija letos tako blizu vrha,nakagami se je tudi kar vredu peljal z lanskoletno hondo,zame osebno je bilo presenetljivo da se lorenzo ni prebil malce višje,pri yamahi pa spet rossi najboljši izmed štirih yamah-pa čeprav ga vsi pošiljajo v penzion še kar naprej se vozi presenetljivo dobro proti tem mladeničem kateri so pripravljeni vozit na glavo za dosego dobrega rezultata toda nekako jim stari maček vedno v nedeljo pokaže kako se vozi hitro-ni zaman 9-kratni prvak,petrux me je malce razočaral sem mislil da se bo bolše peljal,marquez se je dobro peljal čeprav je še poškodovan in ta steza ne ustreza ne njemu ne hondi tako da če pogledamo s te strani kako se bo pa potem peljal na tistih dirkališčih katera mu ustrezajo??? po mojem skromnem mnenju hudo hitro,dovi se je spet super peljal toda ne vem zakaj imam vedno ko pomislim na dovija nekako občutek da ni nekako material za prvaka vsaj napram marqezu,ne vem upam da se motim in da bo letos zanimiva sezona vse do konca ter da bi bilo čim več različnih motociklov hitrih in seveda čim več različnih zmagovalcev dirk ter da bi se o naslovu prvaka odločalo na zadnji dirki sezone vsaj med tremi dirkači(to bi bilo fenomenalno),dirka moto2 je pa prav tako bila zelo zanimiva upam da bo celo sezono tako natesno-da jih bo več voznikov v vodilni skupini ter da se za zmago udarijo v zadnjih krogih,moto3 razred bo tudi letos kar pester imajo kar nekaj zelo dobrih dirkačev.pa lep pozdrav vsem navijačem moto gp dirkanja,lep dan še naprej :):):)
AyrtonS
11. 03. 2019 14.09
-20
če je MM93 zadovoljen s predstavo na stezi kjer jim sploh ne ustreza, potem lahko samo rečem boga konkurenca....aja pa še nekaj by the way, p rdimir, s tem da se tebi da menjat up. imena in komentirat samo dokazuješ da ti lajšta ni tuja hehe
LightningBolt
11. 03. 2019 13.14
+30
Po komentarjih sodeč človek pomisli, da so motoristi najbolj tupasti, zatohli, pobebljeni prebivalci zemlje.
Diebaumaister
12. 03. 2019 08.37
+2
Saj so, tisti kot so procesormarc, zviti itd. ki so motor videli samo v katalogu.
Lolik
11. 03. 2019 11.47
+23
FjallRaven ti maš pa resne probleme v življenju ,pojdi k psihiatru ali pa kaj podobnega...skad enga raj
Lolik
11. 03. 2019 11.47
+23
Pa ti dobro veš da je res tko da raj ne komentiraj :/
FjallRaven
11. 03. 2019 12.30
-27
Očitno je psihater obupal nad teboj pa še nekterim
Diebaumaister
11. 03. 2019 18.52
+2
Lolik
11. 03. 2019 11.42
+26
Vsi novinci so popapcal Lorenza k za šalo :D :D hjahaha seveda je meu lorenzo pokvarjen motor,pa vreme je biu problem,pa pihal je.pa poškodovan je biu ...
nightifly
11. 03. 2019 12.25
+32
Po pravici povedano sem zelo zelo vesel za vse novince , tudi za Petruccija ,ceprav je imel najverjetneje smolo z izbiro gum ,pa vseeno . To je pozitivno , ze na zacetku strnjena kolona spredaj , odlicno .
Lolik
11. 03. 2019 12.32
+22
osscar
11. 03. 2019 20.31
Ti imaš tak prepih v glavi, da tvoji skisani možgani do qatarja zaudarjajo. Upam da spiš s čelado na betici.
