MotoGP

Španski zrak mu dobro dene: Quartararo še drugič z najboljšega startnega položaja

Montmelo, 15. 06. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.A./T.Š./A.V.
Komentarji
77

Mladi Francoz Fabio Quartararo (Petronas Yamaha) je ponovil svoj uspeh iz kvalifikacij v Jerezu. V kvalifikacijah VN Katalonije si je z najhitrejšim časom zagotovil najboljši startni položaj pred nedeljsko dirko. V prvi startni vrsti mu bosta družbo delala Marc Marquez (Honda) in Maverick Vinales (Yamaha).

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Quartararo drugič v karieri osvojil najboljši štartni položaj
    02:19
    Iz 24UR: Quartararo drugič v karieri osvojil najboljši štartni položaj
  • Iz 24UR: Vinales o prvi tretjini sezone
    01:52
    Iz 24UR: Vinales o prvi tretjini sezone
  • Iz 24UR: Velika nagrada Katalonije
    02:41
    Iz 24UR: Velika nagrada Katalonije
  • Vrhunci 3. prostega treninga razreda motoGP pred VN Katalonije
    09:13
    Vrhunci 3. prostega treninga razreda motoGP pred VN Katalonije
  • Vrhunci kvalifikacij razreda moto3 pred VN Katalonije
    05:34
    Vrhunci kvalifikacij razreda moto3 pred VN Katalonije
  • Vrhunci 4. prostega treninga razreda motoGP pred VN Katalonije
    04:36
    Vrhunci 4. prostega treninga razreda motoGP pred VN Katalonije
  • Vrhunci kvalifikacijske dirke v razredu motoGP za VN Katalonije
    08:24
    Vrhunci kvalifikacijske dirke v razredu motoGP za VN Katalonije
  • Vrhunci kvalifikacijske dirke v razredu moto2 za VN Katalonije
    08:14
    Vrhunci kvalifikacijske dirke v razredu moto2 za VN Katalonije

Kot prvi je v kvalifikacijah na progo zapeljal Marc Marquez (Repsol Honda Team), ki je tako skočil na vrh, vendar ne za dolgo, že v prvem krogu ga je prehitel Maverick Vinales (Monster Energy Yamaha). Že v prvem krogu je na svoj račun prišel Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT), najlepše presenečenje letošnje sezone v prvenstvu razreda motoGP, a je takoj zatem prvi rezultat kroga postavil njegov moštveni kolega Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT), ki je bil najhitrejši že v prvih kvalifikacijah.

V kritičnem predelu dirkališča, ovinku številka pet, kjer je danes v pesku končalo že nekaj dirkačev, je nepozornost drago stala Danila Petruccija (Mission Winnow Ducati), ki je pristal na tleh. Italijan jo je na srečo odnesel brez poškodb in je lahko nadaljeval dirko.

Fabio Quartararo je zagotovo najlepše presenečenje letošnje sezone svetovnega motociklističnega prvenstva.
Fabio Quartararo je zagotovo najlepše presenečenje letošnje sezone svetovnega motociklističnega prvenstva. FOTO: motoGP

Vinales se je spet zavihtel na vrh, vendar le za kratek čas, vse dokler ni ciljno črto prevozil hitro Quartararo. V hitrem krogu je Francoz svojo prednost želel še potrditi, vendar mu je pot nerodno prekrižal Vinales. Kljub temu si je mladi francoski dirkač zagotovil najboljši startni položaj pred nedeljsko dirko. Dirkač Petronas Yamahe je nase prvič opozoril že na dirki za VN Španije v Jerezu, ko je postal najmlajši dirkač, ki je kadarkoli dirko elitnega razreda začel z najboljšega startnega položaja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Ni besed, ki bi to opisale. Ne vem, kaj naj rečem. Imel sem dva najhitrejša kroga, a tudi rezultati na prostih treningih so bili dobri. Mislim, da bom jutri lahko konkurenčen," je po kvalifikacijah povedal Quartararo, ki je bil po dirki v Mugellu prestal rutinski poseg zaradi zatekanja mišice na desni roki.

