MotoGP

Bastianini šokiral vse: Italijan na uvodni dirki sezone do prve zmage v karieri

Losail, 06. 03. 2022 17.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Marko Gašparin, Jakob Batič, Marko Juvan
Komentarji
201

Motociklistična sezona se je tudi uradno začela z VN Katarja. V kraljevem razredu motoGP je do prve zmage v karieri prišel Italijan Enea Bastianini. Drugo mesto je osvojil Južnoafričan Brad Binder, tretje pa Španec Pol Espargaro. V najšibkejšem razredu moto3 smo po pričakovanjih spremljali pravo dramo, iz katere je največ izvlekel Italijan Andrea Migno. Drugi je bil Španec Sergio Garcia, tretji pa Japonec Kaito Toba. V moto2 je bilo manj napeto, praktično od začetka do konca je vodil Italijan Celestino Vietti. Za uspeh je prepričljivo, za več kot šest sekund, ugnal Francoza Aarona Caneta, tretje mesto je pripadlo Britancu Samu Lowesu, ki je izkoristil prerivanje in medsebojni dotik dveh tekmecev v boju za stopničke v zadnjem zavoju.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Začetek motociklistične sezone
    02:20
    Iz 24UR: Začetek motociklistične sezone
  • Vrhunci razreda motoGP na VN Katarja
    02:24
    Vrhunci razreda motoGP na VN Katarja
  • Vrhunci dirke moto2 na VN Katarja
    02:02
    Vrhunci dirke moto2 na VN Katarja
  • Vrhunci dirke moto3 za VN Katarja
    02:32
    Vrhunci dirke moto3 za VN Katarja

V elitnem razredu motoGP je v nedeljo popoldne v Katarju s prvega mesta začel Španec Jorge Martin (Pramac Racing), svetovni prvak Fabio Quartararo (Monster Yamaha) pa je bil za uvod v sezono 2022 v kvalifikacijah le 11. Z drugega mesta je dirko začel Italijan Enea Bastianini (Ducati Gresini), s tretjega pa je startal nekdanji serijski svetovni prvak, Španec Marc Marquez (Honda). Iz druge vrste so začeli Avstralec Jack Miller (Ducati), Španec Aleix Espargaro (Aprilia) in njegov brat Pol Espargaro (Honda). Poleg Quartararoja se v uvodni kvalifikacijski preizkušnji sezone ni najbolj izkazal niti njegov največji tekmec iz zadnjega dela lanske sezone, Italijan Francesco Bagnaia (Ducati), saj je bil le dve mesti pred njim. Sotekmovalec Francoza na tovarniški yamahi, Italijan Franco Morbidelli, pa je kvalifikacije končal kot 12.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prvi krog nove sezone je presenetljivo najhitreje odpeljal Pol Espargaro, na njegovem zadku je že bil Marc Marquez, tretji položaj pa je po uvodnem krogu držal Južnoafričan Binder. Marquez je nato hitro želel prevzeti vajeti dirke, a je bil nekajkrat premalo zbran pri zaviranju in Espargaro je odbil prve napade tekmecev. Aktualni prvak Quartararo je otvoritveno dirko sezone začel zadržano in po uvodnih krogih držal osmo mesto. Še več, Francoz je kmalu izgubil dvoboj z Aleixom Espargarojem in vse bolj je kazalo, da aktualni prvak ni sposoben vrhunskega rezultata na startu nove sezone, v kateri tudi brani laskavo lovoriko. Medtem ko je Espargaro uvodnih deset krogov dirke uspešno odbijal napade konkurentov in trdno držal vodilni položaj, pa je Marc Marquez izgubil ritem in Bradu Binderju in Enei Bastianiniju ga je šestnajst krogov pred koncem uspelo prehiteti. Italijan Marco Bezzecchi, ki na dirki ni ujel pravega ritma, je v istem krogu predčasno končal nastop v Losailu, skorajda istočasno sta pomahala v slovo tudi Alex Marquez in Miguel Oliveira

