MotoGP

Martinu kvalifikacije, v prvi vrsti še Bagnaia in Vinales

Le Mans, 11. 05. 2024 11.50 | Posodobljeno pred 23 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.J., S.V., A.V.
Komentarji
38

Pred nedeljsko osrednjo preizkušnjo podaljšanega dirkaškega v Le Mansu, gre za peto letošnje motociklistično prizorišče, so dirkači opravili s prostimi treningi in tudi kvalifikacijami. Najboljši čas je zabeležil Španec Jorge Martin, družbo v prvi vrsti pa mu bosta na dirki delala še Italijan Francesco Bagnaia in rojak Maverick Vinales. Dan se je začel s prostimi treningi. V najšibkejšem razredu je bil na jutranjem najhitrejši Španec David Alonso, v moto2 njegov rojak Manuel Gonzalez, v kraljevem pa Maverick Vinales. V kvalifikacijah moto3 je slavil vroči Alonso, v moto 2 pa Aron Canet.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Jorge Martin ostaja nesporni kralj sprintov
    02:24
    Iz 24UR: Jorge Martin ostaja nesporni kralj sprintov
  • Vrhunci sobotne sprint dirke na VN Francije
    02:19
    Vrhunci sobotne sprint dirke na VN Francije
  • Vrhunci kvalifikacij razreda motoGP v Le Mansu
    08:14
    Vrhunci kvalifikacij razreda motoGP v Le Mansu
  • IZ 24UR: Po treningih razreda motoGP v Le Mansu
    02:10
    IZ 24UR: Po treningih razreda motoGP v Le Mansu
  • Iz 24UR: Pred VN Francije v Le Mansu
    02:09
    Iz 24UR: Pred VN Francije v Le Mansu
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Španski motociklist in vodilni v skupnem seštevku svetovnega prvenstva v elitnem razredu motoGP, Jorge Martin (Pramac Ducati), je zmagovalec kvalifikacij pred veliko nagrado Francije v Le Mansu. Španec je bil hitrejši od aktualnega svetovnega prvaka, Italijana Francesca Bagnaie (Ducati). Tretji je bil Španec Maverick Vinales (Aprilia). Martin (1:29,919) je tako po uvodu sezone v Katarju še drugič dobil kvalifikacije in je pred nadaljevanjem vikenda v zelo dobrem položaju, da poveča prednost v skupnem seštevku SP. 

"Odlično sem se počutil na stezi, razen tistega zdrsa v finišu. na srečo ni hudega, tako da sem pripravljen za nadaljevanje programa v Le Mansu. Občutki so dobri," je po kvalifikacijah "sporočil" Jorge Martin. "Malo sem se še lovil, a sem zadovoljen z opravljenim delom. Padec v zaključku kvalifikacij je dodatno opozorilo, da se lahko hitro pripeta kaj nepredvidljivega," pa je po drugem mestu v kvalifikacijah "opozoril" aktualni šampion Bagnaia.   

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A prav veliko se sprostiti ne bo mogel, saj bo drugi startal njegov najbližji zasledovalec Bagnaia, ki je v kvalifikacijah zaostal za nekaj manj kot dve desetinki sekunde. Vinales je na tretjem mestu zaostal skoraj štiri desetinke. "Dober obet za sprint dirko, še posebej pa za osrednjo nedeljsko preizkušnjo. Mislim, da lahko še kaj dodam," je prepričan tretji v kvalifikacijah.

Iz druge vrste bosta v Franciji začela dirkača moštva VR46 Ducati, Italijana Fabio Di Giannantionio in Marco Bezzechi, družbo jima bo delal še Španec Aleix Espargaro na Aprilii. Iz tretje bodo startali Španec Pedro Acosta (GasGas), Francoz Fabio Quartararo (Yamaha) in Italijan Franco Morbidelli (Pramac Ducati).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pred dirko v Le Mansu, peto postajo letošnje sezone, ima Martin na vrhu seštevka za SP 92 točk, Bagnaia jih ima 75. Sledijo rojak slednjega Enea Bastianini (Ducati) s 70, Acosta z 69, Vinales s 63 in Marc Marquez (Gresini Ducati) s 60.

