MotoGP

Aleix Espargaro s 'polom' potrdil izvrstno pripravljenost, iz prve vrste še Bagnaia in Binder

Barcelona, 25. 05. 2024 08.53 | Posodobljeno pred 22 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Španski dirkač Aleix Espargaro je tudi v kvalifikacijah potrdil odlično pripravljenost, saj se je z novim rekordom steze (1:38.190) dokopal do najugodnejšega startnega položaja pred popoldansko sprint dirko in jutrišnjo glavno dirko za VN Katalonije. Za vsega tri stotinke sekunde je zaostal branilec naslova Francesco Bagnaia, iz prve startne vrste pa bo startal še Brad Binder (+0.144).

MotoGP – VN Katalonije
MotoGP – VN Katalonije FOTO: VOYO

Aleix Espargaro je na zadnjem prostem treningu postavil najboljši čas. Francesco Bagnia je v primerjavi s petkovima uvodnima treningoma nekaj dodal za današnje drugo mesto, medtem ko je tretje mesto osvojil Franco Morbidelli. Jorge Martin in Pedro Acosta pa sta zaokrožila  najhitrejšo peterico.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Španec je tudi v hitrejši kvalifikacijski skupini ves čas naskakoval najvišja mesta, a se v uvodnih minutah nikakor ni uspel prebiti v ospredje, kjer so vztrajali branilec naslova Bagnaia, Južnoafričan Brad Binder, ki je dobro formo potrdil že na petkovih prostih treningih, in Pedro Acosta. "Že v petek sem začutil, da sem lahko hiter na tej stezi. Zelo lep občutek bo vstopiti v dirko iz prve startne, a tudi na sami dirki se želim izkazati, tako da nas šele zdaj čaka pravo delo," je po 3. mestu v kvalifikacijah dejal Binder. 

Čeprav ni uspel prehiteti Espargaroja, Bagnaia ni tarnal nad izkupičkom v kvalifikacijah. "Glede na to, kako je vse skupaj izgledalo v petek, sem tokrat dvignil v prestavo višje. Vselej je pomembno kvalifikacije končati v prvi startni vrsti, saj imaš večje možnosti za dober rezultat kasneje na hitri dirki ter na glavni dirki," se pomembnosti dobro opravljenih kvalifikacij zaveda aktualni svetovni prvak. 

Iz druge vrste bodo današnjo sprintersko in nedeljsko glavno dirko začeli Pedro Acosta, Fabio Di Giannatonio in vodilni v skupnem seštevku svetovnega prvenstva elitnega razreda, Španec Jorge Martin, ki je kvalifikacije po zdrsu končal v pesku. Podobna usoda je doletela tudi Italijana Franca Morbidellija, ki ni dokončal kvalifikacij.

Tretjo vrsto pa sestavljalo Raul Fernandez, Alex Rins in Jack Miller.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bolj kot se je kvalifikacijska dirka bližala h koncu, bolj je stopal v ospredje omenjeni Aleix Espargaro, ki se po tej sezoni poslavlja od MotoGP-ja. Z novim rekordom steze (1:38.190) si je več kot zasluženo zagotovil najugodnejši startni položaj pred popoldansko sprint dirko in jutrišnjo glavno dirko za VN Katalonije. "Ta konec tedna nam vse teče kot po maslu. Ko si v pravem ritmu, je vse lažje. Toda delo še ni končano, vse se začenja z ničle, saj se želim dokazati tudi v sprintu in na nedeljski glavni dirki. Vikend želim zaključiti z vrhunsko uvrstitvijo," pa je po zmagi v kvalifikacijah povedal Espargaro.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zadnji trening pred kvalifikacijami je v razredu moto2 najbolje uspel Sergiu Garcii, ki je postavil izjemen čas 1:41.917. Za španskim dirkačem sta se na drugo oziroma tretje mesto uvrstila Američan Joe Roberts (1:41.957) in Britanec Jake Dixon (1:41.993). Najhitrejšo peterico sta zaokrožila tajski dirkač Somkiat Chantra (1:42.294) s četrtim in Manuel Gonzalez (1:42.310) s petim mestom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sergio Garcia je pričakovano zmagal na današnjih kvalifikacijah, Fermin Aldeguer je osvojil drugo, Italijan Celestino Vietti pa tretje mesto. Iz druge vrste bodo v dirko krenili Aron Canet, Albert Arenas in Manuel Gonzalez, iz tretje pa Daniel Munoz, Alonso Lopez in Joe Roberts.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V najšibkejšem razredu moto3 je na zadnjem prostem treningu najboljši čas uspel Kolumbijcu Davidu Alonsu (1:46.111), ki je s tem postavil rekord kroga v Montmeloju. Na drugo mesto se je zavihtel Jose Antonio Rueda, na tretje pa Ivan Ortola. Nizozemski dirkač Collin Veijer se je prebil do četrtega mesta, najhitrejšo peterico pa je zaokrožil Riccardo Rossi.   

