MotoGP

'Nora' sezona v motoGP se nadaljuje: Petrucci še sedmi zmagovalec

Le Mans, 11. 10. 2020 07.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
M.J., J.B., A.V., STA
Komentarji
108

Italijan Danilo Petrucci (Ducati) je presenetljivi zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu za VN Francije v Le Mansu v elitnem razredu motoGP. Drugi je bil Španec Alex Marquez (Repsol Honda), tretji pa Španec Pol Espargaro (Red Bull KTM). V seštevku SP je na prvem mestu ostal Francoz Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT), čeprav je bil tokrat le deveti. Na tribunah dirkališča v Le Mansu je bilo prisotnih (točno) 5000 gledalcev. Dirko razreda moto2 je dobil Britanec Sam Lowes , v moto3 pa je slavil Italijan Celestino Vietti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Dramatičen razplet devete dirke
    02:17
    Iz 24UR: Dramatičen razplet devete dirke
  • Vrhunci nedeljske dirke razreda motoE za VN Francije v Le Mansu
    02:00
    Vrhunci nedeljske dirke razreda motoE za VN Francije v Le Mansu
  • Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Francije v Le Mansu
    02:10
    Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Francije v Le Mansu
  • Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Francije v Le Mansu
    02:30
    Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Francije v Le Mansu
  • Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Francije v Le Mansu
    05:23
    Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Francije v Le Mansu

VN Francije so tradicionalno začeli dirkači razreda moto3. Glede na tesne izide na prostih treningih in v kvalifikacijah je pričakovati odločitev šele v zadnjem krogu, kot je to že skorajda pravilo, ko gre za najšibkejši razred. V uvodnih krogih se je najbolje peljal Albert Arenas, za njim pa rojak Jaume Masia in Italijan Tony Arbolino. Slednji je bil ves čas med podaljšanim vikendom v Le Mansu v ospredju. Z najboljšimi časi kroga se je v ospredje prebijal Argentinec Gabriel Rodrigo in med prvimi petimi pravzaprav ni bilo nobenih otipljivih razlik. Se je pa prvih pet po nekaj krogih odpeljalo naprej, že šesti je imel konkretnejši zaostanek pred vodilnimi petimi dirkači. Petnajst krogov pred koncem je zelo razpoloženi Masia prišel do malce bolj otipljive prednosti, dirkači pa so že začeli postavljati čase pod 1:42 na krog. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Boju za najvišja mesta se je priključil še Darryn Binder, ki je bil iz kroga v krog hitrejši in tudi že napadal prve tri. Južnoafričan je presenetil, saj v kvalifikacijah in na prostem treningu ni blestel. Vmes sta dirko končala predstavnika Husqvarne Romano Fenati in Alonso Lopez. Bolj ko se je dirka približevala zaključku, bolj so bili tekmovalci tesno skupaj in trinajst krogov pred koncem je bilo v gneči še najmanj deset kandidatov za stopničke in tudi za zmago. Deset krogov pred koncem je v vodstvu Masia, za njim pa Arenas ter Binder, najboljšim pa se je najhitrejšim krogom priključil tudi Italijan Celestino Vietti. Vodilni v skupnem seštevku Japonec Ai Ogura se pred zaključkom dirke ni priključil najboljšim v boju za stopničke in je na virtualni lestvici tudi že izgubil vodilni položaj na lestvici, ki mu ga je začasno prevzel Arenas. Osem krogov pred koncem se je odlepila deseterica najhitrejših, že enajsti ima zaostanek nekaj manj od sekunde, tako da je bolj ali manj jasno, da bo zmagovalec dirke v Le Mansu med omenjeno deseterico. 

Vietti (na fotografiji) se je razveselil druge zmage v karieri.
Vietti (na fotografiji) se je razveselil druge zmage v karieri. FOTO: motogp.com

Binder je nekaj krogov pred koncem odpadel od boja za stopničke, potem ko je imel določene tehnične težave z dirkalnikom, podobno tudi ob srečanju bližnje vrste tudi Otočan John Mcphee in Španec Jeremy Alcoba.  V zadnji krog je odšlo z najboljšimi možnostmi pet dirkačev, na čelu pa Italijan Vietti, ki je odbil vse napade tekmecev in se na koncu veselil velike zmage, pred rojakom Arbolinom in Arenasom. Slednji je po novem prevzel položaj vodilnega v skupnem seštevku. "Lepo je biti spet na vrhu. Za nami je dobra dirka, stopničke so vselej odličen rezultat. Mesto vodilnega v prvenstvu mi veliko pomeni, a je hkrati tudi odgovornost," je povedal po dirki Arenas. "Zmage nikakor nisem pričakoval. Pravzaprav pred dirko sploh nisem imel visokih pričakovanj, saj smo imeli težav s hitrostjo. Svoje so naredili tudi trije padci med tem vikendom v Le Mansu, prav zato je vse skupaj toliko lepše," pa je bil presrečen Vietti.

