MotoGP

VN Avstrije: Vinales zmagovalec kvalifikacij, iz prve vrste tudi Miller in Quartararo

Spielberg, 15. 08. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
J.B., A.V.
Komentarji
32

Maverick Vinales je zmagovalec kvalifikacij elitnega razreda pred nedeljsko dirko za VN Avstrije. Za Špancem na yamahi sta končala Jack Miller in vodilni v skupnem seštevku Fabio Quartararo, ki se je očitno pobral po nekoliko slabši predstavi v Brnu. Kvalifikacije v moto3 je dobil Raul Fernandez, v osrednjem razredu moto2 pa nekoliko presenetljivo Remy Gardner.

V prvi skupini kvalifikacij smo spremljali sila izenačen boj za dve mesti, ki prinašata drugo skupino. Na koncu sta se vanjo uvrstila Johann Zarco in Valentino Rossi, ki mu je v zadnjem hitrem krogu uspelo prehiteti rojaka na Ducatiju Danila Petruccija. Ta je bil po prihodu v cilj besen kot ris in bi si za svoje nešportno obnašanje v boksih, ko se je verbalno znesel nad Aleixom Espargarojem, kaj lahko prislužil dodatno kazen s strani vodstva motoGP. Še naprej pa je bil zelo nerazpoložen Brad Binder, ki se po zmagi v Brnu tokrat ni vmešal niti v borbo za preboj v drugo kvalifikacijsko skupino, saj je bil 16. 

Na začetku druge kvalifikacijske skupine je prvi napadel Fabio Quartararo, a ga je kmalu prehitel Maverick Vinales, ki je vodil, ko se je večina dirkačev odločila zapeljati v bokse. Rossi je bil tedaj na osmem mestu, a je za vodilnim Špancem zaostajal zgolj za tri desetinke. Nasploh razlike niso bile velike, prvega Vinalesa in 12. Miguela Oliveiro je ločilo le pol sekunde. Minuto in pol pred iztekom ure je Andrea Dovizioso skočil na prvo mesto, a mu je prej vodilni Vinales le nekaj sekund kasneje vrnil z novim najboljšim časom. Do konca sta Italijana na Ducatiju prehitela še Jack Miller, ki je potrdil, da bo v nedeljo eden glavnih kandidatov za zmago, prvo startno vrsto pa je dopolnil vodilni v skupnem seštevku Quartararo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iz druge startne vrste bodo začeli Dovizioso, najbolje razpoloženi dirkač s treningov Pol Espargaro in Suzukijev Joan Mir. Rossi je bil v samem zaključku druge skupine nepričakovano skromen in je kvalifikacije sklenil na 12. mestu, kar zagotovo ni dobro popotnica pred četrto dirko sezone. 

"Zelo vesel sem, saj je bil moj cilj, da se prebijem v prvo startno vrsto. Nato pa sem se na motociklu kar naenkrat počutil odlično, kar mi je vlilo novega upanja. Morda nekoliko presenetljivo, ker na tej stezi Yamahini dirkači ne veljamo za favorite, a tokrat sem bil zares hiter. Dokazal sem, da lahko posamezen krog odpeljem na vrhunskem nivoju, upam pa, da bom to prenesel tudi na jutrišnjo dirko," je po kvalifikacijah povedal prvi junak Vinales.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V razredu moto2 do 'pola' Remy Gardner
V srednjem kakovostnem motociklističnem razredu moto2 si je najugodnejši startni položaj pred nedeljsko dirko nekoliko presenetljivo zagotovil Avstralec Remy Gardner, ki je bil od najbližjega zasledovalca, španskega dirkača Jorgeja Martina, hitrejši za slabe štiri stotinke sekunde, med tem ko je Nemec Marcel Schrotter na tretjem mestu zaostal za dodatne tri stotinke.

Zelo majhne razlike znotraj prve deseterice napovedujejo zelo zanimivo nedeljsko dogajanje, saj bo zanimivo videti, kako se bosta odzvala zmagovalca uvodnih treh dirk sezone, Italijana Enea Bastianini - danes v kvalifikacijah četrti - oziroma osmouvrščeni Luca Marini. Vrhunsko uvrstitev bodo nekoliko iz ozadja napadali še Aron Canet (5.), Sam Lowes (6.) in Jorge Navarro (7.). Na devetem oziroma desetem mestu sta tokratne kvalifikacije v Spielbergu končala Švicar Thomas Luthi, z zaostankom dobrih dveh desetink sekunde za Gardnerjem in Marco Bezzecchi.