Enea Bastianini
Enea Bastianini FOTO: motogp.com

Enajst krogov pred koncem sta dirko na spektakularen način, a na srečo brez posledic končala Italijan Francesco Bagnaia in Španec Jorge Martin. Ta je imel po sobotni zmagi v kvalifikacijah, drugi v karieri, velike apetite na dirki, ki pa so se hitro razblinili oziroma jih je z nepremišljenostjo "umiril" Bastianini, brez dvoma krivec za Špančev odstop.  Sledilo je nekaj krogov, ko so dirkači držali svoje pozicije, in vse je kazalo na napet zaključek, ko bi posamezniki vendarle razkrili vse karte in s tvegano vožnjo skušali napredovati po lestvici. Pet krogov pred koncem se je Bastianini prilepil na zadek Espargaroja, vsi drugi pa so bolj zaostali, tako da je kazalo na dvoboj za zmago. Štiri kroge pred koncem – šlo je za ciljno ravnino – je Italijan prehitel Španca, ta pa je z napako pod vprašaj postavil celo preboj na stopničke. Bastianini se je tri kroge pred koncem odpeljal naprej in se brez večjih težav pripeljal do svoje prve zmage v karieri. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Sedaj se počutim neverjetno. Pritiskal sem od začetka, toda najpomembnejše je bilo varčevati gume za konec dirke. Ko sem opazil Pola blizu sebe, sem razumel, da lahko zmagam dirko. Prehitel sem ga v prvem zavoju. Težko mi je zdaj govoriti, to zmago bi posvetil Faustu (Gresiniju), ki nas je spodbujal z neba. Mislim, da smo vsi jokali, hvala ekipi in moji družini doma. Hvala vsem za to," je po zmagi v Katarju razlagal 'La Bestia'. "Imeli smo malce težav čez vikend, toda dobro sem se počutil na motociklu od začetka do konca. Naredili smo velik korak naprej od lani. Biti na stopničkah tu v Katarju je neverjetno, to je bila namreč lani naša najslabša dirka. Zagotovo gledam z veseljem v prihodnost in pričakujem še več stopničk," pa je pojasnil drugouvrščeni Brad Binder. "Še vedno se moram navaditi na motocikel. Ni bilo v načrtu, da bom narekoval ritem, nisem pričakoval, da bom prvi. Mogoče je bilo to preveč, a za prvo dirko je tretje mesto še vedno odličen rezultat, imeli smo dva močna dirkača na vrhu," pa je dejal tretjeuvrščeni Pol Espargaro.

Vietti brez prave konkurence
Podobno kot  Ajumu Sasaki v moto3 je v drugem razredu Celestino Vietti hitro po začetku prišel do bolj otipljive prednosti. Že v tretjem krogu je vsem ljubiteljem motociklizma zastal dih, ko je ob stezi po grdem padcu obležal češki predstavnik Filip Salač, a se je na srečo kmalu pobral, tako da njegove poškodbe očitno niso hujše. 12 krogov pred koncem je imel Vietti skoraj dve sekundi prednosti. Na drugem mestu je bil Aron Canet s prav tako lepo prednostjo pred tretjim Aiem Oguro, ki mu je za ovratnik dihal Augusto Fernandez. Vodilni Italijan in drugi Španec sta svoja položaja brez večjih težav zadržala vse do konca. Zato pa smo veliko dramo spremljali v boju za tretje mesto, ko so bili ob Oguri še Sam Lowes, Tony Arbolino in Fernandez. Na koncu je po pravi drami v zadnjem zavoju do stopničk prišel Britanec Lowes, potem ko je Ogura v boju za čim boljše izhodišče pred ciljno ravnino zapel Fernandeza. 

"Dobro je takole začeti sezono. Še pred tednom dni nisem bil prepričan, ali bom zaradi poškodbe zapestja sploh lahko dirkal, sedaj pa sem na stopničkah. Canet in Vietti sta bila enostavno prehitra, nimam kaj. V drugi polovici dirke je bilo vseeno nekoliko bolje, z Oguro sem imel velike težave, ni mi ga uspelo prehiteti. Tako da sem z izkupičkom zelo zadovoljen," je povedal tretji Lowes. Canet je razkril, da je imel v petek in soboto največ težav na izhodih iz zavojev, a na njegovo srečo so na nedeljskem ogrevanju le našli prave nastavitve. "Ne morem verjeti, kakšen rezultat mi je uspel. Ne pričakujem, da bom vse dirke v ospredju. Vedel sem, da bom začel s prvega položaja, zato sem moral pritiskati na polno od samega začetka. Od zimskih testiranj do prve dirke smo opravili sijajno delo, ki nas je nagradilo," pa je bil zaradi zmage presrečen Vietti. Član ekipe nekdanjega večkratnega svetovnega prvaka Valentina Rossija VR46 je tako dosegel prvo zmago v razredu moto2.

