MotoGP

Marquez znova brez prave konkurence, na zmagovalnem odru še Dovizioso in Petrucci

Le Mans, 19. 05. 2019 11.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na peti dirki sezone v kraljevem motociklističnem razredu motoGP za VN Francije v Le Mansu smo znova videli prevlado aktualnega svetovnega prvaka Marca Marqueza (Honda), ki je slavil pred Ducatijevim dvojcem Andreo Doviziosom na drugem in Danilom Petruccijem na tretjem mestu. V osrednjem razredu moto2 je bil najhitrejši Alex Marquez, v najšibkejšem pa je zmago odnesel Britanec John McPhee.

Več videovsebin
  • Maverick Vinales padel na jutranjem ogrevanju
    01:14
    Maverick Vinales padel na jutranjem ogrevanju
  • Vrhunci dirke v razredu moto3 za VN Francije
    12:14
    Vrhunci dirke v razredu moto3 za VN Francije
  • Grd padec Lorenza Baldassarrija že v drugem krogu
    01:33
    Grd padec Lorenza Baldassarrija že v drugem krogu
  • Vrhunci dirke v razredu moto2 za VN Francije
    11:54
    Vrhunci dirke v razredu moto2 za VN Francije
  • Vrhunci dirke razreda moto GP za VN Francije
    04:18
    Vrhunci dirke razreda moto GP za VN Francije

Osrednji dogodek pete motociklistične dirke v Le Mansu se je v kraljevem razredu motoGP začel po pričakovanjih, saj je aktualni svetovni prvak Marc Marquez (Honda) od starta vzel stvari v svoje roke ter s stabilno in preudarno vožnjo ohranjal dovolj veliko prednost za tretjo letošnjo zmago.

Izvrstni Katalonec je odbil vse napade Andrea Doviziosa, Danila Petruccija in Jacka Millerja iz vrst Ducatija, čeprav se je proti koncu dirke prebudil tudi nadarjeni Francoz Fabio Quartararo, ki pa višje od osmega mesta ni mogel. "V Le Mansu je vselej težko, še posebej, ko veš, da sta na tej stezi zelo hitra tako Ducati kot tudi Yamaha. A uspeli smo najti pravi ritem, ustrezno linijo, in ko sem si privozil dovolj veliko prednost, sem lahko malce sprostil pritisk na gume, ki se v teh spremenljivih vremenskih razmerah zelo trošijo. Veseli smo te zmage, ki je potrdila, da smo v zadnjem obdobju v odlični formi," je po še eni simultanki v svoji briljantni karieri dejal neuničljivi Marc Marquez. V boju za preostali mesti na zmagovalnem odru je bil precej bolj zanimiv, saj so bili v igri ob že omenjenem Ducatijevem trojcu še dirkaški doktor Valentino Rossi z Yamaho (5.) ter Pol Espargaro in Franco Morbidelli, ki sta zasedla šesto oziroma sedmo mesto.

Aktualni svetovni prvak v kraljevem razredu motoGP Marc Marquez (Repsol Honda) je brez večjih težav dobil pet dirko sezone v francoskem Le Mansu.
Aktualni svetovni prvak v kraljevem razredu motoGP Marc Marquez (Repsol Honda) je brez večjih težav dobil pet dirko sezone v francoskem Le Mansu. FOTO: AP
V zadnji tretjini dirke sta se Dovizioso in Petrucci nekoliko oddaljila od preostale trojice, ohranjala manjšo prednost pred zelo vztrajnim Millerjem, ki pa v samem zaključku ni uspel izvesti odločilnega manevra za uvrstitev na zmagovalni oder. Prvo deseterico sta z devetim in desetim mestom zaokrožila Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol) oziroma Alex Rins (Team Suzuki Ecstar). "Zadovoljni smo z drugim mestom, a vedno je lahko boljše. Predvsem na začetku nisem ujel pravega ritma, od sredine dirke dalje pa je bilo bolje. Moramo analizirati dogajanje v Le Mansu, nato pa se osredotočiti na naslednje izzive," je po osvojitvi drugega mesta dejal Doviziso.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Tretjeuvrščeni Petrucci pa je dodal: "Lahko smo zelo veseli po tokratni dirki. Že v kvalifikacijah sem imel zelo dober občutek, ki se je očitno prenesel tudi na samo tekmo. V konkurenci z Marquezom, Doviziosom in Millerjem je vselej težko pričakovati vrhunski dosežek, a tokrat mi je uspelo ohraniti dober ritem in visoko raven samozavesti."   

