MotoGP

Lorenzo: S Hondo je lahko prvak le Marquez

Le Mans, 09. 05. 2023 11.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Marko Juvan
Komentarji
47

Marc Marquez se nepreklicno vrača v dirkaški paddock. Po prisilni pavzi zaradi poškodbe in posledično daljše rehabilitacije bo šestkratni prvak kraljevega razreda motoGP nastopil konec tedna na VN Francije v Le Mansu. S prenosi začenjamo v petek dopoldan na VOYO, konec tedna se priključi še Kanal A.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Rossi po športni upokojitvi ostaja povezan z MotomGP
    02:30
    Iz 24UR: Rossi po športni upokojitvi ostaja povezan z MotomGP
  • Kritike za organizatorje dirk motoGP zaradi nepredvidljivih kazni
    02:18
    Kritike za organizatorje dirk motoGP zaradi nepredvidljivih kazni
  • Nesreči, ki sta zaenkrat zaznamovali sezono Miguela Oliveire
    01:16
    Nesreči, ki sta zaenkrat zaznamovali sezono Miguela Oliveire
  • Padec Marca Marqueza in posledična poškodba roke
    00:49
    Padec Marca Marqueza in posledična poškodba roke

Marc Marquez ni dirkal vse od nesreče na prvi preizkušnji sezone za VN Portugalske. 

Aktualni šampion Francesco Bagnaia je z zmago v Jerezu prepričljivo prvi, ima 87 točk, njegov rojak Marco Bezzecchi jih ima 65, tretjeuvrščeni Južnoafričan Brad Binder pa 62.

Takrat je v drugem krogu prepozno zavrl in se zaletel v domačina Miguela Oliveiro. Pregled v bolnišnici je kasneje razkril zlom dlančnice, za kar je potreboval operacijo, sicer že peto v zadnjih treh letih. "Upal sem na povratek v Jerezu, a je bila odločitev zdravnikov glede dirkanja v Jerezu soglasna," pred novim dirkaškim vikendom pravi osemkratni motociklistični prvak. "Tveganje, s čimer bi spodkopal uspešnost operacije, je bilo preveliko," je še dodal. 

Španec je že izpustil dirki v Argentini in ZDA, v Jerezu na VN Španije ga je nadomestil domačin Iker Lecuona. Zdravniki so mu po operaciji svetovali od šest do osem tednov počitka, kar sovpada z nastopom na VN Francije čez dobra dva tedna. "Za povratek v Le Mansu bom storil vse, a tudi to ni 100-odstotno. Če bi se še enkrat poškodoval na istem mestu, bi lahko ogrozil nadaljevanje kariere."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dirkač Honde bo moral ob povratku za manever na Portugalskem odslužiti še kazen dveh dolgih krogov na dirki. Na to odločitev se je Honda že pritožila, 30-letni španski motociklistični zvezdnik pa o tem ne razmišlja. "Kazen zame ni pomembna, saj sem osredotočen na popoln povratek. Zame je največja kazen, da sem se poškodoval in izpustil tri dirke," je še dodal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Marc Marquez
Marc Marquez FOTO: AP

Lorenzo: Odnos Honde in Marqueza ni idiličen
Legendarni Jorge Lorenzo je kar nekaj sezon delil garažo z Marcom Marquezom, zato rojaka pozna tudi od blizu ... "Honda je dirkalnik, ki ga lahko uspešno upravlja in z njim tudi zmaguje zgolj in samo Marc Marquez," je za Corriere Dello Sport "prepričan" Lorenzo. "Honda ima velik potencial, toda redki, če sploh kdo razen Marca, znajo izkoristiti vse njene prednosti," je še dodal Lorenzo in ponudil še malce več kosti za glodanje ... 