Augusto Fernandez
Augusto Fernandez FOTO: MotoGP

Sasaki dolgo vodil, a ga je izdal motocikel
Ajumu Sasaki se je kmalu po začetku dirke moto3 znašel v vodstvu, ki ga je držal več kot deset krogov. Njegova prednost je v nekem trenutku znašala že tri sekunde, kar se v najšibkejšem razredu ne dogaja pogosto, in zdelo se je, da je zmagovalec odločen. A osem krogov pred koncem si je Japonec privoščil veliko napako, ko ga je povsem pretreslo na motociklu. Čeprav se je izognil padcu, je hitro začel izgubljati mesta. Kot prvi ga je prehitel Andrea Migno. Vmes je v pesku končal zmagovalec prve dirke iz lanske sezone Jaume Masia, ki je trčil s Kaitom Tobo

Migno je vse do konca zdržal pritisk zasledovalcev, čeprav so mu bili ti vseskozi blizu. Zmago bi mu lahko ukradel le Sergio Garcia, ki je poskušal prav v v zadnjem ovinku, a na ciljno ravnino ni pripeljal z dovoljšno hitrostjo. Na koncu je 26-letni Italijan za približno pol dolžine motocikla prišel do svoje prve zmage po letu 2017. Tretji je bil že omenjeni Toba. Tik pod zmagovalnim odrom je zaključil Deniz Öncü, peti pa je bil John McPhee.

Mignu se je potrpežljivost izplačala
"Bilo je zelo zahtevno, ker je bila dirka hitra. Počutil sem se dobro, moj ritem je bil izjemen in zadovoljen sem s svojim rezultatom," drugega mesta ni obžaloval golobradi Španec Garcia. Še bolj se je smejalo zmagovalcu Mignu: "Zares, zares vesel sem. Sasaki je bil izjemno hiter in nisem mu mogel slediti. Edino, kar sem lahko storil, je bilo, da sem vztrajal in upal na njegovo napako. Na koncu je imel težavo, ki sem jo izkoristil. Zahvaliti se moram celotni ekipi, ki je opravila sijajno delo. Teh občutkov se ne da opisati."  Velik preskok je uspel Dennisu Foggii in Izanu Guevari, ki sta po kazni, o kateri si lahko več preberete spodaj, startala iz zadnje vrste, obenem pa sta morala zapeljati tudi v dolgi krog, a sta na koncu oba prišla do točk. Foggia je bil soliden sedmi, Guevara pa le mesto za njim.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Marquez s težavo na ogrevanju
Dirkači elitnega razreda so imeli v nedeljo dopoldan kar nekaj težav s prilaganjem na stezo v Katarju, saj smo na ogrevanju videli številne padce. Na tleh se je znašel tudi Marc Marquez, ki pa je lahko nadaljeval vožnjo. Najbolj se je izkazal Enea Bastianini, ki je bil razpoložen že na prostih treningih, sledili so mu Johann Zarco, Aleix Espargaro, Miguel Oliveira in Fabio Quartararo. Marquez se je moral zadovoljiti le z enajstim časom, uvrstil se je za Suzukijeva Alexa Rinsa in Joana Mira, ki veljata za ena od glavnih favoritov. 

Foggia, Suzuki in Guevara kaznovani
Pred začetkom ogrevanja v moto3 so vodilni možje tekmovanja naznanili kazen za Dennisa Foggio, Tacukija Suzukija in Izana Guevaro, ki so na petkovem drugem prostem treningu nepravilno zapeljali na stezo, zato bodo dirko začeli iz ozadja, obenem pa jih čaka še obvezen dolgi krog. Kljub temu se trojica favoritov ni zmedla. Foggia je z najhitrejšim časom ogrevanja pokazal, da bo še kako nevaren. So pa na družbenih omrežjih naknadno sporočili, da bo moral kazensko odpeljati celo dva dolga kroga. Drugi je bil Ajumu Sasaki, tretji pa Deniz Öncü.

V moto2 se je najhitreje ogreval Španec Augusto Fernandez, za njim pa sta se zvrstila Nemec Marcel Schrotter in Britanec Sam Lowes. Zmagovalec sobotnih kvalifikacij Celestino Vietti je vknjižil sedmi najboljši čas. Tik za njim je bil Tony Arbolino, ki bo začel z druge startne pozicije. 

Časovni spored VN Katarja

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

16.59

Takole se je z ekipo razveselil premierne zmage

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
16.58

Zmagovalec Bastianini po dirki

"Sedaj se počutim neverjetno. Pritiskal sem od začetka, toda najpomembnejše je bilo varčevati gume za konec dirke. Ko sem opazil Pola blizu sebe, sem razumel, da lahko zmagam dirko. Prehitel sem ga v prvem zavoju. Težko je zame zdaj govoriti, to zmago bi posvetil Faustu (Gresiniju), ki nas je spodbujal z neba. Mislim, da smo vsi jokali, hvala ekipi in moji družini doma. Hvala vsem za to."