Največji osmoljenec kvalifikacij je brez dvoma Alex Rins (Team SUZUKI ECSTAR), ki je bil najhitrejši na tretjem prostem treningu, na zadnjem pa je dosegel drugi čas. Španec je dirko končal po padcu v dobri dve minuti pred koncem. 

Dirkaški doktor Valentino Rossi je pristal na 5. mestu, pred njim je bil še Quartararojev moštveni kolega Morbidelli. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zadnji prosti trening Francozu

Alex Rins je bil dolgo časa najhitrejši na četrtem prostem treningu, v zadnjem krogu pa ga je z vrha vrgel Quartararo, ki je tako postal zmagovalec zadnjega prostega treninga pred kvalifikacijami. Trening je zaznamoval tudi padec Cala Crutchlowa, ki mu je v petem ovinku odneslo prednji del motorja in dirkač je končal v pesku.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rodrigo uspešno prestal vse 'napade'

V kvalifikacijah razreda moto3 se je najboljšega rezultata že kmalu po začetku veselil Gabriel Rodrigo (Kömmerling Gresini Moto3), v prvi startni vrsti mu bosta na dirki družbo delala Ai Ogura (Honda Team Asia) in Tony Arbolino (VNE Snipers). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Quartararo pokazal, da misli resno 

Pod vročim katalonskim soncem so se na progo pred kvalifikacijami podali tudi dirkači kraljevega razreda motoGP. Dolgo časa je bil najhitrejši aktualni svetovni prvak Marquez, potem pa se je znova izkazal najboljši na drugem prostem treningu, Francoz Quartararo. A tudi slednji ni dolgo vztrajal na vrhu, po izjemno odpeljanem krogu je bil hitrejši Alex Rins (Team SUZUKI ECSTAR ). Njegovega rezultata dirkači niso uspeli ogroziti vse do konca, razlike med prvo deseterico pa so bile izjemno majhne. Brez padcev tudi tokrat ni šlo. V ovinku je odneslo Franca Morbidellija (Petronas Yamaha SRT), v pesku pa se je, prvič odkar dirka v kraljevem razredu, znašel tudi njegov moštveni kolega Quartararo, ki je sicer postavil drugi najboljši čas tretjega prostega treninga. Marquez je bil po koncu treninga izjemno nezadovoljen, dosegel je šele deveti čas, svojo jezo pa je stresel tudi nad moštvenim kolegom Jorgejem Lorenzom, ki je po mnenju vodilnega v skupnem seštevku kriv za neuspeh. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Najugodnejši startni položaj za Fernandeza
V osrednjem razredu moto2 je s kvalifikacijsko dirko v Kataloniji najhitreje opravil domači adut Augusto Fernandez (Kalex). Prvo startno vrsto dopolnjujeta še Thomas Luthi (Kalex) na drugem oziroma Sam Lowes (Kalex) na tretjem mestu. 

Na položajih od 4. do 6. mesta so se znašli Jorge Navarro (Speed Up), Fabio Di Giannantonio (Speed Up) in Alex Marquez (Kalex). Še največje razočaranje kvalifikacij predstavlja trenutno vodilni v skupnem seštevku svetovnega prvenstva v omenjenem kakovostnem razredu Lorenzo Baldassarri (Kalex), ki se bo v boj za četrto zmago v sezoni podal s sedmega mesta.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Canet najhitrejši na tretjem prostem treningu moto3, Navarro v razredu višje

V razredu moto2 je najboljši čas tretjega prostega treninga postavil Jorge Navarro (HDR Heidrun Speed Up), za 0.025 je bil hitrejši od moštvenega kolega Fabia di Giannantonia (HDR Heidrun Speed Up). Tretji čas je pripadel Samu Lowesu  (Federal Oil Gresini).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Najboljši čas je na tretjem prostem treningu razreda moto3 dosegel Aron Canet (Sterilgarda Max Racing Team), trenutno vodilni v skupnem seštevku. Nekoliko počasnejši je bil Niccolo Antonelli (SIC58 Squadra Corse), tretji čas pa je pripadel Gabrielu Rodrigu