V skupnem seštevku sezone je vodstvo prevzel Arenas s 135 točka, dosedanji vodilni Japonec Ai Ogura je bil tokrat le deveti in ima zdaj 129 točk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V motoGP napeto do konca
Tik pred dirko razreda motoGP se je, nasprotno od napovedi vremenoslovcev, močno ulilo in odgovorni so dirkače poklicali nazaj v garaže. Po nekajminutnem prisilnem počitku, ko so še zadnje dodatne stvari urejali mehaniki v garažah, so dirkači kraljevega spet nazaj na stezi in po ogrevalnem krogu se je vse skupaj le začelo z manjšo zamudo. Dirka v Le Mansu je tudi uradno razglašena za "mokro", kar pomeni, da so lahko dirkači menjali motocikle. To se je zgodilo prvič po Valencii leta 2018. Že v prvem ovinku je vnovič dirko predčasno končal nekdanji serijski prvak Valentino Rossi, ki je poskušal zagnati dirkalnik, a je potem obupal in končal z VN Francije. Vodilni v skupnem seštevku, domačin Fabio Quartararo, je bil v uvodnih krogih zelo zadržan in je držal šesto, še bistveno slabši pa je Španec Joan Mir na 20. mestu. Slednji je med kandidati za naslov, zato je vsaka točka zanj pomembna. V zadnjih deset krogov je dirkače razreda motoGP kot prvi p5rseneltjivo odpeljal Italijan Danilo Petrucci, za njim rojak Andrea Dovizioso in že cel vikend vroči Avstralec Jack Miller

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Preizkušnja se je povsem skladala z razburljivo sezono 2020, v kateri se zmagovalci na vrhu stopničk menjajo kot po tekočem traku, pa tudi dirkačev na nižjih stopničkah je že cela množica; mlajši Marquez je namreč že 15. voznik v sezoni, ki se je povzpel na oder za najboljše tri. Prav Alex Marquez je bil eden junakov dirke, saj se je v zahtevnih okoliščinah z 18. mesta povzpel na drugo in imel celo možnosti za napad na vodilnega, a se je na koncu raje odločil za zanesljivo različico in dragoceno drugo mesto. Po drugi strani pa je bil močno razočaran domačin Fabio Quaratararo. Vodilni v SP je v soboto privozil najboljši startni položaj, ki pa ga je slabo izkoristil, saj se je večino dirke vozil v ozadju in iztržil le deveto mesto. Je pa obdržal skupno vodstvo v SP. K razburljivosti dirke v Le Mansu je prispevalo tudi vreme. Dež je dirkačem omogočil dirkanje v dežnih razmerah, obenem pa poskrbel tudi za večje tveganje in večjo nevarnost padca. 

Danilo Petrucci in Andrea Dovizioso
Danilo Petrucci in Andrea Dovizioso FOTO: motoGP