FjallRaven
11. 03. 2019 11.41
-25
Anketa..... 4000 + ovc in raste🔝......mirko kk si jih sam nakliku??
JackSparrovwvw
11. 03. 2019 10.54
-35
Honda na ravnini ni mela za burek proti Ducatiju, v ovinkih pa tudi ni bilo možno, ker je Dovi lahko vlekel idealno linijo nonstop. Ne vem, kaj ma kdo za očitati MM. Se je po novem prepovedano voziti na drugem mestu? A ostali dirkaci v vodilni skupini pa niso bili v zavetrju? Rajši se brigajte za Yamaho, kjer so spet načrtno zabremzali Mavericka, da bi stari konj lahko priplezal na 5. mesto. Sramota.
.jezdimir
11. 03. 2019 10.58
+31
Korl a je bil televizor predaleč od šanka al si bil že pod šankom v času dirke, sam vprašam...hehehe
JackSparrovwvw
11. 03. 2019 12.02
-12
Ne, gledo sem kak je tvoj Lorenco pral Markeca hohohoho
.jezdimir
11. 03. 2019 12.11
+13
A dej no Korl, od kdaj pa ti Horheja ne maraš, a si ljubosumen ker je bil ljubimec od tvojga Markeca, sam vprašam...hehehe
JackSparrovwvw
11. 03. 2019 12.14
-17
A maš spet tvoje razvratne izpade, kaj te je Muha dal na čevelj? Mata kak mata, samo vprašam, če pa si se tak šopiru z Lorenzom
nightifly
11. 03. 2019 12.26
+15
jakavrabec ,,,kot vedno ste zgresil vse skupaj .
žutaresnica
11. 03. 2019 12.30
+17
Korl bi kar neki na silo, najbrž je bil večkrat zlorabljen...hehehe
LightningBolt
11. 03. 2019 13.41
+15
Maresan
11. 03. 2019 15.01
+9
MM ima najvišjo izmerjeno hitrost 352 km/h
cbrman
11. 03. 2019 10.35
-40
Ducati kot vedno nekje na meji regularnosti. Če ne milo pa na silo makaronarska posla....
.jezdimir
11. 03. 2019 10.51
+28
Honda je skoz čez mejo pa se nihče ne zgane, tist metuljček je tako erotično lep da bi ga mogl obema, 93 in 99, predpisat za na čelado kot obvezna, nej se ve kdo je kdo...hehehe
nightifly
11. 03. 2019 11.10
+33
Ducati je mogoce najlepsi in najbolj inovativen motocikel tega sveta . Takoimenovani ´´makaronarji ´´ kot jih vi (le kaj ste vi v zivljenju) etiketirate , pocenjajo cudovite stvari . Inovatorji v srcu , uzivaci na polno in esteti po naravi . Skoda ,da vi teh atributov ne poznate , ker vas razzira skodozeljnost in primitivnost . Spostovati nekoga ,ki si to zasluzi pomeni pricakovati enako gesto . Izgleda , d tega vi niste delezen v zivlenju .
JackSparrovwvw
11. 03. 2019 12.05
-27
Lahi so mednarodno gledano narod, ki ne ve niti gospodariti, niti ni sposoben sestaviti dovršene tehnike. Resda zganjajo vso drugo nepotrebno kramo, še najboljši so v pretiranem žretju hrane. Pa veliki strahopetci.
.jezdimir
11. 03. 2019 12.11
+20
Korl vidim da ti Lahi grenijo življenje...hehehe
JackSparrovwvw
11. 03. 2019 12.15
-24
Zakaj? Samo sem povedu, kak je. Saj če ne razmiš, ti lahko narišem. S plavo barvo okoli oke.