16.56

Brad Binder po dirki

"Imeli smo malce težav čez vikend, toda dobro sem se počutil na motociklu od začetka do konca. Naredili smo velik korak od lani. Biti na stopničkah tu v Katarju je neverjetno, to je bila namreč lani naša najslabša dirka. Zagotovo gledam z veseljem v prihodnost in pričakujem še več stopničk."

16.54

Pol Espargaro po dirki

"Še vedno potrebujem malce več znanja o tem mocoiklu. Gre za prvo dirko , na koncu so se dogodile stvari, ki jih nisem pričakoval, presenetile so me. Nismo imeli v načrtu, da bi vodili dirko, starategija je bila, da bi ostal zadaj, toda znašel sem se v ospredju, osredotočil sem se na to, da pritiskal, a ostal sem brez gum in brez goriva, kar je bil dober občutek. Smo nazaj, Honda ima dva močna dirkača, to je prvič v mnogih letih, na kar sem zelo ponosen."

16.49

Končni vrstni red dirke

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (201)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jože Fortuna
07. 03. 2022 10.55
+9
46 ROSI akademija dela zelo dobro. Včeraj 3x 1 prva mesta.
herr catz
07. 03. 2022 11.17
-9
Kekec .....Bastianini ni vr akademski vrtec....malo se izobrazi prej ...predno pises kozlarije in zavajas
gogi_
07. 03. 2022 12.20
+8
fartez a boli? Vzem se en helex pa neki proti diareji,do sem se cuti.
4krat
07. 03. 2022 16.49
-5
herr catz ima v tem primeru kar prav, ker Bastianini res ni produkt VR46 akademije. Res pa je, da herr catzu tudi ni treba tako žaljivo pisati komentarjev!
mcurry
07. 03. 2022 08.24
+10
Lah se ti priklonis bo teb kj pripeu zadj
lorraine
06. 03. 2022 21.43
+19
Čestitke mladeniču za zmago! Sem vesela zanj. Dobro se vidi, od koga je fant črpal znanje - vsa ta leta je skrbno prebiral spisan doktorat dirkaškega doktorja Valentina Rossija.
herr catz
07. 03. 2022 11.18
-9
Pehta .......Bastianini ni vr akademski vrtec....malo se izobrazi prej ...predno pises kozlarije in zavajas
Profesormarck
06. 03. 2022 20.51
-16
Kam zdaj čas beži,kam se mu mudi.....
Profesormarck
06. 03. 2022 20.48
-16
Ejga,kaj rečt..zgleda da je sezona za letos že končala...hitr je prišel oktober in imamo že prvaka.Kje je prenos,ko bo zataknil svoje ime Bastinini na pokal za zmagovalce? Žuran ti veš...ti si tak "bolj" pameten od drugih tukaj.Še :he,he,he..pa me več ni.
gogi_
06. 03. 2022 20.35
+14
Vsi gnijejo tebi res manjka razgledanosti ,ce bi vedel kako zgleda kloven bi videl da je karmez veliko bolj podoben klovnu kot VR46. In podlez je danes bil ODLICEN 5 z levo roko. Zanima me kaj bo razlog drugo in zadnjo dirko? To kar ste se norcevali iz najboljsega se vam sedaj vraca ,drugi voznik honde ha ha,ko bo konec reklam po dirki se pripelje cmokac. Vsi smo minljivi in zamenljivi ,eni prej eni kasneje. In nekdo ki je vceraj trdil da je v fizicno v najboljsi formi ever je naredil razliko . Na enakem motorju ga je prehitel prvi voznik honde,torej je dirkac res tisti ki dela razliko ne motor. Ha ha,res lep dan.
gogi_
06. 03. 2022 20.53
+12
gnilac ce bi bil mm normalen bi dal zdravje na prvo mesto kot je to storil Stoner. In se vedno ima Stoner vec navijacev in je bolj cenjen kot podlez ki hoce vse na silo. To je razloka med normalnim in pohlepnim raxmisljanjem. In ti si povelicevsl trditve ponaredka VELIKEGA AGA da dirkac dela razliko ! In kje je sedaj ta razlika. Prvi voznik honde 3 mesto ,drugi voznol za las 5 mesto. Ti si poznavalec in to so tvoje trditve. Ti ne spadas v nobeno skupino ker v realnem svetu ne obstajas,