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Hud padec Baldassarrija za zmago španskega trojčka 
V srednjem motociklističnem razredu moto2 je prvo zmago v sezoni slavil član Kalexa Alex Marquez, potem ko je že v drugem krogu po trčenju z Mattio Pasinijem (Kalex) grdo padel in si posledično izpahnil ramo trenutno vodilni dirkač v skupnem seštevku svetovnega prvenstva Lorenzo Baldassarri (Kalex).

Že sam uvod v dirko je bil malce kaotičen, saj so po vrsti padali dirkači, ki so računali na vidnejšo uvrstitev. Že v tretjem ovinku je na spektakularen način končal dirko član Italtrans Racing Teama Andrea Locatelli, a jo je precej bolje odnesel kot že omenjeni 'lider' prvenstva Baldassarri. Thomas Luthi (Dynavolt Intact GP) in Xavi Vierge (EG 0,0 Marc VDS) sta še najbolje izkoristila zmedo na stezi in se prebila nekoliko v ospredje, toda na zmagovalni oder se na koncu vendarle nista uspela zavihteti. Slednji je osvojil peto, švicarski dirkač pa šesto mesto. Še največji preskok je uspel Južnoafričanu Bradu Binderju (Red Bull KTM Ajo), ki se je prebil vse do četrtega mesta, a je bil zaostanek za zmagovalno trojico preprosto previsok. "Zmagati na dirki, kjer niti v enem trenutku ne veš, kaj te čaka, je velik uspeh za naše moštvo. Izjemno sem vesel te zmage, saj je prišla na stezi, ki ne dopušča napak. V nekem trenutku sem bil prepričan, da bom težko zdržal do ciljne črte v enakem ritmu, saj so bile gume iz kroga v krog vse bolj obrabljene. V zadnja dva kroga sem vstopil z lepo prednostjo, kar mi je omogočilo, da sem dirko zaključil brez prevelikega stresa," je bil zmage v Franciji vesel Španec Alex Marquez.

Med tistimi, ki prav tako niso dokončali dirke, sta bila Simone Corsi (Kalex) in Sam Lowes (Kalex), kar pa ni bistveno vplivalo na končni vrsti red. Na drugo mesto se je povzpel Marquezov rojak Jorge Navarro (Speed Up), na tretjem pa je končal Augusto Fernandez (Kalex).   

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

McPhee izkoristil napake favoritov
Že po jutranjem ogrevanju je bilo jasno, da bo britanski dirkač v najšibkejšem razredu moto3 John McPhee v igri za najvišja mesta. Kasneje na sami dirki je član moštva Petronas Sprinta Racing izkoristil nekoliko slabši start trenutno vodilnega v skupnem seštevku svetovnega prvenstva Arona Caneta (Sterilgarda Max Racing Team) in številne padce na precej spolzki stezi v Le Mansu.

Med tistimi, ki so bili v krogu najožjih favoritov za uvrstitev na zmagovalni oder, sta še najbolj zaostala za pričakovanji Niccolo Antonelli (SIC58 Squadra Corse) in Jaume Masia (Bester Capital Dubai). Prvi zaradi padca ni dokončal dirke za VN Francije, drugi pa je s končnim 12. mestom močno zaostal za zmagovalno trojico, ki sta jo ob odličnem Britancu McPheeju z drugim oziroma tretjim mestom dopolnila še Lorenzo Dalla Porta (Leopard Racing) in že prej omenjeni Canet. Masia si je še dodatno zagrenil življenje s kazenskim pribitkom dobrih dveh sekund zaradi nedovoljenega krajšanja tretjega in četrtega ovinka. "Za nami je pester konec tedna v Le Mansu. Številni padci so bili posledica zahtevnih pogojev na stezi, ki ne dopušča niti najmanjše napake. Veseli smo, da nam je z zmago uspel veliki met, saj pred dirko nisem bil v krogu favoritov za najvišja mesta. S taktično pametno vožnjo sem uspel izkoristiti napake drugih in obenem unovčiti lastne izkušnje na tej ravni tekmovanja," je bil po svoji drugi zmagi v karieri v najšibkejšem razredu moto3 presrečen McPhee.