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
VN Katalonije
VN Katalonije FOTO:
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Deejjaann
16. 06. 2019 12.04
+4
Glede na videno v včerajšnjih kvalifikacijah so se mladeniči izkazali in to zelo.Posebej sem presenečen da so vse štiri yamahe med top petimi.danes bo zelo zanimiva dirka-upam ker med prvouvrščenim in desetouvrščenim je samo 6 ali 7 desetink sekunde,kar niti ni dosti-race pace pa ima vsaj 12 dirkačev skoraj identičen.Privoščil bi pa zmago najbolj kateremu iz poltovarniškega moštva yamahe,kajti letos sta oba kar zelo napredovala.Seveda tudi z vidika prvenstva bi bilo bolj zanimivo da bi se drugi dirkači bolj približali vodilnim v skupnem seštevku.Komaj čakam da se danes dirka začne,pa prijetno gledanje ter lep dan želim vsem navdušencem ter navijačem motogp-ja L.P.
Profesormarck
15. 06. 2019 21.06
+5
Jutri bo po mojem tako:nekaj časa se bojo vozili skupaj,izmenjavali mesta,potem bo pa Marc dejal -adijo,pa bo naprej odpeljal....kot že večkrat letos.he,he,he,he
Prototip
15. 06. 2019 21.15
+3
Samo,da ne bo rekel adijo in se odpeljal v pesek,,,,
Profesormarck
15. 06. 2019 21.38
+0
žuran,ni govora o rozeku,o Profesorju Marcu je beseda....
Profesormarck
15. 06. 2019 20.47
+3
Gremo po novo zmago ,genij in Profesor Marc Marquez .Keri vodi,keri že !
Prototip
15. 06. 2019 20.45
+4
Kaj sta imela pa Lorenzo in Markez za eno mahanje na fp3,,,,tale španska telenovela se pa ne bo srečno končala,,,
Profesormarck
15. 06. 2019 21.04
+7
jürgen je smetal Marcu pri hitrem krogu,zato mu je pokazal,da naj mal bolj gleda.....čist prav.
osscar
16. 06. 2019 09.12
+3
Jorge je spregledu da se markec po trepalnicah pelje zadaj.
Profesormarck
16. 06. 2019 10.45
+1
ja...zato je pa Marc vedno eno sekundo na krog pred jürgenom @oscar...fuzbal je za tebe,pa kuhalnica,moto prepust nam,ki nekaj vemo !
žutaresnica
16. 06. 2019 11.13
+3
Zate je pa mešalc in lopata, si en največjih trotov portala, poleg Korla in Milančana, blage veze nimaš!
Profesormarck
19. 06. 2019 21.43
+0
žuran,največji oslek si ti in tvoja muha.....daleč naokol !
huperz
15. 06. 2019 19.16
+22
Lani Zarco, letos Quarta, potem pa še naj kdo reče, da je yamaha slaba. Potrebno je imeti pravo ekipo, z zmagovalnim vzdušjem, dobrimi mehaniki in skupnim ciljem. Vse to ima poltovarniška ekipa Yamahe. Rezultati so vsako leto vidni, ki ga s cmokom v grlu doživlja ekipa tovarniške yamahe.
Prototip
15. 06. 2019 20.31
+14
Res ja,yamahi se lahko kolca tudi po Zarcoju,bil je ves čas v ospredju in takega dirkača se ne spusti iz rok,,,,
nightifly
15. 06. 2019 20.33
+2
bebiface ,,,,, Zarcoju se lahko kolca ,ne obratno .Pa Lovrencu tudi ,ker ni poslusal Forcade ,ki je zdaj mente Petronasa .
nightifly
15. 06. 2019 20.38
-9