Moto3 povsem v znaku vročega Alonsa
že v jutranjem prostem treningu je bil Španec David Alonso nepremagljiv. Svojo premoč je mladi Španec kronal še v kvalifikacijah in si prvim časom pridirkal najboljše izhodišče na nedeljski preizkušnji. Družbo v prvi vrsti mu bosta delala rojaka Daniel Holgado in Jose Antonio Rueda. "Odlično se počutim v Le Mansu. A ne želim ničesar prehitevati. Soboto bomo shrtanili v spominu, a  jutri je nov dan. Nič še ni narejenega," je bil trezen v izjavi za organizatorja Alonso.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Moto2 do pola Canet

Aron Canet je zmagovalec kvalifikacij v srednjem jakostnem razredu moto2, potem ko je za slabo desetinko in pol sekunde prehitel najbližjega zasledovala Joa Robertsa. Na tretjem mestu pa je končal Sergio Garcia, ki je kot zadnji ujel prvo startno vrsto pred jutrišnjo glavno dirko.

"Vesel sem najugodnejšega izhodiščnega položaja, a zavedam se, da me čaka zelo zahtevna dirka v nedeljo. V našem taboru si želimo zmage, ki bi bila odlična popotnica za nadaljevanje sezone," je bil kratek in jedrnat dobro razpoloženi Canet.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Marc Marquez z velikimi težavami
Zdelo se je, da bo Marc Marquez nadaljeval formo iz Jereza, potem ko je dolgo časa vodil na uvodnem treningu v Le Mansu, toda sledile so napake in padec, Španec pa bo tako prvič kot član Ducatija moral nastopiti v prvi kvalifikacijski skupini. "To je prvi petek, ko smo res trpeli. Boril sem se proti svojemu motorju. Nisem bil dovolj miren, nisem bil natančen pri linijah, pri tistem padcu sem se preveč nagnil," je slab izkupiček na treningih strnil Marc Marquez.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Španec je ob tem dodal, da se na popoldanskih nastavitvah ni počutil udobno, kombinacija napak pa ga je privedla do 13. mesta, s katerim seveda ni bil zadovoljen. Za dodatne težave osemkratnega prvaka pa je poskrbela tudi rumena zastava. "Na žalost sem med prvim hitrim krogom dobil rumeno zastavo, potem pa sem v zadnjem krogu storil napako. Nismo šli v pravo smer z nastavitvami, zato nas čaka veliko dela, da bomo lahko konkurenčni," je dejal Marquez, ki je bil precej presenetljivo po doseženi najvišji hitrosti na zadnjem mestu.  Za Španca bo to, odkar je pri Ducatiju, sploh prvi nastop v prvi kvalifikacijski skupini. Tam bosta tokrat tudi Enea Bastianini in Brad Binder.

VN Francije
VN Francije FOTO: Kanal A
VN Francije
VN Francije FOTO: Kanal A
  • Zbirateljski komplet Play-time
  • Natikači Slovenija
  • Kratke hlače Slovenija
  • Navijaška majica Slovenija
  • Navijaška kapa s šiltom