Če se vrnemo k vodilnemu v skupnem seštevku Aronu Canetu, je bilo očitno, da ni v najboljši dnevni formi. Dolgo časa je dirkal v senci dvojca Tatsuki Suzuki (SIC58 Squadra Corse) in Tony Arbolino (VNE Snipers), ki je zaradi zdrsa in posledično padca prvega v tretjem ovinku ostal brez končne uvrstitve. Dogajanje na stezi je v nadaljevanju izkoristil Dalla Porta, prav tako Canet, ki je v zaključnih krogih le nekako uspel iztisniti svoj maksimum za tretjo uvrstitev na zmagovalni oder v tej sezoni. "Pred začetkom dirke sem se počutil zelo dobro, na sami stezi pa mi ni steklo po načrtih. Na koncu smo lahko z izkupičkom zadovoljni, čeprav sem pričakoval nekoliko več. Na svojem kontu imam 16 točk več, obenem pa sem zadržal vodstvo v skupnem seštevku, kar je najpomembneje," po dirki v Le Mansu ni bil pretirano razočaran tretjeuvrščeni Canet. 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (158)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

profesor m
19. 05. 2019 21.01
+10
kakorkoli ducati pa se je izkazal skoraj paketni uspeh...
profesor m
19. 05. 2019 20.58
+10
so pa danes mladi rins, quatrrr nekako bili neopazni,...vsaj glede uvrstitve,..skoda
profesor m
19. 05. 2019 20.53
+22
resnica je, da mm dela razliko in ne honda,...ker ko se je mladi fabio quarrr s svojo yamaho sprehodil mimo jorgeta in cc...je jasno da je yamaha super motor,..ce na njem sedi odlocna roka.... se nobeno sezono niso bili motorji tako izenaceni kot letos in razliko delajo predvsem tekmovalci...vse ostalo so bucke
krnekilojz
19. 05. 2019 20.58
-9
to je res, ampak, da je Rossi tisti, ki je vedno, no skoraj vedno, najboljša yamaha je pohvale vredno zanj, graje vredno pa za vse ostale yamahine dirkače. Graja gre tudi šefom yamahe, ki so zopet naredili tričetrt izdelek, ki najbrž letos ne bo okusil zmage.
Diebaumaister
22. 05. 2019 11.36
+0
hahahahhahahahaha ej učitelj je videt, da si samo na Tomosu sedel, lahko poveš kaj glede specifik motorjev, da trdiš, da so motorji izenačeni?? Dej prosim, dej, pojdi PS igrat in ne pokaj nekaj na pamet.
Nimasmisla
19. 05. 2019 20.36
-9
vse skupaj počasi postaja dolgočasno tako kot f1
kure bedne
19. 05. 2019 19.38
+30
Markeza lahko zaustavi samo poškodba, ošpice ali nezemljani. Poglejte Bautisto. V moto gp je dirkal kot je pihal veter. Danes pa rastura v superbiku kot bi rekel keks. Zame so vsi dobri dirkači.
Profesormarck
19. 05. 2019 19.28
+18
Profesor Marc Marquez,keri pa drugi..konkurenca mu ne seže do gležnjev.Gremo po nov naslov ! VIVA !..keri vodi,keri že !..he,he,he,hi,hi,hi,ho,ho,ho
Mottodedi
19. 05. 2019 19.23
+19
Nekako se sezona postavlja v realno luč voznikov in moštev. Tudi razmerje ekip, oz. znamk se čedalje bolj kaže kako razlicno delujejo ( ekipe tehnicno&piloti psiholosko in z izkušnjami) vsi udeleženci v tej sezoni. Mislim, da se je tekmovanje sedaj šele dobro začelo je pa zanimivo, da se z vsako dirko karte ponovno malo pomešajo. In prav je tako! Gooo MMM