huperz ,,,,,,, nihce ne pravi ,da je Yamaha slaba ,razen v sali , ali pa v odgovor nekomu ,ki strelja neumnosti . Vsemu vasemu prepricanju ,da ze ena lastovka prinese ne samo pomlad ampak tudi naslov nekemu dirkacu ---no ,tu se pa motite . Da sta Quarto in Morbi zelo zelo hitra vemo ze iz nizjih kategorij ,torej nobena novost . Da ba je do prepricljivih in stabilnih performansev Yamahe se nekaj kilometrov je vsakemu poznavalcu tudi jasno . Vi gledate kako tile fantje vozijo ? Dajte si torej pogledati voznjo veckratnega prvaka Jorga Lovrencovega naa top motorju Hondi in recimo voznjo obeh Petronasov ,pa se kaksnega lahko obesimo zraven . Torej ?
osscar
16. 06. 2019 09.13
+2
profesor m
15. 06. 2019 19.13
+0
parvenstvo je le eno in mm ve da je najpomebnejse biti pred zasledovalci v skupnem..tako da jutri je to poanta,..ce ba se da zmagat pa mravljica ne bo odnehal...
Otancici
15. 06. 2019 19.35
+1
Tocno tako, Marki igra na Dovija, ker mu je najbljizji zasledovalec. Vsi imajo nihanja razen MMja. Ko mu ne gre je najmanj drugi, razen teksaske nicle seveda. Gremo king Marc.....
Otancici
15. 06. 2019 19.10
+20
Sam Honda bi se morala malcek zamisliti..... brez Markija zgleda vse skupaj bolj “bogo”.
žutaresnica
15. 06. 2019 19.24
-4
Ne si zatiskat oči, danes je imel spet Mark cmok v grlu ko ga je opral mulček s podhranjeno yamaho.
žutaresnica
16. 06. 2019 11.15
+0
5TIG
15. 06. 2019 18.52
+10
Končno so pri Yamahi lahko veseli sploh pr Petronas. Rossi je tud lahko veseu da je blizu prvim. Je pa verjetno cmok v grlu tov.Yamahe,da je Quarta hitrejši. Mark pa bo po moje meu jutri težje delo. Sm pa še kar skeptičen za Yamaho jutri,bomo videli kaj so sposobni prikazat na dirki.Upam na dober rezultat Rossija,ki ga potrebuje za naprej.
BenBostrom
15. 06. 2019 20.02
+4
Po moje bo Rossi jutri najboljša yamaha kajti ima toliko izkušenj da zame ne bo presenećenje da jutri zmaga....stari je lisjak katerem se sicer ne izzide vedno ampak ko se mu je zmaga v žepu. Marc če ostane na dveh kolesih pa stopničke zagotovo razen če seveda ne bo kakšen pesek,kakšen nori save oziroma karkoli da ga spravi daleč na začelje.
iga_biba
15. 06. 2019 18.52
-3
za našega bivšega dirkaškega doktorčka, bivšega devetkratnega svetovnega prvaka, še živo legendo spet yamaha ni bila konkurenčna. ubošček. ne znajo in ne znajo nastavit njegovega podhranjenega motorčka da bi 40 letni italjanček bil sposoben slediti Petronas yamahi.. o strokovnihi komentatorjih v kanalu pa je itak brez veze zgubljati čas. všečna cvetka danes: "tule ni bilo rešiti kaj". Pa vsi so hitri, ampak to ne pomeni kaj dosti." Halo? Prosim vaju zelo vljudno, da si, preden jutri komentirata , preposlušata vajine današnje komentarje!!!
ILikeIke
15. 06. 2019 20.09
+2
Diebaumaister
16. 06. 2019 09.00
+2
iga se ponavlja kot lajna, pač zna uporabljati copy/paste funkcijo.
badcat
15. 06. 2019 17.46
+19
Ocitno pa le ni ducati tko hitrejs od yamahe ...
AS1983
15. 06. 2019 17.14
+8