žutaresnica
11. 03. 2019 12.29
+20
Korl spet se šopiriš...vem da ti je zadnja želja stopit v mojo senco...hehehe
cbrman
11. 03. 2019 12.58
-11
Normalno da je Honda skoz čez mejo če pa jo Marquez pilotira...
cbrman
11. 03. 2019 13.19
-12
Zgodovina uči, da najlepši , najbolj inovativen in oh in sploh ni vedno najboljši..Zadnjih nekaj let je pač naveza Honda-Marquez bolj učinkovita... Kako bo letos bo pokazal čas...Upam , da bo izenačenost večja, ker gledat kako Honda zmaga pet dirk pred koncem prvenstva ni neko veselje....Glede "makaronarjev" , tudi o njih zgodovina marsikaj uči dobro ali slabo pa naj izlušči vsak sam....
Drumbass
11. 03. 2019 21.59
nightifly
11. 03. 2019 10.34
+32
Zanimalo me je kaj pravi Rossi o vcerajsnji dirki .Na splosno je zadovoljen ,ker so na wrm-up -u uspeli z nastavitvami in je prednja guma zdrzala brez pretirane obrabe . Kljub vsemu ,pa je ,upostevajoc tudi obnasanje Mav .Yamahe opozoril ,da je Yaamaha skoraj na enaki rani 2018 in bodo morali se veliko delati na gripu in slabem pospesevanju (stara pomanjkljivost ) .Iz rezultatov obeh Yamah na treningih je videti ,da vse skupaj zelo niha , en dan gre vse po maslu ,drugi pa forma pade . Ni nobene konstantnosti . Da bi bili motorji v top kondiciji manjka sigurno se nekaj . In Vale je opozoril prav na to , na dobre performanse na vseh FP-jih in kvalifikacijah .
nightifly
11. 03. 2019 10.25
+26
Ekipe , ki so podale pritozbo glede spornih krilc (vseh) Ducatija, sose zdaj obrnili se na prizivno sodisce FIMa . Ce te 4 ekipe menijo ,da je to aerodin. pripomocek ,Ducati odgovarja ,da gre za ohladitev zadnje gume .
janezblagi
11. 03. 2019 09.59
+24
Sedaj je Dovi dokazal , da z drzno vožjo lahko doseže več kot MM- psihopad....
nightifly
11. 03. 2019 10.27
+49
Dovi je tudi pokazal ,da je zelo dober voznik tudi v medsebojnih dvobojih in ostane miren ko gre za tudi za finalna prehitevanja . To je velik +.
cbrman
11. 03. 2019 10.57
-25
Dovi je že marsikaj dokazal,ko je potrebno se pa v.s.e.r.j.e, tako bo pa Marquez spet prvak.....
.jezdimir
11. 03. 2019 11.01
+22
Bodo mogl pr Dorni pa orng plunt v roke da bo Markec prvak...hehehe
SamŠeSTRUP
11. 03. 2019 11.46
-22
ti pa tvoja dorna. če je vse tko kot praviš mirko, bi dorna že zdavnej odpisala valeta. tko da ne bluzi bedarij
.jezdimir
11. 03. 2019 11.53
+19
Ti si tudi eden tistih ki se jim da samo z lajšto kaj dopovedat, žal...hehehe
JackSparrovwvw
11. 03. 2019 12.16
-20
SamŠeSTRUP
11. 03. 2019 12.18
-17
a zdaj bi pa na silo vsiljeval neke laži. pejt k strokovnjaku na pregled
cbrman
11. 03. 2019 13.01
-18
Ja no če so v Dorni 7 krat lahko plunli v roke bojo pa še osmič ..devetič..pa če bo treba še..........
Carrasco
11. 03. 2019 09.33
-12
432 komentarjev...napisanega pa nobenega..tehnologija 24 kur.odjebite s tako tehnologijo
Carrasco
11. 03. 2019 09.31
-30
Ko bo Marquez v pravi formi se lahko skrijete vsi
solarcek1234
11. 03. 2019 10.03
+21
Vidim,da si tako preprican...ni dvoma,da si enkrat bil svetovni prvak,da si tak strucko...