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samo navijač
11. 05. 2024 14.38
-2
Aprilia ponuja 30 mio , Tovarniski Ducati prav tako,vendar o denarju se še ne ve KTM prav tako Marqez Acosta Kar veliko dogaja po pedockih. Naenkrat bi ga pa vsi imeli Edino tukaj še vztraja ene par jokic. Sj bo,sj bo .......
Monster_cat
11. 05. 2024 15.04
-3
Martin gre v aprilio ... MAR v tov. ducati....Enea v pramaca
Pagliaccio 46
11. 05. 2024 15.58
-1
Miha1999
11. 05. 2024 13.37
-3
Sam to bom reku...bravo stratosferske Honde, se vidi očiten napredek , sedaj ko ni več 93# na njej.
Monster_cat
11. 05. 2024 13.42
+3
Saj se vidi. Marini ni bil zadnji, ampak predzadnji👍
flintwestwood
11. 05. 2024 14.33
+2
Ni več leto 2019, pravila so se spremenila, Honda je padla na začelje zaradi nove elektronike! Dost lepo pa tut pokažete kakšni navijači ste od MM, vse naslove je nesel na Hondi oz. Zaenkrat tudi vse zmage, ampak ste pozabili na Hondo ter jo začeli raje pluvat...dost slabo da prvoščiš Mir-u slabo, eden redkih kateri tudi kako reče z navijačem* ter tudi nekdanji svetovni prvak!
Novi T3chno
11. 05. 2024 14.55
-2
Točno to. Honda mi je še vedno super motor. Tudi voznika sta super. Marini je definitivno boljši kot se kaže sedaj. Honda bo napredovala, ko bo začela poslušati in izpolnjevati dirkačove želje. Ve se, da je Honda glede kakeršnega koli spreminjanja in dodajanja nekaj novega na motor še kar trdoglava. Glede na tak neukrotljivi motor, kot pravijo, bi morali bolj upoštevati mnenje dirkačev in jih 100% podpreti. Izgubiti itak nimajo kaj.
Monster_cat
11. 05. 2024 13.22
+2
Kdaj bojo nagnal tega morbidelija iz MotoGP??....res je nesposobn
Samo navijač
11. 05. 2024 12.56
-5
Bo pa na dirki boljse . Tko da 93 pričakujem kar nekaj mest višje.
kmetavzar123
11. 05. 2024 12.31
+9
Prej, ko boste spoznali, da je MM svoja najboljša leta že dal skozi, prej bo manj slabe volje, prihajajo mladi, boljši novejša tehnika dirkanja,pripravljeni fizično kot atleti vozijo celo dirko kot roboti, tak kot je bil Marc svoj čas za ostale dirkače.Žal ne more več konkurirati za naslov, mogoče še za kakšno posamično zmago, to pa je tudi vse, pa še ostali ga morejo pobiksati, da bo zmagal.Temu se reče na mladih svet stoji in Moto gp je čisti dokaz za to. Hvala in lp.
Tenma
11. 05. 2024 12.27
-2
Ahil, a vi še znate kaj druga napisat kot copy/paste?
Monster_cat
11. 05. 2024 11.38
-8
v prvi vrsti.......MAR, BAG in pa VIN....in ne tko kt je napisano v naslovu.
Monster_cat
11. 05. 2024 11.30
-4
Trenutno se na tretjem prostem treningu na stezi "trudi" razred moto2. 🤣🤣🤣🤣.....trenutno bo konec Q2 mimgrede
Goveja župa
11. 05. 2024 11.29
-5
Zgleda k da bi se ulegel da zavarujejo svoja mesta z rumeno zastavo hahaha
flintwestwood
11. 05. 2024 11.23
+4
Marquez bo sedel na tovarniškem Ducatiju takrat, ko ne bo več padal vsak vikend...pa te stvari niso nove, tudi njegova najboljša leta na Hondi so bila taka, petki so bili namenjeni za pesek
dolgi
11. 05. 2024 11.13
-5
kakšen članek je pa to, ste sploh vodeli kvalifikacije?
Monster_cat
11. 05. 2024 11.20
-5
nebel
11. 05. 2024 11.12
+2