Jutri na dirki bi znali biti vsi na kupu, marquez bo po moje zbral trdo gumo, ker bo velika vrocina
DirtySanchez
15. 06. 2019 16.49
+16
Upam da bodo jut3 vsi na kupu do zadnjega kroga.
Prototip
15. 06. 2019 16.44
+23
Treba bo počasi najti zamenjavo za Valeta,pa tale Fabio ni slaba izbira,pa še yamaho fura,,,,
najvsivedo
15. 06. 2019 17.22
-2
Drumbass
15. 06. 2019 18.28
+1
profesor m
15. 06. 2019 16.21
+31
yamahe,....vse na kupu...vse je v motivaciji upat si je potrebno izkoristit vse prednosti motorja....tako da pravljice za lahko noc o podhranjeni yamahi...quarr still pa je na las podoben mm....mladi je dober
dugi159
15. 06. 2019 15.17
+24
Se kdo dvomi o kvaliteti yamahe ? Vi majstri pa o stratosferski yamahi , hehehe
dugi159
15. 06. 2019 15.58
+6
motorist_mb
15. 06. 2019 14.56
+18
Bravo Yamahe upam da jutri ne pogorite...Honda in duce blizu 😉!
badcat
15. 06. 2019 12.55
+18
Nevem zakaj bi lahko bil LOR kriv za "neuspeh" MAR.....spet podpihujete nekaj za kar nimate osnove pisuni
badcat
15. 06. 2019 13.51
+17
Diebaumaister
15. 06. 2019 14.08
-21
Vidiš "se" napiše se "še" Slovenščina ima tudi šumnike, dej no, to bi se pa ja lahko naučil po 25 letih OŠ.
badcat
15. 06. 2019 14.28
+11
SamŠeSTRUP
15. 06. 2019 15.34
+16
Maister, si prepričan da si sploh videl OŠ, glede na to, da ostalim govoriš da je nimajo?? Glede na tvoj besednjak, te je foter raje na ulico vrgel valat asfalt kot pa vpisu v OŠ. S tako prazno glavo tut prvega razreda nebi naredu 🤣🤣🤣
Diebaumaister
15. 06. 2019 16.33
-6
Korl, kaj zdej?? So te blokirali pa imaš že drug nick?? Kje se dobiva, glede na to da so te bila polna usta pred dvema tednoma??? Glede na tvoj besednjak po moje ti še iz jasli ven prlezu nisi.
MareMare
15. 06. 2019 17.08
+5
hahah.. bully.. kar poveš samo potrjuješ da si sam tak kot pišeš drugim.. neizšolan ter ceu pameten maister 🤣🤣 ti mora pa bit bed v lajfu 😂😂
MareMare
15. 06. 2019 17.10
-2
Diebaumaister
15. 06. 2019 17.16
-5
Vidim ja, hudo v lajfu mora biti tebi, meni niti najmanj, sicer pa glede šole mislim, da tebi in zvitemu je moralo biti zelo hudo oziroma vama še danes je. 😄😄😄
MareMare
15. 06. 2019 17.19
+6
ti pa tvoja šola 😂 a je to edino kar znaš umenjat? pomojem si glih dost izšolan, da so te zaposlil za pobiralca mila na dobu 😄😄😄
badcat
15. 06. 2019 17.48
+1
Tebe se v pasji soli nocejo.....k nimas rojstnega lista😂😂😂😂
Diebaumaister
15. 06. 2019 18.06
-2
badcat
15. 06. 2019 19.16
-1
Diebaumaister
15. 06. 2019 21.56
+0
Nč ne obračam očitno si res tako nepismen, da ne veš niti kaj pišeš, a se nisi še naučil kaj pomeni trdilna oblika stavka, vidiš kako te takoj dobim, da si nepismen in bu mbo še povrhu, aja pa muda malena.
Deejjaann
15. 06. 2019 12.25
+18
