MotoGP

Morbidelli z najhitrejšim časom drugega treninga, v moto2 in moto3 najprepričljivejša Marini in Rodrigo

Jerez, 17. 07. 2020 15.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
A.V., M.J.
Komentarji
62

Dirkači v kraljevem razredu MotoGP in Moto3 imajo že za sabo uvodna prosta treninga v Jerezu. V najšibkejšem razredu je na obeh treningih prevladoval Argentinec Gabriel Rodrigo, medtem ko je v konkurenci "težkokategornikov" najprej navdušil aktualni svetovni prvak Marc Marquez, nato pa je v ospredje nekoliko presenetljivo stopil Franco Morbidelli. V osrednjem razredu je bil najprepričljivejši Luca Marini.

Da se začenja zares, pričajo tudi nasmejani obrazi najboljših dirkačev na svetu, ki se zavedajo, da prostora za napake v letošnji (skrajšani) sezoni MotoGP-ja ne bo. Večkratni svetovni prvak kraljevega razreda, ki bo v sezoni 2020 branil naslov iz prejšnjega tekmovalnega obdobja, Marc Marquez je bil še pred dobrimi tremi meseci zaradi operacije rame precej v zaostanku, zdaj pa se zdi, da bolj kot se približuje uvodna dirka v Jerezu, Katalončeve delnice za prvo zmago sezone močno rastejo. "Za vse nas je ta situacija nekaj povsem novega. Ni se bilo lahko pripravljati na novo sezono, za katero sploh ne vemo, kako dolgo bo trajala. Vse je še nekako v zraku, jaz osebno bom šel z dirke na dirko z jasno željo po zmagi," pred uvodnim dirkaškim koncem tedna v Jerezu sporoča domači adut Marc Marquez, ki bo imel v letošnji sezoni "pomoč" v mlajšem bratu Alexu, ki si želi postati novinec leta.

Brata Marquez, Valentino Rossi, Andrea Dovzioso, Fabio Quartararo in druščina so bili zelo dolgo brez dela. Nazadnje so bili vsaj približno tekmovalno na motociklih na testiranjih konec februarja. 

Favorit številka 1 sezone 2020 seveda ostaja starejši Marquez, ki bo letos branil naslov in skupno lovil že deveto lovoriko prvaka v vseh razredih motociklizma, šest jih ima v najmočnejšem. Če mu bo uspelo, se bo po skupnem številu naslovov svetovnega prvaka izenačil z legendarnim Italijanom Valentinom Rossijem.

Takrat še ni kazalo, da bo novi koronavirus tako zelo posegel na sceno. Tako so, kot tudi njihovi zvesti navijači, komaj čakali, da se s prvimi prostimi treningi v Jerezu končno vse skupaj tudi uradno začne. In kako se je začelo! V razredu motoGP je sicer najhitrejši čas zabeležil serijski in aktualni prvak v "kraljevem" Marc Marquez, kar seveda ni nobeno presenečenje, veliko bolj presenetljivo in tudi obetavno pa je, da se je v treh desetinkah "zbralo" kar osem dirkačev, osmi čas prvega prostega treninga je podpisal Španec Pol Espargaro, ki je za rojakom Marquezom zaostal nekaj več kot tri desetinke. Drugi čas prvega uradnega "ogrevanja" je dosegel Maverick Vinales, kar je odlična novica za ekipo Yamahe, nekaj manj zadovoljstva pa njihovi "garaži"ponuja 13. čas Valentina Rossija, ki je bil v cilju počasnejši za dobrih sedem desetink. Res pa je, da legendarni Italijan nikoli v karieri na prostih treningih iz sebe ni "stiskal" vse kar ima. Debitant med motociklistično elito Alex Marquez, ki se je pred začetkom sezone pridružil bratu Marcu pri Hondi, je uradni debi med dirkaško smetano končal na 16. mestu, z zaostankom osmih desetink. 