Kvalifikacije v razredu moto3
Španski dirkač Raul Fernandez je ponovil uspeh iz VN Češke in bo še drugič zapored startal prvi. Prvo startno vrsto bosta doplnila še Albert Arenas in John McPhee. V drugo so se uvrstili Jaume Masia, Celestino Vietti, ki je glede na predstave s treningov kar nekoliko razočaral, in Japonec Tatsuki Suzuki

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dirkači elitnega razreda so imeli na tretjem prostem treningu že nekoliko bolj suho stezo, kar je najbolje izkoristil Maverick Vinales, a je najboljši izid prostih treningov obdržal Pol Espargaro. Španec na KTM-u je najhitrejši čas postavil že na prvem petkovem treningu, tokrat pa je le potrdil, da gre avstrijsko moštvo z razvojem motocikla v pravo smer. Na drugem mestu v seštevku vseh treh treningov je pristal Andrea Dovizoso, tretji pa je bil Vinales. V zadnjih sekundah smo spremljali pravo dramo, saj je Fabio Quartararo izpadel iz najboljše deseterice, kar bi pomenilo, da bi kvalifikacije začel že v prvi skupini. A Francoz se je na koncu z zadnjim hitrim krogom uspel rešiti, pristal pa je na desetem mestu, ki kot zadnje še zagotavlja neposredni preboj v drugo skupino. Iz deseterice je na ta račun izpadel njegov rojak Johann Zarco

Zmagovalec dirke v Brnu Brad Binder je kvalifikacije sklenil na skromnem 16. mestu, le malenkost bolje pa se je odrezal Valentino Rossi na 13. mestu. Med deseterico so se sicer uvrstili še Jack Miller, Takaaki Nakagami, Alex Rins, Miguel Oliveira, Joan Mir in Franco Morbidelli.

Kot že rečeno, je tretji prosti trening pripadel Vinalesu, drugi je bil Miller, tretji pa Dovizioso. Odlično formo je s petim mestom potrdil Portugalec Oliveira, ki je bil najhitrejši na popoldanskem petkovem treningu. A ker je bila steza v soboto dopoldan še nekoliko razmočena, večina dirkačev ni uspela popraviti svojih najboljših časov iz prvega dne VN Avstrije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Moker začetek v moto3
Sobotni spored je sprva ponudil tretji prosti trening dirkačev moto3, ki pa so jih pričakale neugodne razmere na mokri stezi v Spielbergu. Prav zato so bili petkovi rezultati nedotakljivi. Z najhitrejšim časom se je sicer izkazal Celestino Vietti, skupno pa je najhitrejši krog dosedanjega poteka VN Avstrije v najšibkejšem razredu obdržal Tony Arbolino. 20-letni Italijan je svoj najboljši čas postavil na prvem petkovem treningu.   

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zadnji prosti trening pa je, kot je to že v navadi, pripadel dirkačem drugega razreda. Najhitrejši je bil Britanec Sam Lowes, ki je s tem postavil tudi najboljši skupni čas, pred Remyjem Gardnerjem in Luco Marinijem. Italijanski izplen je s četrtim mestom dopolnil Enea Bastianini. Nad Spielbergom je v noči na soboto močno deževalo, a se je do zadnjega treninga v moto2 steza že povsem posušila, zato so bili časi s tretjega treninga obenem tudi najboljši skupno. Edini, ki se je bolje znašel v petek, je bil Španec Jorge Martin, ki je bil skupno tretji, pred Marinijem na četrtem mestu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KTM v petek potrdil odlično formo
Petkovo dogajanje v Spielbergu je ponudilo dva prosta treninga v vseh treh motociklističnih razredih. V razredu motoGP je bil na prvem najhitrejši KTM-ov Španec Pol Espargaro, ki je postavil tudi najboljši čas dneva (1'24.193), drugi je bil Italijan Andrea Dovizioso, tretji pa Japonec Takaki Nakagami. Popoldan pa je na drugem treningu, ki so ga zaznamovale deževne razmere, z najhitrejšim časom presenetil Avstralec Jack Miller, drugi je bil Španec Iker Lecuona, tretji Portugalec Miguel Oliveira