Danes bodo pa zelo zanimive kvalifikacije,dirkači med sabo imajo zelo majhne zaostanke,upam da bodo danes v ospredju mladeniči da bo potem jutri dirka bolj zanimiva.Nekaterim dirkačem ni prav po godu da so mladeniči tako hitri in so pod nekakšnim pritiskom (psihičnim)nekaterim popuščajo živčki,je videti kot da se "bojijo" da jih bodo tamladi prehitel in da jutri posledično po dirki ne bo toliko točk kot bi si želeli. V glavnem komaj čakam na kvalifikacije in jutrišnjo dirko,pa lep dan še naprej vsem skupaj
nightifly
15. 06. 2019 10.57
+10
Bravo mladina ,mladici, pa tudi Rossi . Vesel sem ,da je zelo hiter in je obenem obdrzal njegovo lepo linijo voznje .Cist ,efektifen stil . Vsaj zamee tudi to nekaj velja . Obe Petronas nista presenecenje , z dirkacema vred ,je pa potreben cas ,veliko dela in prilagajanja . Markez ? Razen ,da bi skoraj pocil Lovrenca po nosu je se vedno zelo zelo hiter , glede na videno direkt na pisti .Honda mu omogoca ,da pocenja kar si zeli ,normalno ,ob tem,da jo je sposoben tudi krotiti . Se vedno je cisto spredaj ,oz. bo . Upam samo ,da z Morbijem ni nic narobe .
BenBostrom
15. 06. 2019 11.20
+14
Otancici
15. 06. 2019 11.34
+1
badcat
15. 06. 2019 12.57
+4
Pocit bi blo treba tebe po nosu.....provokator laznivi flajerjev
Diebaumaister
15. 06. 2019 13.31
-11
Sky super komentar, zviti, dej, da te ne bo kdo nazaj tepu kot v vrtcu.
badcat
15. 06. 2019 13.52
+0
profesor m
15. 06. 2019 14.00
+0
ampak quarrr still voznje je precej blizu mm..
Diebaumaister
15. 06. 2019 14.08
-6
Zviti, kje se dobiva, povej ale??? Ti pa korl skupi, da vidimo.
badcat
15. 06. 2019 14.30
+8
Ko ko ko ko ko......isti duvatorcek kt cmirko.....potem pa megla....se 1x in zadnjic ....nebom se đabe vozu po SLO....2x je blo zadost.....kapish???
Diebaumaister
15. 06. 2019 14.59
-6
kaj obračaš??? Jaz pridem k tebi ni treba, da se ti voziš z avtobusom na okoli, kapish???
badcat
15. 06. 2019 15.16
+6
A da bos z skirojem pripujsal??😂😂😂😂......smrkolin.... Pa ne se vpikovat v nekaj kar ne poznas in nimas pojma kaj te lahko caka. Zato se naprej klofaj po tipkah in se pocuti mocnega... Naredi si to uslugo... To je za đabe nasvet. Kapish???
Diebaumaister
15. 06. 2019 16.35
-2
Kaj me čaka"?Dej napiši da vidiva, ale še vse take "heroje" ala "ti ne vem kdo sem jaz" ali pa "pazi se, ne veš koga imam jaz za samo" smo razbijal ku kante, dej ale povej, da bova videla kdo je v resnici močan, ale js samo čakam da poveš lokacijo.
Diebaumaister
15. 06. 2019 16.36
-1
Tistie tvoje "đabe" nasvete pa jih boš lahko le pisal, ker jih izgovarjat ne boš več mogel.😃😃😅
badcat
15. 06. 2019 17.49
+2
Diebaumaister
15. 06. 2019 18.04
+0
badcat
15. 06. 2019 21.07
-2
Ti ze ves kaksna so malena muda....gledas svoje vsakdan😂😂😂😂😂
Diebaumaister
15. 06. 2019 21.57
+3
Vem ja sm jih pr tvojmu tastarmu videl, ko ti jih je v usta stavil 😅😅😅😅
LightningBolt
15. 06. 2019 10.51
-5
Kvalifikacije bodo ubijalske. Bravo rins, rossi, quartararro. Morbidelli se je fajn razlepil po asfaltu, upam da je ok. Lorenzo je nazaj? MM še vedno na obrabljenih gumah? Haha