Tretji čas prvega prostega je postavil Britanec Cal Crutchlow (LCR), četrti pa je pripadel Andrei Doviziosu (Ducati) in prav nič ni kazalo, da bi imel italijanski dirkač kakšne posledice poškodbe, ki jo je staknil konec junija. Dovizioso si je namreč med motokrosom pri padcu poškodoval levo ključnico in prestal tudi operacijo, kot kaže, uspešno, saj je nared za prvo dirko sezone po koronavirusnem premoru. V drugem najmočnejšem razredu moto2 se je s prvim prostim treningom najbolje spopadel Italijan Luca Marini, ki je dolgo časa beležil daleč najboljši čas, potem pa se mu je ob koncu "ogrevanja" še najbolj približal Španec Juan Navarro, vsi drugi dirkači pa so bili precej za njima. Se tudi v kvalifikacijah in še posebej na nedeljski dirki v Jerezu obeta italijansko-španski dvoboj za prvo mesto? V razredu moto3 je s konkurenco zanesljivo opravil Argentinec Gabriel Rodrigo, ki je zabeležil daleč najboljši čas, tako da nikakor ne bo mogel ubežati od vloge velikega favorita za zmago na nedeljski dirki. Za njim, ob precej večjih zaostankih, pa prava gneča, saj se je kar trinajst tekmovalcev "nagnetlo" znotraj sekunde. Rodrigo se je kot edini v najšibkejšem razredu spustil tudi pod mejo 1:46. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Popoldanski trening v kraljevem razredu je prinesel najhitrejši čas člana moštva Petronas Yamaha SRT Franca Morbidellija, ki je za slabe tri stotinke sekunde ugnal moštvenega kolega in obenem lanskega novinca leta Fabija Quartararoja. Tretjeuvrščeni Južnoafričan Brad Binder (KTM) je zaostal za dobrih 12 stotink sekunde, medtem ko je razlika med četrtim Marcom Marquezom (Repsol Honda) in petim Polom Espargarojem (KTM) znašala pičle tri tisočinke sekunde (+0.244/+0.247).

Drugi prosti trening je zaznamoval tudi padec aktualnega svetovnega prvaka Marca Marqueza na drugem ovinku, ki pa se je končal brez hujših posledic. 

Tudi na drugem prostem treningu v najšibkejšem motociklističnem razredu je blestel Argentinec Gabriel Rodrigo, ki si je pot do najboljšega skupnega časa obeh današnjih treningov tlakoval že zjutraj, ko je izboljšal svoj predhodni rekord najhitrejšega kroga.

Za Argentincem sta na drugem oziroma tretjem mestu končala Japonec Tatsuki Suzuki in Andrea Migno, prvo peterico sta zaokrožila še dva Italijana - Dennis Foggia na četrtem in Celestino Vietti na petem mestu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi na drugem prostem treningu razreda Moto2 je bil najhitrejši Luca Marini, ki je drugouvrščenega Marca Bezzecchija prehitel za slabih 13 stotink sekunde. Tretji Tetsuta Nagašima (Jap) je za Italijanom zaostal še za dodatnih deset stotink sekunde. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Spomnimo, sezona bi se sicer morala začeti 19. marca v Katarju, a so tam izpeljali le razreda moto2 in moto3, preden je koronavirusna pandemija pretresla svetovni športni koledar. Karavana bo po nedeljski prvi dirki ostala v Jerezu, kjer bo naslednji teden še ena dirka za VN Andaluzije. Sledi tradicionalna postaja v Brnu 9. avgusta in dvojni spored v Avstriji na Spielbergu (16. in 23. avgust), v Misanu pa bosta 13. in 20. septembra tudi dve dirki, za VN San Marina in Emilije Romanje.

Sledita dve "enojni" dirki, Barcelona in Le Mans 27. septembra in 11. oktobra, potem pa sta v do zdaj potrjenem koledarju še dva dvojčka: v španskem Alcanizu 18. in 25. oktobra VN Aragonije in VN Teruela, v Valencii pa 8. in 15. novembra VN Evrope in VN Valencie.