V skupnem seštevku obeh petkovih prostih treningov je prvo mesto pripadlo Polu Espargaroju, najmanj je za njim zaostal Ducatijev dirkač Dovizioso, nato sledijo Takaaki Nakagami, Alex Rins, Franco Morbidelli in Johann Zarco. Fabio Quartararo je zasedel deseto mesto, med deseterico pa ni bilo Mavericka Vinalesa, Valentina Rossija, Brada Binderja ... Pol Espargaro je zanesljivo dolžnik iz dirke v Brnu, saj je bil na dobri poti do odmevnega rezultata, kazalo je na stopničke, nato pa je dobro uvrstitev odnesel njegov padec. 

Ducati je na tem avstrijskem dirkališču zmagal leta 2017, nato pa še lani, ko je slavil pred Marcom Marquezom in Fabiom Quartararojem. Ducati je zbral kar štiri zaporedne zmage tukaj, leta 2016 je zmagal tudi Italijan Andrea Iannone, leta 2018 pa je slavil Španec Jorge Lorenzo. Quartararo, vodilni dirkač po točkovanju svetovnega prvenstva, je zbral 59 točk, drugi je Maverick Vinales (42), tretji pa Franco Morbidelli (31). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dirkači bodo z zanimanjem spremljali tudi vremensko napoved, saj lahko dež in mokra steza precej spremenita razmerja moči. Napoved ni preveč obetavna, tega se zaveda tudi francoski dirkač na Yamahi. "Iskreno rečeno, že ko smo prispeli sem in pogledali napoved, je bil dež predviden za vsak dan. Tako je kazalo za petek, soboto in nedeljo, ampak mi se bomo morali potruditi in pokazati, kaj zmoremo, ne glede na razmere. Je pa res, da ni najlažje tekmovati v mokrem," je dejal Quartararo, ki želi ob odsotnosti Marca Marqueza in dobrem izkupičku na nedeljski dirki še malce pobegniti tekmecem na lestvici svetovnega prvenstva.