"Odnos med vodilnimi možmi Honde in Marcom že nekaj časa ni več idiličen. Daleč od tega. Nekaj se je zgodilo in mislim, da poti nazaj ni več. V imenu dobrega rezultata se bodo še združili, toda le navzven," je bil slikovit Jorge Lorenzo, ki za konec dodaja, da je prihodnost rojaka pri Hondi negotova. Milo rečeno. "Ljubezen je bolj ali manj končana. Marc je dal ekipi ultimat, tako zasebno kot tudi javno. Zaveda se, da mora moštvo narediti nekaj več, če se želi približati dominantnemu Ducatiju," je pogovor za Corriere Dello Sport zaokrožil Lorenzo. 

VN Francije 2023
VN Francije 2023 FOTO:
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

poper00
11. 05. 2023 10.30
+2
Lorenzo je bil na istem motorju recimo za razred boljši kot Rosi in dva razreda slabši kot MM.
belidirkac
09. 05. 2023 21.50
+17
Lorenzo ni povedal nič novega,Honda je sama kriva za situacijo v kateri se je znašla,to se je dogajalo tudi v preteklosti.Tehniki berejo vrstice in grafe na monitorju,ne poslušajo pa svojih dirkačev. Marquez edini še obvladuje ta specifičen in trmast motocikel. Rossi je kot svetovni prvak zapustil Hondo 2003 ne toliko zaradi denarja,čeprav si ga je zaslužil,ampak zaradi premalo svobode pri razvoju motocikla,s katerim je imel premalo nadzora,da bi bil konkurenčen. Preselil se je k Yamahi s pol ekipe z Burgessom vred in takoj spet postal svetovni prvak,kar je ponovil še tri krat. Pri Ducatiju pa je druga zgodba. Desmosedici GP07, s katerim je Stoner osvojil naslov,ni bil tako vrhunski,kolikor je bil superioren Casey. Pirro je povedal da je bil motocikel,ki ga je vozil Rossi zelo težaven,s katerim pri vstopu v ovinek nisi vedel,če boš prišel iz njega in ni vlival zaupanja in samozavesti. Pa ne bi zdaj o talentu. Vsi običajni dirkači vozijo na prvo kolo,Stoner z izkušnjami z makadama pa je vozil na zadnjo z drsenjem,zato je bil uspešen z Ducatijem pa tudi s Hondo. MM93 pa brez vrhunskega stroja tudi težko zmaguje. Zdaj bi vsi imeli Ducatija. Gigi pravi naj tudi drugi proizvajalci ponudijo motor,ki bo konkurenčen. Satelitske ekipe se same odločijo,glede na proračun,kateri agregat bodo kupile ali najele,tovarniške nimajo izbire. To so dejstva,ki jih starejši ljubitelji dirkanja verjetno vedo,mlajši pa...kakšna ura spoznavanja zgodovine tega športa ne bi škodila.
Resnica se briše
10. 05. 2023 09.04
-16
Od kdaj je pa Pirro kompetenten za razlagat kaj enmu rosiju odgovarja?? Pirro kater se svaljka po dirkah z wild card povabilom .....in ne naredi na dirki nic od nic.
radar
10. 05. 2023 17.28
-1
Kakšne rezultate je imel VR z Ducatijem, s katerim je bil Stoner v vrhu?
belidirkac
10. 05. 2023 21.05
+6
Michele Pirro je uradni testni voznik Ducatija od leta 2013. Dirka,kot si napisal z wild card ali kot zamenjava za poškodovane dirkače. Tako da ni sodeloval pri razvoju motocikla s katerim je dirkal Rossi. Je pa vozil tisti motocikel pozneje in je pač povedal svoje mnenje in občutke,ki je veliko bolj kompetentno kot moje ali tvoje.
belidirkac
10. 05. 2023 21.57
+5