herr catz
06. 03. 2022 21.17
-11
herr catz
06. 03. 2022 20.32
-16
Rumen piceki imajo spet svoj show kozlarij k jih pisejo.....
. jezdimir
06. 03. 2022 20.25
+17
Bravo Ducati, zmagajo lahko z vsakim od štirih moštev, med tem ko nesposobnež št.93 že tretje leto uničuje ugled najboljše Honde.
Indawood
06. 03. 2022 20.21
+12
Prvoščm mu, cestitam.. Vseeno pa Bagnaia gre letos do konca 💪
BMWmojster
06. 03. 2022 20.07
+11
Lucky
06. 03. 2022 21.17
-7
Hahahaha, ka si ja nor. Napiše se strinjam in si stisne 7 plusov.
BMWmojster
06. 03. 2022 20.05
+10
To je dejansko res vse njegova šola in njegove zasluge, da lahko taki talenti pridejo do izraza in pokažejo to znanje. Dejansko je on kot Dr. stric iz ozadja😁
nightifly
06. 03. 2022 20.02
+15
Prezgodaj je se za zakljucke , izgleda ,da je nekaj narobe z Ducatiji 2022 , ce sta oba Factory zamenjala agregate z lanskim , vendar pa je Bastian zmagal z 2021 , ki pa je verjetno odlicen za sasijo . Ponavadi je treba pocakati na par dirk ,toda ze ta je pokazala ,da je nekaj dirkacev ,celo novih ,odlicnih .To je dobro za dirkanje .
Lucky
06. 03. 2022 20.14
-15
Za zaključek, da je s tabo nekaj narobe, ni prezgodaj. Že dolgo to vemo.
BMWmojster
06. 03. 2022 19.56
+14
Dobro je dedek Dr.Rossi naučil svoje učence🤠
nightifly
06. 03. 2022 19.59
+14
Tocno ,,,,vrhunsko .!!! Danes trije Italiani na vrhu .
iga_biba
09. 03. 2022 21.53
-1
VR-TRIBE
06. 03. 2022 19.54
+13
Tooooo Aligator11,tocno tako,Valentino Rossi je Bog za MM-ja
iga_biba
06. 03. 2022 19.43
-9
Bravo Bastianini, KTM in Aprilia. Dobro so se karte premešale.
gogi_
06. 03. 2022 19.26
+10
fartez se je zavedel da je izpraznil zadnjo piksno in da je jutri treba v sluzbo. Ob odlicni dirki ima popolni vikend,kolk mal je treba nekaterim da se pocutijo zivi. 5 piv in 5 mesto je za cestitat. Fartez bravooo,sedi 5 .
herr catz
06. 03. 2022 19.37
-11
Spet si vedezevalec...v resnici pa doma iz korita jes
gogi_
06. 03. 2022 20.00
+8
Fartez ne sklepaj po sebi. Svet je vec kot ti vidis !
Lucky
06. 03. 2022 19.25
-12
Nekako smo vedeli, da je gospod iz Švice naklonjen laganju. Vrsto let nas prepričuje, da ima Honda najboljši motor. Danes pa naklada, kako si je Honda vzela 2 leti pavze, da je razvijala nove zadeve. Praktično je vseeno, ali je lagal takrat, ali laže sedaj. Verjetno laže obakrat, ker mu je to prešlo v navado. Zanimivo, da od vseh jezdićevih profilov, temu najbolj naseda gogi. Sicer nekako razumljivo, ker on je 2 leti lagal, da MM ne bo nikoli več dirkal.
popstarr
06. 03. 2022 19.14
-6
Enea vrhunsko, lepo darilo pokojnemu Faustu. Sicer nisem kakšen fanatični navijač od nobenega, ampak smejat se nekomu, ki se še bori kot lev, je neumno, še posebej če se je tem istim to dogajalo še lani z njihovim idolom in to še v večjih razšeznostih.
igornov
06. 03. 2022 18.56
+9
Cel teden sem tukaj bral "MM93" bo za šalo pometel s konkurenco". A je zajahal napačno metlo mogoče (he, he)?
Lucky
06. 03. 2022 19.31
-11
Igornov je nov profil? To si sam ti videl. Gospoda iz Švice vprašaj, katere špegle uporablja? Zgleda imata oba iste, z napačno dioptrijo. Probita une, spodaj za kratkovidnost, zgoraj za daljnovidnost. Mogoče vama kje vmes rata kaj normalnega ulovit.
number46
06. 03. 2022 18.09
+10
Komaj čakam naslednjo.