V začetnem delu dirke so sceno obvladovali Ducatijevi dirkači Petrucci, Andrea Dovizioso in Jack Miller. Toda bližal se je Alex Rins, ki je bil po dveh tretjinah dirke še edini, za katerega se je zdelo, da je konkurenčen Ducatijem na mokri stezi. A čedalje boljši je bil tudi Pol Espargaro. Osem krogov pred koncem je vodilna četverica uprizorila izjemen prehitevalni manever, ki je poskrbel za zadržan dih marsikaterega ljubitelja dirkanja. Obeh tovarniških Ducatijev sta se s poznim zaviranjem vsak s svoje strani lotila Miller in Rins, Dovizioso se je tako naenkrat namesto na prvem mestu znašel na četrtem. Miller je ob tem manevru sicer moral zapeljati prek roba steze, toda že krog pozneje je bilo dirke zanj konec, po tehnični okvari je zapeljal v bokse in odstopil. A drame še ni bilo konec, saj je v istem krogu nato Rins, ko je vozil na drugem mestu, naredil napako v tretjem zavoju in zdrsnil v pesek. Sicer se je pobral in potem nadaljeval, a je na koncu ostal brez točk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dovizioso je bil tako spet drugi, a ne za dolgo, saj sta ga začela preganjati Marquez in Espargaro, ki sta nazadnje tudi prišla naprej. A Marquez se še ni zadovoljil s tem, ob le dobri sekundi prednosti je bil Petrucci morda zrel tudi za napad, a je Marquezu zmanjkalo krogov in je dirko končal kot drugi. Vseeno pa je bil lahko, tako kot zmagovalec po drugem uspehu v elitnem razredu, tudi Španec zelo zadovoljen: dosegel je 39. uvrstitev na zmagovalni oder, a šele prvo v motoGP. Na koncu je Petrucci v cilj prišel z lepo prednostjo, drugo mesto je osvojil mlajši od bratov Marquez, tretje pa je bil Rins. Petrucci je že sedmi različni zmagovalec v razburljivi in izenačeni sezoni 2020, mlajši brat poškodovanega svetovnega prvaka Marca Marqueza pa je prvič stopil na zmagovalni oder v elitni konkurenci. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Alex Marquez: Malce sem presenetil tudi sebe
"Iz kroga v krog sem se bolje počutil. Ko sem ugotovil, da se dirkalnik odlično obnaša, sem dodatno privijal. Ta rezultat je za vse nas v garaži fantastičen dosežek. Ne bomo pa spali na lovoriki," je po drugem mestu presrečen mlajši od bratov Marquez. "Tudi sebe sem malce presenetil, ne samo vas, novinarje. Za mano je izjemno delo fantov v garaži, ki mi je omogočilo, da sem se ves čas odlično počutil. Verjamem, da to ni zadnji vrhunski rezultat v sezoni. Nisem še rekel zadnje," je prepričan veliki zmagovalec Le Mansa Danilo Petrucci. 

V seštevku SP je na prvem mestu ostal Francoz Fabio Quartararo, čeprav je bil tokrat le deveti. Naslednja postaja sezone bo naslednji teden VN Aragonije v Alcanizu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Moto2: Roberts moral startati iz ozadja, Lowes do zmage
V moto2 so se težave za najhitrejšega v kvalifikacijah začele že pred startom. Zaradi hude napake mehanikov v garaži je Američan Joe Roberts dirko začel povsem zadaj. Čeprav Američan v zadnjem krogu kvalifikacij ni bil med najhitrejšimi, je bilo kljub temu to dovolj za najugodnejši startni položaj, iz prve vrste pa sta dirko krenila še Sam Lowes in Remy Gardner. Če v kvalifikacijah ni ravno blestel pa je bil v mokrih razmerah nedeljske dirke od prvega kroga naprej zelo razpoložen Otočan Jake Dixon, ki je petnajst krogov pred koncem zanesljivo vodil. Za njim so se peljali Lowes, Marco Bezzecchi, Gardner in Augusto Fernandez. Isti vrstni red pri vrhu je bil nato še nekaj naslednjih krogov. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ko je že kazalo, da se bodo zasledovalci zalepili na zadek Dixonovega dirkalnika pa je Britanec okrepil ritem, ubežal prvim zasledovalcem in si deset krogov pred koncem zagotovil že skoraj dve sekundi prednosti. V ozadju je iz kroga v krog napredoval najhitrejši v kvalifikacijah Joe Roberts, ki je dirko zaradi tehnične napake začel povsem zadaj, a ga to ni zmedlo in Američan je imel daleč najboljši ritem v karavani. Deset krogov pred koncem se je zavihtel že na osmo mesto, a se s tem še ni zadovoljil. Štiri kroge pred koncem pa veliko razočaranje v garaži vodilnega Jakea Dixona. Slednji je po napaki končal v pesku in prepustil zmago brez boja. Po odstopu Britanca je vodilnimi položaj zavzel Lowes, pred Bezzecchijem in Gardnerjem. Tesno za omenjeno trojico pa se je vozil Španec Fernandez, ki je nanizal nekaj hitrih krogov, med drugim tudi najhitrejšega na dirki sploh. Zadnji krogi niso prinesli dramatičnega prehitevanja na čelu in Lowes se je mirno pripeljal v cilj ter slavil novo zmago. Za britanskega dirkača je bila to prva zmaga v SP po štiriletnem premoru.