Še enkrat za nepoučene. Ducati Stonerja in Rossija sta bila povsem različna. Desmosedici GP7 je bil popoln paket motocikla,gum Bridgestone in dirkača Stonerja. Zmanjšana prostornina na 800 ccm, 225 KM in končna hitrost preko 330 km/h je bila neulovljiva za tekmece. Casey je v sezoni 2007 dosegel 10 zmag,njegov kolega Capirossi pa eno. Potem so začeli eksperimentirati z menjavami komponent in delov motocikla. Šasija iz ogljikovih vlaken,spremenjena geometrija,drugačna aerodinamika...Še vedno je bil hiter,vendar težje vodljiv v ovinkih,kar je Casey kompenziral z noro vožnjo. Leta 2008 je osvojil 6 zmag,leta 2009 štiri,leta 2010 pa 3. Res je imel težave z zdravjem ni pa pozabil voziti,saj je leta 2011 postal svetovni prvak s Hondo. V tem času so pri Ducatiju bili poleg Stonerja še Capirossi,Melandri,Hayden,Rossi,Dovizioso,Spies, Crutchlow in Iannone pa nobenemu ni uspelo zmagati do 2016,ko sta Iannone in Dovi zmagala vsak po enkrat,kar kaže na to da dirkalnik ni bil konkurenčen. Ko je leta 2013 prišel Gigi,je šlo počasi navzgor. Res je da takrat nobenemu dirkaču pri rdečih,niti Rossiju,kar je sam povedal ni bilo jasno,kako je lahko Casey tako hiter.Ključ je bil njegov slog vožnje,ki ga danes želijo vsi kopirati,nekako najbližje mu je MM93.
Resnica se briše
10. 05. 2023 21.59
-3
Deejjaann
14. 05. 2023 10.52
+4
beli dirkač lepo si vse to napisal,pozabil pa si na avstralca iz SBK kateri je za nagrado za osvojeni SBK pokal dobil eno dirko na moto gp motorju in zmagal GRAN PREMIO di Valencia 2006 troy bayliss
cbrman
09. 05. 2023 17.57
-9
Markec je lahko prvak s Hondo.No potem mora začet dirkati zadnje 3 leta je najboljše plačan voznik na bolniški Nisem pa še slišal,Da bi kdo s kauca lahko postal prvak.
TO-91
09. 05. 2023 17.22
+14
Sonce je zašlo🤔
Miha1999
09. 05. 2023 17.17
-14
No niste dolgo zdržala(li)...Spet opevanje VR- ja, oh in sploh, ni da ni, po vašem bi še na robotski kosilnico zmagal. VR ne vozi več, vas pa boli , ker se je MM v Sepangu poigraval z vašim idolom in herojem....prebolite že enkrat.
bokiman95
09. 05. 2023 17.10
-14
Ko bi marc le bil na ducatiju. Ah joj pol kroga pred usmi. Sanje
Night fly
09. 05. 2023 16.57
+10
Berem , da se Honda trudi z vsemi ,tudi pravnimi sredstvi omiliti divjanje svojega dirkaca . Prav za Hondo -morda , kaj pa za njihovega dirkaca ? Gredo se pravicnih bojevnikov ,ki so nekaj zgresili , toda -ali je to v prid njihovemu Obrazu ? Spet strel v prazno . MM je naredil eno veliko napako , ne da se je popraviti za nazaj , mar ne !?
poper00
09. 05. 2023 18.00
-13
Pa kaj imaš od tega in svojih zmazkov.Vsi vemo ,da je rosi realno tam sedmi ,osmi na lestvicah dirkačev.Ni ti treba onanirat na njega ,ker za to ne bo nič boljši.
Night fly
09. 05. 2023 16.53
+13
Se dandanes se Rossi brez problemov pojavi v boxu Ducatija , objemajo ga kot sina , kaj ne bi ,ce pa njegovo mostvo osvaja dobre rezultate -celo zmago ,in to kot cisto "frisno" mostvo .In ne samo to , ucenec njegove Accademia-e je postal svetovni prvak . In spet - ne samo to , sam Rossi je postal Obraz brand-a Yamahe . Kaj na o porecejo kalimeri ,ki spodaj komentirajo moto Gp? Ne vem ,ce imajo sploh kaksen argument -in contrario ! Dejstvo je , da je Rossi mlinski kamen , ki melje pocasi ,toda melje dobro in v pravi smeri . Svet motociklizma se mu lahko samo prikloni. Vsi drugi dirkaci imajo prosto pot ,da dosezejo vsaj delcek tega .......in bodo prav sigurno spostovani . Tudi MM , ali po domace Marko skace ima to moznost . Naj pokaze svojo sirino svoje lastne osebnosti .