janezdollar
19. 05. 2019 19.22
-58
Če ima jajca bo šel na kak drug motor...da se vidi prava vrednost...Honda ni merilo, ker je daleč najboljši motor...
moto-gp
19. 05. 2019 19.25
+21
moto-gp
19. 05. 2019 19.25
+23
resnicaosvobaja
19. 05. 2019 19.26
+24
Če je Lorenzo lahko bil svetovni prvak z Yamaho ?
9474
19. 05. 2019 19.53
+27
Jap, honda je super, stratosferska, najboljsa, sam hm druga honda je bila danes 9...mal cudno, glede na to, da je oh in sploh... Boli, da je mm dobr, a? Raj naviji za svojga, pa ne blati drugih, pa bo svet takoj lepsi...
.jezdimir
19. 05. 2019 20.16
-33
Janez, Markec nikamor ne bo šel, ni on niti R od Rossija, nima jajc, jasno kot beli dan...hehehe
profesor m
19. 05. 2019 20.42
+17
dolar te traparije si napisal ze 337x...ponavljas se kot jagababa,...pa se pojma nimas...
JackSparrovwvw
19. 05. 2019 20.43
+19
Saj Rossi sam od sebe tud ne bi šel od Honde, samo so ga Japonci nagnali. Dejstvo.
BenBostrom
19. 05. 2019 20.47
+17
Glede na trenutno formo Marca je najbolje da ostane na hondi ker kamorkoli drugam bi sel bi trenutno vodil z 43 tock prednosti....na yamahi bi imel najvec moznosti za 19 od 19
Diebaumaister
21. 05. 2019 09.55
+0
korl kdo ga je napodil iz Honde leta 2003??? Dejstvo je samo to da si ti funkcionalno nepismen.
Polini
19. 05. 2019 19.19
+29
Mali Stoner jim je zopet odčital lekcijo. V zadnji tretjini dirke stopil na plin in naredil potrebno razliko za varen zaključek dirke.
lumpimonster
19. 05. 2019 18.04
+30
Dobra dirka :)
brezcasni
19. 05. 2019 17.35
-30
yamahanajse pa samaodstran dokler ne naredi motorja ki ne bo na ravnini izgubljal po 30 metrov v primerjavi z Hondo in Yamaho.....
brezcasni
19. 05. 2019 17.38
-8
Toti glih
19. 05. 2019 17.15
+22
O Gajserju pa seveda nič na naslovnici.
resnicaosvobaja
19. 05. 2019 17.13
-32
MM bi lahko bilo tudi Malo Morgen
BELAN
19. 05. 2019 16.31
+61
Bravo MM,premočen je za vse....
Otancici
19. 05. 2019 16.24
+57
Sam “akademiki “ pa obvladajo, zadnjic morbi danes bagn. vsi zbiksat ubogega Vinija. Ko pa se pripelje mimo rumeni gresta oba nabirat regrat. Kar se pa tice Honde, j...a od motorja in realna slika se vidi zadaj okrog 10 mesta, vse ostalo ja Marki......
Zantaja
19. 05. 2019 16.17
+62
Kakšni komentarji! Normalen navijač nebo žalil tekmeca tudi, če ni njegov favorit. Čestitke vsem dirkačem.
saso1712
19. 05. 2019 16.16
+51
Asist. Prim. Dr. Marc Marquez. 🤘
cool123
19. 05. 2019 16.16
+69
gajser zmagu prvo dirko lahko bi tudi o tem poročali
moto-gp
19. 05. 2019 16.33
+24
Dinho8O
19. 05. 2019 15.56
+16
Kot f1 v casih schumacherja.
vectra c
19. 05. 2019 15.46
+19
Ko berem komentarje sama pamet in žaljivke. Šport kot šport