"Hudo mi je za Jakea. Odlično se je vozil, bil pred zmago, a takšne stvari se dogajajo. Verjamem, da bo tudi na drugih dirkah v igri za zmago. Moje prvo mesto? Nisem ga pričakoval, sem pa zato toliko bolj zadovoljen," je po zmagoslavju v Le Mansu razpredal Lowes.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vodilni v seštevku Italijan Luca Marini je bil v Le Mansu šele 17., a je ostal na prvem mestu v SP s 150 točkami, tokrat 11. Italijan Enea Bastianini jih ima 135, Bezzecchi pa 130.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

14.00

Zaključujemo s tekstovnim prenosom

Hvala, da ste nas spremljali. Več pa si boste lahko v kratkem prebrali na naši spletni strani. V večernih urah sledijo še odzivi.

13.59

Z 18. na 2. mesto!

Alex Marquez je zablestel v mokrem Le Mansu in je še 15. dirkač v tej sezoni na stopničkah.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
13.58

Quartararo deveti, Vinales deseti ... Razočaranje za Yamaho!

Še pred tem sta odstopila Rossi in Morbidelli.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
13.57

Nora sezona se nadaljuje!

Na deveti dirki smo dobili še sedmega zmagovalca. Prvič na stopničkah tudi A. Marquez.

13.56

Dovizioso popustil v zaključku

Verjetno so ga na cedilu pustile pnevmatike, a na koncu je vseeno osvojil četrto mesto. Peti je bil Zarco, ki je v zadnjem krogu prehitel Oliveiro.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (108)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

