MotoGP

Lorenzov oče brez dlake na jeziku: 'Honda ima veliko težavo'

Palma, 08. 09. 2020 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sezona 2020 je zaenkrat za tovarno Honda kot sezona iz nočne more. Ob hujši poškodbi Marca Marqueza, ki za tovarniško ekipo v tem letu verjetno ne bo več nastopil, skrbijo tudi rezultati drugih dirkačev.

Marquez (na fotografiji) se po operaciji nadlahtnice še vedno ni vrnil v karavano motoGP. Izpustil naj bi še vsaj nekaj dirk, morda pa je sezona zanj že končana, glede na to, da bo na Portugalskem zadnja dirka na sporedu že čez dobra dva meseca.
Marquez (na fotografiji) se po operaciji nadlahtnice še vedno ni vrnil v karavano motoGP. Izpustil naj bi še vsaj nekaj dirk, morda pa je sezona zanj že končana, glede na to, da bo na Portugalskem zadnja dirka na sporedu že čez dobra dva meseca. FOTO: MotoGP
Prenosi svetovnega prvenstva MotoGP se na Kanal A in VOYO vračajo ta konec tedna. Začnemo v petek, 11. septembra, ko se ob 9. uri začnejo prvi prosti treningi na dirkališču Misano pred nedeljskimi dirkami za VN San Marina.

Honda se na prvih šestih dirkah sezone ni razveselila niti ene uvrstitve na stopničke. Kar pet osvojenih "trojnih kron" v zadnjih osmih letih, ko je za Repsol Hondo nastopal Marc Marquez, se zdi le še bled spomin. A po mnenju Chicha Lorenza, očeta Jorgeja Lorenza, je to le dokaz tega, kako odvisna je bila japonska tovarna od katalonskega zvezdnika. To je ne nazadnje na lastni koži spoznal tudi Jorge Lorenzo, ki je v taboru Repsol Honde zdržal vsega eno sezono in bil ob sicer resda pogostih težavah s poškodbami daleč od boja za najvišja mesta.

"Marquez je zelo agresiven dirkač, ki je moral za dirkanje v svojem slogu veliko delati na mišični masi. Bolj kot ne gre za bodibilderja," je v izjavah na svojem kanalu na YouTubu dejal Chicho Lorenzo. "Vseeno mu je, če je motocikel težko premikati, saj mu ga z njegovo močjo in agresivno vožnjo uspeva spuščati, motocikel pa se obnaša tako, kot si želi on. Honda ima veliko težavo. Stavili so na razvoj motocikla le za Marqueza, nihče drug pa z njim ne more biti hiter. To velja tudi za njegovega brata (Alexa Marqueza, op. a.). Zdaj se je poškodoval in Honda ne more do dobrih rezultatov. Obstaja le ena rešitev: razvijati motocikel v Marquezovi smeri, a imeti tudi alternativo, ki bi omogočala lažje dirkanje."

'Poglejte, kaj se dogaja pri KTM'
V tem pogledu je Chicho Lorenzo pohvalil Danija Pedroso, dolgoletnega člana Repsol Honde, ki zdaj opravlja naloge testnega dirkača pri avstrijskem KTM, prvi rezultati pa so zdaj vidni tudi v naši severni soseščini, kjer so se v tej sezoni že razveselili zgodovinskih zmag Južnoafričana Brada Binderja in Portugalca Miguela Oliveire.

"Ko je Marc prišel k Hondi, je Pedrosa razvil motocikel in z njim je bilo relativno lahko dirkati, saj je Dani dirkač, ki ni tako mišičast in nima takšnega razpona. A rezultati so tisti, ki so odločilnega pomena," je dodal Chicho Lorenzo."Glede na to, da je Marquez dosegal boljše rezultate kot Dani, so inženirji začeli razvijati motocikel v smeri, ki jo je od njih zahteval. Motocikel, s katerim je težko dirkati, zelo agresiven, zelo telesno naporen. Prva žrtev je bil Dani, ki je moral oditi. Prišel je Lorenzo in spoznal, da mu bo motocikel povzročal velike težave, predvsem drugačno vpetje sprednjega kolesa," je dodal oče nekdanjega svetovnega prvaka.