Pol Espargaro
Pol Espargaro FOTO: AP
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iga_biba
15. 08. 2020 21.04
-8
Rossi je bil v samem zaključku druge skupine nepričakovano skromen in je kvalifikacije sklenil na 12. mestu, se kar nasmejim takšnim izjavam. Enajsto leto se že šlepa v motoGP karavani. če jih dovolj odstopi se lahko malo približa stopničkam, če jih malo manj pa je sedmi.. Vsi, res vsak, ga že prehiti, po levi in desni, pa še kar ne razume, da je njegov čas mimo.
Unionko
15. 08. 2020 17.37
-10
Rossija iz tira vrglo pismo italjanskega zavoda za pokojninsko zavarovanje!
KeepTheBlueFlagFlyHigh
15. 08. 2020 17.20
-2
Škoda za Paula
Brus123
15. 08. 2020 16.57
-6
Jutri bo dež in Yamaha najmanj druga!
Trta mrta
15. 08. 2020 15.41
+8
Pro plus je normalno da se komentatorja med seboj prepirata? Debate imamo v gostilni... če že imate prenos naj bo objektivno ne pa da se pogovarjata o čem se ne strinjata.... rad gledam moto dirke ampak pri teh2 komentatorjih je vse brez zvoka
iga_biba
15. 08. 2020 21.08
+0
gaberbrrr nima bontona in ne kulture. vedno skače Boštjanu v besedo, govori pa kot, da bi nekdo orehe spuščal po pločevinasti strehi. Res mora imeti močne strice v ozadju, ali pa si sam plačuje, da lahko komentira.
Uporabnik1211614
15. 08. 2020 15.34
-11
Končno novi športni obrazi na vrhu, ne pa neki naduvani m&m’s eki in podobno. Bravo za šport!
Porkamadona
15. 08. 2020 15.47
+11
Zorx
15. 08. 2020 15.17
+5
Ali so možnosti da bo yamaha v avstriji na stopničkah? 🙏💪
motorist_mb
15. 08. 2020 15.27
+8
motorist_mb
15. 08. 2020 14.55
+1
Duce dobro je...jutri peta zmaga pa nadaljevanje prevlade!
TheWind
15. 08. 2020 13.27
+3
Moto gp je moto gp!.... Pogrešam pa definitivno Alešiča pa F1.... To je bilo pa noro! Komaj smo čakali da pride vikend pa VN 😀
Unionko
15. 08. 2020 17.40
+4
Ja nora osemdeseta, Senna,Prost, Mansel,Berger, Alesi...kasneje še Šumi....
Unionko
15. 08. 2020 17.41
+5
Sicer takrat še z komentarjem Niko Mihelić legenda....
Callux
15. 08. 2020 12.43
+18
Simone Battistella, zastopnik Andree Doviziosa, je danes dejal da se Dovi po koncu sezone poslavlja od Ducatija.. A da to ne pomeni, da se bo upokojil..
motorist_mb
15. 08. 2020 12.52
+9
Žal mi ga ampak več bi lahko stisnil z sebe...si ali nisi!
catgod
15. 08. 2020 13.08
-5
Callux
15. 08. 2020 13.17
+12
Vse skupaj bo kar težko se za odločit pri Ducatiju, ker vsako izmed imen, ki se jih povezuje s sedežem (teh je kar nekaj), ima svoje prednosti in slabosti.. A tu je Dovi samega sebe spravil v najslabši položaj, ker veliko opcij zdaj nima več..
motorist_mb
15. 08. 2020 13.56
+7
Mogoče pa Gigi vrne Lor. to bi bila bomba pol!
catgod
15. 08. 2020 11.15
+7
Hahahaha....hinavsko popravite naslov clanka.....cas posodobitve pa pustite star 5 ur......in vi se imate za objektivni portal. Glede na to, da je to kritika na vas racun ...boste tole brisali.
catgod
15. 08. 2020 11.06
-4
Najhitrejsi na zadnjem treningu je bil VIN....zakaj tako zavajajoc naslov???
catgod
15. 08. 2020 11.02
-7
Ne razumem naslova🤔.... Fp3 ...VIN,MIL,DOV....
mojcd
15. 08. 2020 10.55
+21
Yamaha bo trpela te dve dirki....petronas komaj komaj med 10, Rossi se mora dodatno boriti, Vinales pa nima mentalitete za dirko. Vse kar zna je en krog
motorist_mb
15. 08. 2020 10.44
+4
mojcd
15. 08. 2020 08.37
-1
Kaj a potem fp3 ne steje?
Uporabnik458403
15. 08. 2020 10.37
+13
Tu se vidi kvaliteta novinarjev, da jih vecina sploh ne ve kaj je pogoj, da se dirkac uvrsti v hitrejso skupino
Roky123
15. 08. 2020 10.45
+5
Servus TV...vidi se da spadajo pod Red Bull ampak imajo know how o tehniki, tračih in pravilih
mojcd
15. 08. 2020 10.50
+2
Ja mi to vemo ampak za to je se sansa v fo3
Uporabnik458403
15. 08. 2020 10.57
+3
Da vam pomagam.... V hitrejso skupino se direkt uvrsti 10 najhitrejsih iz prvih treh treningov... Veljajo samo najhitrejsi casi v vsakem treningu....... V kolikor pa je na 3 treningu v soboto dez pa veljata samo petkova treninga
morgimalo
15. 08. 2020 11.21
+3
Svetice, motiš se. Vedno veljajo najhitrejši časi iz prvih treh treningov. Če je na sobotnem treningu dež, čase enako upoštevajo. Le, da ti v dežju niso boljši od tistih na suhi stezi. Če bi pa kakšen dirkač v dežju na FP3 imel hitrejši čas od tistih na suhi stezi, je uvrščen v hitrejšo skupino.
Uporabnik458403
15. 08. 2020 11.31
+2
Morgimalo....malo morgen. Vedno pred treningom razglasijo ali gre za suh ali moker trening... Ce gre za moker trening casi ne stejejo.... V kolikor pa se je trening zacel kot suh in je v casu treninga zacelo dezevati pa ti casi stejejo....
Uporabnik458403
15. 08. 2020 11.34
+2
Ta moj zadnji komentar velja le za 3 trening