Prenosom uvodnih prostih treningov vseh razredov na VOYO.

VN Španije - urnik prenosov na Kanalu A in VOYO
VN Španije - urnik prenosov na Kanalu A in VOYO FOTO:
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iga_biba
18. 07. 2020 13.04
+2
Uff. Morbideli na Petronasu. Potemtakem, se bivši 9x zimzeleni veteran seli na boljše? Samo da se bo uspel ogreti :)
cocištain
18. 07. 2020 11.43
+3
se popolnoma strinjam za mentalistom... dodal bom da je rossi kriv da je ta šport postal tako popularen....spremljam gp že 30 let, in včasih smo bili redki ki smo to gledali na rtv2, v barih, gostilnah... se sploh ni predvajalo.. ne kot sedaj. no sem hotel reči, da je tudi njegova kao"krivda", da zdej že vsak "butelj" gleda in komentira kraljevi razdred, bom še dodal: Vsak voznik, ki vozi v gp-ju je spoštovanja vreden! pa ne mi nabijat... dajte samo v mislih probat kako je!
Porsche959S
17. 07. 2020 19.18
+26
Tukaj se zdaj nek naključni bralec čudi, zakaj se toliko bralcev naslaja ob slabših rezultatih Valentina Rossija, kar je iskreno rečeno, neprimerno. Vendar za taki odnos bralcev v bistvu ni kriv Rossi, pač pa nekaj provokatorjev tukaj, ki so pod rumenim dohtarjevim plaščem v imenu njegovih "navijačev" sproducirali marsikateri zmazek, ki niti kurjega drekca ni vreden. Predvsem izstopa neki @jezdimir s svojimi lovskimi izjavami, da bi "Rossi z Marquezovo Hondo zmagoval za pol kroga" , pa da bi "Honda Marqueza takoj nagnala, čim bi Rossi omenil željo po Hondi" itd. Skratka, čiste provokativne blesarije, ki pa jih pošteni navijači motoGP športa ne moremo spregledati (za to skrbijo tudi vrli moderatorji s toleriranjem teh nesmislov) in je stari Rossi pač na račun tega tarča posmehov. Sam sem že pred leti spoznal, da Rossi ni napačen dečko, čeglih ga tudi včasih biksa, napačni so nekateri njegovi "kao navijači", ki njegov status izkoriščajo za izživljanje svoje pokvarjene in izprijene osebnosti.
moto-gp
17. 07. 2020 20.50
-8
Ma pusti "jezdimir"; morda ga je korona spreobrnila😆
.jezdimir
17. 07. 2020 21.38
+4
Korl lepo da si si zapisoval modre pridige, zapomnil vem da si jih nisi...hehehe
Porsche959S
18. 07. 2020 08.13
+4
Jezdić, če še nisi doumel - zgoraj sem te sesul kot staro kanto.
.jezdimir
18. 07. 2020 11.44
+9
Korl tukaj naj bi kulturni ljudje komentirali zadeve iz motoGP sveta, kar je mimogrede tisto, čemur je komentiranje namenjeno in tudi razloženo v Pravilniku spodaj...kdo torej daje pravico izprijencu kot si ti se spuscat na osebni nivo žaljenja, vsi vemo da to nikoli ni bilo dovoljeno s strani Uredništva...še dobro da smo vsi ostali pametnejši od tebe, da se ne spuščamo na tvoj pritlehno žaljiv nivo.
Porsche959S
18. 07. 2020 17.10
-3
catgod
17. 07. 2020 19.07
-14
A to, da je biu pa rosi na drugem treningu odlicen 20 ...vam je pa nerodno napisat????......si ni tezko predstavljat kksen bi bil naslov clanka, ce bi bil najhitrejsi
iga_biba