avtokrosist1
12. 10. 2020 14.29
+1
Rossi je biv brez konkurence,prvi je zletu ven,noben na Yamahi si ne zasluži sedeža naslednje leto
rr3
12. 10. 2020 12.04
+2
Vnovič je dokazal koliko so vredne 20 letne izkušnje, izjemno zananje... da pri najnižji hitrosti zletiš ven.
Carmenbula
11. 10. 2020 21.15
+2
Se vidi, da nihče več ni tip prvaka, zmagovalca...?? Bo moral Marquez pokazati kako se dirlka..vse ostalo postaja srednja žalost.
AS1983
11. 10. 2020 20.44
+0
najbolj nora sezona v razredu motogp brez dvoma je to letos, nekaj pa je h temu pripomogla tudi odsotnost serijskega prvaka Marqueza
CrackMilko
11. 10. 2020 20.17
+0
Rossi bi moral spokat v penzijo, tako slabega dirkača še ni bilo.
Der.meister
12. 10. 2020 13.47
+0
Ja, če ti polpismeni rečeš, bo pa že tako.
Carmenbula
11. 10. 2020 20.05
+4
Vprašanje kaj je slabše za Yamaho Fabio QUARTARARO ali Rossi...oba Katastrofa..
AS1983
11. 10. 2020 19.35
-1
končno sem dočakal dežno dirko, v kateri v začetku dominirali 3 Ducatiji, Rossi si je sam kriv za padec v 1.ovinku in se bo kmalu poslovil, mladina ga je povozila
nivampomo?i
11. 10. 2020 21.22
-7
Ne moreš Doktorja izničit on je večen.Demon king!
Profesormarck
11. 10. 2020 19.21
+8
rozek je letos kralj peskanja,ni dvoma o tem.Škoda za milerja,če ga neb izdal motor,bi lahk zmagal,kot sem napovedoval.Mladi Marquez odličen,dans se je res izkazal,dovi dokazuje,da je drugoligaš,fabio in vinko-katastrofa.Dirka izredno zanimiva in pestra.
iga_biba
11. 10. 2020 18.36
+10
Že v prvem ovinku je vnovič dirko predčasno končal nekdanji serijski prvak Valentino Rossi, pa tako hiter čas in dober ritem je imel po najboljšem komentatorju motoGP v Sloveniji, Gabru brrrr. Dva kroga sta ga opravičevala, metem ko pa sta na moto3 razglabljala, da tekma ni bila zanimiva, do prvega padca, potem pa je bila še bolj zanimiva, ko jih je padlo še več. Pa enih 113x sta rekla da je velik riziko ker je steza mokra in hlada. Pametna ugotovitev. Aja, saj sta najboljša!
Uporabnik1110355
11. 10. 2020 18.21
-4
rr3
11. 10. 2020 18.18
+7
En se zelo aktivno privaja na zemljo....
NWO 2014
11. 10. 2020 18.17
+6
Valentina pa 3x zapored na tla ? ...Kje so nedelje ko je Michelin vlivala gumo v boksih a ? :)))) Kakšen lep zaključek kariere
iga_biba
11. 10. 2020 18.38
+4
kakšne zaključek? Drugo leto dobi Quartararojev motor, misli, da se bo boril za stopničke. še vedno misli, da so drugi krivi, da že 11 leto čaka 10, namesto, da bi dirkal.
EEgon
11. 10. 2020 17.33
+16
Sedaj se šele vidi kako dominanten in absolutno talentiran je starejši Makrquez! Nima nasprotnika.
Der.meister
11. 10. 2020 17.57
-6
Maš prav, v letošnji sezoni je nepremagljiv.
NWO 2014
11. 10. 2020 18.14
+5
dadinho10
11. 10. 2020 16.40
+0
za moje pojme ena od slabsih sezon v zgodovini. nikoli ne ves, kdo je med favoriti, nihce nima konstantnosti, od stopnick do nezmoznosti med top 10. res, hvala bogu, da se je mark poskodoval, ker bi to bilo dolgocasje kar se boja za naslov tice. tako sedaj do naslova lahko pride 10 voznikov.
Štumfk
11. 10. 2020 16.54
+3
Der.meister
11. 10. 2020 18.02
-10
Pač nimajo usi Honde, drugače bi isto bilo 7,8 bi se potegovalo za naslov, markec bi pa okna servisiral, heheh
NWO 2014
11. 10. 2020 18.14
+10
Kako bi se poigral MM letos z temi pusikami :)
NWO 2014
11. 10. 2020 18.15
+5
Der.meister
11. 10. 2020 19.57
-3
dajno
11. 10. 2020 16.13
+31
Srečo imate da ni MM, ker bi bil že svetovni prvak
Der.meister
11. 10. 2020 18.01
-6
Sej je že, v najdaljšem stažu na kavču, hehehe
NWO 2014
11. 10. 2020 18.15
+7
rr3
11. 10. 2020 18.17
+4
En z najdaljšim stažom na kavču drug v pesku... Čuti da ga zemlja kliče haha
Der.meister
12. 10. 2020 09.41
+0
Ja markeca je fajn poklicala, pa mu tudi bolniško dala, heheh
Uporabnik1110355
11. 10. 2020 16.13
-26
Kar nekaj jih je moralo odstopi da je amarquez prišel do stopničk. Res junak
NisteResni
11. 10. 2020 17.32
+13
Nisi dirke gledu ane... Mali bi prsu na stopničke tko al pa drhac
Martin25
11. 10. 2020 16.06
+16
Bravo Alex....cestitke....skoda za rinsa isto kot v avstriji....
Uporabnik419925
11. 10. 2020 15.41
+2
Upam, da Dovi do konca sezone zbere dosti točk za naslov prvaka.
Der.meister
11. 10. 2020 16.08
+0
Dovi ni material za prvaka, če mu pa slučajno rata bo ker bodo to drugi poskrbeli, s kakimi padci itd. Že danes, bi ga kmalu Oliveira in zarco nesla na koncu, samo sreča pogonskega agregata, da se to ni zgodilo.
Diegol14
11. 10. 2020 15.17
+9
Dajmo Gajser...
Cenb77
11. 10. 2020 15.15
+17
Bravo VR46 3 zapored... gremo na 4...!!! Andiamoooo!
Sputnik
11. 10. 2020 15.17
+17
silly
11. 10. 2020 15.39
+0
Izjavlja človek, ki se ima za liberalca,....primitivno.... Prostesti so žal del demokracije, del demokracije je med drugim tudi, biti odgovoren do sebe in ostalih. Proteste jasno morajo dopustiti. Ampak! Vse udeležence je potrebno legitimirat in vnest v seznam. V primeru okužbe katerega od njih pa ostro ukrepati. Stroške testiranj in zdravljenja (vključno z bolniškim) pa naj krije vsak sam... pol naj pa štrajkajo vsak dan če hočejo... večina ki delamo, tako ali tako ne moremo oz. ne vidmo smisla...
dadinho10
11. 10. 2020 16.36
+6
ja, clovek ki je celo sanjal o naslovu prvaka.
Štumfk
11. 10. 2020 16.55
+3
hahahahaahahahaha najleps ko to vidm kako pade :)
Fredi34
11. 10. 2020 18.10
-8
ipam da ste videli da je imel Rossi od zadaj nalet in ga je eden od suzukijev porinil