V kvalifikacijah mu ni šlo, ni bilo nikogar, da bi sa naslonil in rešil ovinek. Kakšna hitrost je to, če ne prinese rezultata zaradi pretiravanja. Takih je sicer kar nekaj, a razumljivo nihče ni v cirkusu.
flintwestwood
11. 05. 2024 11.10
+1
Kolikokrat je Rossi že končal v Q2 pred njegovo zadnjo sezono? 😂
Monster_cat
11. 05. 2024 10.51
-4
jeznega ahil kaktusa vprasam, ce ugane kter je bil Marini na najboljs motorju??
AchiIIeus
11. 05. 2024 10.37
+7
Dejstvo je da Kilavi93 več ne dohaja konkurence, zato bi bilo smiselno da se mu prepove udeležba zgolj in le v prid varnosti vseh ostalih.
Monster_cat
11. 05. 2024 10.49
-1
Dejstvo je , da si ti tisto kar naredimo žeblju s kladivom.....
Kaktus-x
11. 05. 2024 10.07
+9
Kilavi93 je je kralj peska in tudi letos nihče ne pričakuje da bo drugače.
nipodatka
11. 05. 2024 10.00
+11
Evo kot napovedano, isti Marko samo druge barve plastika leti naokol. 🤣😂🤣
dolgi
11. 05. 2024 08.45
-6
malo smrdita rezultata obeh Marquezov, medtem ko so ostali na lanskih Ducatijih izjemno hitri. kot da so tokrat makaronarji sabotirali Gresini in jim dostavili nek šrot, da bi MM malo pristrigli peruti.
Kaktus-x
11. 05. 2024 09.53
+10
Če smo realni smrdijo podrepniki, brez debate.
Boris Kavčič
11. 05. 2024 08.12
-5
Marc..gre taktično na več odpeljanih krogov...zvit kot presta..
flintwestwood
11. 05. 2024 11.13
+4
Pa tehnika vožnje motorja tudi kot presta, zlomljiva, prehiteva z zadnjo gumo motor, zato mu pa zapira prednji konec, mogoče bi moral probati speedway...
Zalchi
11. 05. 2024 08.07
+6
MM93, prej, ko boš prejel dejstvo, da so tvoji najboljši časi mimo in da devetke ne bo, lažje ti bo. Bo treba malo razmislit o kakšnem drugem športu. V letih, ko bi lahko še kaj naredil, si sam zapravil, zdaj je pa vse drugo krivo, samo ti ne?
Boris Kavčič
11. 05. 2024 08.11
-4
Novi T3chno
11. 05. 2024 09.34
-8
Zalchi.... nekdo je pred časom deset let vozil brez rezultatov.... oz več kot deset let.
Kaktus-x
11. 05. 2024 09.50
+12
Recimo balinanje bi bil za Kilavega93 zelo primeren šport, pa še to brez gledalcev, da ne bi bilo žrtev.
Uporabnik1528529
11. 05. 2024 10.05
-7
kolikorat si to napisal rossiju ki se je res samo se sprehajal leta po pisti brez vsakih rezultatov,....mm je konkurencen....po statistiki padcev je bagnaia letos krepko pred njim....le alergija na mm te vodi...da nebi presegel rossija...ki ga kot clovek ze davno je v vseh pogledih
Kaktus-x
11. 05. 2024 10.14
+5
Uporabnik zakaj si lažeš? Kilavi93 je tudi na najboljšem motorju nekonkurenčen, če bi mladi Acosta vozil njegov motor bi bil pol kroga pred njim, brez debate.
Boris Kavčič
11. 05. 2024 10.37
-2
a zdaj ima že najboljši motor???...potem pa bo nekaj...
Kaktus-x
11. 05. 2024 11.44
+3
Že par let podrepniki pišete bedarije kako bi Kilavi93 z Ducatijem zmagoval, zdej ga ima pa zopet nič od nič, zabija ga v pesek tako kot je Hondo, sram ga je lahko!
Zalchi
11. 05. 2024 13.06
+2
Sej vam dam prav, navijači MM93. Navijat do konca, tud jaz sem do zadnjega kroga navijal za VR46.Mam pa samo eno vprašanje, kdo je 9x prvak GP-ja?
Novi T3chno
11. 05. 2024 21.51
+1
V GPju ni noben 9x prvak. Najbližje je Giacomo Agostini z 8. zmagami.