Kvalifikacijsko dirko je dobil Ivan Ortola, ki je najbližjega zasledovalca, Nizozemca Collina Veijerja, prehitel za pičli dve stotinki sekunde, medtem ko je tretjeuvrščeni Jose Antonio Rueda za rojakom zaostal za dobri dve desetinki sekunde in pol.  Prijetno je presenetil Japonec Taiyo Furusato s četrtim mestom, s čimer si je zagotovil četrti startni položaj za jutrišnjo glavno dirko, preostali dve mesti v drugi startni vrsti pa sta zasedla še Ryusei Yamanaka in David Alonso. 

Iz tretje startne vrste pa bodo v klasično dirko krenili David Munoz, Adrian Fernandez in Daniel Holgado.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Pasica urnik VN Katalonije
Pasica urnik VN Katalonije FOTO: 24ur.com
VN Katalonije na Kanalu A in VOYO.
VN Katalonije na Kanalu A in VOYO. FOTO: 24ur.com

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SlepiSlovenc
25. 05. 2024 14.39
-2
Čakam da Aliex odide v pokoj. Slab dirkač. Veliko jamra.
flintwestwood
25. 05. 2024 14.06
-5
Bom takoj tu to napisal, tista reklama za Mu, sori ampak pes je povsem beden ter še izven tona glas ima narator oz. Taprav "poochie" iz Simpsonsov 🤡
AchiIIeus
25. 05. 2024 13.44
+7
Samo še čakam da se Ata Ezpeleta javno odreče Kilavega93, tudi najboljši Ducati mu ni več dovolj, kera blamaža, joj joj joj...
dolgi
25. 05. 2024 16.13
-5
tebi se je atek odpovedal, ko je zadnjo lajšto zlomil na tvoji butasti butici, kera blamaža, joj joj joj.
AchiIIeus
25. 05. 2024 18.19
+7
A prostaštvo ti je bilo položeno že v zibko, teslo zaplankano!
flintwestwood
25. 05. 2024 13.41
-7
Tale Mark, kot je dober, se ne more oz ne zna po rami vozit.
Realist46
25. 05. 2024 12.39
+8
Danes bo šlo na glavo na sprint dirki. Peco more zmagati če želi v vodstvo na lestvici, Martin in Marc pa bosta iz ozadja napadala kot nora.
Ninamedia
25. 05. 2024 12.48
+1
Verjetno, da bo tudi dosti trkov. Ta proga za razliko od prejšnje ne dopušča veliko prehitevanj.
Ninamedia
25. 05. 2024 11.32
+5
Aleix, poklon. Čudoviti zadnji krog.
Ninamedia
25. 05. 2024 11.08
+3
Digi, all time lap record. Poklon
Ninamedia
25. 05. 2024 11.07
-5
Bravo Dornin sinček. spet odlično na kvalifikacijah. Phahahahaha
dolgi
25. 05. 2024 10.10
+0
Frančeka so vprašali katerega bi imel najraje zraven sebe in seveda je bojezljivo izbral trenutno najslabšega Eneo proti kateremu misli da ima vsaj nekaj možnosti, saj je očitno, da je lahko ob Martinu ali Marquezu zgolj drugi voznik.
Waflhulkin
25. 05. 2024 10.44
+0
Realist46
25. 05. 2024 09.25
+4
Komaj čakam da se začne :)