Miha1999
09. 05. 2023 17.43
-13
Kaj ko bi še ti pokazal širino ali pa globino svoje osebnosti. Težka bo!!!
David Rak
09. 05. 2023 15.44
+17
Kalimero nikoli ne bo prebolel tega,da je Rossi bil in je še vedno kralj GP-ja?Ker se je Rossi naveličal Honde,ker je bilo preveč enostavno zmagovati z njo,se je usedel na razmontirano Yamaho in spet postal prvak?Zdej,ko pa ne vozi več,pa njegovo delo nadaljujejo njegovi iz akademije in tega navijači MM ne morejo požreti?Sej vem kalimero,da te jezi in sočustvujem s tabo.
Night fly
09. 05. 2023 16.43
+11
Resnica se briše
10. 05. 2023 09.04
-8
Dean 7
09. 05. 2023 15.21
-11
S takima smešnima komentatorjema lahko še samo sami gledate to bedo....
Jezdimir
09. 05. 2023 14.01
+14
S Hondo je vse lažje, jasno kot beli dan...hehehe
Resnica se briše
09. 05. 2023 14.59
-16
Brez tebe je vse lazje, ce smo realni...hehehe
Jezdimir
09. 05. 2023 15.50
+17
Resnica se briše
09. 05. 2023 21.14
-10
Pagliaccio 46
09. 05. 2023 13.50
-25
Kaj bo Lorenzo zdaj naročil novinarjem, naj ga vprašajo o Valentinu Rossiju ?
Jezdimir
09. 05. 2023 15.51
+20
Lažnivc a tebi zopet dogaja? Ga še kar ublaš na Rossija, sam vprašam...hehehe
Resnica se briše
09. 05. 2023 21.14
-11
Bos administratorju razlozu kuga pomeni ublaš?
mmblackbird
09. 05. 2023 13.26
-20
sport5
09. 05. 2023 13.26
+25
Lorenzo spet govori neumnosti. Letos je na Hondi Rins že dobil dirko na Hondi.
mmblackbird
09. 05. 2023 13.27
-18
Muha enodnevnica....malo se mu je poklopilo vse
Pagliaccio 46
09. 05. 2023 13.49
-19
In Lorenzo ne govori o zmagi .....ampak prvaku
Miha1999
09. 05. 2023 13.25
-19
Vsi ki so letos zmagali oz. bili na stopničkah, razen Bagnaia, so muhe enodnevnice, KTM, Aprilia, LCR Honda, pa tudi poltovarniški Ducati-ji. Pride dirka ali dve, ki posameznikom ležijo, potem pa tavajo okoli 10 mesta ali pa še dlje nazaj.
prost1
09. 05. 2023 13.09
-15
Srečno, zadnji "vesoljec".
Aladar
09. 05. 2023 13.02
+22
Nimam nič proti Markezu ampak naj samo negre v KTM.Ker ima KTM svetlo prihodnost brez Markeza.
janezdollar
09. 05. 2023 12.44
+23
Koliko se spomnim je Rossi s Hondo z lahkoto zmagoval in osvajal naslove...
Resnica se briše
09. 05. 2023 12.50
-21
BELAN
09. 05. 2023 13.26
-21
Jezdimir
09. 05. 2023 13.59
+19
Klovn je na Repsolki, če smo realni...hehehe
Resnica se briše
09. 05. 2023 15.00
-20
Jezdimir
09. 05. 2023 15.53
+19
Odgovor je napačen, rad pa bi da bi bilo tako, ja...hehehe
Miha1999
09. 05. 2023 12.39
-13
Naj bo debata brez žaljenja pa bo ok. Kazen je pravična, vsaj nekaj mora odslužit, upam pa da na kvalifikacijah pokaže, da še vedno zmore, čeprav proti Ducati-ju nimajo šans...
SlepiSlovenc
09. 05. 2023 12.33
+15
Baje da mu ne bo treba odslužiti kazni zaradi zastaranja obravnave!? Dvojna merila. 🥵