"Ni mu uspelo najti načina, da bi na sprednjo gumo prenesel težo, si zagotovil oporo in pridobil na samozavesti. Ni le dosegal slabih časov, poleg tega so prišle še poškodbe, na koncu pa je vrgel puško v koruzo ravno v trenutku, ko je Honda začela razvijati motocikel v njegovi smeri. Samo poglejte, kaj se dogaja pri KTM. Pedrosa je testni dirkač in motocikel močno razvija. Najprej je zamenjal šasijo, da bi ga bilo lažje voditi. Dokaz tega je, da so tako Pol (Espargaro) kot Binder in Oliveira vsi zelo hitri. Ko se lahko na enem motociklu izkažejo tako različni dirkači, je to dokaz, da je z njim lahko dirkati," je sklenil Chicho Lorenzo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jurle74
11. 09. 2020 15.13
+1
Sej je marqez odličen dirkač,samo zalogo sreče pa vsak enkrat porabi,a ne
bandit1
10. 09. 2020 11.24
-1
Sicer pa dame in gospodje , če bi imel svojo ekipo ne bi prenašal razbijača v njej. Ko enkrat telebne zaradi neke neučakanosti so stroški enormni in ne odtehtajo reklame. Enim se to dogaja tudi po 2 x na prostih treningih. Hvala za takega dirkača, pa je lahko špica. To je predrag šport.
davboj
09. 09. 2020 10.45
-15
Aja, sem na napačni strani, vidim same yamahaze tukaj
iga_biba
08. 09. 2020 20.37
-22
so inženirji začeli razvijati motocikel v smeri, ki jo je od njih zahteval. in tako je VR, Yamaho spravili na stranski tir. Vse za zimzelenega veterana. Pa ne pomaga. Ne gre mu in ne gre. Niti v penzujo mu ne gre, kaj šele na dirkah. Še malo pa bo vesel, če bo med prvih deset.
Profesormarck
08. 09. 2020 19.35
-11
Neabluzi ata jürgen.Marc je že prvo leto postral prvak na hondi,pa nea,da so mu že vnaprej motor prilagodili.Kake cvetke eni klanfajo.Marc je pač talent,ki se do sedaj še ni rodil.Pika.Amen.
flamengo
09. 09. 2020 10.00
-13
tistntadruj
08. 09. 2020 18.44
-13
en u u pokoj ,drug pa na bolovanje : ))
nightifly
08. 09. 2020 16.42
+20
Bogi MM je 15 let mlajsi od Dohtarja ,pa dodobra sesut . Bo prilezel do 42 .leta cel in zmozen dirkati naprej ? Hmm , skoraj ne bi stavil . O Hondi ,ki je za Marca sestavila en uspesen tir ,druge pa vec ali manj postavila na zarjavelega , pa ne bi razpravljal . Kljub temu ,da so stavili na eno karto ,je Honda se vedno vrhunski motor , samo samuraja morajo najti ,da bo zacel lomiti kosti in se mogoce privadil nanjo . No ja ,bomo videli . Bolj skrbi zdaj YAmaha , s katero sam vrag ne ve kaj se dogaja,tako na podrocju motoristike , kot sasije in obes .
nightifly
08. 09. 2020 16.27
+30
Zelo zelo vesel sem razmisljanja tega Chica Lorenza ,ker je javno podelil medaljo za zasluge ,ki jih je Hondi zapustil Dani . Vec ali manj smo o vsem tem pisali tudi mi , s skoraj isto incidenco . MM je dobil v roke ,ob prihodu -odlicen motocikel . Se primerjam , je podobnega (ceprav Satelit) dobil tudi Rossi , oz. kasneje HRC bolid. In jasno z obema zacel serijsko zmagovati . Toda Rossi je naredil prelomen korak v svoji karieri in zamenjal znamko . To ga je povzdignilo med nesmrtne , ker je tudi v sebi zelel potrditi zeljo zmagovati tudi z drugimi motorji . Do danes smo videli ze marsikaj . In kar se tice prestopov .....tako MM kot v fusbalu Messi ,sta po -cisto mojem subjektivnem misljenju - zamudila trenutek ,k o bi svojo lastno ´´glorio´´ morala zrtvovati sigurnost zmagovanja in se podati v svet dubiose . ...pricakovanj . Marc se toliko bolj ,ker je za vse rezultate ,ki so v prid Hondi dobesedno ´´zrtvovaal ´´ svoje kosti in sklepe v dokazovanju nepremagljivosti . Toda resnici na ljubo ,ga bo to kostalo zelo veliko . Dirkati nehas ,toda ce ostanes ziv ,je treba ziveti se preostanek zivljenja - ce se le da , ne na vozicku . Ampak to je ze njegov problem . Mi navijaci in obozevalci tega sporta pac gledamo na sportnike nemalokrat gladiatorsko , in ne glede na polomljene kosti od njih zahtevamo tudi dokaz ,da zmorejo dirkati in zmagati z ne-vrhunskimi motocikli . Da so oni tisti ,ki vozijo in ne obratno .
kajcenebinikolipoizkusil
08. 09. 2020 20.02
+15
Muha, to je to, iga ti pa ne bluzi vec, rossi, je sel ker si je zelel novih izzivov, ker mu je blo brezveze zmagovat s hondo!!!
nightifly
08. 09. 2020 20.10
+18
igabiba , ce znate italijanski jezik ,vam posljem vse kar je povezano s prenehanjem bivanja Rossija pri Hondi , kot tudi spor med njim in Liviom Suppom ,managerjem HRC -ja . Resnicno ne morem razumeti ljudi , ki negirajo nekaj ,kar je ne samo evidentno , izreceno v kamere od samih udelezencev , ampak tudi napisano in potrjeno v dokumentih . Samo se mazohisti in samomorilci negirajo dokazano .
catgod
08. 09. 2020 20.44
-24
Ubogi tist k morra tvoja sra nja prenasat ti lazniv provokotar