18. 07. 2020 13.06
-1
bo šel na Petronas, je zdaj poltovarniški boljši od tovarniškega. Dokler ne pride VR.
catgod
17. 07. 2020 18.48
-17
.....manj zadovoljstva pa njihovi "garaži"ponuja 13. čas Valentina Rossija, ki je bil v cilju počasnejši za dobrih sedem desetink. Res pa je, da legendarni Italijan nikoli v karieri na prostih treningih iz sebe ni "stiskal" vse kar ima...spet neko nakladanje in opravicevanje trumenga ...pateticno
avtokrosist1
17. 07. 2020 17.44
-9
a rozika je drugi trening izpustiv .....
buzerantos
17. 07. 2020 16.39
+15
zanimivo da pa njegov racun in popularnost raste...za razliko od tebe...
buzerantos
17. 07. 2020 16.37
+19
pri vas adolescentih mogoce...
ALI-S
17. 07. 2020 16.21
-6
marquez je legenda in presega rozalijo
felix59 drugič
17. 07. 2020 16.06
+14
moto-gp
17. 07. 2020 15.47
+13
Če želite, da nas bo "callux" še česa naučil, bodite človeški pri komentiranju. Vsak ima svojega favorita, enega ali več, zato strpnost ne bo odveč. Sicer tako vemo, da si vsi zaslužijo aplavz.
Callux
17. 07. 2020 17.42
+9
Sicer ne verjamem, da sem kdaj koga kaj "naučil", a vseeno hvala.. Strpnost pa nikoli ni odveč, to se pa strinjam
moto-gp
17. 07. 2020 17.51
-9
No, morda lapsus pri izražanju..bistvo isto...Kar dosti navdušencev Moto GP vas je pogrešalo ... Pogrešali so vaše merodajne informacije in tudi nasploh realno analizo dirke...fajn vas je "brati"..
Callux
17. 07. 2020 18.02
+12
No ja, vedno se potrudim, da bi stvar povedal točno tako kot mislim, pa naj mi bo stvar všeč ali ne.. Čeprav biti nevtralen je na trenutke precej težje kot se zdi.. Glede realnosti pa je povsem odvisno, komu se zdim bolj, komu manj haha
moto-gp
17. 07. 2020 19.22
-8
Imate prav glede nevtralnosti, včasih je težko...realnost je kakršna je, pa če se zaradi Španca in Italijana" verbalno-digitalno pobijemo"😆.... Rossi legenda, Marc - svojevrsten dirkač... Ampak tukaj je še...in so še.... Počakajmo nedeljsko dirko...
Porsche959S
17. 07. 2020 19.31
-10
Kakorkoli obrneš, rumeni so zlobni, oranžni pa smo dobri. No, ti si vijolična, pa si tudi dobra...😛😛😛
Callux
17. 07. 2020 20.14
+12
Sicer sem verjetno v manjšini, a sam mislim da se z obema stranema da pogovarjat, ne glede na to če so rumeni ali oranžni.. Odvisno od posamezne osebe..
moto-gp
17. 07. 2020 21.01
-9
Hja, tukaj je res nekaj čist rumenih, nekaj čist oranžnih.. največ pa provokatorjev, ki ne bodo zadoščenja niti Rossiju, kot legendi, niti Marcu, kot čudežnemu dečku 😆. Kaj šele Doviju, pa up. Lorenzu z idealno linijo... ne pozabite, da so "mladci" polni želje po zmagah... In, naj zmaga najboljši!
moto-gp
17. 07. 2020 21.06
-13
Ti bom dala vijolična...Moto GP je poleg borbe za prvaka tudi prava predstava za nas gledalce... Tako, da fanatizem pri meni odpade..., To ti dobro veš!!
Porsche959S
17. 07. 2020 21.19
-11
Halo vijolična...kaj pa Maribor - šampion ? 😉
Callux
17. 07. 2020 15.12
+56
Če že pišete o presenečenjih, potem bi bilo bolje kot najhitrejši čas Morbidellija (ki ni presenečenje mimogrede) omeniti tretje mesto Brada Binderja, ki je na lep način dokazal, da je KTM z novim okvirjem naredil nov lep korak naprej..
motorist_mb
17. 07. 2020 15.14
+14
huperz
17. 07. 2020 15.47
-11
Uporabnik458403
17. 07. 2020 16.03
+16
Callux......ti casi na treningu ne povedo vsega, ker vsi nekaj testirajo, nastavljajo in ni najpomembnejse doseganje najhitrejsih casov.........
awontuwej
17. 07. 2020 16.12
+1
Callux
17. 07. 2020 17.17
+12
Svetice imaš prav, ti časi ne povedo celotne zgodbe, ker vsi se še niso spravili delat en res hiter krog, ker nekaj dirkačev bo za to raje izkoristilo FP3 jutri dopoldan, ko bo steza hladnejša in s tem hitrejša.. Že to, da je bil samo Fabio Quartararo hitrejši na FP2 kot na FP1 pove dovolj kako velika razlika je med dopoldanskim in popoldanskim treningom trenutno v Jerezu.. Je pa konkurenčni KTM vseeno zelo lepo videti, enako kot Aprilio, saj prvenstvu ne bo škodovalo, da se še preostala dva proizvajalca pridružita boju za najvišja mesta..
motorist_mb
17. 07. 2020 17.32
+6
Call lp...upam da zdaj redno pišeš in smo v nulo obveščeni...tvoj v sbk-ju mora končno vrečt Toto kawo z trona ker so že par let tečni 😉!
Callux
17. 07. 2020 17.40
+5
Vidim da me je nekaj ljudi pogrešalo haha.. Sicer ne prispevam nič bistvenega, a malo se bom zagotovo še oglasil, upam da s čim zanimivim :D.. Glede SBK pa bomo videli, bom rekel samo to, da bi bilo lepo spet videti naslov v Bologni..
Porsche959S
17. 07. 2020 19.34
-16
Callux, ti veš , da bi jaz zate dal roko v ogenj. Prav tako pa bi dal tudi nekaj tukajšnjih pokvarjencev v ogenj, naj "jezdijo" na plamenih....
Ici
17. 07. 2020 15.00
+14
Sedem desetink sekund, pa pišete, da je nekdo v ozadju? Če bi vi živo videli mojstra, ki je napisal ta članek in ga povprašali, če nam lahko demonstrira, kaj v realnem času pomeni sedem desetink sekunde, bi bil zagotovo v hudi zadregi.
NWO 2014
17. 07. 2020 16.13
-4
zdej moreš ti poudarit da si pameten al kaj ?
awontuwej
17. 07. 2020 16.13
+3
motorist_mb
17. 07. 2020 14.58
+6
Fp2 Morb.Qua.Bin....Zarco Best duce 👍!
iga_biba
17. 07. 2020 14.55
-15
Na prvem 'ogrevanju', Rossi v ozadju. Je pač v letih, pa rabi malo več, da se ogreje. Ko končajo dirko je on ogret. Zadnjih 11 let.
Ici
17. 07. 2020 15.02
+30
Ko se boš ti ogreval za 12 mio USD/leto, boš zelo hud car. Ampak tega"filma" ne boš videl.
catgod
17. 07. 2020 19.09
-18
No lepo, da priznas. Dirka ze zdavnaj ne vec...mu pa disijo €, $
Golobek
17. 07. 2020 14.49
-11
Rosi tone kot TITANIK🤷🏼
TEDO(uajtu)MEDO
17. 07. 2020 14.17
-37
Rossi je vedno v ozadju, kaj se mu sploh še posvečate? Basta!
Aligator11
17. 07. 2020 15.05
+19
motorist_mb
17. 07. 2020 14.10
+4
Drugi trening ajde Miller gremo 😉!
motorist_mb
17. 07. 2020 10.18
+6
Po 20 min Mill.Vin.MM!
motorist_mb
17. 07. 2020 10.08
+7
Miller vodi trenutno 👍